Post Ad2uYZ4EBZDNAGMPke by mgorny@pol.social
 (DIR) More posts by mgorny@pol.social
 (DIR) Post #Ad2uYZ4EBZDNAGMPke by mgorny@pol.social
       2023-12-21T20:50:06Z

0 likes, 0 repeats

Gdybyście nie wiedzieli, to: jeżeli jest sobota rano i idziecie brukową drogą z lasu na stację kolejową, to rzecz jasna jesteście skrajnie podejrzaną osobą, która koniecznie musi zostać zatrzymana przez policję i poddana kontroli osobistej (tożsamość, IMEI telefonu, przeszukanie odzieży i torby).O, i muszą przy tym być dostatecznie niedbali, by prawie odjechać z twoimi paskami do glukometru, bo im wypadły przy przeszukaniu.Dla kogoś w spektrum, takie połączenie potraktowania jak kryminalisty z naruszeniem przestrzeni osobistej to traumatyczne przeżycie. Każdego dnia wyjście z domu stanowi wyzwanie. Nie mówiąc, że nie wiem, czy kiedykolwiek będę w stanie znów pojechać w tamto miejsce.#Polska #policja #autyzm

(DIR) Post #Ad2uYZoJQE4tTBvDaC by deaduser@101010.pl
       2023-12-21T20:57:50Z

0 likes, 0 repeats

@mgorny O ile przepisy mocno się nie zmieniły, to mają prawo wylegitymować, do reszty muszą mieć podstawę prawną na papierze. Gliniarze muszą się przedstawić, masz prawo spisać nr-y odznak + imię i nazwisko.

(DIR) Post #Ad3GhyYuxlzvpkbm0e by spoofy@mastodon.com.pl
       2023-12-21T20:51:41Z

0 likes, 0 repeats

@mgorny Przepraszam, na jakiej podstawie i z jakiego artykułu poddana ta kontrola osobista i IMEI telefonu?

(DIR) Post #Ad3GhzOfrLOkQGp6gK by mgorny@pol.social
       2023-12-21T20:56:45Z

0 likes, 0 repeats

@spoofy, mnie się pytasz? Ty myślisz, że ja mam zdrowie im się stawiać?

(DIR) Post #Ad3Gi0Emjb591tCiuG by spoofy@mastodon.com.pl
       2023-12-21T20:57:51Z

0 likes, 0 repeats

@mgorny Niestety - musisz. Każdy z nas musi, w przeciwnym wypadku, nikt nie zawalczy o Twoje prawa, a już najmniej politycy.

(DIR) Post #Ad3Gi0WreNXlvxfA5Q by spoofy@mastodon.com.pl
       2023-12-21T20:56:17Z

0 likes, 0 repeats

@mgorny Podejrzenie bycia podejrzanym to nie to samo co podejrzenie posiadania np. kradzionego telefonu lub rzeczy nielegalnych. Art. 14 ustawy o Policji jest jasno sprecyzowany.Czy sporządzona notatka z takiego zatrzymania? Do jakiej konkretnie osoby podejrzanej zachodziło to podejrzenie bycia kryminalistą?Apeluję o świadomość podstawowych praw.

(DIR) Post #Ad3Gi16fVGBRj0PktU by xlenka@pol.social
       2023-12-21T21:19:14Z

0 likes, 0 repeats

@spoofy nie każdy potrafi - osoby w spektrum autyzmu, nawet jak są świadome swoich podstawowych praw to i tak najczęściej w takiej* sytuacji nie są w stanie nic zrobić, znam to bardzo dobrze z własnego doświadczenia...więc nie, nie musi bo policja nie jest po to, by zastraszać zwykłych obywateli* wystarczy, że mnie ktoś nieznajomy zaczepi i już nie jestem w stanie nic powiedzieć i trudno mi w jakikolwiek sposób zareagować@mgorny

(DIR) Post #Ad3Gi1q2mYTnzjdzcW by spoofy@mastodon.com.pl
       2023-12-21T21:29:39Z

0 likes, 0 repeats

@xlenka @didleth Niestety, zgadzam się. Wiem jakie są realia, ale brutalnie stwierdzam fakt - nikt realnie nie pomoże w takiej sytuacji, jeżeli nie będzie obok - tylko świadomość swoich praw. Chcesz postawić np. straż ngo dla każdego obywatela przy takiej interwencji czy zmusić do działania niesforne baterie w kamerach policyjnych do działania? Niestety, walka z wiatrakami.Oczywiście też jestem amatorem a nie prawnikiem, lecz z tego co mi wiadomo @deaduser, to nie mają prawa legitymować, bez podania wyraźnej przyczyny (powtórzone za audytem obywatelskim: art.15 wynika z podstaw art.14).Inny przykład - nagrywanie interwencji za pomocą telefonu, który ma zostać "sprawdzony". Nie znam innych metod jak typowe operacyjne procedury przygotowawczo-zapobiegawcze (np. quick lock/wipe, sync/auto upload into cloud etc.).Olaboga, to wszystko tak działa i ma tyle sensu co internet explorer. Nie da się nic z tym zrobić, w szczególności z mentalnością tak kulawej, skorumpowanej wewnątrz struktur formacji - można tylko walczyć 🔥 💣  .@mgorny

