Post AdL5TxvWFnWudYAlxA by pawelszczur@pol.social
(DIR) More posts by pawelszczur@pol.social
(DIR) Post #AdL5TxvWFnWudYAlxA by pawelszczur@pol.social
2023-12-30T14:02:28Z
0 likes, 1 repeats
Przeczytałem wczoraj dokumentację ActivityPub. Spoko protokół. Zastanawiam się nad tym, czy dałoby się łatwo zbudować apkę, w ramach której korzystałoby się do wymiany strumienia newsów pomiędzy swoimi kontaktami przez ActivityPub ale wszystko leżałoby na prywatnym urządzeniu.Analizowałem też ostatnio czy Fb z wielkim monolitycznym produktem jest wydajniejszy w porównaniu do AP. Doszedłem do wniosku, że niekoniecznie. Fragmentacja Fediversum może być rozważana jako naturalny i blisko optymalnemu partycjonowaniu użytkowników.Takie rozproszenie jest bliższe temu co mamy w prawdziwym życiu, gdzie nie ma centralnych jednostek zarządzających naszymi interakcjami. Największe problemy takiego rozproszonego rozwiązania to chyba ograniczone zasoby.Zasadniczo, przynajmniej do części funkcjonalności można byłoby wykorzystać np otwartego klienta Mastodon, gdyż większość interakcji byłaby podobna.Można by zaszaleć, zrobić tylko brokera do rozproszonych inbox\outbox, a resztę lokalnie.Broker musiałby wiedzieć kto i jakie informacje chce dostawać, na tym kończy się jego rola. Mógłby mieć też ograniczoną długość kolejki oraz listę priorytetów.#activitypub #distributedsocialnetwork #nocentral
(DIR) Post #AdL5U09lxm7TYKrBRo by pawelszczur@pol.social
2023-12-30T14:09:47Z
0 likes, 0 repeats
Największym problemem takiej aplikacji byłaby autentykacja. Łatwo wyobrazić sobie atak na taką sieć poprzez np zalanie jej sztuczną treścią, która służyłaby tylko przeprowadzeniu DDOS brokera.Obecnie administratorzy instancji pełnią de facto rolę SRE, moderacji itd nie tylko swojej instancji, ale całej sieci Fedi.