Post AaGETgGHXH6bGOxWVM by mkljczk@pl.fediverse.pl
(DIR) More posts by mkljczk@pl.fediverse.pl
(DIR) Post #AaFhLArB7LeV3iYMEq by matsafi@pol.social
2023-09-29T06:09:50Z
0 likes, 0 repeats
Co za absurd 🫣😵💫🤯Unia Europejska wzywa #Apple do otwarcia swojego ekosystemu.Apple surowo odmawia udostępnienia firmom trzecim swojego wewnętrznego ekosystemu sprzętu, oprogramowania i usług. Opór może jednak być bezskuteczny, Unia Europejska wymogła już na Apple zmiany gniazda ładowania, teraz czas na dostęp do alternatywnych usług.Jak podaje agencja informacyjna Reuters , komisarz UE Thierry Breton spotkał się niedawno z szefem #Apple Timem Cookiem, aby omówić wdrożenie ustawy o rynkach cyfrowych (#DMA). Przyjęta przez UE ustawa zakłada m.in. przełamanie monopoli w sektorze cyfrowym i stworzenie większej przestrzeni dla konkurencji i mniejszych firm. W tym kontekście UE wzywa #Apple między innymi do otwarcia swojej platformy na usługi pochodzące ze źródeł zewnętrznych.Komisarz UE powiedział agencji Reuters, że kolejnym zadaniem #Apple będzie otwarcie swoich drzwi na konkurencję. Dotyczy to portfeli elektronicznych i przeglądarek, a także sklepów z aplikacjami. Zdaniem Bretona użytkownicy iPhone'a powinni mieć możliwość korzystania z szerokiej gamy konkurencyjnych usług. Według raportu #Apple ma czas do 5 marca 2024 r. na otwarcie swoich systemów dla zewnętrznych sklepów z aplikacjami lub umożliwienie tzw. side-loadingu aplikacji z sieci.UE bada obecnie również, czy #Apple musi zapewnić kompatybilność swojej platformy #iMessage z innymi usługami przesyłania wiadomości. #Apple dotychczas kategorycznie odrzucał takie podejście, powołując się na możliwe zagrożenia bezpieczeństwa swoich użytkowników. W rzeczywistości wielu użytkowników prawie nie przejmuje się zamkniętym systemem #Apple, a nawet cieszy się z zalet, jakie się z nim wiążą, takich jak większe bezpieczeństwo i dobra współpraca różnych urządzeń i systemów. #Apple nie zajęło jeszcze oficjalnego stanowiska w sprawie ostatnich wypowiedzi Bretona.
(DIR) Post #AaFhLBVwfmGJ69cumW by grymasTysiaclecia@pol.social
2023-09-29T07:10:15Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi O ile rozumiem i popieram działania zwiększające naszą prywatność (czy prawo do prywatności) w sieci, o tyle ciśnięcie Appla o to, żeby się "otworzyli" to jest jakiś chory absurd. W konsekwencji spadnie bezpieczeństwo, jakość usług i wygoda użytkowania. Paradoksalnie może też to spowodować spadek poziomu prywatności danych użytkowników Apple. I to wszystko, bo firma od jakiejś gównogierki miała problem z polityką AppStore'a? Wolne żarty.
(DIR) Post #AaFhLCNpRRMbnGpwlk by zen_xen_ni@101010.pl
2023-09-29T07:24:41Z
0 likes, 0 repeats
@grymasTysiaclecia @matsafi większość która decydowała się na japko doskonale wiedziała co robi decydując się na iOS, i wie że sideload nie jest opcją. Nie będę bronił słabych praktyk Apple, ale jednak AppStore jest używany w przeciwieństwie do Google play który jest pierdzielonym płonącym śmietnikiem. A sideload o ile by było wiele fajnych aplikacji poza App Store to jednak duży wektor ataku na mniej technicznych ludzi. Poza tym ludzie chcący mieć sideload po prostu decydowali się i tak na droida.
