Post AcWZ9FnPPvpULZlTIO by ameliatoami@kolektiva.social
(DIR) More posts by ameliatoami@kolektiva.social
(DIR) Post #AcVXzdbjjjzmBpCDSK by kukrak@pol.social
2023-12-05T18:32:14Z
0 likes, 1 repeats
Coraz częściej spotykam w tekstach takie przypadki:"Dziś Międzynarodowy Dzień Wolontariusza_ki!"Po czym gdzieś dalej już jest"Czym mogą się u nas zajmować wolontariusze?" zamiast wolontariuszki/sze czy coś podobnego.Czy na pewno jest zasadne wydłużanie tekstu w taki sposób. W tym przypadku autor jest dodatkowo niekonsekwentny.#jezykPolski #dylematyJezykowe
(DIR) Post #AcVXzeNwqUYmbLkibQ by LukaszD@pol.social
2023-12-05T18:39:31Z
0 likes, 0 repeats
@kukrak sam staram się w ankietach pisać z różnymi końcówkami. Ale pisząc więcej tekstu, jest to trudne. Potrzeba czasu i przyzwyczajenie, aby wprowadzić taki nawyk pisania i niepomijania nikogo. A czy warto? No cóż pisząc zwraca się szacunek i pamięta o innych.
(DIR) Post #AcVY7ysGYHPSSnuDUu by kosmoski@101010.pl
2023-12-05T18:41:02Z
0 likes, 0 repeats
@LukaszD @kukrak Ja gorąco upierałbym się przy jednej formie. Taka pisownia i ogólnie moda na wrzucanie wszędzie na siłę feminatywów ma moim zdaniem też inny bardzo duży minus, a mianowicie sprzyja podziałom, bo nie mamy wtedy wspólnej formy dla (w tym przypadku) wszystkich wolontariuszy, tylko mamy tę grupę podzieloną na mężczyzny i kobiety.
(DIR) Post #AcWZ9E6pgkB77EpxIG by kukrak@pol.social
2023-12-05T19:00:20Z
0 likes, 0 repeats
@kosmoski Pewnie ewolucja języka wskaże rozwiązanie, ale popieram opcję jednej formy.@LukaszD
(DIR) Post #AcWZ9Ey0V2iFm9iQAy by kosmoski@101010.pl
2023-12-05T19:12:02Z
0 likes, 0 repeats
@kukrak No właśnie jeśli chodzi o ewolucją języka, to może być ciekawy temat w tym przypadku. Zazwyczaj jeśli prześledzimy sobie jak rozwijał się język, to zauważymy, że głównie dążył do uproszczeń (np pozbycie się liczby podwójnej w dawnej polszczyźnie, neutralne formy czasowników stosowane kiedyś głównie chyba tylko do małych dzieci), ale te zmiany szły "od dołu" czyli z powszechnego używania języka przez ludzi. W przypadku feminatywów mam jednak wrażenie, że bardziej te zmiany są propagowane "od góry", czyli polityka, różne organizacje itp. A poza tym nie są uproszczeniem, tylko wręcz przeciwnie. Ale jak będzie w dalekiej przyszłości - nie wiem :)@LukaszD
(DIR) Post #AcWZ9FnPPvpULZlTIO by ameliatoami@kolektiva.social
2023-12-05T22:04:23Z
0 likes, 0 repeats
@kosmoski @kukrak @LukaszDFeminatywy szy odgórnie od kobiet, ale nie jest to nowomowa jak niektórym się wydaje. Początki sięgają bodajże XX wieku
(DIR) Post #AcWZ9GipyPlbDgdKoC by kosmoski@101010.pl
2023-12-05T22:29:03Z
0 likes, 0 repeats
@ameliatoami Jasne, nikt nie twierdzi, że to nowomowa ale na pewno zgodzimy się, że dzisiaj są dużo częstsze niż choćby jeszcze kilka lata temu i moim zdaniem są akurat nadużywane ze szkodą dla języka. Trafiłem ksiazkę gdzie tłumacz bardzo do serca wziął sobie ten styl. Przy większości określeń/profesji itp używał obu form i pojawiały sie takie miejsca gdzie czytaliśmy „użytkownicy i użytkowniczki”, „więźniowie i więźniarki”. To razi. @kukrak @LukaszD
(DIR) Post #AcWZ9HmQ2aE4V5Ji1w by ameliatoami@kolektiva.social
2023-12-05T22:38:33Z
0 likes, 0 repeats
@kosmoski @kukrak @LukaszDA wystarczą osobatywy np. osoby użytkujące, osoby osadzone/pozbawione wolności czy wraz z osobą towarzyszącą - z tą formą każdy się spotkał
(DIR) Post #AcWZ9Irm0A6RrypV0y by LukaszD@pol.social
2023-12-06T06:27:10Z
0 likes, 0 repeats
@ameliatoami @kukrak Nie mam pojęcia w jaką stronę to wszystko pójdzie. Widzę, że jest to zwrócenie uwagi na równość płciową, a nie na sam patriarchat. @kosmoski masz rację trochę to trąci polityką.