Post AaOJVoOuIdF07ZVaRE by rato@pol.social
 (DIR) More posts by rato@pol.social
 (DIR) Post #AaM4f6yii6v6iTJfZg by rato@pol.social
       2023-10-02T09:14:16Z

0 likes, 1 repeats

Możecie mnie scancelować po tym, co powiem więc podkreślę, że to moja *osobista, subiektywna i nie oparta niczym niż własne doświadczenie OPINIA*, ale dużo bardziej rozumiem wyborców PiS niż KO. Dlaczego? Już tłumaczę.Cała gra polityczna to wielki stragan, na którym różnoracy handlarze próbują przekonać Was, byście kupili właśnie ich produkt. Ponieważ partia, jej działacze oraz program są pewnego rodzaju produktem. Chyba się zgodzimy.I uważam, że KO liczy w 100% na desperację i naiwność swoich wyborców. Od 2015 roku nie zaoferowali absolutnie nic, poza kłamstwami, przekrętami i propagandą przeciwko swojemu rywalowi. Zamiast pokazać poziom i klasę stale zniżają się do ich poziomu, orbitując wokół słów "nie jesteśmy nimi". Dodatkowo, zapewne zauważyliście, nakręcają niesamowicie mocno polaryzację społeczeństwa i coś, co nazywam "politycznym kibolstwem". Jest to im oczywiście mocno na rękę. Oczywiście też PiS robi dokładnie to samo, ale nie o tym jest ten wpis. Istotne jest dla mnie clóu tego co chcę powiedzieć - że KO nie aspiruje do niczego więcej, niż być leciutko lepszym od PiS-u. Bo co właściwie dali swoim wyborcom? Co rozmawiam z ludźmi innymi niż absolutni fanatycy, mówią że głosują bo są największą partią opozycyjną. Bo głos na innych jest głosem straconym. Bo lepsze to, niż PiS. Bla bla bla. Mało kto mówi, że realnie popiera Tuska lub Trzaskowskiego. Czemu mieliby? Co chwilę robią rzeczy, które zaprzeczają ich agendzie. Pomaga również fakt, że KO jest ugrupowaniem będącym "podstawową partią polityczną" od której odchyły są postrzegane za pewnego rodzaju ekstremizm.1/x#plpol #polityka

(DIR) Post #AaO4ObklQRYtYXq3jU by adamczyk@pol.social
       2023-10-03T08:20:41Z

0 likes, 0 repeats

@rato Mojej mamie to bardzo prosto wytłumaczyła pani z osiedlowego warzywniaka. Że PiS kradnie? No oczywiście, że kradnie, wszyscy kradną. Ale PiS się przynajmniej z ludźmi dzieli.🤷🏽‍♀️

(DIR) Post #AaO60k9uioMeaHLnou by 8petros@petroskowo.pl
       2023-10-03T08:38:29Z

0 likes, 1 repeats

To jest ten sam mechanizm, który klasa polityczna w Grecji wykorzystała w latach 2008-2015. "Wszyscy" radośnie kradli - w tym przypadku unijną kasę - tyle że większość kradła setki lub tysiące Euro, a uprzywilejowani kradli setki tysięcy i miliony.Potem uprzywilejowani przeprosili, wyrazili gotowość poniesienia odpowiedzialności "przed Bogiem i historią" i wycofali się - a to na prywatną wyspę, a to za granicę, a to do rad nadzorczych.A reszta została w gównie wylewającym się na nich z całej Europy (ktoś jeszcze pamięta komentarze w polskich mediach i sieci?). "Jak się pożycza, to trzeba oddać" i cały ten chłam. I nieuprzywilejowani oddają - przez wyprzedaż zasobów wspólnych, prywatyzację infrastruktury, indywidualne bankructwa i przejmowanie domów przez banki.A ktoś jeszcze pamięta "subprime mortgage bubble" z tego samego czasu w USA? Tu nikt nie kradł - oprócz bankierów. A kto oberwał? Najbardziej wrażliwe społeczności, które jeszcze raz zaufały, że mogą awansować finansowo i społecznie grając według reguł. Skończyło się jak zawsze - kilka kozłów ofiarnych na odstrzał, bail-out - z pieniędzy publicznych - dla dużych, licytacje i przejęcia dla maluczkich. Ja na szczęście nie mam nic wartościowego, więc czekam spokojnie aż w Polsce też pierdyknie i będzie mnóstwo pustostanów do przejęcia. Ciekawe tylko, który sektor się zapadnie pierwszy - obstawiam rolnictwo.

(DIR) Post #AaO8tOfQWqjllRHMfo by Karioka@101010.pl
       2023-10-03T09:11:05Z

0 likes, 0 repeats

@rato czyli wina Tuska za 8 lat rządów, nepotyzmy autorytaryzmu pisowskiego, rzygać sie chce czytając te bzdury.