(DIR) Post #AaFhk9tBqseNIWPKvg by grymasTysiaclecia@pol.social
2023-09-29T07:29:12Z
0 likes, 0 repeats
@zen_xen_niOtóż to, iOS wybierają ludzie, którzy chcą mieć święty spokój i nie czuć przytłoczenia. Ludzie wybierają iPhone'y świadomie, bo wiedzą na co się piszą - ekosystem jest mega zamknięty, ale za to bardzo wygodny, sprawdzony i bezpieczny. Gwarantuje też prywatność o ile przymkniemy oko na to, że trzymamy dane u Apple (tak czy inaczej sporo analizy - np. związanej z AI - zachodzi lokalnie na CPU bez połączenia z żadnymi chmurami). Jak mi ktoś wymusi na Applu działania, które ukrócą te charakterystyczne cechy, dla których wybiera się urządzenia tej marki, to ja już nie wiem gdzie pójdę, bo Guglowi to ja nie ufam za grosz.@matsafi
(DIR) Post #AaFi29F2zveCVCD2Ia by kuba@toot.kuba-orlik.name
2023-09-29T07:32:28Z
0 likes, 0 repeats
@grymasTysiaclecia @matsafi Otwieranie ekosystemu nie musi oznaczac spadku bezpieczenstwa. Apple chce, zeby posluszni konsumenci tak mysleli. Tak samo jak się zarzekał, że niewdrażanie USB-C jest z powodów ekologicznych xd
(DIR) Post #AaFi76DZfRsoZWsh7o by kuba@toot.kuba-orlik.name
2023-09-29T07:33:22Z
0 likes, 0 repeats
@grymasTysiaclecia @zen_xen_ni @matsafi Znam wiele osob, ktore nie mialy pojecia, jak bardzo zamknkety jest iphone i dowiadywały się o tym dość długo po zakupie. Ale już byli w zamknietym ekosystemie i ciezko sie przeniesc
(DIR) Post #AaFiHm6imJkZNylZLs by grymasTysiaclecia@pol.social
2023-09-29T07:35:15Z
0 likes, 0 repeats
@kuba Praktyki jakie mają - każdy widzi. Osobiście wolałbym, by zostali przy lightning. Anyway - jedyna opcja na sensowne "otwarcie" to otwarcie API i wymóg dostosowania się "reszty świata" do tego API. Jeśli jednak reszta świata będzie dalej naciskać, żeby Apple np. zrobiło coś tak a nie inaczej (a mam przeczucie, że jak już wskoczyli na ten wagonik to będą chcieli ugrać możliwie jak najwięcej), to źle się to skończy.@matsafi
(DIR) Post #AaFiHv39WxF97WALXU by kuba@toot.kuba-orlik.name
2023-09-29T07:35:20Z
0 likes, 0 repeats
@grymasTysiaclecia @zen_xen_ni @matsafi Unia nie bedzie Cie przymuszala do instalowania aplikacji spoza App Store. Jezeli bedziesz miał taki wybor, bedziesz mogl z niego... nie skorzystac, i nic sie dla Cidbie nie zmieni.To troche jak ludzie narzekający "co się stanie z moim małżeństwem gdy wprowadzą małżenśtwa homoseksualne". Heteroseksualni faceci mogą powiedzieć "nie", gdy facet im się oświadcza
(DIR) Post #AaFlGfnd2sBbOY0CC8 by czach@pol.social
2023-09-29T08:08:41Z
0 likes, 0 repeats
@kuba Ale wiesz, że chodzi o coś innego niż napisałeś? 🤔 @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni @matsafi
(DIR) Post #AaFpNBca2rY3duCBmq by m0bi13@pol.social
2023-09-29T08:17:09Z
0 likes, 0 repeats
@czach Słuchaj, chodzi właśnie o to. Lisek na iPhone nie może być liskiem, bo Apple każe używać silnika Safari. Dlatego nie ma rozszerzeń.Nie mogę z liska dodać ikony na ekran główny, bo tylko Safari może.Ciśnięcie Apple by zaprzestał praktyk monopolistycznych to świetna inicjatywa.A jak pisał Kuba, osoby, które chcą mieć "jak było", będą mieć jak było.Z alternatywnego sklepu możesz nie korzystać. Ja chcę.Żadne gówno Ci się nie pojawi na telefonie czy tablecie, jak nie zainstalujesz.Więc "panika" że będzie mniej bezpiecznie to imo "syndrom sztokholmski". A iPhone to po prostu telefon. Chcą sprzedawać w EU muszą się dostosować do EU.Dziękuję UE za USB-C w iPhone 15 i proszę Apple jeszcze bardziej naciskać.@kuba @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni @matsafi
