Post AcGIm3r0wYRgr00krI by swordziak@pol.social
 (DIR) More posts by swordziak@pol.social
 (DIR) Post #AcFM6SiWJo4sSeUvZI by m0bi13@pol.social
       2023-11-27T21:03:59Z

0 likes, 3 repeats

Serwer #Mastodon prowadzi statystyki, m. in. "utrzymanie użytkowników po miesiącach od rejestracji". Za ostatnie 6 miesięcy.Średnia w tym roku, po 6 miesiącach to 19%.Po pierwszym miesiącu od rejestracji zostaje 41% aktywnych profili.Największa migracja w tym roku to był lipiec. Po 4 miesiącach zostało 16% osób.Tak, osoby odchodzą z fedi.Z różnych zapewne powodów.Fedi IMO nie jest dla każdego. To jest NIEtwitter, stąd pewnie tyle zawiedzionych oczekiwań.

(DIR) Post #AcG6oasFwpH8OQ27v6 by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
       2023-11-28T07:54:20Z

0 likes, 0 repeats

@m0bi13 @matsafi, jestem pewien, że z Twittera też odchodziło w cholerę osób.

(DIR) Post #AcG8eZ9bgjeE4QUkyG by wariat@mastodon.social
       2023-11-28T08:14:57Z

0 likes, 0 repeats

@AubreyDeLosDestinos Kategorycznie… skądś się te tysiące martwych kont w końcu musiały brać. :D@m0bi13 @matsafi

(DIR) Post #AcG8oxOQQI9e8sNgTg by Mateusz@101010.pl
       2023-11-28T08:16:50Z

0 likes, 0 repeats

@m0bi13 niech jadą ;)

(DIR) Post #AcGGEH9WnFMqLQQtzk by wariat@mastodon.social
       2023-11-28T08:08:40Z

0 likes, 0 repeats

@m0bi13 19% po pół roku to znacznie lepiej niż myślałem. Obstawiałbym połowę mniej.Tak jest inaczej, ale to nie problem. Ten widzę raczej tu, że ludzie przychodzą z przyzwyczajeniami, a najgorsze — moim zdaniem — z nich to to, że nakręcenie burzy przysparza popularności. Znormalizowaliśmy kłótnie, imba, drama… to przecież słowa wcale nie bardzo negatywne. Czyli zrobiliśmy z głupich kłótni część rzeczywistości jakiej oczekujemy. Tylko jednocześnie postulujemy, że wcale nie oczekujemy… :>

(DIR) Post #AcGGEHvNvJeGjqp7aa by warroza@pol.social
       2023-11-28T09:14:55Z

0 likes, 0 repeats

@wariat @m0bi13 Moją hipotezą ad hoc jest to, że część pewnie jest zawiedziona, a część wchodzi czysto eksperymentalnie lub pod wpływem impulsu (bo ktoś dał linka) i później nie przywiązuje do tego wagi.

(DIR) Post #AcGGEIswLtHriYggPw by rdrozd@101010.pl
       2023-11-28T09:39:49Z

0 likes, 0 repeats

@warroza @wariat @m0bi13 A część po prostu zapomina, bo nie dostaną maila z przypomnieniem, powiadomienie tylko jeśli ktoś ich skomentuje czy oznaczy (a gdy nic nie piszą, to nikt nie reaguje).Według mnie nie byłoby jednak głupie wysyłanie przez instancje maili z podsumowaniem dnia - ot dzisiejsza zakładka Explore. Oczywiście opt-out, a może i opt-in.

(DIR) Post #AcGGaPAhexWfaNXDJA by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
       2023-11-28T09:43:50Z

0 likes, 0 repeats

@wariat @m0bi13 @matsafi, tknęło mnie po prostu, że często pada tu argument nt. Mastodona, że „przyszli, ale szybko poszli”, ale na Twitterze musiało być to samo. Moi rodzice np. próbowali gdzieś w 2013 i to reakcja była że „ale po co to i na co to”. Tylko że na Twitterze się tego tak nie śledziło, bo miał ugruntowaną pozycję. Wystarczy jednak popatrzeć na liczbę kont z „fajnymi” nazwami, które napisały jedną wiadomość albo w ogóle żadną — był tego opór.Sądzę więc, że to nie jest problem Mastodona, a problem soszjalmediów ogólnie. Owszem, Mastodon ma serwery i one są wymieniane jako powód, ale dzieliłbym to na dwoje albo i czworo.

(DIR) Post #AcGHfeDLG7mddppgiu by szkodnix@mk.szkod.ovh
       2023-11-28T09:55:57.578Z

0 likes, 0 repeats

@m0bi13@pol.social Fedi jest w sporej mierze dla konkretnej grupy odbiorców, którzy po prostu są na tyle otwarci, by docenić większą naturalność tej sieci społecznościowej.Wielu ludzi nie tylko oczekuje tego samego od Fedi co od Twittera, to jeszcze nie próbują po prostu odkrywać danej platformy. Wychodzi trochę korpo-tresura "just consume the product".

