Post AbrODvfsagIWPdueJs by metal_runner_@pol.social
 (DIR) More posts by metal_runner_@pol.social
 (DIR) Post #AbrMvw7M6X8AcWcYWe by jacekstaszczuk@101010.pl
       2023-11-16T09:27:11Z

0 likes, 0 repeats

Nigdy nie byłem (i nadal nie jestem antysemitą) szanuje starszych braci w wierze, ale to co odpiera... Izrael w Strefie Gazy, to się w głowie nie mieści. Czy premier Binjamin Netanjahu już wie, że jemu i jego rządowi udało się właśnie zmienić, coś co wydawało się do tej pory niemożliwe? Mianowic to, że dziennikarze, politycy i publicyści krajów Zachodu, przestali już kulić ogon i unikać krytyki względem Jerozolimy gdy padnie wspomnienie o #shoah i #holokaust ? Niebywałe! #przemyslenia #Izrael #wojna https://www.rp.pl/konflikty-zbrojne/art39404481-notatka-z-holenderskiej-ambasady-izrael-celowo-atakuje-obiekty-cywilne-w-gazie

(DIR) Post #AbrNJRe13Ryp3k6iDQ by radmen@101010.pl
       2023-11-16T09:31:25Z

0 likes, 0 repeats

@jacekstaszczuk mi to wygląda jak współczesna wersja Pax Romana - pokój będzie wtedy gdy zgładzi się swoich wrogów.

(DIR) Post #AbrNftPGW5HbX5uaTw by jacekstaszczuk@101010.pl
       2023-11-16T09:35:28Z

0 likes, 0 repeats

@radmen ja mam wrażenie, że oni na taką akcję Hamasu wręcz czekali, licząc, że w końcu zakończą ostatecznie problem Strefy Gazy.

(DIR) Post #AbrODvfsagIWPdueJs by metal_runner_@pol.social
       2023-11-16T09:41:37Z

0 likes, 0 repeats

@jacekstaszczuk obydwie strony konfliktu są siebie warte. Tylko cywilów szkoda. Tam chyba trzebaby wynająć jakiś stadion, wpuścić tych debili i niech się wyrżną. Przynajmniej cywile będą bezpieczni.

(DIR) Post #AbrkQyQdrMd1i8PWMq by rcz@101010.pl
       2023-11-16T13:50:30Z

0 likes, 0 repeats

@jacekstaszczuk Wydaje mi się że akurat to stało się już z pokolenie albo nawet dwa temu nawet Izraelu, w którym młodsze pokolenia już podejrzliwie patrzyły na lękowe odwołania do Holokaustu swoich rodziców, zakładając że są już od tego wolne — zwłaszcza mając swoje państwo gwarantujące im bezpieczeństwo, czego oczywiście Żydzi podczas Shoah nie mieli.To co mamy w tekście to nie jest żaden werdykt, to jedna ocena. Aktualnie wersja Izraela jest taka, że cywilna infrastruktura jest wykorzystywana militarnie przez Hamas. Wersja Hamasu jest taka, że tego nie robi.Ale w kontekście odpowiedzialności to *jest* istotne, czy to prawda (w sensie: czy Izrael opiera się na wiarygodnych danych o militarnym wykorzystywaniu cywilnej infrastruktury). Jeśli ta narracja okaże się kłamstwem, to mamy do czynienia ze zbrodnią wojenną na wielką skalę i mam nadzieję że będzie ścigana z całą osiągalną surowością. Ale jeśli okaże się prawdą, to zbrodniarzami są władze Gazy, które pozamieniały cywilne szpitale — które powinny być świętością wyłączoną z wszelkich działań militarnych — w jednostki wojskowe, świadomie i celowo narażając cywilów (za których, jak twierdzą, odpowiedzialny jest ONZ, a nie oni) na skutki zaplanowanej przez siebie eskalacji militarnej.

(DIR) Post #Abrm2ixluPYOhfTIYq by rcz@101010.pl
       2023-11-16T14:08:32Z

0 likes, 0 repeats

@radmen @jacekstaszczuk dziwne to porównanie, biorąc pod uwagę, że Izrael nie podbija właśnie Iranu, tylko odpowiada na bezpośredni atak na ludność cywilną na swoim terytorium.

(DIR) Post #AbrnTZd0p7IdWb80Xo by jacekstaszczuk@101010.pl
       2023-11-16T14:24:35Z

0 likes, 0 repeats

@rcz Radku nie wydaje mi się. To wciąż powszechny schemat. Nawet tutaj. Chciałem Ci wkleić odpowiedź pod jednym z moich postów z początku wojny Izrael/Hamas, gdy napisałem "żeby tylko Izrael nie eskalował w swoim odwecie". Odpisał mi gość (nie mogę go już znaleźć, obserwował mnie, ale już go nie widzę, który podpisywał się że jest Żydem), żebym tak nie pisał, bo Izrael ma prawo do stosowana siły i mocnego odwetu bo... shoah, holokaust itp. itd. Niestety nie mogę Ci tego przytoczyć więc proszę uwierz mi na słowo. Ponadto piszę o tym w perspektywie pracy tutaj na trójstyku granic. W Goerlitz jest synagoga na której remont brakowało pieniędzy, zrzuciły się głównie inne gminy żydowskie ale uwieńczeniem tego miał być powrót zdjetej przez Niemców podczas II WŚ gwiazdy Dawida i tam też padał taki argument - kasa na to nam się należy bo wiecie holokaust... I żaden niemiecki publicysta nie podejmował dalszej dyskusji. Jest też sprawa Stalagu VIIIA w Zgorzelcu gdzie przetrzymywali żołnierzy z różnych krajów europy i gdzie co rusz wraca temat, ale pamiętajcie tez o holokauście, tak jakby inne narody podczas II WS nie cierpiały...

(DIR) Post #AbrosNUx9wk968kZBw by rcz@101010.pl
       2023-11-16T14:40:16Z

0 likes, 0 repeats

@jacekstaszczuk A to nie był czasem niejaki Dave Apfelbaum? Tydzień po ataku Hamasu mieliśmy akurat jedno z wcieleń trolla, piszące wszystko per „my Żydzi”. Sam go zawiesiłem.No i oczywiście że kontekst Holokaustu jest relewantny tam gdzie jest relewantny. Tam gdzie mówimy o działaniach Niemców podczas II WŚ ten kontekst jest jakby bardziej relewantny.Nie wiem o co chodzi w konkretnej sprawie Stalagu i ten często spotykany argument, że inne narody też cierpiały — ja sobie zawsze wtedy przypominam proporcje. Polacy byli jednym z tych narodów który ucierpiał najbardziej — wyłączając polskich Żydów, zginęło ok. 10% Polaków. Czyli niemal każda polska rodzina kogoś opłakiwala, i parę osób z każdej szkolnej klasy.Polskich Żydów zginęło 90%. Czyli żydowska rodzina miała szczęście, jeśli przeżył z niej ktokolwiek, a z klasy szkolnej *zostało* parę osób.Dlatego jestem podejrzliwy gdy słyszę to „też”, i rozumiem oburzenie na takie porównania.Co powiedziawszy: Holokaust jest relewantny tam gdzie jest, nie jest tam gdzie nie jest. Jeśli ktoś mówi, że Izrael ma prawo do odwetu „bo Holokaust”, to jest niemal pewne że to troll. Słucham wielu rozmów o aktualnych wydarzeniach, z bardzo różnych perspektyw, i takiego „argumentu” nie podnosi po prostu nikt.

(DIR) Post #AbrpDqTuazld4LV1rE by jacekstaszczuk@101010.pl
       2023-11-16T14:44:09Z

0 likes, 0 repeats

@rcz chyba rzeczywiście on. A co do stalagu, tą fundacja która go prowadzi co jakiś czas stara się pokazywać tematy związań też o holokaustem. Ja to rozumiem jak najbardziej i nie mam nic przeciwko temu, żebyś mnie źle nie zrozumiał. No i ostatnio taką wstawkę bo inaczej tego nie nazwę była wystawa o getcie warszawskim. Moim zdaniem akurat tutaj lepiej było poruszyć temat jakiś lokalny. Skoro Stalag VIIIA dotyczy naszego regionu, to można było napisać choćby o wspomnianej wcześniej synagodze.

(DIR) Post #Abrpa0SKBwu8NJKA8u by rcz@101010.pl
       2023-11-16T14:48:09Z

0 likes, 0 repeats

@jacekstaszczuk swoją drogą, tu jest moim zdaniem bardzo ciekawa rozmowa o żydowskim strachu w aktualnym kontekście, z perspektywy Izraelczyka:https://www.youtube.com/watch?v=EVeh-26rCdQ

(DIR) Post #AbrpcpiKaOgpvd9ut6 by jacekstaszczuk@101010.pl
       2023-11-16T14:48:41Z

0 likes, 0 repeats

@rcz posłucham

(DIR) Post #AbrvbPUFDDMK1PH5nc by radmen@101010.pl
       2023-11-16T15:55:38Z

0 likes, 0 repeats

@rcz @jacekstaszczuk póki co są skupieni na zniszczeniu terenów palestyńskich. Jak dla mnie w ten właśnie sposób wyprowadzają swoją ideę pokoju - poprzez zgładzenie wrogów.