Post Ac2D7HXpuwFHSSKzVg by pavel_vraj@mastodonczech.cz
 (DIR) More posts by pavel_vraj@mastodonczech.cz
 (DIR) Post #AaCG8XlTM2qg6bl15k by bycx@mastodonczech.cz
       2023-09-27T14:57:05Z

0 likes, 0 repeats

Už třetím rokem řeším u naší Mazdy 3 z roku 2018 problémy, kdy vyloženě náhodně po delší zátěži klesne výkon, auto začne cukat, špatně se rozjíždí nebo při přidání plynu zrychluje nerovnoměrně. Jeden z projevů je i na přiloženém videu, pozorně sledujte ručičku, při 5.5k ot/m sebou dvakrát škubne a škubne to i s autem. Problém zmizí sám nebo při resetování hodnot řídící jednotky, ale zase se vrátí. Dneska jsem zkusil nechat vyměnit lambda sondu a uvidí se. Teď stovku udělá za 9s místo 12s.

(DIR) Post #AaCG8Yem2R5Is7dBI0 by jackc@kompost.cz
       2023-09-27T15:35:32Z

0 likes, 0 repeats

@bycx Tak gl, snad už vyřešeno. Jaká je to motorizace?

(DIR) Post #AaCGOO86wcRcrBtxiK by bycx@mastodonczech.cz
       2023-09-27T15:38:33Z

0 likes, 0 repeats

@jackc Díky! Je to benzín, atmosféra, 2.0l, 121 kW, myslím, že 215nm.V servise si myslí, že by tam ještě mohlo zlobit časování vaček. Problém je, že ten motor nic nekvákne do diagnostiky, takže to je hledání jehly v kupce sena.

(DIR) Post #AaCHSxYjGEvZqr5zfs by schmaker@schmaker.eu
       2023-09-27T15:47:36Z

0 likes, 0 repeats

Zkusil jsem si video zpomalit a možná jsem blbej, ale to vypadá, že auto zrychluje dál, jen ztratí signál otáčkoměr (= snímač otáček klikovky) .. už z toho někdo tahal live data, když se závada projevuje?

(DIR) Post #AaCKScBh1H8TQnqdOa by schmaker@schmaker.eu
       2023-09-27T16:24:08Z

0 likes, 0 repeats

Všimni si, že ručička otáčkoměru na chvíli zastaví a pak poskočí RYCHLEJI, než auto normálně zrychluje. To nevypadá jako stutter (=auto vynechává), ale jako že nějak nouzově zrychluje dál, jen o tom ECU nevíAle je to jen domněnka z videa, co má 5s (zkoušel jsem to nahrát, ale Friendica neumí video)

(DIR) Post #AaCdFeuXTtzzF4MNc0 by bycx@mastodonczech.cz
       2023-09-27T17:02:31Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker @jackc @pavel_vraj Oběma děkuji. Pokud by náhodou lambda nepomohla, tak jim v servise řeknu ať mrknou na průběh senzoru klikovky.Na otáčkoměru to sice vypadá, že se jen ručička zapomněla, ale s autem to regulérně dvakrát škublo jako kdyby motor vynechal.Mimochodem jsem to řešil několikrát i v oficiálním Mazda servise a tam mi to vrátili do ruky s tím, že to sice cuká, ale neví co s tím. Během testovací jízdy mi pán naznačoval, že takhle se s tím jezdit ani nemůže.

(DIR) Post #AaCdFflMJWFXst4YwS by jackc@kompost.cz
       2023-09-27T19:54:33Z

0 likes, 0 repeats

@bycx @schmaker @pavel_vraj Kdyby to nezabralo, zkusil bych nasbírat data z obd za jízdy.

(DIR) Post #AaCeRp6DWjOKGnBdB2 by bycx@mastodonczech.cz
       2023-09-27T20:07:54Z

0 likes, 0 repeats

@jackc @schmaker @pavel_vraj Mam to v plánu jako další krok.

(DIR) Post #AaCfmPgPJqYRThUpQ8 by schmaker@schmaker.eu
       2023-09-27T20:22:58Z

0 likes, 0 repeats

@bycx Jenže ona se ta ručička opravdu "zapomněla", tobě to auto dál zrychluje, proto pak ručička jde skokově do otáček.To, že auto cukne, vůbec nevylučuju, naopak - právě kvůli tomu, že auto nezná otáčky motoru, může zapalovat úplně mimo časování, do toho knock senzor ještě upraví předstih a máš facku do výkonu, že ani nemrkneš 😀Chce to live-data, pokud Mazďáci jen vyčtou chyby, nezjistí nic. Já bych si fakt vsadil na nějakej šum od kliky, ale tohle měnění bez pořádný diagnostiky problému je úplně k ničemu, jen stojí peníze.

