Post AazNFqLeDetY4aO0GW by komarek@venera.social
(DIR) More posts by komarek@venera.social
(DIR) Post #AayGrHcOtlnsWlAT7w by m0bi13@pol.social
2023-10-20T16:46:55Z
0 likes, 1 repeats
Ciekawa analiza wyników #lewica i @razem od Jakuba Majmurka:https://krytykapolityczna.pl/kraj/zandberg-na-minusie-gdzie-rozplynal-sie-pozyczony-elektorat-lewicy/#polityka
(DIR) Post #AayGrIYtOIajSAXBIW by chlopmarcin@101010.pl
2023-10-20T19:29:57Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi13 Tekst jest cenny jako podsumowanie liczbowe różnych grup głosujących na Lewicę - pod względem warstw społecznych, regionów i wieku. Dlatego warto wrzucić go do zakładek. Natomiast nie zgadzam się z wieloma wnioskami; może nawet z większością wniosków z tego tekstu. @razem #lewica #NowaLewica #wybory #wybory2023 #analiza #Majmurek #JakubMajmurek #KrytykaPolityczna
(DIR) Post #AayHUlYpVVVQgaKBQe by chlopmarcin@101010.pl
2023-10-20T19:37:07Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi13 Na pewno ciekawa jest informacja, że poparcie lewicy wśród emerytów to 5,5% a wśród osób powyżej 60. roku życia to 5,2%. Daje to ostateczny koniec tłumaczeniu, że elektorat lewicy to postkomuniści. Ten elektorat jest po prostu za młody, by mógł być związany z partią PZPR. To całkiem inni, młodsi ludzie. @razem
(DIR) Post #AayIRc6eIo8URsChc0 by chlopmarcin@101010.pl
2023-10-20T19:47:45Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi13 Fatalny wynik lewicy na wsi wcale mnie nie dziwi. Z co najmniej dwóch powodów.1. Widoczność kampanii lewicy była na wsi znikoma. Wnioskuję po okolicach, po których często podróżowałem - zachodnie #Podlaskie i wschodnie i północno-wschodnie #Mazowieckie. Prawie zero widoczności. 2. Co ważniejsze: - brak rozeznania potrzeb i aspiracji polskiej wsi- brak trafnej odpowiedzi na te potrzeby i aspiracje- i jednocześnie brak przekonującego (dla polskiej wsi) języka, formy wyrazu, ekspresji trafiających do polskiej wsi. (Oczywiście #polaryzacja, brak rzetelnych dużych mediów i inne zmory polskiej polityki i życia publicznego też miały duże znaczenie). #wieś #terenyWiejskie #obszaryWiejskie #wyborcyNaWsi #wybory #emeryci #seniorzy #kampaniaWyborcza #NowaLewica #LewicaRazem #PartiaRazem #media #wybory2023 @razem
(DIR) Post #AayWJsawVrgad2a0iu by koval_blazej@pol.social
2023-10-20T22:23:07Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin @m0bi13 @razem już wcześniej lewica miała głosy głównie w dużych miastach, a jednak nie mieli takich środków na kampanię jak większe partie, więc trochę nie dziwi, że skupili je tam, gdzie mieli większe szanse na mandaty. Zwłaszcza, że przy ogólnym poziomie poparcia jaki mieli, w ogóle mieli małe szanse w okręgach z mniejszą liczbą mandatów.