(DIR) Post #AaFpNCqnTUVxSHr3aK by matsafi@pol.social
2023-09-29T08:27:36Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi13 @czach widzę to trochę inaczej. UE nakazuje Apple możliwość instalowania aplikacji z Google Play na telefonach Apple. Wiadomo jak mało restrykcyjna jest polityka Google w zakresie aplikacji. Masa syfu się tam pojawia. Nieświadomy użytkownik może coś zainstalować, co spowoduje szkody w jego telefonie. Myślę, że to nie jest najlepsza droga. @kuba @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni
(DIR) Post #AaFpNDYkq3fzecQA6K by smigol@rigcz.club
2023-09-29T08:54:41Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi co? Tu na pewno chodzi o aplikacje z Google Play (które są w formacie .APK, na Androida), czy sideload aplikacji na iOS?@m0bi13 @czach @kuba @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni
(DIR) Post #AaFphBkFIMSxolJotE by metal_runner_@pol.social
2023-09-29T08:04:33Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi Absurdem jest wezwanie UE czy obrona rękami i nogami Apple?Jak dla mnie, osoby spoza ekosystemu jabłka, chyba dobrze, że UE chce złamać monopol w urządzeniach Apple, nikt przecież nie zmusi do korzystanie z alternatyw, ale dobrze jest je mieć 🤷♂️
(DIR) Post #AaFphD9o2oVSCKHkMy by matsafi@pol.social
2023-09-29T08:22:33Z
0 likes, 0 repeats
@metal_runner_ jak dla mnie wymuszanie na prywatnej firmie, że ma współpracować z innymi dostawcami jest nieporozumieniem. Drugą kwestią jest bezpieczeństwo. Zaraz UE oznajmi, że aplikacje z pełnego syfu Google Play mają być dostępne również na iPhony. Jaka gwarancja bezpieczeństwa? Żadna.
(DIR) Post #AaFphEGvtnnjeicx7I by smigol@rigcz.club
2023-09-29T08:58:16Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi @metal_runner_ tylko że wtedy iOS musiałby mieć jakąś warstwę kompatybilności z innym systemem, tak jakby UE wymagało od twórców dystrybucji systemd+Linux pełnej kompatybilności z Windowsem.A wiecie, co jest najlepsze? Tutaj chodzi o zupełnie co innego. Możliwość sideloadowania aplikacji z komputera albo instalacji innego repozytorium aplikacji dla iOS, a nie kompatybilności z Androidem.Wymyślacie rzeczy które się nie wydarzyły i się na nie obrażacie jak jacyś prawicowcy.
(DIR) Post #AaFptfCJcHDqdfOeSe by smigol@rigcz.club
2023-09-29T09:00:32Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi to jest np. po to, żeby mógł Pan sobie zainstalować GadgetBridge zamiast korzystania ze słabej aplikacji Casio Watcheshttps://mastodon.social/@matsafi/110679242862695980Zegarki dobre, ale aplikacje im nie wychodzą.@metal_runner_
(DIR) Post #AaFqGGydplKQBFmWnI by metal_runner_@pol.social
2023-09-29T09:04:38Z
0 likes, 0 repeats
@smigol Ja się z tym zgadzam, i mój komentarz był właśnie z myślą o innych repo aplikacji. Teraz ktoś, kto chce zainstalować coś spoza sklepu appla musi jailbreak'ować urządzenie i instalować apki z kompletnie nieznanych źródeł, przy okazji tracąc gwarancję. Tak będzie miałalternatywę. @matsafi
(DIR) Post #AaFqQD2VKSR0rcKJKy by smigol@rigcz.club
2023-09-29T09:06:27Z
0 likes, 0 repeats
@metal_runner_ ja wiem, ale @matsafi jest jakimś prawicowcem.
