Post AbzvLqijkDBL7JJSfg by wolnelewo@kolektiva.social
 (DIR) More posts by wolnelewo@kolektiva.social
 (DIR) Post #AbzvLqijkDBL7JJSfg by wolnelewo@kolektiva.social
       2023-11-09T13:21:23Z

0 likes, 0 repeats

Mam poglądy lewicowe, ALE… twoje poglądy lewicowe są za mało prawicowe, więc cofam lajka, a najlepiej jakbyś przestał w ogóle pisać, bo to, o czym piszesz mi się nie podoba.Nie zliczę już ile razy spotkałem się z takim postulatem i pewnie w kierunku wielu z was tego rodzaju apele się również pojawiały.Najczęściej takie osoby nie mają jakoś szczególnie lewicowych poglądów, względnie ich lewicowość jest dość specyficzna i ogranicza się do jednego obszaru, czy nawet konkretnego postulatu.Ale najzabawniejsze jest domaganie się zaprzestania pisania, tak jakby zaprzestanie czytania nie wystarczało. Sam fakt, że ktoś gdzieś taki jak ja istnieje i coś ośmiela się głosić, jest już tak nieznośnym zjawiskiem (nawet kiedy sama dana osoba nie patrzy, nie czyta, nie popiera), że najlepiej jakby zniknął.    W świecie manipulowanych i sfanatyzowanych przez polityków ludzi, głębokiej wiary w liderów, wodzów, przewodników stada, niemal religijnego uwielbienia dla tej czy innej partii, nie może być dla takich osób miejsca. Jestem ateistą w krainie głęboko wierzących, a już samo istnienie ateisty stanowi zagrożenie dla wiary, jej powszechności i oczywistości.Ale takie widzę nasze zadanie, samym swoim istnieniem zapewniać, że inne spojrzenie na politykę jest możliwe.https://wolnelewo.pl/lewicowcy-ale/

(DIR) Post #AbzvLrz52vqj2Hy1mi by ookris@101010.pl
       2023-11-09T13:46:22Z

0 likes, 1 repeats

@wolnelewo Ogólnie to jest jak dla mnie mega dziwne, że ludzie mogą przestać lubić, ba nawet znienawidzić tylko dla tego, że ma się inne zdanie na dany temat. Zanikł całkowicie odruch jakiejkolwiek rozmowy. Jakiekolwiek argumenty często w ogóle nie są przez obie strony brane pod uwagę nawet w minimalnym stopniu. Widać to w przestrzeni publicznej, osoby publiczne niejednokrotnie wypowiadają się w bardzo ostry, czasami wręcz prostacki sposób o swoich przeciwnikach i o tem co robią/chcą zrobić oraz w społeczeństwie gdzie dochodzi nawet do przypadków przemocy "bo moje zdanie jest bardziej niż twoje”.

(DIR) Post #AbzxGhLTNE6UV66Qz2 by kravietz@agora.echelon.pl
       2023-11-20T12:51:21.869550Z

0 likes, 0 repeats

@ookris Trybalizm 🤷 To wynika z braku jakiejkolwiek analizy merytorycznej, pierwszą reakcją na dowolną informację jest próba określenia nie co ona zawiera i na ile jest to poprawne, tylko kto ją wypowiada i do jakiego plemienia należy. A to już potem określa reakcję danej osoby. Sam podział na “poglądy lewicowe” i “poglądy prawicowe” w XXI wieku moim zdaniem ma już wyłącznie charakter plemienny i posiada wątpliwą wartość informacyjną.@wolnelewo