Post Ad6cbr5RQ16OivY5OS by rox_lukas@cmdr.social
 (DIR) More posts by rox_lukas@cmdr.social
 (DIR) Post #Ad5ppE58L6au3I9Q8m by jacekstaszczuk@101010.pl
       2023-12-23T06:48:58Z

0 likes, 0 repeats

I za taki tekst Franciszka pokazuje, że nie powinien być Papieżem! Jaki #postęp ? Cechą Kościoła jest #stałość 😔 Papież: Sztywne stanowiska ideologiczne uniemożliwiają nam postęp https://dorzeczy.pl/swiat/529356/papiez-sztywne-stanowiska-ideologiczne-uniemozliwiaja-postep.html?utm_source=dorzeczy.pl&utm_medium=feed&utm_campaign=rss_feed

(DIR) Post #Ad5q3tByHzAxbjLDV2 by mason@f-t.net.pl
       2023-12-23T06:51:36Z

0 likes, 0 repeats

@jacekstaszczuk - kiedy ostatnio spaliłeś jakąś czarownicę albo ukamieniowałeś kogoś? :D

(DIR) Post #Ad5qGpZn2mlM9qeYyG by jacekstaszczuk@101010.pl
       2023-12-23T06:53:57Z

0 likes, 0 repeats

@mason nigdy, ale taka jest prawda i jeżeli komuś taki Kościół nie odpowiada to się z niego wypisuje. Nikt tu nikogo na siłę nie trzyma.

(DIR) Post #Ad6666L9yRWsEQiREm by deaduser@101010.pl
       2023-12-23T09:51:18Z

0 likes, 0 repeats

@jacekstaszczuk Wystąpię trochę jako "advocatus diaboli", ale stałość nie oznacza stagnacji, i ta stałość jest zachowana, natomiast Franek, przypuszczam, próbuje walczyć ze stagnacją...W każdym razie, opór materii kościelnej jest tak duży, że prędzej ich szlag trafii (czego im, metaforycznie oczywiście, serdecznie życzę), niż wyjdą ze stagnacji. A stagnacja to, jak by nie patrzeć, stanie w miejscu, co przy idącym cały czas do przodu otoczeniu, oznacza coraz szybsze cofanie się i oderwanie od rzeczywistości

(DIR) Post #Ad66ys88VYxI5SjzQ8 by jacekstaszczuk@101010.pl
       2023-12-23T10:01:12Z

0 likes, 0 repeats

@deaduser możesz mieć rację, tylko akurat tutaj jak nic ma zastosowanie powiedzenie, że punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Mam wrażenie, że działania Franciszka w ostatnim czasie to w głównej mierze zadowolenie ludzi, którzy i tak są poza kościołem. Więc po co to robić? Jak kończy się (oczywiście w moim odczuciu) takie podejście, pokazują kościoły niemieckie (na dole wklejam link). Dlatego KK powinien stać na straży tradycji, a komuś komu się to nie podoba, a jest we wspólnocie - no cóż droga wolna. Nikt nikogo na siłę nie trzyma. Mam jednak wrażenie, że akurat u nas, jest myślenie, że KK to jedynie pewna forma zachowań - święta, niedzielna msza, i tyle, ale to nie wystarczy. To nie "zwyczajna" instytucja. Zresztą jakie są tego dotychczas efekty widzimy dobrze. Mie zapomnę jak jeszcze kilka lat temu czytałem wpisy o "potędze" polskiego Kościoła, jak ten odmieni Europę i Rosję. Jak jest naprawdę - niby olbrzym (na papierze) ale stojący na słomianych nogach. https://www.dw.com/pl/fala-wystąpień-z-kościołów-nieco-opada-ale-pozostaje-wysoka/a-67801121?maca=pol-rss-pol-all-1492-xml-mrss

