Post AallJ4Pytlvp9txETA by torpedowiec@pol.social
(DIR) More posts by torpedowiec@pol.social
(DIR) Post #AalW51muNlAvdPWZZA by grymasTysiaclecia@pol.social
2023-10-14T14:55:31Z
0 likes, 2 repeats
Pytanie do osób oblatanych w #selfhosting . W przyszłym roku będąc już na tzw. "swoim" chciałbym zainwestować w sprzęt i postawić domowy serwer. Na chwilę obecną mam w głowie dwa scenariusze i nie wiem, który ma więcej sensu:1. Jakieś sensowne MiniPC jako serwer z podpiętą macierzą RAID + backup2. MiniPC jako serwer z podpiętym dyskiem / dyskami + backupKwestie z mojej strony już właściwie pewne (chyba, że ktoś mnie z nich wyprowadzi):- Serwer będzie używany przez przynajmniej kilka osób więc pojemność będzie szła docelowo w kilkanaście terabajtów, na pewno ponad 16.- Serwer powinien być wystawiony na świat, bo chciałbym, by można było dostać się do danych z dowolnego miejsca + będzie używany przez osoby z różnych miejsc w kraju- To, co na tę chwilę rozważam to YunoHost + Nextcloud + może jakiś inny soft wedle potrzeb- Kosztami aż tak się nie przejmuję, ale fajnie jakby to nie było jakieś turbo drogie rozwiązanie
(DIR) Post #AalWYDGYmklndEJIR6 by didek@101010.pl
2023-10-14T15:54:34Z
0 likes, 0 repeats
@grymasTysiaclecia Okej, ale ja brzmi pytanie? 😆
(DIR) Post #AallJ4Pytlvp9txETA by torpedowiec@pol.social
2023-10-14T18:39:55Z
0 likes, 0 repeats
@grymasTysiaclecia mój serdeczny przyjaciel zrobił rozpiskę setupu jaki ma w domu na swojej stronie - polecam sprawdzić, pewnie i nawet można się z nim skontaktować, żeby podpytać o detale. sprawdza mu się to dobrze, uptime to pewnie już z 400 dni lekką ręką.
(DIR) Post #AaluW0cJF2fIinxu9w by grymasTysiaclecia@pol.social
2023-10-14T20:23:00Z
0 likes, 0 repeats
@torpedowiec co to za strona? 🤔
(DIR) Post #Aaq1LBZ4ojXfuPAcgy by torpedowiec@pol.social
2023-10-16T19:58:23Z
0 likes, 0 repeats
@grymasTysiaclecia to moja strona internetowa.