Post AcnGCzPcZVvdqlGXQ0 by koval_blazej@pol.social
 (DIR) More posts by koval_blazej@pol.social
 (DIR) Post #Acn37qUj08ylL9rzjU by randymarsh@101010.pl
       2023-12-14T05:18:29Z

0 likes, 1 repeats

jak szpitale państwowe mają mieć jakiś dochód? serio pytam na czym oni mają zarabiać żeby być na +?

(DIR) Post #Acn5JYQkBnFKhMicgS by Precz@mastodon.social
       2023-12-14T05:42:59Z

0 likes, 0 repeats

@randymarsh mogłyby produkować coś, np. paróweczki...

(DIR) Post #Acn5yGGkcIyAFHSHWi by 8petros@petroskowo.pl
       2023-12-14T05:48:01Z

0 likes, 0 repeats

To pytanie na serio? Bo nie chciałbym wyjść na bezbeka.

(DIR) Post #Acn66H7jK83vDE3ay0 by randymarsh@101010.pl
       2023-12-14T05:51:48Z

0 likes, 0 repeats

@8petros napisalam przecież ze pytam serio, pani minister stwierdziła ze szpitale nie przynoszą wystarczających dochodów i są na minusie, to ja pytam co ma sprzedawać państwowy bezpłatny szpital bo może nie znam jakiś mechanizmów

(DIR) Post #Acn6rr37ZRDKFCaZLU by riot@wspanialy.eu
       2023-12-14T06:00:24Z

0 likes, 0 repeats

@randymarsh @8petros jakiś up-sell, cross-sell?Oplata za wstęp dla odwiedzających? Obowiązkowy zakup tych foliowych butów, tak 10 zł/sztukę? Room service?

(DIR) Post #Acn6wNRx33RltIMLvE by randymarsh@101010.pl
       2023-12-14T06:01:13Z

0 likes, 0 repeats

@riot @8petros zajebiście bezpłatny szpital z naszych podatków xD

(DIR) Post #Acn7BEL3CqAXybDLX6 by randymarsh@101010.pl
       2023-12-14T06:03:55Z

0 likes, 0 repeats

@riot @8petros jedyny spoko pomysł to ta drobna opłata za rezerwacje wizyty ale ona chyba miała być zwrócona po wizycie nie wiem już i to chyba średnio w szpitalach by działało raczej w przychodniach. Myślę że albo mamy państwowe szpitale albo mamy dochodowe szpitale xd próbuje zrozumieć jak oni to łączą w swojej głowie i njewiem.avi

(DIR) Post #Acn97oYKouu52ivWAS by Mateusz@101010.pl
       2023-12-14T06:25:43Z

0 likes, 0 repeats

@randymarsh Nie rozumiem idei zwracanej opłaty? Przepada gdy się nie zjawisz? Rozwiązanie oleja osoby zamożniejsze a te dla których każdy grosz się liczy mogą mieć problem żeby się w ogóle zapisać.Problemem jest odgórne zarządzanie, kto ustala ile jaki zabieg kosztuje?Słyszałem, że bywa i tak, że refundowany jest zabieg droższy, bardziej inwazyjny i na niego wysyła się pacjentów podczas gdy mamy opracowane nowe technologie, mniej inwazyjne no ale... Nie refundowane @riot @8petros

(DIR) Post #AcnAfXTausaJshM2GO by grayrattus@mastodon.social
       2023-12-14T06:42:58Z

0 likes, 0 repeats

@randymarsh @riot @8petros https://netwtorek.pl/jak-dziala-sluzba-zdrowia-w-holandii/W Holandii jest to ciekawie rozwiązane. Ubezpieczenie opłaca ci szpitale jednak nie jest ono państwowe ale przez państwo regulowane i wymagane.Nie działa to wyśmienicie i czasami można się wyjebać na 300 euro ale nie ma dużych kolejek do specjalistów i jak już idzie się do szpitala to naprawdę trzeba się źle czuć. Wydaje mi się, że w takim systemie szpitale zarabiają hajs bo wizyty opłacane są z ubezpieczenia.

(DIR) Post #AcnCwe75h25RIT76Lw by seachdamh@101010.pl
       2023-12-14T07:08:31Z

0 likes, 0 repeats

@Mateusz @randymarsh @riot @8petros ja rozumiem. Raz, że twierdzenie, że wprowadzenie kaucji 10-20 zł spowoduje że mniej zarabiający będą mieli problem, żeby się zapisać jest sporym nadużyciem (przypomnę, że bilet jednorazowy we wrocłąwiu kosztuje ~5 zł). Uderzanie w wysokie dzwony jakby miało to wykluczyć istotną większość społeczeństwa jest absolutnie nadużyciem.Dwa, wczoraj rozmawiałem właśnie z kuzynką - lekarzem pierwszego kontaktu, która żaliła się, że 1/3 umówionych wizyt nie odbyłą się i to norma. Jednocześnie ma zabookowane w przychodni terminy na najbliższe 2 tygodnie i ludzie co rano wydzwaniają do recepcji pytając się, czy może coś się zwolniło.Tylko Polak - szlachcic ma to w doooopie. Sam nie przyjdzie, wizyty nie odwoła, bo czemu ktoś inny ma z tego skorzystać. I o dziwo, taka kaucja wpływa też na osoby zamożniejsze - jest to psychologiczny mechanizm nagradzający oszczędzenie pieniędzy. Pewnie. Nie zawsze, nie wszystkich ale duża część ludzi niezaleznie od zarobków scgyli się i zadzwoni / odkliknie wizytę w systemie jeśli zyskają na tym 20 zł. Dlatego akurat za systemem kaucyjnym wizyty jestem bardzo za o ile będzie to sensownie rozwiązane (w sensie - przepada, jeśli nie odwołasz ani się nie odbędzie).