(DIR) Post #Aayl6fwZjjuwwKrOS0 by mason@f-t.net.pl
2023-10-21T01:08:54Z
0 likes, 0 repeats
W tym tekście pominięto jeden, bardzo ważny aspekt, który moim zdaniem na pewno pozytywnie wpłynął na liczbę głosów oddanych na nich (pytanie jak bardzo?), ale niestety nie jest to dobra wiadomość dla Lewicy.W końcowej części kampanii pojawiły się analizy, że w przypadku słabego wyniku lub porażki Lewicy, zyska na tym Konfa. Mogło to znacząco wpłynąć na ludzi niezdecydowanych, ale przeciwnych Konfederacji.@chlopmarcin @m0bi13 @razem
(DIR) Post #AazNFqLeDetY4aO0GW by komarek@venera.social
2023-10-21T06:34:24Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcinElektorat sld to postkomunisci i oni wymieraja wiec nie bedzie ich wiecej, komunistow wiecej nie było, a poparcie wsrod robotnikow 7% wiec zadje to.kłam ze to partia robotnicza @razem @m0bi13
(DIR) Post #AazNFrR0BElvRTtnFY by chlopmarcin@101010.pl
2023-10-21T08:16:21Z
0 likes, 0 repeats
@komarek Człowieku, po co to robisz? Po co odpowiadasz na wpis w ten sposób, jak by do Ciebie nie dotarło, co w nim napisane. Potrzebujesz uwagi innych ludzi i nie umiesz sobie jej zapewnić inaczej niż prowokowaniem negatywnych reakcji? Jeśli chcesz, to mogę nauczyć Cię inaczej radzić sobie z potrzebą kontaktu z ludźmi. @razem @m0bi13
(DIR) Post #AazQB1hgs7ylhq5iee by komarek@venera.social
2023-10-21T08:44:06Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcinNiby co robie, przeszkadza ci to że mam inna opinie na ten temat, jesteś tak zafiksowany na swoja ze nie jestes w stanie zrozumiec innej, dorabiasz do tego jakis problem, sam masz problem, moja rada dyskutować z ludźmi o innych poglądach poszerzać horyzonty. Czy według ciebie jesli 5% procent emerytów głosuje na lewice to dowód ze to nie jest partia postkomunistyczna, nie po prostu tylu tylko zatwiardziałych postkomunistów zostało. @razem @m0bi13
(DIR) Post #AazQB7tFs2nKtRY2Vs by chlopmarcin@101010.pl
2023-10-21T08:49:06Z
0 likes, 0 repeats
@komarek Nie dotarło do Ciebie, więc wyciszam Cię na tydzień. Bez odbioru. @razem @m0bi13
(DIR) Post #Ab3yJztvyoigqurlcu by tanfonto@pol.social
2023-10-21T07:11:00Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi13 @razem na bardzo wysokim poziomie idzie o pr i syndrom świeżości. Wyborcy w większości nie są tak racjonalni jak by się chciało ich opisywać, nie czytają programów, ani tym bardziej analiz politycznych, głosują płytko i plemiennie (na naszych). Lewica nie ma już efektu świeżości, ciągnie za sobą ciężar PRLu (ludzie jak widzą Czarzastego to wyłączaja telewizor) i łatkę radykalizmu (dosłownie, artykuły w wybiórczej regularnie przedstawiają Razem jako biegun przeciwny do konfabulacji). Nie wiem co z tym zrobić, ale z całą pewnością kontynuacja aktualnej strategii nie działa.
(DIR) Post #Ab3yK16NW2GgZnhDf6 by wariat@mastodon.social
2023-10-21T10:51:01Z
0 likes, 0 repeats
@tanfonto Ja tam się nie znam, ale moim zdaniem strategia, trochę olać PR i po prostu staramy się robić swoje ma zalety choć w sposób oczywisty jest mniej spektakularna tu i teraz.Ja w każdym razie ją wolę…@m0bi13 @razem
(DIR) Post #Ab3yK27TjQk5jVDc12 by DanielEm@pol.social
2023-10-21T11:14:28Z
0 likes, 0 repeats
@wariat @tanfonto @m0bi13 @razem pójście osobno to brak klubu, brak teoretycznych parytetow w zapraszaniu do mediów wszelakich, brak uczestnictwa w rządzeniu na poziomie lokalnym przez np. PIP, Wody Polskie, kuratoria itp.)Ja bym się grubo zastanowił, bo skoro już podają rękę Czarzastemu, może warto pokazać sprawczość?