(DIR) Post #AaOAPG1GJgkeAFFT5U by kalisz79@pol.social
       2023-10-03T08:35:11Z

0 likes, 0 repeats

@adamczyk ja nie mam siły na bardzo dobrze wdrukowany argument, że PiS to partia troszcząca się o interesy zwykłego człowieka, a inne są "dla bogaczy". Nie przetłumaczysz osobie, która to sobie wbiła (czy raczej - wbiła jej to prawie dekada propagandy), że PiS to tacy sami bogacze jak reszta (a niekiedy nawet zamożniejsi) i gówno ich obchodzi "człowiek", którego dymają równiutko. @rato (Dodaję CW, bo jednak polityka;))

(DIR) Post #AaOAPHJ1X8YM9cZAPY by adamczyk@pol.social
       2023-10-03T09:24:16Z

1 likes, 0 repeats

@kalisz79 @rato Ja myślę, że to nawet nie musi być takie bardzo wdrukowane. Tzn. wdrukowane ludzie mają, że politycy kradną i mają ludzi w dupie, myślę, że wyborcy PiSu nie mają w tej kwestii jakoś szczególnie więcej złudzeń niż pozostali. Po prostu PiS rzuca te ochłapy, jak słusznie ktoś zauważył, na kredyt, i w obiektywny sposób poprawia najbiedniejszym jakość życia. A to, że polskie społeczeństwo jest nauczone, żeby od polityków nie wymagać absolutnie niczego i cieszyć się, jak to obrazowo mówi pan Żubr, jak się im sra do ryja, to jest zupełnie inna kwestia. I tu akurat wyborcy PiSu się też niczym nie różnią od wyborców opozycji. 🤷🏽‍♀️

(DIR) Post #AaOEIsHA56K6bVtgcC by 8petros@petroskowo.pl
       2023-10-03T10:11:25Z

0 likes, 0 repeats

Powiedzieć "grasz w głupie gry - wygrywasz głupie nagrody", to jest nic nie powiedzieć.Jak ktoś może uczestniczyć w tym szaleństwie i pozostać stabilny, to ja nawet.

(DIR) Post #AaOElWIIt4VMpM5fxw by 8petros@petroskowo.pl
       2023-10-03T10:16:32Z

0 likes, 0 repeats

Xawier już to ładnie podsumował. O ile wyparcie PiS jest chwytliwym hasłem (ale może wcale nie być dobrym pomysłem), to celem strategicznym jest zmonopolizowanie opozycji metodą "kto nie skacze, ten za PiSem" i dojście do stabilnego układu dwupartyjnego.Prezes kopnie w kalendarz raczej wcześniej niż później, a wtedy reszta zacznie sobie radośnie gardła podrzynać. Skorzystają na tym brunatni i - jeśli Tuskowi się uda - monoopozycja. Tylko że Gajowy już idzie wygonić z lasu i Niemców, i partyzantów...

(DIR) Post #AaOJVoOuIdF07ZVaRE by rato@pol.social
       2023-10-03T11:10:06Z

0 likes, 0 repeats

@8petros Połączenie naiwności, bezsensu, ignorancji i przede wszystkim edu-indoktrynacji. Zresztą, wiesz o tym.

(DIR) Post #AaOJgP7wbf3AvDcoiG by rato@pol.social
       2023-10-03T11:12:01Z

0 likes, 0 repeats

@adamczyk Tylko oni coś z tego mają, a wyborcy KO religijnie podążają za Tuskiem mając obietnicę "wygrania" i "wolnej Polski wygrywającej ze złem" jak jakaś sekta. @kalisz79

(DIR) Post #AaOLUQhX817EEkgntQ by bfaliszek@mastodon.online
       2023-10-03T11:32:15Z

0 likes, 0 repeats

@rato z perspektywy osoby prowadzącej dzielność gospodarczą, to wolę PO, bo jednak libki i raczej by mi nie podnieśli podatków. Prędzej ograniczą wydatki socjalne. W sumie to jedyny racjonalny argument. PO i PiS to jedno i to samo 💩 tylko w innym papierku. Jeden jest biało-czerwony a drugi niebieski z gwiazdkami. Środek w zasadzie jest ten sam 🙄 #polityka

(DIR) Post #AaOLmyZTwFz8Unlc0G by rato@pol.social
       2023-10-03T11:35:37Z

0 likes, 0 repeats

@bfaliszek Co jest złego w podatkach? Korzystasz z nich całe życie 🏴‍☠️

(DIR) Post #AaOM2tsPA4a0ZJDA1o by bfaliszek@mastodon.online
       2023-10-03T11:38:28Z

0 likes, 0 repeats

@rato ale nie twierdzę, że jest w nich coś złego, ale rozumiem, że ktoś woli płacić niższe niż wyższe podatki. Zwłaszcza gdy później przychodzi np. Sasin i swoją niekompetencją marnotrawi milion zł z budżetu państwa bez żadnych konsekwencji

(DIR) Post #AaOMbfzMmtCpdF3ACu by rato@pol.social
       2023-10-03T11:44:47Z

0 likes, 0 repeats

@bfaliszek No dobra, to prawda. Jednak większość osób to nie przedsiębiorcy.