(DIR) Post #AcGITMUbQCrR9rbzW4 by wariat@mastodon.social
       2023-11-28T10:04:57Z

0 likes, 0 repeats

@AubreyDeLosDestinos Nie ma sporu. Rozkminiamy to bo jest nas mało, myślę, że i twitter ma za sobą ten etap. Na bank takie same rozkminy były na G+ gdzie przecież w tle było złe korpo.@m0bi13 @matsafi

(DIR) Post #AcGIm3r0wYRgr00krI by swordziak@pol.social
       2023-11-28T10:07:48Z

1 likes, 0 repeats

@szkodnix @radpanda @m0bi13 zajadę trochę tekstem w stylu JKM i innych buców, ale ludzie są głupi i tyle. Nigdy jakoś nie korzystałem z Twittera (miałem moment, gdzie trochę shitpostowałem ale to nie więcej niż tu) i niedawno zrobiłem tak, że wchodzę tam jak muszę coś większej ilości osób przekazać ogólnie (jakaś prośba czy coś) a tak to tutaj mam wszystko. Ciekawiące mnie konta pokroju @robertbiedron czy nie wiem, @revotoja mam za pomocą bird.makeup i brakuje mi tylko komentów

(DIR) Post #AcGJuY1kkBc4hme2Iy by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
       2023-11-28T10:21:06Z

0 likes, 0 repeats

@wariat @m0bi13 @matsafi, Google+ to w ogóle była piękna historia, bo się sami zaorali walką z własnymi użytkownikami. Nymwars to był cyrk jakich mało.

(DIR) Post #AcGM4dLi0o100yur2m by wariat@mastodon.social
       2023-11-28T10:45:18Z

0 likes, 0 repeats

@AubreyDeLosDestinos Myślę tylko o tym aspekcie, że tam też byłem na początku i widziałem te same rozkminy ludzi. Więc zakładam, że na początku na twitterze nie było inaczej.@m0bi13 @matsafi

(DIR) Post #AcGNgLnRovRKXDRIYa by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
       2023-11-28T11:03:19Z

0 likes, 0 repeats

@wariat @m0bi13 @matsafi, Twitter na początku to w ogóle grube historie, bo np. „prywatna” wiadomość była tworzona przez:d @nickname wiadomośćLudzie często zapominali tego „d” i szło do wszystkich. (Była to, nawiasem mówiąc, rzecz wynikająca z tego, że w 2006 roku ludzie tweetowali przy użyciu SMS-ów). Nie było hasztagów, a na samym początku nie było nawet tagowania innych użytkowników — zaimplementowano to, bo ludzie zaczęli używać małpy sami z siebie.Wiem to wszystko, ponieważ ktoś opisał to przy okazji zżymania się na Mastodona parę miesięcy temu. Tak więc tak, Mastodon ma wciąż swoje początki.

(DIR) Post #AcH5BE46uXeDYxCaXY by kukrak@pol.social
       2023-11-28T19:10:44Z

0 likes, 1 repeats

@rdrozd@warroza @wariat @m0bi13 Według mnie trzeba dużo zrobić u podstaw i dlatego bardzo popieram takie działania: https://linux.social/@adam_jurkiewicz/111453667957976782

(DIR) Post #AcH6Rltsyr8b5VsBjE by m0bi13@pol.social
       2023-11-28T19:24:53Z

0 likes, 0 repeats

@rdrozd Zastrzegam, że to opinia, nie atak czy wypominanie ;)Pomysł świetny, tylko od razu pomyślałem, ile to pracy przysporzy obsłudze, ile pytań wygeneruje itd.Bo "instancje powinny" brzmi świetnie, tylko potem ktoś to musi ogarniać, a niewiele osób się do pomocy w ogarnianiu garnie, mamy kulturę korzystania z fedi jak z darmowego "dobrego google", tzn. bogata firma zatrudniająca setki pracowników rozdająca wszystko za darmo, bo gdzieś na czymś tam zarabia.Więc wszelkie inicjatywy pracochłonne odpadają tutaj na wejściu, bo nie ma komu tym się zająć.@warroza @wariat

(DIR) Post #AcMSYlXtrnt4nU84nI by radpanda@pol.social
       2023-11-28T10:16:23Z

1 likes, 0 repeats

@swordziak „Głupota” to bardzo względne i subiektywne stwierdzenie o kimś. Jasne, daje tobie upust frustracji wobec zachowania jakiejś osoby, ale często zbyt ogólnie i pochopnie jest przypisywana całym grupom ludzi.Ja to widzę tak: mainstreamowa kultura Internetu, z którą mamy do czynienia obecnie, po latach istnienia wielkich platform społecznościowych napędzanych chęcią zysku i algorytmem, to w dużej mierze aspołeczny ściek. Ludzie wychowani już w tym systemie nie widzą alternatywy tak jak osoby starsze czy te, które jej aktywnie szukały, traktując pewne zachowania za oczywiste i pożądane. Stąd dominująca kultura trollowania, wszczynania burd, prowadzenia krucjat i szukania atencji. Wszystko co może rozwiązać prosty blok urosło do absurdalnych rozmiarów, ponieważ przyjęliśmy błędne założenie, że opinia każdej osoby bezwarunkowo ma tę samą wagę i nie można wobec takiej osoby wystosować jakichkolwiek konsekwencji. I nie zapominajmy o algorytmach tresujących nas do pewnych zachowań, zainteresowań czy sposobów poruszania się po sieci. Nie czyni to ludzi „głupimi”, a raczej są po prostu nieświadomi, nieprzekonani czy też zwyczajnie zniechęceni do alternatywnego podejścia.@szkodnix @m0bi13 @robertbiedron @revotoja