(DIR) Post #Ab3yK34gBK66h6utI8 by m0bi13@pol.social
2023-10-21T11:38:01Z
0 likes, 0 repeats
@DanielEm No i niestety brak inicjatywy ustawodawczej. A to imo bardzo ważne.Jak się idzie do polityki, parlamentarnej, senackiej, to nie po to, by błyszczeć przemyśleniami, tejkami i krytyką na kanapie, tylko by mieć pomysły i wpływ, działać.Bardzo doceniam wpływ i pomysły Razem w mijającej kadencji. Nie ubrudzili się za bardzo. A jeśli ktoś im to wytyka, to moim zdaniem nie rozumie polityki w kontekście tego jak ona działa.@wariat @tanfonto @razem
(DIR) Post #Ab3yK3tj7WvlFQnerI by tanfonto@pol.social
2023-10-21T13:53:56Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi13 @DanielEm @wariat @razem no tak, czyli wiemy, że taka strategia też nie zadziała, nawet ją zresztą kilka lat sprawdzano. Wcześniej ustaliliśmy, że nie działa również aktualna (chociaż chyba nie działa mniej), pytanie czy mamy pomysł na jakąś działającą
(DIR) Post #Ab3yK4oRieIi5LKxGa by m0bi13@pol.social
2023-10-22T08:34:18Z
0 likes, 0 repeats
@tanfonto 4 lata temu mówiłem, że lewica potrzebuje swoich mediów. 3 lata temu, dwa...Bo lewicowe podejście nie jest popularne ani popularyzowane.Libertariańskie / liberalne jest.Dlatego nawet PiS dawał kasę, kupcie usługi na rynku.Wiemy, że 8% to jest elektorat lewicy. Mało. Pracownicy głosowali głównie na konfederosję. Czyli przekaz, że wszyscy będziemy milionerami, obniżać milionerom podatki, niesie się.A socjaldemokratyczny nie.I nie poniesie się.Bez mediów i propagandy się nie da. Znam 3 kanały w miarę popularne na yt. Wszystkie oddolne. 2 gazety. Prywatne. Kaska idzie gdzie indziej, więc słabo to widzę.Nie dożyję chyba czasów, gdy Razem założy klub w Sejmie rp ;)@DanielEm @wariat @razem
(DIR) Post #Ab3yK5jsH8EoxSComO by wariat@mastodon.social
2023-10-22T08:59:47Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi13 Ja nadal się nie znam ale…> Pracownicy głosowali głównie na konfederosję. Czyli przekaz, że wszyscy będziemy milionerami, obniżać milionerom podatki, niesie się.To to bardziej rozumiem jako tę drugą, anarchistyczną część. „System jest spaprany, rozwalmy system”. A to, że ludzie nie zastanawiają się nad konsekwencjami pewnych zmian, cóż… @tanfonto @DanielEm @razem
(DIR) Post #Ab3yK6LS1QIOpzmpLk by m0bi13@pol.social
2023-10-22T15:00:23Z
0 likes, 0 repeats
@wariat Tak, zamiast naprawić, wywalmy i zróbmy nowe.Jak w tym absurdalnym kawale o dziecku, które się ubrudziło, i rodzice zastanawiają się, czy umyć, czy lepiej zrobić nowe.Albo sprywatyzujmy. Też się niesie. Tyle że po tych wszystkich prywatnych medi-cośtam-coverach ludzie jadą jak po szarej kobyle, bo to tylko wyciąganie kasy. I tak lądujemy w państwowej opiece zdrowotnej.@tanfonto @DanielEm @razem
(DIR) Post #Ab3yK79n0GYtM7L1oO by tanfonto@pol.social
2023-10-22T15:06:20Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi13 @wariat @DanielEm @razem muszę się nie zgodzić - maja swoje zastosowanie. Szybkie wizyty jeśli problem jest mały i szybka diagnostyka, jeśli potencjalnie jest większy. Wiem co mówię, jestem hipochondrykiem (a tak naprawdę to po prostu lękowy). Nie wyleczą tam raka, ale są go w stanie szybko zdiagnozować i na cito wysłać do NFZ. Rzecz w tym, że to wszystko powinien robić NFZ, albo przynajmniej NFZ w ośrodkach miejskich (z przyczyn praktycznych).
