Post AcRfzAk15FNZfAWBP6 by torpedowiec@pol.social
 (DIR) More posts by torpedowiec@pol.social
 (DIR) Post #AcRfzAk15FNZfAWBP6 by torpedowiec@pol.social
       2023-12-03T21:50:15Z

0 likes, 1 repeats

TIL: Jakub Żulczyk wystąpił w 2014 w teledysku do piosenki CHLEB. dla niecierpliwych fanów Kuby: 3:27znacie CHLEB? mi pokazała to dawno temu narzeczona. byłem oczarowany pozytywnością tej piosenki, a jednocześnie jej głębią. koniecznie posłuchajcie:[MISTER D. x ANJA RUBIK - CHLEB (official video)](https://yewtu.be/watch?v=-1-z48cJDbc)dla mnie niebywały jest fakt w jak wiele projektów był on zaangażowany. wspominałem, że to mój ulubiony pisarz?

(DIR) Post #AcRiJBhbQ5u6LN3pnU by torpedowiec@pol.social
       2023-12-03T22:16:17Z

0 likes, 0 repeats

wnikliwy komentarz pod klipem: "Moim zdaniem utwór dotyczy egzystencji, pokazano życie, które w całości toczy się w szarych blokowiskach, ludzie skupiają się na naklejkach z żabki, pracy (matka Sebka), nie widzą tego, że przeżywają właśnie swoje jedyne życie jakie dostali, że swoją wegetacją zupełnie je marnują. Najbardziej tragiczna jest postać matki, całe życie piła albo piekła chleb, po czym umarła i została położona na stosie z chleba, co idealnie ukazuje to co działo się w ciągu jej życia. Płaczące osoby na końcu teledysku tylko wzmacniają smutek związany z nieprzeżytym w pełni życiem...A co do młodych, oni dopiero wkraczają w dorosłość, dziewczyna nie rozumie do końca tego co dzieje się w jej życiu, spokojnie ubiera choinkę i chodzi po chleb, później jej chłopak chce przekazać jej maszynę do chleba, której będzie używała przez całe życie, upiecze ich setki tak jak sama mówi, a później odejdzie w niepamięć. Najsmutniejsze jest dla mnie zdanie "o śmierci już nie marzę", bo świadczy o tym, że bohaterzy w jakimś sensie są świadomi otaczającej ich beznadziei. Mimo to ich zajęcia tylko trochę wypełniają im życiową pustkę, bo o śmierci nie marzą, więc może nadal o niej myślą ale codziennymi czynnościami jak wyjście po chleb starają się ukryć te myśli jak najgłębiej.Bardzo smutna piosenka..."

(DIR) Post #AcSUbIbnHDKGm92tqC by Zenek73@101010.pl
       2023-12-04T07:17:23Z

0 likes, 0 repeats

@torpedowiec @74 a nie zauważyłem go - mocna piosenka przed laty mi zryła leb. Żulczyka czytam wszystko