Post Aau7Wy2MJcFfmlhweG by jakubzelenka@czech-press.eu
 (DIR) More posts by jakubzelenka@czech-press.eu
 (DIR) Post #Aau7WwEL26e6BLIU2i by jakubzelenka@czech-press.eu
       2023-10-18T14:05:08Z

0 likes, 0 repeats

Úspěšně jsem rozsekal mobil. Takže kromě iPhonu zvažuji ještě Pixel a GrapheneOS. Máte s tím někdo zkušenosti? Stojí ty kompromisy za větší soukromí? :)

(DIR) Post #Aau7Wx7diUsiwrAeEy by wvi@witter.cz
       2023-10-18T16:02:39Z

0 likes, 0 repeats

@jakubzelenka Záleží jaké kompromisy, platba přes Google Pay nepojede, McDonalds appka umře s hláškou, že to není originál Google Android, ale třeba bankovní appky jedou, teda ozkoušeno jich je jen pár. Za mne je to moc protože, chci třeba funkční navigaci a push notifikace a další pohodlý (Takže mám /e/OS). Dva telefony je taky možnost a neni to ani moc nakladný, levnější než nový iPhone ;)

(DIR) Post #Aau7Wy2MJcFfmlhweG by jakubzelenka@czech-press.eu
       2023-10-18T16:34:31Z

0 likes, 0 repeats

@wvi dva telefony nechci. Vyrážím vždy hodně nalehko :) Navigace jde myslím nainstalovat ne? Waze je super a Google mapy jdou taky, pokud se nepletu.

(DIR) Post #Aau7WyhTqj93qIwmkC by wvi@witter.cz
       2023-10-18T16:40:17Z

0 likes, 0 repeats

@jakubzelenka Mne lokace nefungovala, asi by to chtelo od nekoho potvrdit.

(DIR) Post #Aau7WzXwhf72T1UgWO by archos@mastodon.arch-linux.cz
       2023-10-18T19:12:40Z

0 likes, 0 repeats

@wvi @jakubzelenka  Já GrapheneOs používám několik letech a navigace funguje v pohodě. Používám Osmand navigaci tu lze instalovat z F droidu. Waze jsem zkoušel funguje a mapy.cz. Nefungují platby mobilem, ale bankovní aplikace v pohodě. Na push oznámení lze použít i náš ntfy server https://ntfy.arch-linux.cz Třeba aplikace Tusky pro Mastodon s ním funguje dobře . Zkoušel jsem i /e/OS ale GrapheneOs mi přijde lepší.

(DIR) Post #Aau7X0INv0G8n3DluC by schmaker@schmaker.eu
       2023-10-18T19:25:24Z

0 likes, 0 repeats

@archos Placení mobilem jsem na rootnutým Unihertzu taky řešil .. stačilo tušim něco doinstalovat přes Magisk

(DIR) Post #Aau84hPicuNC4jicrY by archos@mastodon.arch-linux.cz
       2023-10-18T19:31:46Z

1 likes, 0 repeats

@schmaker @wvi @jakubzelenka Já ty platby mobilem nepotřebuji. Používám kartu a na kole Garmin hodinky.

(DIR) Post #AauEVC5nmluOThQ5Vg by jackc@kompost.cz
       2023-10-18T20:44:40Z

0 likes, 0 repeats

@jakubzelenka Já jsem s grapheneos (btw jsou ve fediverse) spokojený. Navigace úplně v pohodě, aplikace mám vesměs z f-droidu. Fio banking taky funguje dobře. Ale žádné google pay nepoužívám a vesměs platím (cíleně) hotovostí.Telefon s /e/os je imho taky dobrá alternativa (jeden máme taky doma).

(DIR) Post #AauNrxHTv6yqmwoLEu by paulos@infosec.exchange
       2023-10-18T22:29:31Z

0 likes, 0 repeats

@jackc @jakubzelenka GrapheneOS můžu doporučit hlavně kvůli dvěma killer funkcím, Contact Scopes a Storage Scopes. A totálnímu oddělení Google služeb, pokud ti na tom záleží. A taky umí nahrávat hovory :)Z bankovních aplikací bez problémů používám Fio, Air Bank a Raifku. Ale Google Pay a RaiPay na Graphenu nefungují ani jedna, resp. je nejde aktivovat - pro Google Pay by potřebovali certifikaci, kterou je velmi nepravděpodobné, že by kdy dostali.Jsou aplikace, co v něm padají, protože jsou špatně napsané, těm se často dá pomoct vypnutím přídavných ochran. Jinak fungovalo víceméně vše, co jsem zkusil - tmavou výjimkou budiž McDonalds :-D

(DIR) Post #Aav3rdEWeYJCgcxNSK by jancibulka@mastodon.rozhlas.cz
       2023-10-18T15:41:36Z

0 likes, 0 repeats

@jakubzelenka Používal jsem docela dlouho, GOS je použitelný v pohodě. Samozřejmě záleží, jak moc toužíš po push notifikacích nebo poloze v aplikacích, sandboxed Google Play je kompromis...