(DIR) Post #Ab3yK7tsEvQPf2tpdw by m0bi13@pol.social
2023-10-22T15:11:59Z
0 likes, 0 repeats
@tanfonto Mamy w takim razie różne doświadczenia.Ja gdy miałem medi-cośtam kartę dwa razy odbiłem się od nich z pierdołami i odpuściłem, rzadko bywam u lekarza, i za każdym razem wylądowałem w niepublicznym na nfz, tym samym od 10 lat, i zawsze zostałem dobrze obsłużony. Może to zależy od przychodni.No więc imo w Gliwice opieka zdrowotna pierwszego konaktu na nfz robi to dobrze.@wariat @DanielEm @razem
(DIR) Post #Ab3yK8bpbUaRrNSw9w by tanfonto@pol.social
2023-10-22T15:15:43Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi13 @wariat @DanielEm @razem jasne, zależy od miasta, pakietu, szczęścia itp, ale zdarzyło mi się w tydzień opędzić RTG szyjnego, MRI, krew i dwie wizyty lekarskie (i z nich skierowania) za darmo (a dokładniej: za cenę pakietu opłacanego przez pracodawcę). Byłoby nie fair zaprzeczać, że to była skuteczna usługa.
(DIR) Post #Ab3yK9RwTkGqSzqYNs by m0bi13@pol.social
2023-10-22T15:49:32Z
0 likes, 0 repeats
@tanfonto> za darmo (a dokładniej: za cenę pakietu opłacanego przez pracodawcę)Ciekawym, jaki byłby społeczny odbiór publicznej opieki zdrowotnej, gdyby po wszystkich kuracjach przekazywać rachunek pokazujący ile to kosztowało. Zapłaciło za niego Państwo Polskie, więc Ty nie musisz, ale warto wiedzieć.Mnie na przykład uświadomiło, jakie to są koszty, ponoszone wspólnie i solidarnie (dlatego możliwe do poniesienia), gdy opiekowałem się mamą, jak przechodziła chemio i radio terapię, dostawała m. in. refundowane zastrzyki "do domu" i tym podobne rzeczy."Bon" na 4k został wyśmiany, bo ludzie sobie zdają sprawę, że to grosze.Kosztów takiego np. Lotniczego Pogotowia Ratunkowego nikt samodzielnie ani prywatnie by nie udźwignął.@wariat @DanielEm @razem
(DIR) Post #Ab3yKAD5eRz6pDuCsC by filiplachert@mastodon.social
2023-10-23T12:10:01Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi13 ale to już od lat jest. W IKP masz historię świadczeń na NFZ i ich koszt @tanfonto @wariat @DanielEm @razem
(DIR) Post #Ab3yKBNlIG7CSbuF96 by m0bi13@pol.social
2023-10-23T12:16:17Z
0 likes, 0 repeats
@filiplachert O widzisz, nie wiedziałem. Ja który nie jestem wykluczony cyfrowo.Z tym jest chyba trochę jak z BiP, tez niby jest ale nikt nie wie.Oczywiście to nie wina IKP, że nie wiedziałem. Piszę o małej popularności tych informacji.Jeśli można to "wydrukować" i dać każdemu wychodzącemu ze szpitala, z informacją, że koszty pokryło jego państwo, to przebolałbym cenę kartki, druku i koszty organizacyjne tego przedsięwzięcia, w zamian za uświadomienie ludziom, że minuta lotu śmigłowca LPR to > 8k, rozliczeniowo (z całym kosztem obsługi itp.) a koszt kuracji onkologicznej idzie w dziesiątki czy setki tysięcy.To by moim zdaniem obniżyło atrakcyjność idiotycznych pomysłów, "na chłopski rozum", różnych libertarian typu bon 4k czy baba ze wsi jak u Memcena.@tanfonto @wariat @DanielEm @razem
(DIR) Post #Ab3yKCOrVeabcJQdV2 by JFreeWolny@101010.pl
2023-10-23T13:30:29Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi13 > udziom, że minuta lotu śmigłowca LPR to > 8k, rozliczeniowo (z całym kosztem obsługi itp.) awg tego samego cennika zapewne koszt minuty jazdy karetki pogotowia to tez 8kpln i wlasnie stad sie bierz eczesc wkurwu ludzi i dlatego jak nawet lewak zaczyna liczyc na kartce to mowi kurwa a moze jednak tamci maja racje?! Tak problem jest gdzie indziej i z czego innego wnika a cenniki z dupy sa po to zeby sie zapielo, ale .... są zdupy @filiplachert @tanfonto @wariat @DanielEm @razem