(DIR) Post #Ad69ETuyUpffXH9hey by deaduser@101010.pl
       2023-12-23T10:26:26Z

0 likes, 0 repeats

@jacekstaszczuk Z mojego punktu siedzenia(całkowicie poza), działania Franka bardziej bardziej wyglądają na próbę wyjścia na przeciw oddolnym próbom zmiany kościoła jako wspólnoty(co IMO ma znamiona ewolucji i nie koliguje ze stałością), a jednocześnie stara się nie dopuścić do, w jego mniemaniu, oderwania kleru od rzeczywistości i ewoluujących mas szeregowych członków wspólnoty(co raczej już się stało, tylko ze środka tego nie widać).Zauważ, że w krajach Ameryki Łacińskiej(np. w Brazylii) KRK bardzo mocno traci wpływy na rzecz znacznie bardziej elastycznych kościołów protestanckich.Kolejną kwestią jest, że skoro kościelna tradycja wpływa negatywnie na życie ludzi, to ludzie porzucają kościół, a przez to kościół traci wpływy i jego władza eroduje. Wystarczy popatrzeć, co się stało w, niegdyś skrajnie katolickiej, Irlandii. W Polsce chyba kler katolicki takich cudów nie wyczyniał jak we wzmiankowanej(ale głowy nie dam, nie wiemy co było w IIRP), prawdopodobnie przez reset w postaci IIWŚ: nie było tej kilkusetletniej ciągłości władzy KRK.

(DIR) Post #Ad69xs0FnLvJGXGeZM by jacekstaszczuk@101010.pl
       2023-12-23T10:34:38Z

0 likes, 0 repeats

@deaduser Trafiłeś w punkt w/s Ameryki Łacińskiej. A z czego to się dzieje? Kościół tak jak pisałem to nie "zwykła" instytucja - to coś widzialnego i niewidzialnego. W mocnym uproszczeniu (wiem, że możesz mieć mnie za głupka, ale po prostu piszemy jakby z obu stron) to wspólnota ludzi, którzy trwają w realnej obecności z Bogiem. Pytanie tylko ilu "wiernych" ma takie podejście? Święty Hieronim pisał - nieznajomość Pisma Świętego jest nieznajomością Chrystusa. Ile osób czyta Pismo? Ilu stara się pogłębić swoje życie modlitwy? Garstka? I wrcjac do początku - wywodzę się z ruchów Odnowy w Duchu Świętem - to dają katolikom ruchy protestanckie, wprowadza spontaniczność do ich życia w kościele, przynoszą radość, pokazują że wiara to nie tylko suche schematy. Niestety, ale u nas Odnowa zawsze miała pod górkę. No i efekty są jakie są. Ludzie uciekają z kościoła w ogóle, albo idą właśnie do tzw. zielonoświątkowców.

(DIR) Post #Ad6Baye18W4B6y4ulU by deaduser@101010.pl
       2023-12-23T10:52:54Z

0 likes, 0 repeats

@jacekstaszczuk Jako zatwardziały ateista z dość solidną podbudową merytoryczną znam Biblię lepiej, niż 95% polskich katolików, w końcu kiedyś ją przeczytałem.Świadomych katolików będzie w Polsce pewnie z 10% ogółu tychże, ale oni, z punktu widzenia hierarchii, nie są katolikami ponieważ są świadomi tego faktu i nie opierają się bezrefleksyjnie na tradycji. To moje obserwacje i wnioski.Odnośnie, relokacji wyznaniowej: ci, którzy mają dość kościelnego betonu ale religii/wiary wciąż potrzebują, przechodzą do któregoś z kościołów protestanckich; ci, którzy religii przestają potrzebować, zwyczajnie opuszczają wspólnotę(chociaż tu sporo jest ludzi pod presją starszej części rodziny).Podchodząc czysto analitycznie: dla kościoła i kleru jako korporacji(wybacz, ale tak wyglądają działania KRK z zewnątrz) najlepsza jest jak największa ilość tych bezrefleksyjnie podążających za tradycją -> łatwo nimi sterować; dla kościoła jako wspólnoty ludzi połączonych pewnymi ideami, najlepsza jest jak największa ilość ludzi świadomie podążających za tymi ideami. Nijak nie da się pogodzić tego rozjazdu. Pierwsza opcj nie ma szans przetrwać w dłuższej perspektywie(w przypadku literalnie każdej religii), druga jak najbardziej przetrwa, ponieważ jest w stanie dostosować się do zmieniającej się rzeczywiśtości.

