Post AbBxsz3EaQWHf70xpg by smokku@chrome.pl
 (DIR) More posts by smokku@chrome.pl
 (DIR) Post #AbBmzOUDpgaKn2UZ1c by radpanda@pol.social
       2023-10-27T07:53:22Z

1 likes, 3 repeats

Narzekanie na boomerów nie umiejących posługiwać się technologią na podstawowym poziomie jest wszystkim dobrze znane i oczywiste.Ale co się stało, że zetki* tak bardzo nie ogarniają korzystania z narzędzi komputerowych i oprogramowania? Jestem czasami w szoku jak daję osobie młodszej, ale wiekowo zbliżonej do mnie, proste polecenie np. wysłania pliku w określonym formacie na skrzynkę pocztową przez pocztę służbową i otrzymuję od nich wiadomość zwrotną, że "nie potrafią" albo "nie da się". A potem dostaję link do dysku gugla z plikiem... wraz z całym folderem współdzielonych rzeczy z grupą jakichś osób 💀 Elementarne poruszanie się po internecie i wymiana informacji z innymi leży i dogorywa. Nawet poruszanie się po tych korporacyjnych platformach nie mają za dobrze opanowane.Kochane osoby fediwersiarskie, ogłoszenie publiczne od Pandki: to, że dziecko "tak szybko łapie" obsługę telefonu czy tableta, ponieważ umie włączyć sobie tiktoka i mazać ekranem po kolorowych obrazkach nie świadczy o inteligencji czy wrodzonych umiejętnościach technicznych. Bez przekazywania wiedzy dalej i uczenia nowych pokoleń obsługi narzędzi cyfrowych dopuszczamy do zaniku tejże wiedzy, a co za tym idzie skazujemy siebie jako społeczeństwo na techniczny analfabetyzm, uzależniając się od grup interesu widzących w nas tylko potulnych konsumentów.*nie wszyscy, nie zawsze i nie wszędzie oczywiście - są osoby, które należą do tej grupy pokoleniowej, którzy aktywnie dbają i szlifują swoje umiejętności, bez względu na zainteresowanie technologią jako tako. Post zawiera moją uogólnioną obserwację na podstawie doświadczeń z większością ludzi w moim wieku i młodszymi.

(DIR) Post #AbBnJr5dCBvrIFkLNQ by zen_xen_ni@101010.pl
       2023-10-27T08:04:57Z

0 likes, 0 repeats

@radpanda ja zostawie tutaj, latka lecą a ten wpis pozostaje aktualny. Myślę że fajnie będzie go kiedyś przełożyć na polski. http://coding2learn.org/blog/2013/07/29/kids-cant-use-computers/ ale fakt dziś mnie załamuje fakt że mój młodszy brat tak bardzo nie umie w technologię.

(DIR) Post #AbBpp7ZEBPCvHZctvs by ggn@lewacki.space
       2023-10-27T08:09:46Z

0 likes, 0 repeats

@radpanda jak dla mnie już w pokoleniu Y można było wyróżnić takich i takich. różnica polega teraz na tym, że podczas gdy dla Y pierwszym (w rozumieniu głównym, uczebnym) urządzeniem był komputer, dla Z jest nim telefon. jest to wielka zmiana, która pociąga za sobą wiele uproszczeń. to przez uproszczenia, niegdyś potrzebne, w projektowaniu systemów mobilnych, a późniejszym ich rozprzestrzenieniu na obecną skalę bierze się wtórny atechnizm, że tak stwierdzę.

(DIR) Post #AbBppSLouRxbk4VzRw by radpanda@pol.social
       2023-10-27T08:14:55Z

0 likes, 0 repeats

@ggn Mogę się z tobą zgodzić, że dla osób mających po raz pierwszy styczność z technologią cyfrową i siecią internetową w formie telefonu pojmują je w ograniczony sposób ponieważ systemy tych urządzeń zostały w taki sposób stworzony, jako "zamknięte ogrody". Zawsze były osoby "szperające" w sprzęcie oraz te, dla których ustawienia domyślne były wystarczające i do szczęścia nie potrzebowali nic poza przeglądarką internetową. Jednakże gdzieś po drodze zgubiliśmy przekaz wiedzy, który choćby część różnic mógłby zniwelować.