(DIR) Post #AcnDKIigsxEbtbypUW by Mateusz@101010.pl
       2023-12-14T07:12:46Z

0 likes, 0 repeats

@seachdamh Ok, ja nie widzę problemu. Jestem za wprowadzeniem i zobaczmy jak to będzie działać.Do tego, uważam że mamy możliwości aby zwolnić trochę linie telefoniczne i zostawić je dla osób, które nie ogarną aplikacji@randymarsh @riot @8petros

(DIR) Post #AcnDOu1K92TujvtEbQ by koval_blazej@pol.social
       2023-12-14T07:13:34Z

0 likes, 0 repeats

@randymarsh muszą wywalić połowę pielęgniarek, oszczędzać na żarciu i wykonywać zabiegi kierując się nie dobrem pacjenta, tylko tym, czy procedura jest dobrze wyceniona w NFZ.

(DIR) Post #AcnEk0u3qjUi7d7hCK by randymarsh@101010.pl
       2023-12-14T07:28:38Z

0 likes, 0 repeats

@Mateusz @seachdamh @riot @8petros jaki zamożny polak chodzi do lekarza na nfz, ja nie jestem zamożna chyba a chodze tylko prywatnie xd ma jakieś wady to rozwiązanie ale widzę więcej zalet

(DIR) Post #AcnGCzPcZVvdqlGXQ0 by koval_blazej@pol.social
       2023-12-14T07:45:02Z

0 likes, 0 repeats

@randymarsh @8petros zdecydowanie brzmi jak coś co powiedziałaby Leszczyna, ale dasz jakieś źródło?

(DIR) Post #AcnK4vmgZnRA68T0fw by wikiyu@infosec.exchange
       2023-12-14T08:28:26Z

0 likes, 0 repeats

@randymarsh szpitale,zbiorkom,wodociagi, kanalizacja NIE mają zarabiać tylko byc utrzymywane na zero miedzy wplywami (z faktur i budzetu) a kosztami prowadzenia dzialalnosci.Bzdura że maja zarabiac to pomysł kretynow

(DIR) Post #AcnLVHYEN0o35dpogK by randymarsh@101010.pl
       2023-12-14T08:44:25Z

0 likes, 0 repeats

@koval_blazej @8petros na tvn24 w porannym programie leciało wiec niestety nie dam linka :( śmignęło mi takie stwierdzenie i miałam lekkie wtf

(DIR) Post #AcnOi8lIevw7SRlqFM by 8petros@petroskowo.pl
       2023-12-14T09:14:57Z

0 likes, 0 repeats

Państwowe szpitale nie są bezpłatne. W ogóle w Polsce nie ma bezpłatnego leczenia. Jest tzw. system ubezpieczeniowy, w którym jednostki ochrony zdrowia świadczą usługi "na rzecz ludności", a płacą za nie instytucje ubezpieczeniowe, z których największą jest NFZ. Jest też grupa prywatnych firm typu LuxMed, sprzedających swoje usługi na zasadzie abonamentu/subskrypcji.Do tego oczywiście są mniejsze podmioty, które sprzedają usługi na rynku, a często mają też umowy z NFZ.W kontekście Twojego pytania problemy są z grubsza dwa.- Szpitale "państwowe", czyli jednostki budżetowe i - nie wiem, czy ministra miała je na myśli - różne instytuty badawcze, szpitale uniwersyteckie itp. generalnie są mocno skrępowane przepisami. Ostatnio przemknął mi artykuł, chyba z oko.press, o tym, że gdzieś na Śląsku stoi jakieś hipernowoczesne urządzenie, które mogłoby (w sensie że jest zapotrzebowanie) być użyte do leczenia - płatnego, ale taniej niż gdzie indziej - całej listy chorób, ale warunki grantu, za jaki je kupiono zabraniają jego użycia poza jedną chorobą, której jest parę przypadków rocznie.- Drugim problemem jest NFZ, który notorycznie zaniża wartość usług medycznych, korzystając z dominującej pozycji na rynku. Powoduje to, że szpital musi dołożyć do każdej usługi płaconej przez NFZ, a za to NFZ (finansowany z naszych składek zdrowotnych) na koniec roku dumnie ogłasza, ile to ma zysku. Też było coś ostatnio: https://petroskowo.pl/display/810fc51c-6265-6474-abc7-1fd001388965Co ministra z tym chce zrobić? Nie wiem, ale na pewno NFZ trzeba by porządnie przetrzepać, żeby płacił szpitalom normalne stawki. Tak samo w temacie profilaktyki i optymalizacji - skoro już ciągną nasze dane, to niech je analizują (tylko nie w outsoursie). Na pewno będzie gorzej, zanim (o ile w ogóle) będzie lepiej.Ja z uporem maniaka powtarzam, że teraz jest czas na oddolną organizacją opieki zdrowotnej - patrz mój trzyczęściowy tekst: https://osa.tepewu.pl/t/zdrowie

(DIR) Post #AcnOiuMTgWbN5MWhDk by 8petros@petroskowo.pl
       2023-12-14T09:18:41Z

0 likes, 0 repeats

Taryfikacja świadczeń, czyli cena usługi medycznej – wyjaśniamy jak działa system - PolitykaZdrowotna.com