Post AcFr8xrIbRMUCfHFNg by janbartosik@witter.cz
 (DIR) More posts by janbartosik@witter.cz
 (DIR) Post #AcFr8xrIbRMUCfHFNg by janbartosik@witter.cz
       2023-11-27T08:54:03Z

0 likes, 0 repeats

Je on pračurák, nebo ho někdo nutí to říkat?#stávka #premiér #Fiala https://zpravy.aktualne.cz/domaci/online-stavka-skol/r~313a4ad28ab111eeba63ac1f6b220ee8/

(DIR) Post #AcFr8yipOQBCsgJzoe by theron29@witter.cz
       2023-11-27T22:33:32Z

0 likes, 0 repeats

@janbartosik Já chápu, že hodně lidí je nasraných a ryje tlamou v asfaltu 😔 A strašně mě to mrzí a děsí zárověň.Ale jaká je alternativa? Že to tu necháme zkrachovat jak Řecko? A arogantní Babiš a Šillerka mají ještě tu drzost si otvírat hubu twl... 😡

(DIR) Post #AcFr8zV2VAkDICsUxk by schmaker@schmaker.eu
       2023-11-28T04:57:52Z

0 likes, 0 repeats

Upřímně - já to nechápu. Kdo ryje tlamou v asfaltu a proč? Tohle nemá s krizí vůbec nic společnýho, vždyť jsme se jen vrátili někam kolem roku 2018.Koho chápu jsou lidi ze zdravotnictví a školství, protože s těma si vytíraj prdel

(DIR) Post #AcG8V49vYavlKr7CCG by theron29@witter.cz
       2023-11-28T07:29:05Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker @janbartosik Buďte prosím konkrétní: Jak si s nimi vytírají prdel? (Tyhle obecné glosy říkají 'všichni', nikdo ale pořádně neříká, co tím myslí...)K těm doktorům: oni v těch šílených podmínkách přece pracují už přes 20 let, tak proč za to najednou z ničeho nic může fialova vláda?!A Váš komentář k alternativě nešetření? Tedy zrychlování zadlužování státu a 'řecké' variantě? (Stejně, jako u všech ostatních, i tohle tady znovu jaksi vypadlo z komentáře....)

(DIR) Post #AcG8V4zKTU2zuHAFJg by schmaker@schmaker.eu
       2023-11-28T08:09:33Z

0 likes, 0 repeats

@theron29Začneme ujasněním si jedné věci - neviním ze stavu (jen) tuto vládu.Ad školství - pokud vláda řekne, že to je priorita, tak nezačnu tím, že jim začnu hrabat na peníze, ale nejprve optimalizuju samotný - zaměříme se na předměty, co jsou důležité a ostatní osekáme + snížíme hodinové dotace na ty předměty. Jeden příklad za všechny - Nemá smysl se rok zabývat Egyptem, když historii ČR posledních 50 let jenom lízneme v devátý třídě, když už to maj všichni na salámu. Slučme kuchyně do jedný velký a vařme pro město / okres / whatever. PAK můžu rušit neobsazený pozice za peníze, který nejsou důstojný.Ad zdravotnictví - tam si pro změnu nemocnice za tichýho přihlížení MZ vytíraly Anus zákoníkem práce a namísto toho, aby se situace řešila, tak se situace zlegalizuje. Jako WTF, takhle chceme docílit, aby naše školy produkovaly zdravotníky pro nás a ne pro Němce? To, že 20 let jsou otroci neberu jako argument pro to, aby otrokářství pokračovalo, ale právě naopakSpolečnej jmenovatel obojího je, že se oba sektory nechaly vyhnít tak moc, až je z toho takhle velkej průser.Alternativa rozhodně není řecký zadlužování. Alternativou je, aby ODS s ANO uznali svou vinu na strukturálním deficitu a začali spolu konečně řešit, čím (respektive hlavně KDO) to zaplatí.@janbartosik

(DIR) Post #AcGG9JDRh9UdINtgLA by marekzprahy@mastodon.social
       2023-11-28T08:44:56Z

0 likes, 0 repeats

@janbartosik @schmaker @theron29 A na kolik peněz jim hrábli? Já jsem se dočetl, že jim proti minulému roku ve výsledku přidali, akorát začali omezovat inkluzi. Já myslím, že až “sedne prach”, tak školníkům, uklízečkám, kuchařkám apod. nakonec přidají, protože to smysl určitě má, ale těch různých asistentů v systému přibylo evidentně víc, než si můžeme dovolit.