(DIR) Post #AaFr6iMTGT4qAavxmy by metal_runner_@pol.social
2023-09-29T09:14:07Z
0 likes, 0 repeats
@smigol ja też jestem za tym, aby urzędnicy jak najmniej wpieprzali się w biznes, daleko mi do lewicy, ale czasami inaczej się nie da, niż to co robi UE @matsafi
(DIR) Post #AaFrYRbp8vl2K0KzsO by m0bi13@pol.social
2023-09-29T08:53:04Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi Nie jest tak, jak piszesz.Nie chodzi o Google Play i łamanie polityk bezpieczeństwa.Chodzi np. o płatności nie tylko od Apple, o nieblokowanie silnika web, nieblokowanie powiadomień innych niż od Apple, i kilka innych kwestii łamiących monopol Apple.To samo UE zarzuca Google, tylko ten nie ma takiej fanbazy jak Apple.A w polskim internecie jest tyle katastroficznych bzdur nawypisywanych, że śmiać mi się chce. Ja czytam dokumenty unijne, co się zarzuca, a nie artykuły lobbystów Apple.@czach @kuba @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni
(DIR) Post #AaFrYSRE3osGtQO2zo by m0bi13@pol.social
2023-09-29T09:17:30Z
0 likes, 2 repeats
@matsafi Dam Wam przykład na te monopole G i A (GAFAM), o którym mało osób wie:Aby nasz kochany #Nextcloud i chmura #NCH mogła wyświetlać sprawnie powiadomienia na telefonach od A i G, niemiecki Nextcloud Gmbh musi płacić A i G gigantyczne pieniądze. Gigantyczne w skali świata. Dlatego "muszą odzyskać" je, zbierać na to środki od instancji, które "zarabiają" na NC, a są "duże'. Stąd np. limit do 500 osób (z powiadomieniami) i problemy. NCH.pl ma 1400 osób korzystających z chmury.Czy to ograniczenie technologii?Nie. To ograniczenie monopolistyczne G i A. mogą, to ograniczają.Unia pilnuje, by nie mogli stosować praktyk monopolistycznych.@czach @kuba @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni
(DIR) Post #AaFrbJuQECOnJEPMZs by smigol@rigcz.club
2023-09-29T09:19:39Z
0 likes, 0 repeats
@metal_runner_ ja akurat mam na myśli to, że @matsafi wymyślił coś, czego nie ma (wymóg kompatybilności z Androidem) i się na to obraża. Jak prawicowiec.
(DIR) Post #AaFrwL2HEZtysv6XDs by matsafi@pol.social
2023-09-29T09:23:26Z
0 likes, 0 repeats
@smigol nie trzeba Panować 😁 Ok, teraz wiem o co Ci chodzi. Dzięki 👍🏻@metal_runner_
(DIR) Post #AaFs2XMQK6BQqbU2wC by matsafi@pol.social
2023-09-29T09:24:33Z
0 likes, 0 repeats
@smigol Ani prawicowcem, ani lewicowcem 🥳 @metal_runner_
(DIR) Post #AaFsOZbCgJewA0u8ci by matsafi@pol.social
2023-09-29T09:28:32Z
0 likes, 0 repeats
@smigol mnie interesują tylko kwestie bezpieczeństwa. Z tego co pamiętam to #BlackBerry też miało swój system i nikt nie miał zastrzeżeń, że nie można instalować rzeczy spoza sklepu. @metal_runner_
(DIR) Post #AaFxZQnQFaVPoacI0e by smigol@rigcz.club
2023-09-29T10:26:33Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi dobrze proszę Pana. Widzi Pan, aplikacje spoza sklepu są przydatne. A z dobrym systemem operacyjnym nie powinny niczego popsuć.@metal_runner_
(DIR) Post #AaGCJ6G6L56OnYhYmm by czach@pol.social
2023-09-29T06:38:03Z
1 likes, 0 repeats
@matsafi Ku*, gdybym chciał to bym kupił telefon Xiaomi i laptopa z Windowsem… Urwał nać.
(DIR) Post #AaGCggEYkaZ129DyMK by mkljczk@pl.fediverse.pl
2023-09-29T13:15:52.538472Z
0 likes, 0 repeats
Nie widzę powodu by UE zajmowała się tym, że firma tworzy kiepskie oprogramowanie na swoje urządzenia i zmuszała ją do tworzenia lepszego oprogramowania. Zwłaszcza że Apple pozycji monopolisty po prostu nie ma.
