Post AcokxFhHY5clSbSim0 by honzad@mastodonczech.cz
(DIR) More posts by honzad@mastodonczech.cz
(DIR) Post #AZ7my9mwewYL9Qn2Nk by mig@mastodon.1984.cz
2023-08-26T13:57:59Z
0 likes, 0 repeats
Tak jsem si myslel, že když po letech přeinstaluju komp na standardní linux (Fedoru), že bude všechno fungovat. Ale je to úplně stejný. Po update dokonce teď už ani flatpak nerozjede STM32cubeide, končí to na "(java:20): Gdk-ERROR **:" Vždycky 17 věcí z 20 funguje, po každým update ale random tři ne. Jako vždycky zasr... java (ta, která by měla podle designu fungovat všude za všech okolností), flatpak, který by měl dělat totéž, a ve finále zase celý odpoledne "proležený pod Škodovkou". (Kdyby aspoň google něco našel, jenže to je taky od desíti k pěti, pokud zrovna nehledáte hotel.)Taky je super, že ve Fedoře ani tak běžné věci jako arduino IDE nebo arduino-cli nejsou, zřejmě proto, že je používá celý svět...Takže: Mohl by ten linux už konečně fungovat? Používám ho dvacet let a je to čím dál tím stejný 🙂
(DIR) Post #AZ7psoyauWJF1BO080 by theron29@witter.cz
2023-08-26T14:30:30Z
0 likes, 0 repeats
@mig Nechci vysí*at, ale přesně z podobných důvodů zásadně používám Ubuntu: .NET Core, Rider, Pycharm, Spotify, (svého času Teams, něž M$ zrušil Linux appku), VSCodium, Discord... vše ve storu (a to prosím i v dávných dobách před jakýmasi flatpakama).Za mě "works as designed", takže cajk 🥰
(DIR) Post #AZ7r83vJigEBfpgVOq by mig@mastodon.1984.cz
2023-08-26T14:44:35Z
0 likes, 0 repeats
Pomohl restart, a to aniž by mezitím proběhl jakýkoli update kompu.. čili emulace Windows je čím dál tím blíže k dokonalosti :-) Ubuntu jsem taky měl, občas jsem ale něco nefunkčního řešil, ono je to nakonec v každé distribuci podobné. Tam mě zase štvalo, že bylo všechno předkonfigurované. Mám radši, když software je spíš ve stavu jak ho autor publikoval, což Fedora celkem splňuje. Předtím jsem dlouho jel na Archu, jenže ten má problém, že nelze snadno provozovat starší verzi software.No prostě jsou všechny ty kompy sračky :-)
(DIR) Post #AZ7yLzd9B3KW5mm8nY by vitex@f.cz
2023-08-26T16:05:26Z
0 likes, 0 repeats
@mig Co se tyce javy, tak ta opravdu vzdy a vsude funguje. (Jen nesmíš přecházet mezi verzemi.)No škoda že dneska rozchodit javu 1.8 už není tak bezpracné jako před osmi lety ...
(DIR) Post #AZ83L4PaPlnmP0oOeW by tritol128@mastodon.arch-linux.cz
2023-08-26T17:01:23Z
0 likes, 0 repeats
@mig Arch umí "downgrade" balíkem stejného jména...
(DIR) Post #AcokxFhHY5clSbSim0 by honzad@mastodonczech.cz
2023-12-15T01:04:14Z
0 likes, 0 repeats
@mig Neřeší to do budoucna NixOS?
(DIR) Post #AcsGCdidJQKrqg6knw by mig@mastodon.1984.cz
2023-12-16T17:38:34Z
0 likes, 0 repeats
@honzad ano, nix vychazi z podobne myslenky.. Nixos jsem zkousel.. prijde mi to nastaveni v jednom konfiguraku (OS as service) jako znovuvynalezani kola.. metakonfigurak nad konfiguraky.. a zase hromada skriptu, ktere to pak nejak prechroustaji.. (nemuzu nevzpomenout na SuSE, ktere tohle umi dobre uz od zacatku).. jenze jsem k tomu skepticky, protoze nikdy to nebude umet plnohodnotnou konfiguraci, ale pouze menit vybrana nastaveni.. kuprikladu Pipewire.. defaultne funguje, ale aby bylo realtime s latenci 10 ms, da to hodne laborovani a na kazdem HW bude konfigurak specificky.. na tohle neni mozne napsat zadny univerzalni jednoduchy "dockerfile"..Nicmene to je nixos.. nix jakozto balickovac pouziva i GNU Guix..A jeste jedna podstatna vec: nix ma, na muj vkus, hrozne UX.. totiz je to porad stejna pisnicka: skvela myslenka, ale rozhrani je pouzitelne leda zasvecenci.. tohle nikdy nebude BFU umet ovladat, a to je duvod, proc se to nerozsiri, zatimco treba systemd se rozsiril - prave diky jednoduchosti pri pouzivani..
(DIR) Post #Ad3NmSafxYqjnoW372 by honzad@mastodonczech.cz
2023-12-22T02:25:14Z
0 likes, 0 repeats
@mig https://youtu.be/OdxFJNuO2nY?si=W61u9BeqsR9tBhMiCo si matně pamatuji tak by právě mělo být možnost konfigurace stejná jako v gentoo tedy včetně nastavení kompilace i konfigurace by to uživatele omezovat nemělo, jeslti to chápu dobře..