Post AcKWIYW6YFnHFutaFc by martinkroul@mastodonczech.cz
 (DIR) More posts by martinkroul@mastodonczech.cz
 (DIR) Post #AcKWIYW6YFnHFutaFc by martinkroul@mastodonczech.cz
       2023-11-30T10:49:04Z

0 likes, 0 repeats

Dělají s těmi elektromobily pokroky, to se jim musí nechat.Aby nenastala mýlka, jsem rozhodně pro ochranu přírody.Trochu mě ale stále děsí, že ty vzácné kovy pro elektroauta nakopou děti v Afice, pak se převezou do Číny/Ameriky a tam odtud putují auta do Evropy.Navíc znečištění od pneu a brzd je stejné jako u aut se spalovacími motory.Někde jsem četl, že elektroauto se ekologicky vyplatí až při 120 000 km. Jen už nevím na kolikátou baterii...https://www.novinky.cz/clanek/auto-lotus-predstavil-extremne-vykonnou-nabijecku-za-5-minut-zvysi-dojezd-o-142-km-40452436

(DIR) Post #AcKWIZBE5MgfJS8QLY by schmaker@schmaker.eu
       2023-11-30T10:55:08Z

0 likes, 0 repeats

@martinkroulNa první. Třeba #Mitsubishi dává na PHEV baterky 8 let / 160 tkm. Baterka má ke konci týhle záruky okolo 70 procent kapacity

(DIR) Post #AcLDInmQ6EN4cetHXs by martinkroul@mastodonczech.cz
       2023-11-30T11:03:51Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker Tak to je dobrá zpráva. 👍 Fakt jako.

(DIR) Post #AcLDIoiual9vY4FziS by schmaker@schmaker.eu
       2023-11-30T18:54:54Z

0 likes, 0 repeats

@martinkroulNo, já tak moc do stropu neskáču, protože si nejsem jistej, že to dává smysl ekonomicky a vadí mi nedořešená recyklace baterií.Jezdíval k nám jeden z průkopníků s iMiEV. Lehce přes 10 let starý auto, který stěží dá v zimě 50 km (namísto deklarovaných 100) a upgrade baterky stojí 12k dolarů - což u takovýho kriplíka nedává vůbec žádnej smysl. Zároveň je to s takhle jetou baterkou v podstatě neprodejný.Tohle všechno se časem vyřeší, ale teď je to z mýho pohledu hrozná sázka do loterie