Post Ac7jBGkD0Ik2SPrxTc by Mateusz@101010.pl
(DIR) More posts by Mateusz@101010.pl
(DIR) Post #Ac6tIzj0yBRqNCfoCu by owly@pol.social
2023-11-23T20:38:36Z
0 likes, 1 repeats
Mam dwupiętrowy dom, w którym mieszka moja mama. Jest opalany na ekogroszek, nieocieplony, z czerwonej cegły i pokryty eternitem. Moja mama jest osobą starszą i coraz ciężej jej ładować piec ekogroszkiem, do tego ogrzanie wielkiego domu to spore koszty. Ktoś się orientuje jakie mogą być ceny modernizacji ogrzewania, ocieplenia i zmiany dachu w takim domu? Albo gdzie szukać odpowiedzi, bo ja się nie bardzo na tym znam. Jest w ogóle sens inwestować w taką modernizację czy lepiej poszukać czegoś mniejszego?
(DIR) Post #Ac6tJ0Z7qR8Eyp3QQq by Mateusz@101010.pl
2023-11-23T21:10:33Z
0 likes, 0 repeats
@owly Ostatnio robiłem u teściowej ogrzewanie gazowe, więc w tym temacie coś tam mogę podpowiedzieć. Powinny być jakieś dofinansowania więc trzeba też lokalnie się rozeznaćNa początek, jaki metraż?
(DIR) Post #Ac6uD5ud9VJ3mOrCBE by owly@pol.social
2023-11-23T21:20:42Z
0 likes, 0 repeats
@Mateusz ciężko powiedzieć, myślę że z 200m2 powierzchni użytkowej w sumie będzie + nieocieplone poddasze + garaż w bryle budynku
(DIR) Post #Ac7eWYjwn8fKa44zvU by chlopmarcin@101010.pl
2023-11-24T05:59:39Z
0 likes, 0 repeats
@owly Ceny bardzo na oko (bez uwzględnienia metrażu - ale średnie): - wymiana pieca (wraz z zasypem na ekogroszek, buforem, dostosowaniem rur): 20 tys.- docieplenie ścian i poddasza: 80 tys.- wymiana dachu: 70 tys.Jeśli zamiast współczesnego pieca na ekogroszek/drewno chciałbyś pompę ciepła, to przy takim domu koszty są duże (wymiana grzejników naściennych na ogrzewanie podłogowe, a co za tym idzie całej instalacji, dużo fotowoltaiki): około 90 tys. Nawet przy dużym dofinansowaniu trzeba liczyć jakieś 70-100 tys. wkładu własnego. To są wszystko koszty bardzo przybliżone; dużo zależy od metrażu i okolicy, w której jest dom. Warto wziąć pod uwagę, że taki remont to też dużo pracy ze strony właścicieli (doglądanie, zakupy, porządkowanie, decyzje o "szczegółach technicznych" itd.). Dla kogoś, kto ma dużo energii, chęci do działania i czasu, to jest rzecz do ogarnięcia. Podsumowując: warto rozważyć poszukanie czegoś mniejszego (jeśli jest szansa, że coś mniejszego będzie sensowne).