(DIR) Post #AbBppUP5HHlA6m3coa by ggn@lewacki.space
       2023-10-27T08:15:16Z

0 likes, 0 repeats

@radpanda i, oczywiście, robi się wszystko żeby nadto tych mobilek nie upodabniać do komputerów, bo zabiłoby to piękne poletko do zarabiania. większość rzeczy właściwie można by robić z pozycji telefonu/tabletu, z uwagi na ich dzisiejsze specyfikacje, ale z jakiegoś powodu korporacje wolą iść w płatne subskrypcje, uproszczone nadal wersje programów i wycinanie funkcjonalności.

(DIR) Post #AbBppUVStYrcQZ2ilE by ggn@lewacki.space
       2023-10-27T08:17:31Z

0 likes, 0 repeats

@radpanda w szkole zatrzymaliśmy się na poziomie wczesnych lat '00 z programem informatyki, dociskając do niego na siłę programowanie. to duży problem systemowy, bo dzieci dzisiaj nawet nie uważają że potrzebują znać dobrze obsługę komputera, kiedy mają "wszechmogący" telefon. (przepraszam za retorykę, ale mnie to drażni :/)

(DIR) Post #AbBppZ3HzkISWctn2O by seachdamh@101010.pl
       2023-10-27T08:32:57Z

0 likes, 0 repeats

@ggn @radpanda Wydaje mi się, że zarzut jest tylko w części uzasadniony (albo jak kto woli tylko w częsci jest nieuzasadniony). Bo prawda też (w znaczeniu przy okazji, obok, jednocześnie a nie zamiast) dochodzi kult starych, nieprzystających do potrzeb kanałów komunikacji - gdzie mail jest doskonałym przykładem, gdy załączniki poszybowały w góre, każdy serwer ma inne ustawienia odnośnie maksymalnego załącznika - ergo. Nic dziwnego, że wysyłam maila z linkiem do któregoś z dysków.Do tego, sami zauważyliście, że usus używania sieci się zmienił już nie komputer stał się narzędziem pierwszej potrzeby a komórka. Tak samo kanały komunikacji się do tego dostosowały - jak jestem na wyjeźedzie, zdjęcia miejsówki łatwiej mi wysłać na grupowy kanał whatsappa/signala/elemnta/telegrama... Zamiast na fora pewnie wejdę na kanał wsparcia na discordzie i z tąd ściągnę potrzebne mi dokumenty (albo którykolwiek z korporacyjnych jego odpowiedników).I jasne, mail nadal pozostaje ważny - ale dla typowego, zwłaszcza młodszego odbiorcy jest przede wszystkim źródłem spamu, reklam, miejscem na który przychodzą kody jednarozowe oraz linki aktywacyjne/resetujące hasła dla innych usług. Poza komunikacją strocte biznesową lata upłynęły, żebym napisał do kogoś maila o długości tego toota. Za to prywatnie regularnie używam innych kanałów komunikacji, żeby to zrobić nawet tam gdzie mógłbym tego maila użyć.

(DIR) Post #AbBpx6wOOarDelGtGK by rcz@101010.pl
       2023-10-27T08:34:28Z

0 likes, 0 repeats

@radpanda był taki moment że wielu dorosłych uwierzyło w figurę „cyfrowych tubylców”, i wszystko co za tym poszło: że to dzieci będą dorosłych uczyć obsługi urządzeń, i że kluczowe jest „bycie na bieżąco” z aktualnymi apkami, a rozumienie bardziej podstawowych pojęć (plik, program, pamięć stała itp.) to niepotrzebne nudy dla dziadersów.Efektem jest kapitulacja systemu edukacji na rzecz korporacyjnych interfejsów — bo te rzekomo „sprawne technicznie” dzieciaki po prostu mają do dyspozycji tylko te pojęcia, które zostaną im wyjaśnione przez interfejsy apek.Jest wiele rzeczy, które dzieciaki trzeba nauczyć, od podstaw technicznych po edukację medialną — ale w tym celu trzeba przede wszystkim przełamać ten pajdokratyczny mit, że dzieciaki coś tu wiedzą lepiej z samego tytułu „bycia na bieżąco” z tym czy innym trendem.

