Post Abg3lmsgIe8zZcBp1E by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
(DIR) More posts by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
(DIR) Post #AbfyOELK2tlY1ZXAv2 by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-11-10T21:30:20Z
0 likes, 0 repeats
Fluxbox działa szybko, to może spróbuję tego Xfce.#AubreyWgrywaLinuksa
(DIR) Post #AbfzgHZ4uChHBR8jtg by olgamatna@kolektiva.social
2023-11-10T21:44:47Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Óóóóważaj. Chcesz sobie zrobić „pod górkę”?Przecież jesteś w sytuacji pt. „Dobrze jest – nie trza psuć”.
(DIR) Post #Abg3lmsgIe8zZcBp1E by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-11-10T22:30:37Z
0 likes, 0 repeats
@olgamatna, no właśnie nie tak dobrze. Konfiguracja zostawia trochę do życzenia. Jak się bawić, to się bawić, spodnie sprzedać, frak zastawić. Ten komputer jest ekstra, więc mogę sobie tam psuć, ile wlezie.
(DIR) Post #Abh45Fa60lmbFIjlLM by szkodnix@mk.szkod.ovh
2023-11-11T10:08:49.937Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos@101010.pl Fluxbox jest ultra lekki faktycznie. Xfce też jeden z bardziej minimalistycznych 😉Ja się trzymam mojego KDE na głównym kompie i GNOME na drugim.
(DIR) Post #Abh65oWEJWYtVlKE2S by olgamatna@kolektiva.social
2023-11-11T10:31:21Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos „Konfiguracja zostawia trochę do życzenia.”A co Ci nie pasuje?„Jak się bawić, to się bawić, spodnie sprzedać, frak zastawić.”Cudne powiedzonko. Kradnę!„Ten komputer jest ekstra, więc mogę sobie tam psuć, ile wlezie.”Myślałam, że chcesz mieć sprawnie, działającego „słabeuszka”, natomiast jeśli chcesz „psuć, ile wlezie”, to witam w klubie „zbrodniczych eksperymentów informatycznych”. Miłej zabawy.Może wypróbuj coś z LXDE/LXQt, które są nieco „cięższe”, niż Fluxbox, a zarazem zdecydowanie „lżejsze”, niż Xfce.Na przykład Lubuntu czy jedna ze współczesnych wersji Debiana, zarówno z LDXE, jak i z LXQt.https://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/amd64/iso-hybrid/Są też dystrybucje z Enlightment, tylko muszę poszperać, coby podesłać Ci dobre źródła, więc podeślę Ci je najwcześniej po 15:00.
(DIR) Post #Abh7Z27Iw5Ju2LABRA by 8petros@petroskowo.pl
2023-11-11T10:45:27Z
0 likes, 0 repeats
Po paru starciach, KDE robi robotę jako "daily driver". Ostatnio jest sporo ulepszeń - generalnie wszystko chodzi bez zacięć, a części funkcji nawet jeszcze nie ruszyłem (nie ma czasu taczek załadować).
(DIR) Post #Abh9NXz0pdhjIkw41Y by olgamatna@kolektiva.social
2023-11-11T10:34:11Z
0 likes, 0 repeats
@szkodnix „Fluxbox jest ultra lekki faktycznie. Xfce też jeden z bardziej minimalistycznych”Są jeszcze LXDE, LXQt czy np. Enlightment.„Ja się trzymam mojego KDE na głównym kompie i GNOME na drugim.”A jakich dystrybucji używasz?@AubreyDeLosDestinos
(DIR) Post #Abh9NYfCInRrPafkmG by sebastian@pol.social
2023-11-11T10:36:30Z
1 likes, 0 repeats
@olgamatna Ja przesiadłem się z "lekkiego" LXQt na "ciężkie" KDE po testach, sprowokowanych przez kolegę. Zarówno LXQt jak i KDE wtedy (ze 2 lata temu) po uruchomieniu sesji i zalogowaniu zajmowało około 680MB RAM. A jednak funkcjonalnością KDE "zjadło" LXQt.@szkodnix @AubreyDeLosDestinos
(DIR) Post #Abh9UhftCIDzO1P3rM by szkodnix@mk.szkod.ovh
2023-11-11T11:09:26.204Z
0 likes, 0 repeats
@olgamatna@kolektiva.social openSUSE Tumbleweed z KDE na stacjonarce pod nowe gry i Fedora Silverblue 39 z GNOME na laptopie takim zapasowym, poleasingowym do internetu, komunikatorów, filmów itp.