(DIR) Post #Ad6DmZNN6r2m7rwpVI by emill1984@101010.pl
       2023-12-23T11:17:24Z

0 likes, 0 repeats

@jacekstaszczuk a nie wydaje Ci się, że polski Kościół jest jaki jest właśnie dlatego, że się zabetonowal i dlatego odeszło od niego tyle osób i kościoły świeca pustkami? @deaduser

(DIR) Post #Ad6IYFUejdQMB6LUye by jacekstaszczuk@101010.pl
       2023-12-23T12:10:50Z

0 likes, 0 repeats

@emill1984 ja jestem za tym, żeby się zabetonował, ale tak jak potrzeba, na Trójosobowego Boga, a nie opierał się na Maryjnych nabożeństwach, a o Duchu Świętym wiedział tylko ze słyszenia...  @deaduser

(DIR) Post #Ad6IkfRQ5UM882kmps by jacekstaszczuk@101010.pl
       2023-12-23T12:13:05Z

0 likes, 0 repeats

@deaduser no i ja się na taki Kościół opierający się na bezrefleksyjnej statystyce nie godzę :) I niestety ale masz rację. Problemem Kościoła nie są wierni, ale hierarchia. Koniec i kropka. Tam gdzie trafi się duchowny prawdziwie wierzący, nagle następuje rozkwit parafii, tam gdzie jest urzędnik. Jest jak jest. Wieje nudą i pustką w kościele.

(DIR) Post #Ad6Vlfc2EeAsLyWkqG by rox_lukas@cmdr.social
       2023-12-23T14:38:55Z

0 likes, 0 repeats

@jacekstaszczuk idąc za naukami Jezusa: Jezus nigdy nikogo nie odrzucał. Wręcz przychodził do odrzuconych (patrz Mateusz i uczta z celnikami). Jezus natomiast zawsze odrzucał grzech,mówił wprost "Idź, a od tej chwili już nie grzesz"Dlatego jestem za tym, aby zamiast ciągle powtarzać, że LGBT to zło, a przecież to nie tylko "ideologia", ale przed wszystkim to są ludzie, aby zamiast tego wszystkich ludzi darzyć miłosierdziem, tak jak uczył Jezus. Mamy kochać bliźniego,ale wystrzegać się grzechu.

(DIR) Post #Ad6a0FYNnsXnh41iNc by rox_lukas@cmdr.social
       2023-12-23T14:43:24Z

0 likes, 0 repeats

@emill1984 @jacekstaszczuk @deaduser dlatego wiele osób prawdziwie wierzących szuka jak być jeszcze bliżej Boga. To co jest w polskim kościele często im nie wystarcza. To jest jedna z przyczyn powstania ruchu "Odnowy w Duchu Świętym", poszukiwania bezpośredniego, osobowego, namacalnego kontaktu z Bogiem.Bo trzeba odróżnić popularny obraz "katolika", który jedno mówi a drugie robi, od prawdziwych chrześcijan, którzy nie tylko wierzą, nie tylko się modlą, ale którzy wprowadzają tą wiarę w czyn.

(DIR) Post #Ad6a0GGh97zPuUl6Rs by deaduser@101010.pl
       2023-12-23T15:26:23Z

0 likes, 0 repeats

@rox_lukas Nie ma znaczenia, który z katolików próbuje wciskać mi swoją religię, "prawdziwy" czy "popularny", jest to tak samo drażniące....dlatego, z mojego punktu siedzenia, różnice między obydwoma grupami są czysto akademickie.@emill1984 @jacekstaszczuk

(DIR) Post #Ad6cbr5RQ16OivY5OS by rox_lukas@cmdr.social
       2023-12-23T15:55:35Z

0 likes, 0 repeats

@deaduser @emill1984 @jacekstaszczuk doskonale Cię rozumiem, nic na siłę nie jest fajne: ani wciskanie garnków, ani uszczęśliwianie na siłę, ani tym bardziej rozmawianie o religii.Dlatego poprzestanę na:Wesołych Świąt 🙂

(DIR) Post #Ad6jglwqeOiVuhoybw by deaduser@101010.pl
       2023-12-23T17:14:55Z

0 likes, 0 repeats

@rox_lukas I szacunek za takie podejście. Weołych Świąt również 🙂 @emill1984 @jacekstaszczuk