(DIR) Post #AaCgbefXMSZmj0WUds by pavel_vraj@mastodonczech.cz
       2023-09-27T16:46:02Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker @jackc @bycx S tou ručičkou to bude tím, že tam bude zpomalení ručičky, aby její pohyb byl plynulý a ne tak závislý na malých změnách. Podobně se mi choval starý Ford a pomohla ta lambda

(DIR) Post #AaCgbfYq2qoPUWOeq8 by schmaker@schmaker.eu
       2023-09-27T20:30:42Z

0 likes, 0 repeats

@pavel_vraj Video jsem si stáhnul a při zpomalení na 0,12x vypadalo to, že ta ručička poskočí rychleji, než jdou normálně otáčky nahoru při akceleraci. Proto to podezření

(DIR) Post #AaDPzIC74JnfuOPCxE by bycx@mastodonczech.cz
       2023-09-27T22:40:34Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker @jackc @pavel_vraj Jo s tím souhlasím, uvidíme co s tím vymyslíme. Četl jsem o tom senzoru, že ho může rušit i zapalování. Stačí špatně vést kabel. Minimálně to stojí za pokus, kdyby to dál zlobilo.

(DIR) Post #AaDPzJ3zpytybVcEwS by schmaker@schmaker.eu
       2023-09-28T05:00:48Z

0 likes, 0 repeats

@bycx zásadní chyba je i v tom náhodným měnění věcí .. ona totiž může bejt příčina i v tom, že jedna z těch věcí nemusí fungovat tak, jak má (pokud to nejsou originály za nesmyslný částky)

(DIR) Post #AaDffrhuvAqpWc2Xcu by bycx@mastodonczech.cz
       2023-09-28T07:49:42Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker @jackc @pavel_vraj Člověk se v daný moment rozhoduje jak nejlépe umí 🙂

(DIR) Post #AaDffsY1nQXE8EQ9qq by schmaker@schmaker.eu
       2023-09-28T07:52:57Z

0 likes, 0 repeats

@bycx Já vim, proto to říkám. Mě auta živí a nejvíc je nám líto zákazníků, co to dali k Pepovi do garáže, dali mu 15000 za opravy, co nic nespravily, tak to dá k nám, my mu to za 10 dáme do stavu, kdy se projevuje jen ta první závada a pak teprv začínáme opravovat to, co tomu autu prvotně bylo.A rozhodně to neni úplně ojedinělý :/

(DIR) Post #AaDgAj572f4nkWbZs8 by bycx@mastodonczech.cz
       2023-09-28T07:58:46Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker @jackc @pavel_vraj Hele ja vám to klidně přivezu jestli se to nepodaří najít tady.

(DIR) Post #AaDgApxDUPv543xs2K by schmaker@schmaker.eu
       2023-09-28T08:01:59Z

0 likes, 0 repeats

@bycx Bohužel / bohudík jsme Mitsubishi, takže nevim, jestli naše diag dokáže všechno potřebný vytáhnout.Až to bude aktuální, dej vědět, zkusim se poptat

(DIR) Post #AbZW5jqyhdXyaMyX8C by bycx@mastodonczech.cz
       2023-11-07T14:33:10Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker @jackc @pavel_vraj Update k naší Mazdě. Po výměně lambda sondy jezdila úplně v pohodě a minulý týden se rozsvítila kontrolka motoru. Po dvou dnech zhasla. Dneska na diagnostice v servise zjistili, že je spálenej katalizátor. Prý ze sportovní jízdy, nicméně já bych to viděl na roky cukání, kdy to nikdo nebyl schopnej odstranit.

