Post AbXTi6S6RPRVV41RfE by hq1@fosstodon.org
(DIR) More posts by hq1@fosstodon.org
(DIR) Post #AbWilO8sQnVrO55u0u by podryban@wspanialy.eu
2023-11-06T09:59:06Z
0 likes, 1 repeats
Dobrze, ostatnio @stfn pisał o tym, jak usiłuje oduniezależnić się od Google i aplikacji innych korporacji, co zainspirowało mnie, żeby samemu napisać, jak wygląda moja droga w tym samym kierunku. Minusem zmiany tylu przyzwyczajeń jest konieczność wytworzenia nowych, adaptacji do nowych aplikacji i włożenie w to wszystko trochę czasu. Przy czym warto zawsze zaznaczyć: NIE TRZEBA od razu walczyć na każdym froncie. Nie ma konieczności ani przymusu, aby rezygnować ze wszystkiego po kolei. Ja też zmieniałem aplikacje stopniowo, krok po kroku. Jasne, to bardziej czasochłonne, ale także łatwiejsze do przyswojenia. Każdy taki krok to odzyskanie odrobiny władzy nas własnymi danymi. Poniżej przedstawiam Wam aplikacje, które zastąpiłem alternatywami open source:DuckDuckGO zastąpiło wyszukiwarki Google i Bing. DDG idealną nie jest, ale ma ogromny potencjał i odpowiednio wykorzystana potrafi wiele. Polecam sprawdzić !bangs.Organic Maps zastąpiły Mapy Google. Ta aplikacja nie zbiera żadnych informacji, ale jeżeli zależy nam np. na śledzeniu korków, to są alternatywy (jak znajdę nazwy, to zaktualizuję).Proton Mail od @protonmail zastępuje mi stopniowo Gmaila. Proces przenoszenia usług z konta na konto jeszcze trwa, ale jestem dość blisko finiszu.Kalendarz Google przy okazji zastąpiłem Proton Calendar (@ProtonCalendar), a do kompletu wrzuciłem sobie jeszcze Proton Pass do zarządzania hasłami. Google Drive'a częściowo zastąpiłem Proton Drive, choć tutaj mała przestrzeń w darmowym koncie jest mocno upierdliwa.Google Keep / Notion do notatek zastąpiłem Simplenotes, lekką i przystępną aplikacją. Google Authenticator było trudno wymienić, ale Aegis zdaje się być godnym zastępcą. Google Chrome zastapiłem Firefoxem oraz Vivaldi, choć ta druga nie jest w pełni OS.Klawiatura Google to najtrudniejszy orzech do zgryzienia, na razie testuję różne aplikacje, choć żadna nie jest idealna. Zamiast Pogody testowałem Pogoda&Radar, ale to jeszcze nie jest to.Przy okazji innych aplikacji open source polecam też mocno AntennaPod do słuchania podcastów, a w swoim przypadku Google Docs zastąpiłem Libre Office, choć tutaj minusem jest brak opcji sieciowych i łatwego udostępniania plików innym.Dalej warto zainteresować się tematem alternatywnych systemów operacyjnych na Androida, jak chociażby LineageOS - tu gorąco polecam zaobserwować @pawelkuzia, który przygotowuje treści o tym już od dłuższego czasu!#OpenSource #aplikacje #tech
(DIR) Post #AbWkEZqc5cPa2k29WC by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-11-06T10:39:19Z
0 likes, 0 repeats
@podryban @stfn, ja robię teraz eksperymenty z SearX*, bo DuckDuckGo podobno preferuje wyniki wyszukiwania z Binga, a to oznacza Microsoft. Używam od jakiegoś tygodnia, ale póki co nie ma lipy.*https://en.wikipedia.org/wiki/Searx
(DIR) Post #AbWkYPNki4AbNPzTIe by pecet@pol.social
2023-11-06T10:42:54Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos @podryban @stfn ja używam drugi miesiąc Kagi i jest spoko. Płatna ale chociaż wiesz że nie jesteś produktem bo płacisz.