(DIR) Post #AbBrkOzq9bTTnZx4b2 by radpanda@pol.social
       2023-10-27T08:54:31Z

0 likes, 1 repeats

@zen_xen_ni Kojarzę ten tekst, czytałem go dawno temu o ile się nie zgadzam z wszystkim co autor napisał (szczególnie językiem, który używał) to z opisywanym doświadczeniem i symptomami problemu już tak. Nie uważam, że potrzebujemy społeczeństwa, gdzie każdy ogarnia języki programowania, stawia własne strony w sieci publicznej czy jest w stanie podjąć się naprawy elektroniki przy użyciu specjalistycznych narzędzi. ALE między tym a zrozumieniem, jak te technologie, z których na co dzień korzystasz i od których jesteś zależny działają, z czego i dlaczego akurat tak skonstruowane są urządzenia komunikujące się między sobą, że istnieje w ogóle możliwość wykonania danego działania samemu i są alternatywne rozwiązania... tego bardzo brakuje coraz to większej grupie osób urodzonych już po rewolucji cyfrowej.

(DIR) Post #AbBsyuAp8PT4V8ZJi4 by radpanda@pol.social
       2023-10-27T09:08:21Z

0 likes, 0 repeats

@seachdamh Wydaje mi się, że trochę odbiegłeś od zasadniczej kwestii, którą poruszałem w OP. Nie mam problemu z tym, że ktoś zamiast wysłać mi mejla z plikiem w skompresowanym folderze zip wysyła mi odnośnik do dysku sieciowego. W obu przypadkach osiągniemy cel wymiany informacji. Mnie bardziej chodzi o samo zrozumienie i wykonanie działania jeżeli jedno z narzędzi staje się niedostępne, bo np. polityka placówki narzuca na komunikację służbową korzystanie z konkretnych kanałów. Brak znajomości zasadniczego procesu jaki zachodzi w danej wymianie informacji i dopasowanie do potrzeb alternatywnych sposobów rozwiązań problemu staje się problemem samym w sobie. Poza preferencjami podyktowanymi pobudkami światopoglądowymi nie mam problemu jeżeli ktoś użyje danego narzędzia zamiast innego - przecież musiało to narzędzie powstać z jakiegoś powodu, usprawniając funkcję starego oprogramowania. Natomiast zależność budzi we mnie niepokój, a także (co jest kompletnie osobnym wątkiem do dyskusji) zatraceniem samej wiedzy, która jest tworzona i udostępniana na kanałach/platformach nie stworzonych w tym celu (jak właśnie tworzenie baz dokumentacji technicznej czy wiki na Discordzie). @ggn

(DIR) Post #AbBwK4GF7nTzjLt0Lo by radpanda@pol.social
       2023-10-27T09:45:48Z

0 likes, 0 repeats

@rcz Zgadzam się w pełni. Klasyczkiem "dzieci same się wychowają, takie grzeczne i mądre", a potem zdziwko jak pojawiają się problemy 💀

(DIR) Post #AbBxsz3EaQWHf70xpg by smokku@chrome.pl
       2023-10-27T09:02:47Z

1 likes, 0 repeats

@radpanda Wręcz przeciwnie - urządzenia z ekranem dotykowym oduczają umiejętności posługiwania się "dużym" komputerem.Gdy ja byłem dzieckiem siedziałem przed niebieskim ekranem z napisem READY.I radź sobie człowieku, bo rodzice jeszcze bardziej nie wiedzą co z tym zrobić… I człowiek był zmuszony sobie radzić. Nie dało się włączyć innej, prostszej "appki".

