Post AaMraKXpjtNH675dwG by shrimplex@pol.social
 (DIR) More posts by shrimplex@pol.social
 (DIR) Post #AaMqr4pBL7yXJLcsPQ by shrimplex@pol.social
       2023-10-02T16:51:28Z

0 likes, 2 repeats

Mastodon - vanilla na najnowszej wersji jest do zniesienia, ale serio lepiej zainstalować nawet glitch-soc albo innego forka, by nie być jak wieśniak bez reakcjiAkkoma - pierwszy mój ulubiony soft nawet w vanilli -  na nim stawiałem swoją pierwszą instancję i jest mega lekkaMisskey - a co to za gówno? bez kompa z NASA nie odpalaj, bo będzie lagować jak skurwysyn, i trochę pokręcony dla noobów interfejsCalckey/Firefish - to jest coś co powinno być misskeyem od samego początku, lżejszy dla end usera i mi się wydaje że łatwiejszy od pierwowzoruLemmy - do dziś go nie ogarniam, wiem że to ma być coś na modłę Reddita ale ciężkie w użyciu

(DIR) Post #AaMr6kmHdnCblpkHq4 by 74@101010.pl
       2023-10-02T18:17:08Z

0 likes, 0 repeats

@shrimplex To jest jakiś fork Masto (poza japońskim Fedibirdem) z reakcjami?Widzę, że /kbin (polski!) jest jeszcze przed tobą - sensowna wersja ma się pojawić jeszcze w tym miesiącu.

(DIR) Post #AaMraKXpjtNH675dwG by shrimplex@pol.social
       2023-10-02T18:22:28Z

0 likes, 0 repeats

@74 sakurajima.moe ma glitcha z reakcjami, ale chyba to jest jeszcze jakiś inny forkkbin widzę coś na modłę lemmy, ciekawe czy będzie to kolejna sytuacja z firefishem, czy taka sama/gorsza jakość

(DIR) Post #AaMrre8S9fDymPTXUG by 74@101010.pl
       2023-10-02T18:25:36Z

0 likes, 0 repeats

@shrimplex kbin nie jest forkiem (owszem, Ernest twierdził, że kbin takim był, ale to bardziej uczciwe niż prawdziwe, btw - zupełnie inny język programowania), w skrócie - łączy Lemmiego z Masto, wpisy Masto/Pleromy lądują w magazynach (takie subreddity) na podstawie hasztagów. Domyślny widok (także w mikroblogu) pokazuje najpopularniejsze wpisy.

(DIR) Post #AaMs1qrJhgdP8ZKI9w by shrimplex@pol.social
       2023-10-02T18:27:27Z

0 likes, 0 repeats

@74 mooooże wpadnę na kbina, chociaż nie wiem po co - nie jestem super fanem tej formy społeczności, a do lurkowania mam samego reddita gdzie przynajmniej jest z czego się pośmiać (khy khy r/polska)