(DIR) Post #Aav3reDUzr57jjU4Ui by jakubzelenka@czech-press.eu
       2023-10-18T15:55:58Z

0 likes, 0 repeats

@jancibulka co používáš teď a proč jsi odešel?

(DIR) Post #Aav3rf181KmSDehhqq by jancibulka@mastodon.rozhlas.cz
       2023-10-18T18:37:03Z

0 likes, 0 repeats

@jakubzelenka Specificky nastavený iOS (žádný cloud, DNS filtr, vypnuté max z telemetrie, lockdown), u GOS jsem byl nejistý ze stability vývojářského týmu. Plus má maličkou userbase, kontrola zranitelností je menší.A pokud člověk chce notifikace a GPS, tak se Google Play nevyhne a ty benefity na straně soukromí se zmenšují. Věci jako Aurora jsou co do bezpečnosti noční můra.Jo, aktuálně jsem lehce prioritizoval bezpečnost před soukromím (ptže. novináři a komerční spyware).

(DIR) Post #Aav3rfmHC2UiZslMLA by jackc@kompost.cz
       2023-10-19T06:19:59Z

0 likes, 0 repeats

@jancibulka @jakubzelenka Já mám GOS úplně bez Google Play Services (ani v sandboxu) a s GPS nemám žádný problém.Jinak nevěřím, že se iOS dá nastavit, aby nešmíroval. Navíc z historie víme, že to nedělá vždy bezpečně. Mýtus o bezpečném Applu vychází hlavně z jeho uzavřenosti, což se brzy změní, vzhledem k tomu, že je Apple donucen ho otevřít.Vývojářský tým GOS sleduju a mám v něj důvěru. Myslím, že o lecčems vypovídá i to, že mezi jeho uživatele patří i paranoici zabývající se #kybez ;-)

(DIR) Post #Aav6fElI6yhjB241J2 by zoul@boskovice.social
       2023-10-19T06:51:28Z

0 likes, 0 repeats

@jackc @jancibulka Nechcu tady strhnout nějaký flame :), ale bezpečnost Applu podle mě není mýtus, zejména ne pro běžné uživatele. iPhone byl AFAIK první masový chytrý telefon, který byl kompletně zašifrovaný a klíče měl uložené na bezpečném čipu. Vestavěný správce hesel je velmi dobrý zejména v UX, díky kterému ho používá řada lidí, kteří by jinak recyklovali hesla. Služba Hide My Email nabízí jednorázové e-mailové adresy pro masy. A tak dále.

(DIR) Post #AavBCKygQApTpQMnnE by jackc@kompost.cz
       2023-10-19T07:42:18Z

0 likes, 0 repeats

@zoul @jancibulka Ano, dílčí úspěchy má, ale do zlatého prasete, za který ho spousta lidí má, je (z více důvodů) hodně daleko :-)

(DIR) Post #AavBJE5ASMjSTBgVgO by xChaos@f.cz
       2023-10-19T07:43:31Z

0 likes, 0 repeats

@jackc @zoul @jancibulka obligatory xkcd (hodně předvídavé, v případě Applu):https://xkcd.com/538/

(DIR) Post #Aaxu6vlXcEboRMw4Nk by jakubzelenka@czech-press.eu
       2023-10-19T07:29:33Z

0 likes, 0 repeats

@paulos @jackc funguje eSim?

(DIR) Post #Aaxu706xSY7JuwzEJs by paulos@infosec.exchange
       2023-10-19T07:39:29Z

0 likes, 0 repeats

@jakubzelenka @jackc Funguje, potřebuje to Google služby a povolit privilegovaný management, abys je mohl přidat, ale pak už fungují bez toho.

(DIR) Post #Aaxu70qKjqPgBgDT2u by jakubzelenka@czech-press.eu
       2023-10-19T09:29:13Z

0 likes, 0 repeats

@paulos @jackc ok, tak já do toho Pixelu 7 teda jdu. Je to zařízení, které se neztratí. :)

(DIR) Post #Aaxu752X8QY5CfxGcK by paulos@infosec.exchange
       2023-10-19T10:22:33Z

0 likes, 0 repeats

@jakubzelenka tak držím palečky :) @jackc

(DIR) Post #Aaxu77LOZGpCLknMIK by jakubzelenka@czech-press.eu
       2023-10-19T19:40:33Z

0 likes, 0 repeats

@paulos @jackc tak mám jen problém s mapama, kdy mi to nenajde lokaci ani u Mapy.cz ani Maps od Googlu. Nevíte někdo jak to vyřešit @archos

(DIR) Post #Aaxu782zx9heWzCBG4 by jackc@kompost.cz
       2023-10-20T15:14:52Z

0 likes, 0 repeats

@jakubzelenka @paulos @archos Podíval bych se na "O aplikaci" - Oprávnění - Poloha. Já tam mám první "Povolit jen při používání aplikace" a dole zapnuto "Používat přesnou polohu".