(DIR) Post #AbZW68v5VUgmKM5fVY by schmaker@schmaker.eu
       2023-11-07T18:40:58Z

0 likes, 0 repeats

@bycxSpálenej kat sportovní jízdou je vtipný zdůvodnění závady 😁Řekli ti nějakej kód chyby?@jackc @pavel_vraj

(DIR) Post #AbaOryhgBmKs4D4rAG by pavel_vraj@mastodonczech.cz
       2023-11-07T16:10:50Z

0 likes, 0 repeats

@bycx @schmaker @jackc v servisu to mají vždycky rychle vyřešený, je to pro ně pohodlnější, souhlasil bych s tvými závěry

(DIR) Post #AbaOsRwDUoCAjh6NLk by bycx@mastodonczech.cz
       2023-11-07T21:54:50Z

0 likes, 0 repeats

@pavel_vraj @schmaker @jackc On mi říkal, že při sportovní jízdě tyhle přímovstřikové motory nespálí všechen benzín a ten pak končí ve výfuku a v katalyzátoru a tam hoří. To mi přijde docela divný. Na druhou stranu, pokud se teda dá katalyzátor takhle spálit, tak když motor cukne, tak je klidně možné, že tam vstříknul směs a ta neshořela a skončila tedy ve výfuku.Co mě na tom děsí nejvíc je, že tohle je jen příznak nějakého jiného problému a za pár měsíců bude mrtvej i ten novej katalyzátor.

(DIR) Post #AbaOsWGDQOZM8sUP4q by schmaker@schmaker.eu
       2023-11-08T04:57:27Z

0 likes, 0 repeats

@bycx pokud bych měl věřit tomu o spáleným katu, tak to opravdu bude spíš důsledkem vynechávání, než "sportovní jízdou" ..Za zvážení by možná stálo, jestli někde netankuješ problematickej benzín. Ano, nestává se často, ale třeba u mě nikdy nikdo neobjednával podávací čerpadla a loni mi v jeden den najednou volali asi 4 nebo 5 lidí se zalepeným čerpadlem

(DIR) Post #Abar1qM2slilmlS0Tg by bycx@mastodonczech.cz
       2023-11-07T21:48:57Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker @jackc @pavel_vraj Neřekli, ale zítra tam zavolám a zeptám se, co tam konkrétně bylo. Vezmu ji ještě na emise, abych věděl, jestli je fakt mrtvej nebo ne. Tohle se zjišťuje podle výstupu z lambda sond ne? A to nemusí znamenat, že je mrtvej.

(DIR) Post #Abar1rKfFOD6oloPxo by schmaker@schmaker.eu
       2023-11-08T10:13:49Z

0 likes, 0 repeats

@bycxVýfuk je komplexní systém - na emisích to třeba vůbec nemusí naměřit, když bude kat dostatečně rozpálenej - a naopak - to, že neprojde nemusí bejt chyba katu.@jackc @pavel_vraj

(DIR) Post #Abaub3E7JdalhoDpjs by bycx@mastodonczech.cz
       2023-11-08T10:37:33Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker @jackc @pavel_vraj Pokud je spálenej, tak to přece nemůže projít. Má pak smysl do něj ty prachy strkat, když by to prošlo emisema?

(DIR) Post #Abaub46M3yyeQ1b9HM by schmaker@schmaker.eu
       2023-11-08T10:53:44Z

0 likes, 0 repeats

@bycxKat bude stát třeba 20, to je na experiment víc, než dost.V tomhle směru doporučuju v Plzni firmu SAVI, čistí a vložkujou DPFka za zlomek ceny novýho.Hlavně nekupovat aftermarket sračku, to jsou prachy v kanálu (vyzkoušeno za vás 😁)@jackc @pavel_vraj

(DIR) Post #Abb2BVnPGyw4Pp3sHI by bycx@mastodonczech.cz
       2023-11-08T10:55:52Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker @jackc @pavel_vraj A co v tomhle případě není experiment? :-)

(DIR) Post #Abb2BWvx2hMfwc4DEe by schmaker@schmaker.eu
       2023-11-08T12:19:16Z

0 likes, 0 repeats

@bycxVezmeme to ve stylu House MD: všichni lžouAno, rozsvítila se kontrolka (předpokládám, že ji vyhodila lambda - nevíme to)Příčinou může být : - vadný kat - špatně nastavená směs (kterýkoliv čidlo na motoru může dávat blbý hodnoty) - vadná samotná lambda - dírka ve výfuku - vlastně úplně cokolivCo nevíme - má auto GPF? Není vadnej ten? Jakou chybu auto hodilo a proč zmizela? Proč to vzdala první lambda? Byla před nebo za katem? Nekecá technik v Mazdě?Je tam prostě moc proměnných@jackc @pavel_vraj

(DIR) Post #AbfyVxK9CoRJYdfV5c by bycx@mastodonczech.cz
       2023-11-10T20:31:06Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker @jackc @pavel_vraj To je model představený v roce 2012 nebo 13, tam ještě nebyl potřeba GPF. Chybu jsem ještě nezjistil. Není to technik z Mazdy, tam se tím odmítli zabývat už dřív. První lambda mohla být špatná už od začátku. Auto mělo malé problémy se spalováním už od koupi.