(DIR) Post #AbByeb4N3LSJBUFYRc by radpanda@pol.social
       2023-10-27T10:00:28Z

0 likes, 0 repeats

@smokku Wyuczają pewnego sposobu obsługi, który może się stać dominujący, to prawda.Nie zgodzę się natomiast z pewną ideą, że przez gorszą dostępność do komputerów (musiałeś znać instrukcję i listę komend do poruszania się w CLI) była lepsza wiedza w zakresie obsługi komputera, jeżeli dobrze zinterpretowałem twój komentarz. Teraz jest znacznie lepiej, że możemy poruszać po intuicyjnych dla człowieka interfejsach graficznych czy wspomaganych głosowo. Ułatwia to dostępność, nie musisz mieć wiedzy specjalistycznej do wykonania prostych operacji na urządzeniu. Myślę, że gdyby każdy musiał ponownie korzystać tylko i wyłącznie z CLI to nie poskutkowałoby to polepszeniem ogólnej wiedzy w populacji, ale znacznym zmniejszeniem jej liczebności i rezygnacją z narzędzi ułatwiających życie i pracę.Innymi słowy to nie wina przystępniejszych interfejsów, że spada ogólna wiedza w populacji dotycząca sprzętu i oprogramowania komputerowego, ponieważ samo w sobie ułatwienie dostępu nie wpływa negatywnie na nabywanie, utrwalanie i przekazywanie/nauczanie wiedzy dotyczącej obsługi narzędzi.

(DIR) Post #AbByee1I5Fm4KnpdYm by mkljczk@pl.fediverse.pl
       2023-10-27T10:11:52.439570Z

0 likes, 0 repeats

Nie trzeba wracać do CLI, ale obecne interfejsy nie wymagają nawet rozumienia czym jest plik i katalog i moje pokolenie podobno ma już z tym problem.

(DIR) Post #AbC7eTZ7qrdnUyeVOq by rcz@101010.pl
       2023-10-27T11:52:47Z

0 likes, 0 repeats

@radpanda @smokku nie mam danych, ale tezę, że „spada ogólna wiedza w populacji” podejrzewałbym jednak o błąd przeżywalności. W moim domu też był komputer, który bootował do interpretera BASIC i nic więcej nie mówił, ale też eksplorowanie tego to było BARDZO niszowe doświadczenie.Nie ma co się czarować — kluczowymi elementami, które pozwalają dzieciakom ogarnąć cokolwiek na wyższym niż trywialny poziomie, są czas i koncentracja. Interfejs to jest trzecioplanowa sprawa.Wszystko jedno, czy to są komputery, czy origami, czy jazda na nartach — to wcale nie jest kwestia tego czy jest trudno, tylko kwestia znalezienia czasu i przestrzeni bez rozpraszaczy, i przede wszystkim nauczenia dzieciaka jak odczuwać satysfakcję — tę odłożoną w czasie, z osiągnięcia czegoś co początkowo wydawało się strasznie trudne. Dzieciaki są do tego zdolne dzisiaj tak samo niż kiedyś, i jeśli nie są tego nauczone, to mają problem znacznie głębszy niż interfejs telefonu.

(DIR) Post #AbCrLlS9iYXZMiPLoO by speaktrap@mastodon.social
       2023-10-27T19:10:57Z

1 likes, 0 repeats

@mkljczk @smokku @radpanda https://www.osnews.com/story/133994/students-dont-know-what-files-and-folders-are-professors-say/

(DIR) Post #AbCxTywM3YMREipp8S by smigol@rigcz.club
       2023-10-27T21:33:32Z

0 likes, 0 repeats

@mkljczk jeżeli ktoś uważa że tzw. "Dzisiejsza młodzież" potrafi obsługiwać komputery, to ma z 80 lat i szczytem obsługi komputera jest dla niego przeglądarka internetowa.@smokku @radpanda