(DIR) Post #AaGETdGAhEEbxBstPs by wariat@mastodon.social
2023-09-29T13:22:16Z
0 likes, 0 repeats
@mkljczkCzyli za każdym razem trzeba czekać aż korporacja jednak zostanie w jakiejś dziedzinie monopolistą żeby móc zacząć temu przeciwdziałać?Mało skuteczny plan… :>@matsafi
(DIR) Post #AaGETgGHXH6bGOxWVM by mkljczk@pl.fediverse.pl
2023-09-29T13:35:55.264187Z
0 likes, 0 repeats
Ktoś chce kupić wybrakowany produkt, ktoś chce sprzedać wybrakowany produkt, ich decyzja, nic mi do tego. Nic mi do tego, dopóki mogę sobie kupić normalny telefon. Nie udawajmy, że Apple ma taką pozycję na rynku smartfonów jak, powiedzmy Microsoft na rynku desktopowych systemów operacyjnych (taką pozycję ma znacznie bardziej otwarty ekosystem Androida). Choć i tu uważam, że MS powinien mieć prawo spieprzyć Windowsa tak, że nie będzie dało się z niego korzystać.
(DIR) Post #AaGFES36CBgonJ5wZs by mkljczk@pl.fediverse.pl
2023-09-29T13:44:23.472360Z
0 likes, 0 repeats
I zmuszanie producentów do tych dobrych rozwiązań krzywdzi konkurencję, która doszła do nich sama.
(DIR) Post #AaGI9fB2G4g7vODQG0 by Amikke@qoto.org
2023-09-29T14:00:48Z
0 likes, 0 repeats
@mkljczk @wariat @matsafi zakaz monopolistycznego zamykania ekosystemu to “dobre rozwiązania do których konkurencja doszła sama”?
(DIR) Post #AaGI9i7xHyzt4hnVNA by mkljczk@pl.fediverse.pl
2023-09-29T14:17:06.813799Z
0 likes, 0 repeats
Android nie potrzebował UE do tego, bym mógł sobie zainstalować alternatywny sklep z aplikacjami. No, może z unijnych regulacyj wynika nowa funkcja (Android 12) pozwalająca na automatyczne aktualizacje przez zewnętrznych dostawców bez uprawnień systemowych, ale to tylko drobne usprawnienie od dawna działającej funkcji.I m.in. dlatego wybieram właśnie urządzenia z Androidem.Koncepcja wymuszenia na korpo podjęcia decyzji, która może sprawić, że wybiorę ich produkt jest dla mnie zupełnie odklejona. I nie różni się od np. zmuszenia producenta do wymiany podzespołów na wydajniejsze.
(DIR) Post #AaGJS5WN9ML8nQXrkG by Amikke@qoto.org
2023-09-29T14:22:43Z
0 likes, 0 repeats
@mkljczk @wariat @matsafi różni się, tym że zamknięcie ekosystemu to aktywne działanie monopolistyczne, a nie zamykanie go dosłownie nic nie kosztuje i jest sytuacją domyślną.
(DIR) Post #AaGJS6HALNlp8YREgK by mkljczk@pl.fediverse.pl
2023-09-29T14:31:44.278192Z
0 likes, 0 repeats
Z tym się akurat nie zgodzę, np. wpleść w konkretny model bezpieczeństwa możliwość instalacji aplikacji z zewnętrznych źródeł nie można ot tak (chyba że coś takiego jak model bezpieczeństwa nie istnieje), zresztą musi istnieć powód dla którego te regulacje nie wchodzą z dnia na dzień 🙃
(DIR) Post #AaHyyupKDrWmSn8sSG by kuba@toot.kuba-orlik.name
2023-09-30T09:51:46Z
0 likes, 0 repeats
@grymasTysiaclecia @matsafi źle to się skończy dla kogo? I w jaki sposób?
(DIR) Post #AaHzONoBbfpZaVklOq by czach@pol.social
2023-09-29T08:25:02Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi13 Ale przecież nikt nie każe Ci używać iPhone'a. Jest wiele innych rozwiązań, które zaspokoją Twoje potrzeby (związane z telefonem 🫣). 😊 @kuba @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni @matsafi
(DIR) