Post Abp81tPHD2VCJzSvXE by ju@pol.social
(DIR) More posts by ju@pol.social
(DIR) Post #Abp81tPHD2VCJzSvXE by ju@pol.social
2023-11-14T22:09:55Z
0 likes, 0 repeats
@8petros Dramat sytuacji polega na tym, że pójście za głosem sumienia oznacza fizyczną likwidację Izraela, wielu Izraelczyków i konieczność ewakuacji milionów ludzi z Palestyny. Moralnie podlane mrzonki nikomu nie służą. Levy wyobraża sobie 6 milionów Żydów plus 6 milionów arabskich Palestyńczyków w układzie izolowanym, ale układ nie jest izolowany i to oznacza 6 mionów Żydów plus 6 milionów Palestyńczyków plus dwieście kilkadziesiąt milionów muzułmańskich sąsiadów i dalszych sąsiadów, którzy natychmiast przystąpiliby do przywrócenia Palestyny na święte łono Islamu. Dominacja Żydów w Izraelu jest konieczna dla ich przetrwania. To wynika z lokalnego układu sił. To nie musi oznaczać apartheidu. Nie mówimy o apartheidzie Hiszpanii wobec Basków czy Katalończyków. Natomiast wszelkie gwałty i niehumanitarne ekscesy na Palestyńczykach ze strony Żydów muszą być zwalczane.Gadanie w stylu Leviego pobudza całą akcje takie jak ta 34 radykałów z Uniwersytetu Harvarda, którzy oświadczyli zaraz po rzezi z 7.10.23: „Uważamy izraelski reżim za w pełni odpowiedzialny za całą mającą miejsce przemoc”. To daje paliwo dżihadystom.
(DIR) Post #Abp81uG62ekkxoB6rg by 8petros@petroskowo.pl
2023-11-15T07:25:03Z
0 likes, 0 repeats
Lokalny układ sił nie jest dany od tego czy owego boga. Jest wynikiem działań ludzi, który mają nazwiska i adresy - i swoje interesy. Jednym z nich jest POTUS, o czym Levy mówi wyraźnie.Każdy z nas może sobie wybrać, którego z tych ludzi uznaje za ostateczną instancję, ale to jest zawsze nasz wybór, a nie "konieczność dziejowa". Powoływanie się na obiektywny układ sił czy inne takie jest pragmatyzmem, ale płaci się za to oportunizmem moralnym. Ponieważ nie mam wpływu na to, co się dzieje w Palestynie, mogę sobie pozwolić na wybór podyktowany własnym zmysłem moralnym. Ale oczywiście, każdy żyje z własnymi wyborami.