(DIR) Post #AcGG9KWGqe95L3iEK0 by schmaker@schmaker.eu
       2023-11-28T09:37:35Z

0 likes, 0 repeats

@marekzprahyČísla nemám, takže si dáme čistokrevnou dojmogii (sorry): - do zrušení SHM jsme si to dovolit mohli - zde problém nebude - na školství se nesmí řešit šetření od konce - obzvlášť pokud je to "priorita vlády" - pokud je teď problém nepedagogický místa obsadit, těžko to vyřeším zrušením neobsazených pozic - (podle mého názoru) má učitel opravdu mít 130 procent průměru, aby děti učili ti nejlepší, ne matláci, co jinde neuspěli - mladí učitelé kvůli penězům utíkají do soukromýho sektoru@theron29 @janbartosik

(DIR) Post #AcGNj1sqJSODe1Ex0q by marekzprahy@mastodon.social
       2023-11-28T10:31:54Z

0 likes, 0 repeats

@theron29 @janbartosik @schmaker o těch ~ 130 % průměru se nebojovalo, to už učitelé mají a je to OK (jo, je tam zpoždění, ale i tak mi to přijde docela velkorysé - 60 % lidí nedosáhne ani na ten průměr).Jinak na VŠ (a částečně možná i SŠ) si myslím, že by učitelé ideálně měli dělat jen na poloviční úvazek. Pamatuji, že nejvíc mě naučili ti, kteří měli vedle školy i práci v soukromém sektoru nebo podnikali.Ad SHM - nevím. Počet lidí ve školství ale zjevně roste.

(DIR) Post #AcGNj2k17kvMIw7PtY by schmaker@schmaker.eu
       2023-11-28T10:59:58Z

0 likes, 0 repeats

@marekzprahyS tím půlúvazkem souhlas. Počet lidí netuším, ale peníze ušetřit jdou - pro začátek se třeba můžeme pobavit o tom, proč plošně dotujeme stravu a v jaký výši. Proč nemáme gigavývařovnu pro okres. Nešla by inkluze dělat bez některých asistentů?Jo, já souhlasím s tím, že školství asi jde zefektivnit, ale nikdy bych v tomhle směru nezačínal financema@theron29 @janbartosik

(DIR) Post #AcGP5cobmYUQVkb86K by marekzprahy@mastodon.social
       2023-11-28T11:11:10Z

1 likes, 0 repeats

@theron29 @janbartosik @schmaker Nevím, jestli by ta gigavývařovna vyšla ve výsledku o tolik levněji (tipuji, že hlavní přínos by byl asi pro různé dietáře), ale rozhodně si dokážu představit, že bych za oběd prvňáka doplácel víc než současných 37 Kč.

(DIR) Post #AcGPc8jgdaQOmHnfJw by schmaker@schmaker.eu
       2023-11-28T11:24:53Z

0 likes, 0 repeats

@marekzprahyAni já nemůžu s jistotou říct, jestli je levnější (myslím že z principu by být měla), ale hlavní myšlenka je v tom hledat úspory v zefektivnění, ne ve škrtech.S cenou oběda souhlasím - za 37 Kč se nenají ani domaZároveň si nemyslím, že je plošná dotace na oběd dobrej nápad - asi by se dalo řešit daňovým odpisem nebo přídavkem na děti to, že by se do nich schovala dotace pro opravdu potřebné rodiče stylem - bereš přídavky, tady máš i na obědy, zatímco movitější tu dotaci třeba vůbec nepotřebujou@theron29 @janbartosik

(DIR) Post #AcGRtcWtJoMI0pHJEe by marekzprahy@mastodon.social
       2023-11-28T11:43:33Z

0 likes, 0 repeats

@theron29 @janbartosik @schmaker já to vidím tak, že výraznějších úspor z rozsahu by ta velká vývařovna asi nedosáhla – nějaké množstevní slevy by tam asi byly, něco by se asi ušetřilo na energiích při vaření, ale - jak to efektivně dopravit do škol, aby se to cestou nezkazilo / nevychladlo? A kdo bude jídlo vydávat, umývat nádobí,…? Stejně by ve školách muselo zůstat hodně personálu, nakonec by se neušetřilo nic.

(DIR) Post #AcGRtdWvb9yx7EIqvo by schmaker@schmaker.eu
       2023-11-28T11:46:07Z

0 likes, 0 repeats

@marekzprahyPříhřev a jedna osoba na výdej asi stačí. Stejně tak to běžně řeší závodní jídelny.Ale to už moc pitváme, samotná myšlenka je jinde, jen střílím nápady, aby bylo jasný, kterým směrem mířím. Samozřejmě, že můžou bejt blbý 😀@theron29 @janbartosik