(DIR) Post #AaOQuT3XUjusqBDYg4 by rcz@101010.pl
       2023-10-03T12:33:00Z

0 likes, 0 repeats

@rato Ale taktyka dużej partii, by za bardzo nie aspirować do radykalnych pomysłów, a być jedynie „odrobinę mniej złą” alternatywą dla głównego przeciwnika, jest akurat dość zrozumiała — pozwala sięgnąć po elektorat, który dawniej nazywało się „sierotami po POPiSie” — ludzi, którzy wcale nie oczekują radykalnych ruchów w lewo czy w prawo, chcą tylko, żeby rządzili „dobrzy ludzie”. Tej grupie nie ma potrzeby niczego oferować, poza wskazaniem przeciwnika palcem i oskarżeniem go o zło.PiS w zasadzie robi to samo. O ile w 2015 wjechali z faktyczną dużą propozycją (500+), to teraz już tylko straszą wrogiem. Symptomatyczne, że w ich referendum pożądana odpowiedź na wszystkie pytania to: „nie”.Ryzyko tej taktyki jest takie, że dużych graczy naparzających się w centrum mogą obejść konkurenci z innych stron i tam sobie urosnąć — z prawej Konfa, z lewej Lewica. Ale nic nie wskazuje na to, żeby dla którejkolwiek z dwóch największych partii to było w tej chwili kluczowe zmartwienie.

(DIR) Post #AaOrvY96koC7g7YxXs by Viki@kolektiva.social
       2023-10-03T17:34:29Z

0 likes, 0 repeats

@Karioka @rato Ważne żeby opozycja wygeała KO Nowa Lewica i 3D wtedy odsuniemy PiS od władzy, Zandberg z jego razemkowymi zostanie zmarginalizowany

(DIR) Post #AaOrvZ8566y2jE5eaG by rato@pol.social
       2023-10-03T17:35:43Z

0 likes, 0 repeats

@Viki typie, jesteś nudny przestań tworzyć konta by mi odpisywać, jak blokujemy się wzajemnie to bądźmy konsekwentni.

(DIR) Post #AaOuUuexEyBxXyRts8 by Viki@kolektiva.social
       2023-10-03T18:04:28Z

0 likes, 0 repeats

@rato tobie odpisywać ? Ja pisze na temat.

(DIR) Post #AaOvEp868IXziVyMQC by 8petros@petroskowo.pl
       2023-10-03T18:12:21Z

0 likes, 0 repeats

Niekompetencją, powiadasz...

(DIR) Post #AaOwPq6svaRPthDoXI by rato@pol.social
       2023-10-03T18:26:00Z

0 likes, 0 repeats

@Viki Po prostu naprawdę jestem znudzony twoim pierdoleniem pod każdym moim wpisem i możesz już dać sobie spokój. Ładnie proszę.

(DIR) Post #AaOwh1I2c9AZUhdGHg by Viki@kolektiva.social
       2023-10-03T18:29:05Z

0 likes, 0 repeats

@rato czego ty chcesz, pisze na temat który mnie interesuje. Nie musisz odpisywać.

(DIR) Post #AaOwkbNisncgIbzvxg by rato@pol.social
       2023-10-03T18:29:46Z

0 likes, 0 repeats

@Viki ale mam wątpliwą przyjemność konieczności blokowania każdego kolejnego konta które zakładasz w nieskończoność jak stalker

(DIR) Post #AaP6ljjCKslk14Dqxk by me@mastodon.cysioland.pl
       2023-10-03T20:21:59Z

0 likes, 0 repeats

@rato Kolektiva? Ma ziom tupet

(DIR) Post #AaP8s7nzvfyoKwdpmi by rato@pol.social
       2023-10-03T20:45:36Z

0 likes, 0 repeats

@me Co nie?

(DIR) Post #AaPAWJBR93sJA9KVKy by Viki@kolektiva.social
       2023-10-03T21:03:58Z

0 likes, 0 repeats

@rato ja mam byc odpowiedzialny za twoje blokowanie i co jeszcze, może za przesoloną zupe