(DIR) Post #Ac7hN78uKQYMFFwUW8 by chlopmarcin@101010.pl
2023-11-24T06:31:34Z
0 likes, 0 repeats
@owly Chyba że myślisz o tym domu bardziej przyszłościowo, w perspektywie 10-20-30 lat. Wtedy warto się zmobilizować! Sama inwestycja się zwróci po 10-15 latach. Wtedy mieszkasz prawie za darmo. 🙂
(DIR) Post #Ac7ie234caDnK5qQF6 by Mateusz@101010.pl
2023-11-24T06:45:49Z
0 likes, 0 repeats
@owly czy stara instalacja nadaje się do wykorzystania?Grzejniki i rury?Czy kociołek podgrzewa też wodę?Nie znając szczegółów, przyjąłbym 120W/m2 i nowe źródło ciepła na 25 kWPo termomodernizacji 14 kW To tak szacunkowo.Stary dom, pewnie bez fotovoltaiki wiec o pompie ciepła nie ma co myśleć na ten moment.Kocioł gazowy, 15 a 25 kW nie będzie dużej różnicy w cenie zakupu, trzeba tylko zwrócić uwagę na zakres modulacji.Grzejniki i instalacja: prędzej czy później będzie trzeba wymienić. Kiedyś na grzejnik podawało się wysokie temperatury , nowe kotły kondensacyjne uzyskują wysoką sprawność (odzyskują ciepło z kondensacji) gdy podgrzewaja czynnik na jakieś 45-50 stopni, a przez to powierzchnia grzania musi być odpowiednio większą.Instalacja gazowa będzie wymagać projektu i zgłoszenia.Co do izolacji, tutaj niewiele wiem. Dużo ciepła będzie uciekać przez poddasze.Jeśli jest na to miejsce, to podobno całkiem fajnie wychodzi ogrzewanie celulozą - takie rozsypane drobne kawałki papieru.Okna też przydałyby się w miarę nowe, tzn jakby były już plastikowe, dwuszybowe itp, zakładam że takie są.A przy ociepleniu i szczelnych oknach warto zastanowić się czy wentylacja daje radę No ale wniosek, z początku:Jeśli będziecie starać się o dofinansowanie to pewnie będzie wymagany audyt. A tutaj warto może komuś zapłacić ciut więcej, ale żeby zrobił to rzetelnie.Audyt wskaże co wymaga poprawy, jakie są szacunkowe koszty i jakie dają oszczędności, tym samym w jakim czasie się zwrócą
(DIR) Post #Ac7jBEKFzonIxLiCkS by HenrykWojtowicz@mastodon.social
2023-11-23T21:57:47Z
0 likes, 0 repeats
@owly dofinansowania są, wyżej był link do gov.pl podany, możesz też rozeznać się w gminie. Opłacać się to jakoś będzie, jeśli masz opcję wyłożyć na początek.Natomiast 2 kwestia to czy nie zmienić domu na coś mniejszego - oczywiście zależy od Twojej mamy, ale to może być dobry ruch. Z tego co piszesz dom jest do absolutnie kompleksowego remontu - to potrwa, będzie męczące, a dalej będzie miała na głowie duży dom do ogarniania. Może warto sprzedać duży, kupić coś mniejszego i gotowego.
(DIR) Post #Ac7jBF8wxLLNUZQglM by DanielEm@pol.social
2023-11-23T22:50:08Z
0 likes, 0 repeats
@HenrykWojtowicz @owly z dachem 100k trzeba na bank wyjąć ale obawiam się, że to nie wystarczy. Polecam zamienić na mieszkanie. 3/4 domu jest zapewne używane tylko doraźnie
(DIR) Post #Ac7jBFvs1STXwIJl0y by HenrykWojtowicz@mastodon.social
2023-11-23T23:13:16Z
0 likes, 0 repeats
@DanielEm @owly całkiem prawdopodobne, a przy mniejszym metrażu bieżące koszty utrzymania i czas poświęcony na obowiązki domowe też spadną.Inną drogą byłaby gdyby np. rodzina chciała dołożyć do remontu i się tam wprowadzić, robiąc użytek z metrażu, a mamie wydzielić przy remoncie mieszkanie. Natomiast to już kwestia planów i układów rodzinnych.
(DIR) Post #Ac7jBGkD0Ik2SPrxTc by Mateusz@101010.pl
2023-11-24T06:51:48Z
0 likes, 0 repeats
@HenrykWojtowicz @DanielEm @owly O świetny pomysł, ja też jestem zdania że domy 200m to jest jakiś standard pokolenia naszych rodziców, bo nie po to dom budują aby siedzieć na 100m (przy czym sam uważam że 100m to może być duży dom)Inna sprawa, że skoro mamie jest coraz ciężej z ogrzewaniem to ucieszyłaby się również z życia na jednym poziomie (parter) albo windy. A miejskie ogrzewanie to już w ogóle komfort.Ale też rozumiem, że żadne argumenty mogą nie zadziałać
(DIR) Post #Ac7r85udcRKXcykEKW by owly@pol.social
2023-11-24T08:20:53Z
0 likes, 0 repeats
@Mateusz @HenrykWojtowicz @DanielEm Pokolenie naszych rodziców budowało domy z myślą, że będą tam mieszkać 2-3 pokolenia rodziny, a potem się okazuje, że mieszka tam 1-2 osoby. Moja mama sama jest w rozterce co zrobić dlatego zbieram informacje jakie są opcje. Moja mama jesienią i zimą jest: "mam dość tego domu, ciągle węgiel, zimno, komin się zapycha, przeprowadziłabym się do miasta", a w lecie: "e w sumie to się dobrze mieszka, ogródek, wiejskie życie" :D