Post Ad0ebZfOQUCsJGEnAW by getimiskon@fedi.getimiskon.xyz
 (DIR) More posts by getimiskon@fedi.getimiskon.xyz
 (DIR) Post #Ad0cfTYWt6QwbjlAhs by uhuru@libretooth.gr
       2023-12-18T11:12:23Z

1 likes, 0 repeats

Παλευω με #wayland στα γεραματα..  ανακαλυψα το #labwc που ειναι #openbox compatible και πακεταρισμενο στο :debian: Για να δουμε πως θα παει αυτο... (προσεχως και σημειωσεις...)

(DIR) Post #Ad0cfVSZoCrOVqzRho by uhuru@libretooth.gr
       2023-12-20T15:24:44Z

1 likes, 0 repeats

σιγά σιγά διαμορφώνεται.. neofetch αναφέρει :DE : wlrootsWM : swayπαρότι χρησιμοποιώ το labwc, όχι sway.. (αν και γενικά, το sway μάλλον έχει κάποια πράγματα πιο έτοιμα.. )anyway, αγνωσται αι βουλαι του wayland.φτιάχτηκαν keybindings και ένα βασικό menu.xml, fuzzel για τα υπολοιπα...τα βασικά που πειράζω ως τώρα: labwc (compositor)yambar (taskbar)wezterm (terminal)λειπουν ακομα αρκετά για να γίνει βασικό desktop... systray, click στα taskbar icons, window list, κ.α δε παιζουν.

(DIR) Post #Ad0cfYHhJ6wNGyvIfI by uhuru@libretooth.gr
       2023-12-20T16:48:05Z

1 likes, 0 repeats

δε καταλαβαίνω πάντως τους wayland ευαγγελιστές.. μας πρήζουν ότι το X11 ειναι παρατημένο (και όντως η rh το έχει παρατήσει), αλλά δε μας λένε ότι στο "userland" το wayland είναι σε βρεφικό στάδιο ακόμα... τόσα χρόνια μετά (δεκαετία+)...

(DIR) Post #Ad0cfj4zAiJAkk3nsW by erethon@libretooth.gr
       2023-12-18T14:01:53Z

1 likes, 0 repeats

@uhuru Φοβάμαι τη μέρα που θα αναγκαστώ να πάω σε wayland :(

(DIR) Post #Ad0cgZJexOwYlJKFyC by nophen@kafeneio.social
       2023-12-20T18:27:34Z

1 likes, 0 repeats

@uhuruδε νομίζω ότι τίθεται θέμα εγκατάλειψης. το freedesktop.org που είναι μέλος του X.Org Foundation είναι πίσω και από το Χ11 και το Wayland. όμως το Χ11 σχεδιάστηκε για ένα πολύ διαφορετικό κόσμο και έχει γίνει πλέον ένα βαρύ, πολύπλοκο περιβάλλον (βλέπε διάγραμμα). για το Wayland δεν έχω ιδιαίτερη άποψη. στης δουλείας τρέχω X, ενώ στο σπίτι Wayland γιατί έτσι ήρθε από μόνο του (Void Linux). νομίζω όμως πως οι ανάγκες σου είναι πολύ διαφορετικές από τις δικές μου.

(DIR) Post #Ad0dU8Sn4LAbxWERLE by getimiskon@fedi.getimiskon.xyz
       2023-12-20T18:37:04.517866Z

0 likes, 0 repeats

@uhuru θα είμαι ειλικρινής. Απ' ο,τι βλέπω, το Wayland προσπαθεί να ξαναεφεύρει τον τροχό. Ενώ στην ασφάλεια κάνει καλή δουλειά, ακόμη δεν είναι εντελώς χρηστικό, στο επίπεδο που κάποιος θα μεταβεί στο Wayland χωρίς κάποιο πρόβλημα.Επίσης τα γραφικά περιβάλλοντα που δουλεύουν με Wayland είναι είτε το KDE ή το GNOME, είτε διάφοροι window managers με το wlroots. Όλα τα άλλα γραφικά περιβάλλοντα πρέπει να βάλουν επιπλέον δουλειά για να το υποστηρίξουν. Μόνο το Enlightenment ξέρω ότι έχει πειραματική υποστήριξη προς το παρόν.Γενικά παρατηρώ ένα μοτίβο στο οποίο ενώ γίνεται ανάπτυξη σχετικά καλών εναλλακτικών για παλιότερο software, πάντα υπάρχει ένα κενό το οποίο είναι τόσο εμφανές που απορείς πως γίνεται και δεν το λύνει κανείς.