(DIR) Post #AbWlKbv3OsE29yYG2q by podryban@wspanialy.eu
2023-11-06T10:51:34Z
0 likes, 0 repeats
@pecet @AubreyDeLosDestinos @stfn dla mnie idea płacenia za wyszukiwarkę internetową jest nieco... zniechęcająca.
(DIR) Post #AbWlm9yesfyLblNFnE by svmetasearch@pol.social
2023-11-06T10:52:28Z
0 likes, 0 repeats
@subtypeI was mentioned, what's the matter?@AubreyDeLosDestinos @stfn @podryban
(DIR) Post #AbWlmAwvGcB6cfZNj6 by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-11-06T10:56:35Z
0 likes, 0 repeats
@svmetasearch @stfn @podryban, I guess @subtype is advertising you. 😉
(DIR) Post #AbWlqN7tw1RnY0how4 by svmetasearch@pol.social
2023-11-06T10:57:21Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos ah, okay. Good to hear!@stfn @podryban @subtype
(DIR) Post #AbWqfA1inYjdVNHxia by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-11-06T11:51:21Z
0 likes, 0 repeats
@subtype @stfn @svmetasearch @podryban, however, I wanted to add Searx to Firefox and in Firefox Focus on mobile, I can simply add a new search engine manually. But on desktop Fx, I can only install a plugin, so without that, I cannot have SVMetaSearch results from the omnibar. Thus, I'm with searx.be, which has an add-on.
(DIR) Post #AbX0y9vsN8NiFxFhxo by svmetasearch@pol.social
2023-11-06T13:46:49Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinoshave you tried right clicking on an address bar and adding an entry to be later selected?@subtype @stfn @podryban
(DIR) Post #AbX8ASlKt6ZfoK8VjU by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-11-06T15:07:30Z
0 likes, 0 repeats
@svmetasearch, maybe screenshot will explain better. The only way to add a search engine in Firefox is to "Find more search engines." On Firefox Focus, I can define with the string where a query should go to. So, perhaps, it's not much of work to have an add-on. I could help with getting more users. Opening the page first, then typing is less optimal in everyday activities.
(DIR) Post #AbX8sAoD056gs0K4S8 by thorcik@pol.social
2023-11-06T15:15:23Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos ja sobie z powodzeniem hostuję w domu, sprawdzam też qwant na telefonie@podryban @stfn
(DIR) Post #AbX99Mt1LiM3Fclxx2 by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-11-06T15:18:30Z
0 likes, 0 repeats
@thorcik @podryban @stfn, ciekawe, za ile lat dotrę do tego etapu. Na razie badam różne alternatywy jako użytkownik.
(DIR) Post #AbXHLxAf4MECtTXIBc by svmetasearch@pol.social
2023-11-06T16:50:22Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Below all of context menu options you should see "Add SVMetaSearch" button. When so, click it and everything should be okay.
(DIR) Post #AbXHo3NfZhhQGH1HJQ by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-11-06T16:55:30Z
0 likes, 0 repeats
@svmetasearch, I did not understand. The screenshot worked, though. Thanks. I'll play with it now.
(DIR) Post #AbXTi6S6RPRVV41RfE by hq1@fosstodon.org
2023-11-06T17:33:52Z
0 likes, 0 repeats
@podryban @pecet @AubreyDeLosDestinos @stfn a za co chętnie płacisz? Ciekawi mnie ten mindset, wyszukiwarka i mail to są dla mnie najważniejsze rzeczy (kagi/fastmail w moim wypadku akurat)
(DIR) Post #AbXTiAtBwdUJGEj8RU by podryban@wspanialy.eu
2023-11-06T17:35:41Z
0 likes, 0 repeats
@hq1 @pecet @AubreyDeLosDestinos @stfn przy czym są to też usługi, które mają mnóstwo alternatyw, również wysokiej jakości, które nie wymagają opłaty.Ogólnie wolę nie płacić i jeśli mam bezpieczną i legalną alternatywę, to nie chcę płacić.
