Post Ad6uuK1sLeGSsHpuYi by hrysku@pol.social
(DIR) More posts by hrysku@pol.social
(DIR) Post #Ad6sx3QiJxTULwd4sK by hrysku@pol.social
2023-12-23T12:59:04Z
0 likes, 0 repeats
Obserwuję od paru dni wiadome wydarzenia w mediach rządowych, wcześniej w TVP, teraz w PAP i szczerze mówiąc, nie mogę rozgryźć, czemu one wywołują taki entuzjazm po stronie osób popierających obecną władzę.Wiem, że człowiek ma skłonność do zemsty i wbudowane poczucie sprawiedliwości. Rozumiem, że ludzie cieszą się, widząc zastosowanie powiedzenia „Kto mieczem wojuje…” w praktyce. Ale czy naprawdę tylko ja rozumiem, jakie jest drugie dno tego powiedzenia?Moim zdaniem odwołanie prezesów mediów publicznych było naruszeniem pewnego porządku do stopnia, jakiego nie stosował nawet poprzedni rząd. Czy naprawdę chcemy tworzyć precedens, który pozwoli każdym następnym zniszczyć wszystko w 15min?I nie mówię tutaj tylko o mediach. Skoro ten mechanizm sprawdził się dla nich, dlaczego nie mieliby go zastosować do wszystkiego?Być może obserwujemy rozkład działania państwa jeszcze większy niż wcześniej - rządzenie uchwałami. Tylko tym razem wszyscy temu przyklaskują, „bo nasi im dojebali”.
(DIR) Post #Ad6sx47bkTmmUyhKjY by emill1984@101010.pl
2023-12-23T13:19:07Z
0 likes, 0 repeats
@hrysku w jaki sposob widzialbys wiec przejecie telewizji tak, zeby nie trwalo to 4 lata i zeby skrocic czas wlewania ludziom do glow tej propagandy, z ktora mielismy do czynienia ostatnio?
(DIR) Post #Ad6sx4uApudMvbQ7Qu by hrysku@pol.social
2023-12-23T13:31:27Z
0 likes, 0 repeats
@emill1984 Nie robić nic. Czekać, aż Sejm i Senat będą mogły wybrać członków RMN, kiedy ich kadencje się skończą. Ale nie. Tusk obiecał, że „zabranie PiSowi mediów zajmie nam dokładnie 24 godziny”. Obietnicy dotrzymał, ale media dalej są partyjne. Ewentualnie zrobić ruch z wyrokiem TK:
(DIR) Post #Ad6sx5ffzIdDIve3TU by 74@101010.pl
2023-12-23T18:58:41Z
0 likes, 0 repeats
@hrysku @emill1984 wyrok TK bronił kompetencji KRRiT,... która teraz również jest w rękach ludzi PiS :troll_face: Patryk Słowik w opinii na WP opisywał inny, lepszy według mnie pomysł:„Zgodnie z art. 5 ust. 3 ustawy o Radzie Mediów Narodowych "członkiem Rady nie może być osoba posiadająca udziały albo akcje spółki lub w inny sposób uczestnicząca w podmiocie będącym dostawcą usługi medialnej lub producentem radiowym, lub telewizyjnym".W przypadku naruszenia zakazu - to już art. 7 ust. 3 - organ, który powołał członka, odwołuje go przed upływem kadencji. Czyli Sejm, w razie stwierdzenia naruszenia zakazu określonego w art. 5 ust. 3 ustawy, nie tyle może, co musi odwołać członka Rady.Tymczasem Krzysztof Czabański, przewodniczący Rady Mediów Narodowych, w działalności co najmniej jednego podmiotu będącego dostawcą usługi medialnej uczestniczy (Telewizja Republika). Choć nie bezpośrednio. Potwierdziło nam to troje konstytucjonalistów, którym pokazaliśmy sieć powiązań między spółkami medialnymi bliskimi "dobrej zmiany".Należało więc odwołać Krzysztofa Czabańskiego. Wtedy w Radzie Mediów Narodowych większość głosów miałaby obecna władza.”W RMN trzech ludzi jest z PiS, a dwóch jest z lewicy.
(DIR) Post #Ad6uuK1sLeGSsHpuYi by hrysku@pol.social
2023-12-23T19:20:36Z
0 likes, 0 repeats
@74 @emill1984 Wiem, wiem… wtedy jeszcze chyba nie była. Tak naprawdę każdy sposób byłby lepszy od tego, co zrobili ;/