Post AdJUblO6rkfqbRROeu by dancingindystopia@pol.social
(DIR) More posts by dancingindystopia@pol.social
(DIR) Post #AdJUblO6rkfqbRROeu by dancingindystopia@pol.social
2023-12-29T14:48:20Z
0 likes, 2 repeats
[nowy wpis] ROZKMINY: TRZY ZETZapewne niejednej* z was obił się kiedyś o uszy skrót „trzy zet”. Niestety, jest on dość popularny w szkołach, zarówno tych obowiązkowych jak i tych późniejszych, do których się idzie z własnej woli (a przynajmniej taką miałoby się nadzieję…). Dlaczego „niestety”? No bo metoda nauki zakuć-zdać-zapomnieć jednak jest odległa od wszelkich możliwych ideałów edukacyjnych. A właśnie to oznacza ten zetkowy skrót. *Wpiszcie pod to dowolną płeć, jaka wam pasuje, ja sobie tylko feminizuję język dla kaprysu.Jeśli tak właśnie wygląda szkoła to nic dziwnego, że tylu osobom kojarzy się iście piekielnie. A mogłoby to przebiegać zupełnie inaczej… Na przykład jak w słuchaniu muzyki.Ostatnio parę razy złapałam się na meta-refleksji na temat tego, jak [to jest być skrybą] właściwie człowiek staje się muzycznym fanem. Dobrze, przyznam, że te refleksje nie wywodzą się z obserwacji olbrzymiej próbki badawczej – liczebność tej próbki jest raczej bliższa wartości jeden*. Niemniej jednak nawet w tak ograniczonych warunkach jakieś tam prawidłowości można, chcąc nie chcąc, zauważyć. Zwłaszcza kiedy obserwowany proces zachodzi dość często, a w mojej głowie dzieje się to bardzo często, choć nie zawsze z taką samą intensywnością. Proces ten również można by określić jako „trzy zet”, z tym, że te zetki oznaczają tu coś zupełnie innego niż w tej smutno-szkolnej wariacji.*Tak, mówię tu o autoobserwacji. Prawdę mówiąc nie lubię inwigilować samej siebie w poszukiwaniu ostatecznej zasady działania, ale jednak jakiś ślad nawyku z terapii (a może to bardziej zinternalizowanie kultury terapeutycznej? hm) pozostał.„Trzy zet” muzycznej fanki wygląda tak:Zauroczenie.Zapętlenie.Zinternalizowanie.[ciąg dalszy: https://19czwartych.art.blog/2023/12/29/rozkminy-trzy-zet/ ]