(DIR) Post #Ad3Gi2fRhRb2Z9h2jw by xlenka@pol.social
       2023-12-21T21:38:32Z

0 likes, 0 repeats

@spoofy ale ja jestem świadoma swoich praw, trochę się po różnych feministycznych demonstracjach powłóczyłam, a i tak wiem, że gdybym była sama to nie byłabym w stanie zareagować tak jak się tego uczyłam. Zadajesz osobie w spektrum serię pytań jakbyś go wziął na jakieś przesłuchanie i winił za to, że znalazł się w niewłaściwym miejscu o niewłaściwej porze...Brutalność możesz odłożyć na bok, bo tylko pogorszysz w tym przypadku sprawę...@didleth @deaduser @mgorny

(DIR) Post #Ad3Gi3KDFsCqbalbHc by spoofy@mastodon.com.pl
       2023-12-21T22:43:56Z

0 likes, 0 repeats

@xlenka gdy służby zadają masę pytań wykonując wątpliwe prawnie czynności to lepiej być przygotowanym. W dawnych czasach udział w manifestacjach i prowokacjach wyglądał troszkę inaczej i też troszkę doświadczenia w tym zakresie zdobyłem, więc dokładnie wiem o czym mówię.Nikt tutaj nie mówi o "stosowaniu brutalności" - raczej taka "brutalność" stosowana jest przez te służby, więc nie wiem skąd Ci się to wzięło?IMHO świadomość i domaganie się egzekwowania swoich praw jest jednym realnym narzędziem - poza prymitywną formą "brutalno"-siłową właśnie.@didleth @deaduser @mgorny

(DIR) Post #Ad3Gi4DVwGRTN6dlTs by xlenka@pol.social
       2023-12-21T23:07:34Z

0 likes, 0 repeats

@spoofy a ja proszę, żebyś zrozumiał w końcu, że wielu osobom z ASD świadomość swoich własnych praw i jakiekolwiek wcześniejsze przygotowanie tak naprawdę gówno daje, bo w sytuacji zagrożenia i tak nie są w stanie prawidłowo zareagować.Więc mówienie takiej osobie, że coś musi, że powinien itp itd pogarsza tylko sprawę bo wpędza takiego człowieka w dodatkowe poczucie winy, gdy ten nie zareaguje tak jak ,,powinien"@didleth @deaduser @mgorny

(DIR) Post #Ad3Gi4wBGCAfbdXR6O by spoofy@mastodon.com.pl
       2023-12-21T23:18:55Z

0 likes, 0 repeats

@xlenka Nikt nic nie musi i wychodzę z założenia że każdy, a w szczególności osoba ze zdiagnozowanym ASD pod odpowiednią opieką - dobrze to wie. Wypowiedź raczej "kotwicząca" jasno motywująca, także proszę rozróżniaj, również w aspekcie psychologicznym 😉 Mam też taki bliski przypadek - akurat osoba z zespołem i przystosowanie do realiów w różnych sytuacjach, także temat jest mi znany.Jeżeli masz realną wiedzę, doświadczenie i jakąś inną metodę na obronę w takiej sytuacji, to bardzo proszę, poszerz moją i terapeutów świadomość.@didleth @deaduser @mgorny

(DIR) Post #Ad3Gi5lECP0K9xQCfY by xlenka@pol.social
       2023-12-21T23:56:19Z

0 likes, 0 repeats

@spoofy Jakoś nie widzę tej ,,motywacji" w  twoich trzech pierwszych  komentarzach...Ale ważniejsza rzecz,  dlaczego z góry zakładasz, że osoba której odpisujesz ma odpowiednią opiekę. A co jeśli takiej nie ma? Bo nie wiem czy wiesz, ale nie wszyscy mają tyle szczęścia, żeby mieć dostęp do odpowiedniej opieki, niektórzy muszą sobie radzić sami...I kończę, bo widzę brak zrozumienia mnie.Dobranoc :)@didleth @deaduser @mgorny

(DIR) Post #Ad3Gi6TBYyAMMHzJBY by spoofy@mastodon.com.pl
       2023-12-22T00:12:34Z

