Post AcXgAonFg0vg15LP0K by 8petros@petroskowo.pl
 (DIR) More posts by 8petros@petroskowo.pl
 (DIR) Post #AcXRgrscEoIVXkg4W0 by wolnelewo@kolektiva.social
       2023-12-06T15:07:02Z

0 likes, 1 repeats

Dzisiaj pytanie do was. A w szczególności do osób z żadnym, albo małym stażem aktywistycznym w terenie, ale zastanawiających się nad wyjściem do reala, od teorii do praktyki.Co was ewentualnie blokuje przed np. przyjściem na spotkanie już istniejącej grupy (np. lokatorskiej)? Czego taka osoba jak ty oczekiwałaby na takim spotkaniu? Co by cię zachęciło, a co odstraszyło?Gdzie, waszym zdaniem, najlepiej szukać takich osób.Nieustannie w naszej grupie szukamy inspiracji, a może o czymś nie pomyśleliśmy. Jako że wierzę w zbiorową inteligencję, postanowiłem zwrócić się do was. Wiem, że z podobnymi problemami zmaga się wiele grup, więc odpowiedzi mogą się także im przydać.

(DIR) Post #AcXRgso2nIEcPrXw1o by kuba@toot.kuba-orlik.name
       2023-12-06T16:38:20Z

0 likes, 0 repeats

@wolnelewo czym jest grupa lokatorska?

(DIR) Post #AcXg9x7xCpP3ZecAm8 by ju@pol.social
       2023-12-06T16:42:53Z

0 likes, 0 repeats

@wolnelewo A co prekariusz bez lokalu ma robić w ruchu lokatorskim? Nie mam żadnego problemu psychicznego, mam problem z sensem dołączania do takich grup roszczeniowych.W dwudziestoleciu międzywojennym ruch robotniczy organizował różne możliwości dla uczestników – kursy, uniwersytet, ruch spółdzielczy, coś się działo. Chętnie dołączę do grupy oferującej jakieś możliwości. Mogę nawet pomóc taką utworzyć.

(DIR) Post #AcXgAC1lo6Mxmopwie by dzwiedziu@mastodon.social
       2023-12-06T18:22:54Z

0 likes, 0 repeats

@juLokator to nie czynszojad. A dokładanie problemów psychicznych do tego tematu to podłe zachowanie.Jak uważasz zrzeszanie się za „roszczeniowość”, ani nie rozróżniasz sytuacji w międzywojniu i dziś, to żaden uniwersytet ci nie pomoże.@wolnelewo

(DIR) Post #AcXgAJE52jNM71eNNY by 8petros@petroskowo.pl
       2023-12-06T19:11:56Z

0 likes, 0 repeats

Odpowiednikiem związku zawodowego, z grubsza rzecz biorąc - dla najemców.

(DIR) Post #AcXgAMJ9aKDTfd2yCe by ju@pol.social
       2023-12-06T18:34:28Z

0 likes, 0 repeats

@dzwiedziu @wolnelewo Nooo, to się poczułem wreszcie, że z prawdziwą lewicą rozmawiam. Dostajesz w ryj i już wiesz, że jesteś wśród swoich.Fajnie otworzyłeś rozmowę, ale bez urazy, jak chcesz powiedzieć coś konkretnego, to mów.

(DIR) Post #AcXgAQskZv4DrBjSF6 by 8petros@petroskowo.pl
       2023-12-06T19:11:21Z

0 likes, 0 repeats

Trochę się prosiłeś. Język to też przekaz - zacząłeś od określeń, które mają duży potencjał konfrontacyjny (ta "roszczeniowość" to już jest 100%).Jeżeli to było przez nieuwagę, to można się cofnąć, przeprosić i wyjaśnić. Jeśli nie... if you fuck around, you will find out.

(DIR) Post #AcXgAonFg0vg15LP0K by 8petros@petroskowo.pl
       2023-12-06T19:16:36Z

0 likes, 0 repeats

Proponuję zasadę "wet za dwa wety" - jak ktoś raz coś głupio walnie, uprzejmie tłumaczymy. Dopiero za drugim razem wpierdol. Są na to badania. Ja to nawet trzy razy tłumaczę, no ale ja jestem niespotykanie spokojny człowiek...

(DIR) Post #AcXm3LJxSJcEJ6SdeK by owly@pol.social
       2023-12-06T16:29:36Z

0 likes, 0 repeats

@wolnelewo @wariat może trochę głupie ale ja za bardzo nie wiem gdzie szukać takich grup, informacji o tym czym się zajmują?

(DIR) Post #AcXm3MeYVDgaRH6bOS by wariat@mastodon.social
       2023-12-06T16:31:14Z

1 likes, 0 repeats

@owly Zgodnie z ostatnimi doniesieniami @kuba jak cos istnieje to ma konto na insta.BP NMSP @wolnelewo

(DIR) Post #AcXm7wJ5stGaAxFTN2 by ju@pol.social
       2023-12-06T19:28:39Z

1 likes, 0 repeats

@8petros @wolnelewo @dzwiedziu Ja nie rozmawiam o farmazonach, tylko piszę, że chętnie zaangażowałbym się w grupę, która pomoże przeżyć mi i innym, bo sam jestem osobą prawie bezdomną lub, jak się to mówi pięknie "w kryzysie samotności" lub po prostu wypierdolenia z miejsca zamieszkania. Jak pewnie wiesz ludzie w takiej sytuacji nie posługują się pięknym słownictwem. Jeśli zawsze i wszędzie oczekujesz aksamitnego traktowania, to znaczy na przykład, że ludzie w sytuacji takiej jak moja Cię nie interesują, bo oczekujesz wyższych standardów. No to fajnie.

(DIR) Post #AcXmI1gmjEa5lQ8iZM by kravietz@agora.echelon.pl
       2023-12-06T20:28:35.337883Z

0 likes, 0 repeats

@8petrosMi nic nie tłumaczyłeś, tylko wjechałeś do wątku i strzeliłeś pokazowego focha ☝️@wolnelewo

(DIR) Post #AcXnQmBbpxK2F8IGXo by ju@pol.social
       2023-12-06T20:31:44Z

1 likes, 0 repeats

@kravietz @wolnelewo @8petros Wyjaśniliśmy sobie sprawę z 8petros na priv. Nie chciałbym kontynuować tego wątku w formie ofensywnej.

(DIR) Post #AcXnZYT8CuZcJ0fwNk by ju@pol.social
       2023-12-06T20:39:48Z

1 likes, 0 repeats

@kravietz @wolnelewo @8petros A przepraszam, Twój komentarz nie dotyczył mojej rozmowy z 8ptros. Gęsto się tu zrobiło. W Twoja rozmowę się nie mieszam. Ale jak już jestem przy temacie, to myślę, że z gościem da się dogadać.

(DIR) Post #AdNsVQDDrHf0irhHqi by pfm@edolas.world
       2023-12-31T23:43:43.625942Z

0 likes, 0 repeats

@wolnelewo Nie miałbym pojęcia jak dotrzeć do tych grup, nie licząc może XR.Kiedyś napisałem maila do jakiegoś kolektywu, ale dostałem zwrotkę - przepełniona skrzynka. Ciężko o kontakt bez fejsa...