(DIR) Post #AbXTiDf7dP13rTARQe by hq1@fosstodon.org
2023-11-06T17:43:43Z
0 likes, 0 repeats
@podryban @pecet @AubreyDeLosDestinos @stfn YMMV. te ogólnodostępne wyszukiwarki obsysaja po całości, szczególnie ostatnio nastąpiła potworna degradacja jakości rezultatów (korelacja z boomem AI). Możliwe, że zależy czego szukasz i jak często. Fajnie jeśli ddg robi robotę, dla mnie to było niekończące się kombinowanie z bangami i na nic. Z mailem jest podobnie, ciężko znaleźć coś "darmowego" co radzi sobie ze spamem i oferuje dobre filtrowanie/szukanie
(DIR) Post #AbXTiFfu9SpY6TY5vU by podryban@wspanialy.eu
2023-11-06T17:47:57Z
0 likes, 0 repeats
@hq1 @pecet @AubreyDeLosDestinos @stfn ze spamem od lat nie mam problemów, nie wiem, chyba mi się poszczęściło. :) a z wyszukiwarkami też nie mam tego problemu, widocznie nie mam tak zaawansowanych wymagań.
(DIR) Post #AbXTiR2HuaGrL56cqG by hq1@fosstodon.org
2023-11-06T18:01:52Z
0 likes, 0 repeats
@podryban @pecet @AubreyDeLosDestinos @stfn ja w skrócie: każdy serwis, do którego się rejestruje to osobny email, który wpada w catch all i jest klasyfikowany (dzięki temu jak ktoś wysyła spam lub miał wyciek, wiem kto), 8 kalendarzy (z grubsza: praca, rodzina, sport), aliasy dla dzieci (póki nie potrzebują własnego maila, ja im to łapię), finanse, forwardy z kont pracowych indeksowane osobno... Jakbym miał komuś zaufać "za darmo" z tym wszystkim to 🫠
(DIR) Post #AbXTic8MeKfRl728LA by stfn@fosstodon.org
2023-11-06T18:09:47Z
0 likes, 0 repeats
@hq1 @podryban @pecet @AubreyDeLosDestinos jest to najbardziej srogi setup mailowy o jakim kiedykolwiek słyszałem
(DIR) Post #AbXTicxlZDmgKX5BSa by hq1@fosstodon.org
2023-11-06T18:12:26Z
0 likes, 0 repeats
@stfn @podryban @pecet @AubreyDeLosDestinos ej ale inbox zero praktycznie codziennie http://i0.kym-cdn.com/entries/icons/square/000/006/077/so_good.png
(DIR) Post #AbXTikyllNL9Bxc68O by podryban@wspanialy.eu
2023-11-06T18:15:21Z
0 likes, 0 repeats
@hq1 @stfn @pecet @AubreyDeLosDestinos a to ja mam inbox zero i bez tego! 😁 Ale widok pustej skrzynki jest cudowny.
(DIR) Post #AbXTinrn1mXW9BN4Ai by stfn@fosstodon.org
2023-11-06T18:18:29Z
0 likes, 0 repeats
@podryban @hq1 @pecet @AubreyDeLosDestinos ja przede wszystkim płacę za cloud storage, najpierw płaciłem za google drive, potem za iCloud + AWS, aktualnie pożegnałem się z iCloud, i wszystko zrzucam z AWS na Hetznera
(DIR) Post #AbXTip60SPVPxZ1vyC by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-11-06T19:08:47Z
0 likes, 0 repeats
@stfn @podryban @hq1 @pecet, ja mam ProtonDrive.
(DIR) Post #AbXdoDYLx70qnmV4Km by stfn@fosstodon.org
2023-11-06T21:02:01Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos @podryban @hq1 @pecet dla mnie to za mało. Ja mam Hetzner Storage Box, 1TB za 4euro, tylko trzeba samemu ogarnąć połączenie z nim, nie ma żadnego GUI