Post AdFJSajmgawqhjvYzA by osobno@mstdn.social
(DIR) More posts by osobno@mstdn.social
(DIR) Post #AdFFuvzUrOLSudXJBY by maladictus@pol.social
2023-12-27T19:51:58Z
0 likes, 0 repeats
W zasadzie chętnie przejdę sobie z mojego głównego serwisu mailowego (g*ail-dot-com) na @Tutanota – oczywiście docelowo na wersję płatną. Póki co u G-iganta trzyma mnie kilka urządzeń i współdzielona rodzinnie przestrzeń dyskowa (plus nagromadzone przez lata dokumenty, w tym poudostępniane różnym osobom, foty, kalendarze...), ale wszystko, co mam na #fedi, obsługuje już tuta, a poza tym testuję powoli #nextcloud (oczywiście nch.pl – tak, jest regularny donejcik na #ftdl, a pewnie kiedyś wykupię jakiś wyższy plan).Rezygnując powoli z bigtechowych, GAFAM-owych serwisów odczuwam coś w rodzaju ulgi ;) Niestety, ewangelizacja znajomych, szczególnie tych nietechnologicznych, jest rzeczą niezwykle wymagającą i wręcz niewykonalną. Próbowałem np. namówić grupkę bliskich znajomych z pracy na przejście – tylko w celu komunikacji w naszej właśnie małej grupce – z W*atsAppa na DeltaChat, tłumacząc, że nie trzeba nowego konta, podawania miliona danych osobowych itp., ale... Ech. :) Może kiedyś ;)
(DIR) Post #AdFFuwvHOYZ9nqZSFc by szkodnix@mk.szkod.ovh
2023-12-27T19:53:40.885Z
0 likes, 0 repeats
@maladictus@pol.social @Tutanota@mastodon.social Ja przechodzę na Skiff. Też ciekawie się rozwijają, chociaż póki co projekt jest baaaaaaaardzo wczesny.
(DIR) Post #AdFJSajmgawqhjvYzA by osobno@mstdn.social
2023-12-27T20:13:32Z
1 likes, 0 repeats
@szkodnix @Tutanota @maladictus Co do Skiffa. Pełna zgoda. Korzystam i trzymam kciuki.