(DIR) Post #Ad0dWLJIH9ycNjqI3k by yianiris@kafeneio.social
       2023-12-20T18:33:30Z

1 likes, 0 repeats

Πες θεωρητικά ότι έχεις διαφορετικούς user για διαφ. δουλειές.  Παιχνίδι, σοσιαλ, σοπινγκ, δουλειά, σχολή, . και ενώ είσαι στο user1 θέλεις να τρέξεις το browser του user2, άντε και θες να το κάνεις και σε firejail.  Κάτι κόλλησε και δεν ανταποκρίνεται mous/kbd τι κάνεις; Τρέχεις sshd προλυπτικά και πας σε άλλο μηχάνημα;@nophen @uhuru Θέλει ΠΟΛΥ δουλειά ακόμα και δε νομίζω ότι κανείς την έχει αρχίσει καν.  Όσο για το xorg-xwayland μια ιδέα ήταν αλλά στη πράξη πάπαλα.

(DIR) Post #Ad0dXLQBLeKH13XfP6 by nophen@kafeneio.social
       2023-12-20T18:28:08Z

1 likes, 0 repeats

@uhuru έχω πολλές άγνωστες λέξεις :flan_laugh:

(DIR) Post #Ad0dXc6xIO30mLg3IO by foufoutos@kafeneio.social
       2023-12-20T18:28:56Z

1 likes, 0 repeats

@nophen Τέτχιος είναι, μας βασανίζει με πολλές άγνωστες λέξεις @uhuru

(DIR) Post #Ad0dXv7IdKc1iuz5yC by baskin@kafeneio.social
       2023-12-20T18:30:01Z

1 likes, 0 repeats

@uhuru Έχει προχωρήσει αρκετά τελευταία πάντως. Με Χ11 είμαι και εγώ μιας και η διανομή μου (αν και rolling) παίζει με default Χ11 και παρόλο που έχω την επιλογή δεν έχω αλλάξει. Όταν περάσει ως default, θα πάω εκεί. Είναι στημένο καλύτερα και με "εξυπνότερο" κώδικα, αποτελεί εξέλιξη και αργά η γρήγορα θα είναι το standard για όλους μας. Έχει ξανασυμβεί και με άλλα πράγματα.

(DIR) Post #Ad0dYOGWG8Dc7uWMro by nophen@kafeneio.social
       2023-12-20T18:31:12Z

1 likes, 0 repeats

@foufoutos @uhuru δεν πειράζει , εγώ ήρθα για το αβατάριο που φορά :headbanging_parrot:

(DIR) Post #Ad0eVUsTJpf5ieSPiK by foufoutos@kafeneio.social
       2023-12-20T18:47:06Z

1 likes, 0 repeats

@getimiskon έχω την εντύπωση πως οι περισσότερες διανομές σε φρέσκια εγκατάσταση με vga ati ή intel χρησιμοποιούν εξ ορισμού τον wayland, ενώ με nvidia λόγω drivers γυρνάνε σε X.org εκτός από fedora που με όλες τις vga πάει σε wayland @uhuru

(DIR) Post #Ad0eVVg6LJMQCZg34S by getimiskon@fedi.getimiskon.xyz
       2023-12-20T18:48:35.032727Z

0 likes, 0 repeats

@foufoutos νομίζω πως εξαρτάται από τη διανομή και το γραφικό περιβάλλον. Προσωπικά χρησιμοποιώ DIY διανομές και window manager @uhuru

(DIR) Post #Ad0ebZfOQUCsJGEnAW by getimiskon@fedi.getimiskon.xyz
       2023-12-20T18:49:41.570891Z

0 likes, 0 repeats

@foufoutos εξαρτάται από τη διανομή και τις προεπιλογές της.@uhuru

(DIR) Post #Ad0kYvaD5Iq98dw0PI by uhuru@libretooth.gr
       2023-12-20T19:52:13Z

1 likes, 0 repeats

@foufoutos @getimiskon X11 οι περισσότερες ή mix με xwayland που λέει και ο @baskin .και iirc, μονο fedora παιζει default wayland.

(DIR) Post #Ad0kwFVFBm3VZyjSQC by uhuru@libretooth.gr
       2023-12-20T20:00:25Z

1 likes, 0 repeats

@getimiskon αν και openboxακιας, πάντα με άρεσε το enlightnment... αλλά ναι, είναι ακομα WIP το wayland support, και τιποτε απο αυτά τα πειραματικά δε παίζει στο :debian: ... το terminal που διάβαζα τριγύρω ότι έπαιζε σαν εναλλακτική (terminology) , δε... κριμα γιατι foot, wezterm είναι/φαίνονται απαίσια στο μάτι.. και δεν έχω βρει άλλο να αξίζει ως τώρα...

(DIR) Post #Ad0lTFPIZAzsq1gbD6 by getimiskon@fedi.getimiskon.xyz
       2023-12-20T20:06:36.361874Z

0 likes, 0 repeats

@uhuru κι εγώ να σου πω, ενώ χρησιμοποιώ το dwm, μου αρέσει πολύ και το openbox (και το labwc, πολύ καλό). Το enlightenment ενώ μου κάνει καλή εντύπωση, ποτέ δε με έψησε να το χρησιμοποιώ για πολύ. Επίσης ναι, το terminology είναι και γαμώ εμφανισιακά.