Post AcIG5ctGzYXNTOcpgO by sithian@c.im
(DIR) More posts by sithian@c.im
(DIR) Post #AcIG5ctGzYXNTOcpgO by sithian@c.im
2023-11-29T00:49:03Z
0 likes, 1 repeats
*Dyktatura podcastów*Tęsknię za czasami słowa pisanego, gdy notki na blogach czy dłuższe teksty można było ogarnąć po leadzie, ewentualnie przeskanować je wzrokiem w kilka sekund w czytniku, żeby odłożyć je do przeczytania przy kawie.Dziś widzę zapowiedź, w niej interesujące tematy (jak zresztą przed chwilą, stąd ta notka)... i okazuje się, że to podcast.Czy podcast łatwiej i szybciej nagrać, zmontować i opublikować, niż zrobić z tego porządny zapis tekstowy. Tak, zwłaszcza osobom biegłym w obsłudze programów do edycji, które to osoby ze słowem pisanym mają niewiele wspólnego. Do tego nagranie można wrzucić na kilka platform, a w wersji z kamerami będzie z tego program na YouTube.OK, ale gdzie problem?No cóż, zapis godzinnego nagrania po polsku czy angielsku przeczytam w jakieś 20 minut, w zależności od stopnia skomplikowania tematu oraz własnych rozkmin podczas lektury.Odsłuchanie tego samego nagrania to jakieś 1,5 godziny przy nieporównanie większym stopniu upierdliwości - przeskoczenie dwa akapity wcześniej wzrokiem robi się w ułamek sekundy, przewijanie tych dwóch akapitów w dowolnej aplikacji czy w przeglądarce zajmuje dużo więcej czasu.W przypadku rosyjskiego czy ukraińskiego przewaga się zmniejsza, ale nawet przy innym alfabecie wciąż szybciej czytam, niż słucham.Na szczęście nie mam FOMO, za to mam świadomość, że moja doba ma tylko 24h i coś trzeba wybrać. Stawiam na efektywność, więc podcasty* lądują tam, gdzie seriale, audiobooki i tym podobne.[Kto wie, może któregoś dnia autorzy podcastów zauważą, że tekst lepiej się indeksuje w Google, a i łatwiej zacytować go w komentarzu? Kto wie...]_____________*) Nie wszystkie, ale wyjątki to te tworzone przez osoby z dorobkiem radiowym, mające takież głosy. Czyli, powiedzmy sobie szczerze, wyjątki są bardzo nieliczne. Tak nieliczne, że te mnie interesujące mogę policzyć na palcach jednej ręki.