(DIR) Post #AbfyWsuz4Wm2BOLDv6 by schmaker@schmaker.eu
       2023-11-10T21:30:09Z

0 likes, 0 repeats

@bycx No a to je třeba taky důležitá proměnná 😀

(DIR) Post #Ac2D7Cek5pnaIQWw52 by pavel_vraj@mastodonczech.cz
       2023-11-11T09:42:07Z

0 likes, 0 repeats

@bycx @schmaker @jackc kamarádka má Mazdu CX5 z 2016. Od výroby s tím měli problémy, že jim to z ničeho nic zdechlo za jízdy. Museli nějaký čas počkat a pak to možná nastartovalo. Stalo se jim to třeba na cestě na dovolenou v Rakousku. Reklamovali to, ale diagnostika vždy ukázala, že je to ok, tak je poslali někam. Trápili se s tím dlouho, až teď někdy to dali někam do noname servisu a tam jim to opravili. Zjistím, čím to bylo a dám vědět.

(DIR) Post #Ac2D7DpliKDFwuhFuC by bycx@mastodonczech.cz
       2023-11-11T11:26:18Z

0 likes, 0 repeats

@pavel_vraj @schmaker @jackc Zkus prosím zjistit i co to bylo za servis.

(DIR) Post #Ac2D7EuPiXWTHbsTmi by pavel_vraj@mastodonczech.cz
       2023-11-21T11:52:37Z

0 likes, 0 repeats

@bycx @schmaker @jackc Ahoj, je to nakonec trošku jinak, tak si nejsem jist, zda to pomůže. Nissan Qashqai, 2016, prý Renault motor, nejdříve prý špatná baterie, celá série, bylo toho prý spousty namontováno, projevovalo se to tak, že jako auto udělalo smyk, reálně nic samozřejmě, ukázalo to chybu, pak to jelo chvilku na jeden válec a nakonec dojelo úplně. 15 minut čekání a následně zase nějakou chvilku ok. V autorizovaném servisu to měli týden, neprojevilo se to, ale zase to dělalo, že ↓

(DIR) Post #Ac2D7FniOvl637kdyy by pavel_vraj@mastodonczech.cz
       2023-11-21T11:57:54Z

0 likes, 0 repeats

@bycx @schmaker @jackc se rozsvítila kontrolka motoru a ni se nedělo, auto jelo dál. V diagnostice to hlásilo Válec 4 porucha funkce, různé válce porucha funkce, regulační ventil tlaku paliva 1 předepsaná poloha nedosažena. Zkoušeli měnit cívky na válci ale nepomohlo. Pak doporučili vyměnit palivovou pumpu na asi 50k Kč. Pořád v záruce. Nějaký čas se na to vyprdli a nechávali jen resetovat chyby. Nakonec se rozhodli, že do toho ty peníze dají a když jeli do servisu, třikrát je to nechalo stát ↓

(DIR) Post #Ac2D7GclL8akbRdPY8 by pavel_vraj@mastodonczech.cz
       2023-11-21T12:02:02Z

1 likes, 0 repeats

@bycx @schmaker @jackc V servisu jim řekli, že si zničili motor kvůli tý pumpě a že ho neopravujou, ale mění kus za kus a že jim ho vymění za 450k. Tak to nechala odvézt ke kamarádovi, ty celý motor rozebrali, vyčistili (odmastili), vyčistili střiky, a nějaké zapečené kroužky (vše jen doslova reprodukuju). Tu pumpu prý už měla koupenou, tak ji taky vyměnili, ale říkali, že tou pumpou to neni. Od té doby auto jezdí a žádný problém s ním neni.

(DIR) Post #Ac2D7HXpuwFHSSKzVg by pavel_vraj@mastodonczech.cz
       2023-11-21T12:04:21Z

1 likes, 0 repeats

@bycx @schmaker @jackc Pokud to správně chápu, pak to byla kombinace špatná baterie a něco na motoru, ale nikdo jí nebyl schopen říct, co vlastně. Nejsmutnější bylo, že ten autorizovaný servis (zkoušela dva různé), tak jí nijak nepomohli a to se to projevovalo od začátku. Nakonec to vyřešili její známí.