Post AcGac6moz69mEASCQ4 by yzoja@mastodon.social
(DIR) More posts by yzoja@mastodon.social
(DIR) Post #AcGY89tWfF31GtBHBw by zen_xen_ni@101010.pl
2023-11-28T13:00:25Z
0 likes, 1 repeats
Wiem, że jest tu raczej mało właścicieli questów ale w końcu znalazłem metodę, aby pisać po ludzku na queście 3 i 2 która działa. Działa to tylko z fizycznymi klawiaturami i w dodatku wbudowana przeglądarka ignoruje te ustawienia. Niemniej, dla wszystkich kilku właścicielu questów na fedi powinno być przydatne. Krok 1: wgrywamy paczkę z dodatkowymi layoutami klawiatury taką można znaleść tutaj i ona dogaduje się z questem. Do wgrania używamy albo managera plików zainstalowanego na headsecie albo sidequesta. Paczuchę znajdziemy tutaj. https://github.com/calin-darie/extra-keyboard-layouts/releasesKrok 2: wchodzimy w ustawienia > Urządzenia i klawiatury i znajdujemy ustawienia układu klawiatury tam w końcu zamiast czterech domyślnych układów powinna być ilość z rozumem i godnością człowieka.Krok 3: niestety domyślne aplikacje na questa ignorują niestandardowe układy klawiatury. Ale aplikacje sideloadowane fajnie współpracują. Twórca oryginalnego poradnika poleca wgranie google chrome, ale szanujmy się choć troszkę. Natomiast zalecam pobranie Fdroida i aurory aby mieć dostęp do sensownych przeglądarek. Od siebie też mocno polecam lighting launcher który pozwoli wygodniej i sensowniej obsługiwać posiadane apki i pozwala na odpalanie aplikacji webowych w tle. https://sidequestvr.com/app/21783 Jedyną wadą jest to, że UI nie jest spolszczone, ale myślę, że to raczej kwestia tego, że nikt nie był jeszcze na tyle miły by pomóc z tym twórcy.Twórca oryginalnego wpisu pisze o control space, ale z tego co obserwowałem ten krok nie jest potrzebny. Z jednej strony fajnie że w końcu udało się to wszystko odupośledzić do pewnego stopnia, ale czy to całe druciarstwo naprawdę jest konieczne abym mógł z questa używać tak jak zucc sobie wysmażył też i do normalnych nie VRowych rzeczy? Niemiej teraz będę szukał idealnej metody na pisanie tootków z Questa.Proszę o podbicia a może to dotrze to tych kilku właścicieli Questa 2 i 3 w polsce.Pozdrawiam #giereczkowo, #vr i #VRkowo.
(DIR) Post #AcGYGkdfvw4HY4rdz6 by zen_xen_ni@101010.pl
2023-11-28T13:01:59Z
0 likes, 0 repeats
Ten totek jest tłumaczeniem i modyfikacją tego wpisu. https://www.reddit.com/r/OculusQuest/comments/184s720/tutorial_how_to_use_external_keyboard_with_a/Niemniej przetestowałem i działa!
(DIR) Post #AcGac6moz69mEASCQ4 by yzoja@mastodon.social
2023-11-28T13:28:12Z
0 likes, 0 repeats
@zen_xen_ni z ciekawości, po co komu klawiatura na Queście? nigdy jeszcze się nie rozbiłam o potrzebę
(DIR) Post #AcGbeE6QqyidS5CUM4 by zen_xen_ni@101010.pl
2023-11-28T13:39:50Z
0 likes, 0 repeats
@yzoja Jeżeli ktoś używa headsetu wyłącznie do gierkowania faktycznie można się uchować bez potrzeby pisania. Niemniej, jak chcesz używać headsetu do przeglądania Internetów nagle brak polskich ogonków bardzo przeszkadza.Na co można się nadziać na czymś tak prozaicznym jak wyszukiwanie jakiejś opcji w ustawieniach. To rozwiązanie pozwala przynajmniej korzystać jakoś sensownie z tekstowych komunikatorów czy pisać tootki. Gdy tak się pobawiłem nagle dotarło do mnie, że questy gdyby doprowadzić takie głupoty do porządku by były fajnymi sprzętami to przeglądania internetu w podróży.
(DIR) Post #AcGcnFFu2LTpaUUiuG by yzoja@mastodon.social
2023-11-28T13:52:39Z
0 likes, 0 repeats
@zen_xen_ni Aaaa, dobra :D bo ja totalnie nie żyję w polskim języku, dlatego nigdy mi nie przeszkadzało :D dzięki za wytłumaczenie