(DIR) Post #AbhAXxr7anGuOVmA5o by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-11-11T11:21:16Z
0 likes, 0 repeats
@olgamatna, theme mało konfigurowalne, jakąś belka z aplikacjami mi się trzyma na dole cały czas, więc jak włączyłem dock, to wystawało po bokach, nie wiem, jak zrobić, żeby podwójne kliknięcie nie chowało okna, tylko maksymalizowało. Pamiętam, że na KDE kiedyś było więcej rzeczy. Z drugiej strony dopiero zacząłem i np. zmiana nazw desktopów była w pliku testowym, więc jeszcze nie składam broni.
(DIR) Post #AbhFCBMVCCovgOt2LQ by olgamatna@kolektiva.social
2023-11-11T12:13:19Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Fucktycznie. Interfejs MX-owego Fluxboxa jest „do chuja pana”, a nie do bardziej zaawansowanego użytku. Dokumentnie „poległam”, kiedy zaczęłam próbować przystosowywać go do swych potrzeb. Przepraszam Cię, że proponując Ci to środowisko graficzne w tej dystrybucji, wyparłam z pamięci te przeboje z nim. Jak tu napisałam @eliwuu MX Fluxbox używałam w akcie rozpaczy, bo sprzęt odmawiał współpracy ze wszystkimi „lekkimi” środowiskami, np. potrafił „klęknąć” „pod ciężarem”... Enlightment z ascetyczną dystrybucją Elive.Ciekawa jestem jak Twój laptop i Ty zadziałalibyście, jeśli koniecznie chcąc akurat Xfce, zainstalowałbyś podstawową wersję MX Linuxa, czyli właśnie z Xfce?
(DIR) Post #AbhFfPyPwvo9OiYu0m by steelman@mstdn.io
2023-11-11T12:18:29Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos awesome i tak jest najlepszy
(DIR) Post #AbhHrEfS0hFNiTSA4m by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-11-11T12:43:11Z
0 likes, 0 repeats
@olgamatna @eliwuu, ależ nic się nie stało. Działa i jest tylko trochę niedogodne (jestem grymaśny pod względem UI). Do tego jest to cenne doświadczenie. Xfce można, zdaje się, doinstalować po fakcie i tak.Na Windzie ten laptop potrzebował *minut*, żeby otworzyć menu start, więc najlżejsze było bezpiecznym podejściem. Ale tam jest 4 GB RAM-u i widzę, że teraz klikam i działa, więc pora na dalsze eksperymenty.Główne zastosowanie to jakiś browsing na kanapie czy podpinanie do telewizora, żeby puścić filmy, których Smart TV odmawia (bo kodeki nie te). Też jakąś emulację starych konsol może spróbuję. Żadne programowanie czy coś.
(DIR) Post #AbhIFRCd3Z3nXkVq2i by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-11-11T12:47:31Z
0 likes, 0 repeats
@olgamatna, pewnie też mógłbym mieć Xfce do browsowania i Fluxbox do odpalenia filmu albo Dooma, gdzie sam menedżer okien jest używany łącznie przez kilka minut.
(DIR) Post #AbhKQMqZn6Lp80XMA4 by szkodnix@mk.szkod.ovh
2023-11-11T13:11:53.048Z
0 likes, 0 repeats
@sebastian@pol.social @olgamatna@kolektiva.social @AubreyDeLosDestinos@101010.pl Na pewno samo to, że zarówno w KDE jak i GNOME jest pompowane bardzo dużo pieniędzy (w przypadku ostatniej wpłaty dla GNOME, mowa nawet o bardzo bardzo bardzo bardzo baaardzo dużej kwocie pieniędzy xD). Widać też, że fundacje mają pomysły na rozwoje tych środowisk, i potrafią je "sprzedać". Już chociaż można zobaczyć, jaki hype jest na Plasma 6, mimo że zmiany wizualne będą bardzo subtelne (najwięcej zmieni się pod maską).
(DIR) Post #AbhOCwNNIWmb58jOrI by olgamatna@kolektiva.social
2023-11-11T13:54:19Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Tak jak pisałeś, Xfce można doinstalować. W MX-owym centrum oprogramowania jest do doinstalowania kilka środowisk graficznych, m.in Xfce. Wybierasz tę opcję, wpisujesz hasło i, u Ciebie, po kilku minutach gotowe.Dla sprawdzenia restartujesz laptoka i po dojściu do menu logowania będzie wybór Xfce czy Fluxbox.
(DIR) Post #AbhrVJlFzKkTUd17Sq by mkljczk@pl.fediverse.pl
2023-11-11T19:22:33.739362Z
0 likes, 0 repeats
Zużycie RAM-u na LXQt i KDE może wyjść podobne (zgaduję że tym bardziej jeśli masz je zainstalowane obok siebie i tylko przełączasz sesję), ale ja widzę różnice w płynności na gorszym sprzęcie