0 likes, 0 repeats

@xlenka Wskazałem wyraźnie i jest to dokładnie ta sama wypowiedź, do której pierwotnie się odwołujesz - dlaczego teraz nie widzisz tej motywacji, skoro sentyment wypowiedzi na to wskazuje? Jeżeli twierdzisz, że moja wypowiedź nie jest motywacyjna, to może oznaczać iż masz problem emocjonalny z merytoryczną i logiczną oceną wypowiedzi - jeżeli tak jest, nie bagatelizuj proszę tego."Kotwiczenie" opisywał już Freud i jest to dość podstawowa metoda psychologiczna, stosowana również w motywacji czy w odniesieniu do podobnych sytuacji czy terapii właśnie.Z góry zakładam, że taka osoba ma odpowiednią opiekę, ponieważ jeżeli jej nie ma, to problem leży właśnie gdzie indziej i wystarczy zrobić wszystko, aby takiej osobie pomóc.Pomóż zrozumieć, bo serio nie rozumiem - w pierwszej kolejności odpowiadasz na moją konkretną odpowiedź, następnie próbujesz tłumaczyć, że przygotowanie do danej sytuacji, również jako jedyne realne działanie - prawne - nie działa w takich sytuacjach, następnie zarzucasz "brutalność" takiej obronie, sugerując bezsensowność - dlaczego?@didleth @deaduser @mgorny

(DIR) Post #Ad3Gi7NCCiy9A0C2UK by 74@101010.pl
       2023-12-22T01:06:00Z

0 likes, 0 repeats

@spoofyŻebyśmy się dobrze zrozumieli - brutalnością nie jest tu chyba taktyka obrony (którą OP miałby podjąć w tamtej sytuacji), ale twoje „brutalne stwierdzenie faktu” (Tak, @xlenka po prostu zacytowała twoje słowa), a tak naprawdę to przedmówczyni chodziło o to, że na pewne sytuacje nie sposób się przygotować.Jak dotąd piszę same truizmy, jak mi się zdaje, więc odniosę się teraz do meritum. OP doświadczył takiej sytuacji, która nie miała prawa się zdarzyć - a autysta wtedy nie będzie „jak normalny człowiek” bronił (egoistycznie i atawistycznie) własnej skóry, lecz raczej zastanawiał się, czy sytuacja ma w ogóle sens, czy może jednak funkcjonariusz miał rację, itd.. W chwili, gdy dzieje się kompletne bezprawie! Być może stwierdzisz że przynajmniej w podobnych, analogicznych sytuacjach OP będzie mógł sobie poradzić po tych radach. Dla autysty **nie ma podobnych sytuacyj!** Większość już się w życiu przejechała na analogiach i próbuje radzić sobie inaczej.  @didleth @deaduser @mgorny

(DIR) Post #Ad3KOOGU5i47Zeu1SK by spoofy@mastodon.com.pl
       2023-12-22T01:47:19Z

0 likes, 0 repeats

@74Masz rację, zgadzam się. Nie chcę już logicznie-językowo analizować wypowiedzi - "brutalnie" jedynie stwierdziłem fakt i tylko i w tym znaczeniu żyłem tego sformułowania.Ech, ja rozumiem, że nie można się przygotować do każdej sytuacji... nikt z nas nie jest w stanie, ale można chociaż próbować. Byłem w takich sytuacjach, zapewne wiele osób mógłby opisać przeróżne - naruszenia takiego systemowego narzędzia jakim jest funkcjonariusz Policji. Mówię - znam realia, ale mam też realne przykłady, metodykę i praktykę.Tak wygląda prawo i psychologia. Ja mówię "brutalnie prawdziwie", jak jest - czy mi się to podoba? Absolutnie NIE!Zatem jedyną realną formą jest własne przygotowanie i tak - da się w pewnym stopniu do każdej takiej interwencji przygotować i absolutnie każdy może to zrobić, tym bardziej osoby mające różne problemy, powinny być przygotowane - jeżeli tak nie jest i nie są pod odpowiednią opieką, to wystarczy im pomóc i postarać się ją zapewnić.Każda sytuacja może jest inna, ale "Ignorantia iuris nocet" - skoro prawnie są wykonywane jakieś czynności to społeczne podstawy i przygotowanie do interakcji np. z funkcjonariuszem są  absolutną podstawą.Respektowanie i analiza każdego konkretnego przypadku - to co innego, ale realnie - przygotowanie zawsze jest podstawą, która dużo rozwiązuje. Taka też "podstawa" jest realizowana przez specjalistów i również wspomniałem, że mam takie właśnie przykłady. Nie liczyłbym natomiast, na zmianę odgórnie albo od tej drugiej strony - potrzebna jest zmiana, szkolenia, świadomość, ale dla podanego wcześniej przykładu - ileż to razy "baterie siadły" w kamerkach i dowodu/śladu działania nie było. To jest schemat tragiczny i niestety dobrze znany. Każdy powinien postarać się maksymalnie zrozumieć drugiego człowieka, więc starajmy się. Czasem wymaga to ogromu energii i wysiłku jak za dwóch, ale tylko tak możemy sobie sami pomóc.Miało być krótko, ech 😁 @xlenka @didleth @deaduser @mgorny