Post AdEwwisyepN5iYcszo by adam_jurkiewicz@linux.social
 (DIR) More posts by adam_jurkiewicz@linux.social
 (DIR) Post #AdEwwIH9apfRBijJQm by unknow@mastodon.social
       2023-12-27T07:08:47Z

0 likes, 0 repeats

Ministerstwo Sprawiedliwości myśli o wdrożeniu AI do swojej pracy — początkowo w kwestii automatyzacji zadań, a docelowo także w kwestiach orzecznictwa (rozstrzyganie spraw i wyroki).Jeśli zostanie to wdrożone dobrze, to możemy liczyć na odkorkowanie polskich sądów.Co o tym myślicie? 🤔Playlista z nagraniami z konferencji ⬇️https://www.youtube.com/watch?v=jm8Vav_0MaM&list=PLs7iUm3tBdQhH7qeXvvFMNv88BkztZQDZ&index=1

(DIR) Post #AdEwwUn93iO60Pn1xg by miklo@soc.citizen4.eu
       2023-12-27T11:09:14Z

0 likes, 0 repeats

@unknowSerio uważasz, że droga do odkorkowania sądów powinna prowadzić przez wprowadzenie AI do rozstrzygania spraw ???A konkretnie to kto by nas sądził ? Tzn technologia od OpenAI, Google czy której jeszcze innej firmy ?

(DIR) Post #AdEwwfAYTX3UBuorq4 by unknow@mastodon.social
       2023-12-27T15:42:20Z

0 likes, 0 repeats

@miklo 1) nie uważam tak. Przewiduję jedynie konsekwencję działań2) co do technologii, to żadna z tych technologii się nie nadaje. Do takich celów używa się otwartoźródłowych modeli lokalnych specjalnego przeznaczenia, a nie publicznie dostępnej technologii "do wszystkiego" działającej w chmurze.3) Proste sprawy administracyjne mogą, a może i powinny być rozstrzygane przez sprytną automatyzację.

(DIR) Post #AdEwwisyepN5iYcszo by adam_jurkiewicz@linux.social
       2023-12-27T15:56:07Z

0 likes, 0 repeats

@unknow @miklo Znając podejście naszej adm. państwowej to będzie oczywiście usługa Microsoftu, wykupiona za grube $$$, i do tego będą to wszędzie używać.

(DIR) Post #AdEwwuA2jiYggfhAci by unknow@mastodon.social
       2023-12-27T16:18:22Z

0 likes, 0 repeats

@adam_jurkiewicz @miklo ja bym powiedział, że będzie to model stworzony przez polską spółkę, która wygra przetarg i z użyciem ograniczonej liczby studentów zrealizuje taki model ;)Co do grubej kasy, to się zgadza.

(DIR) Post #AdEwwviSxDghVioAuu by Mateusz@101010.pl
       2023-12-27T16:21:01Z

0 likes, 0 repeats

@unknow @adam_jurkiewicz @miklo Nie wiem o co tyle halo, ostatnie lata rządów przekonały mnie, że tak inteligencja byle tylko sztuczna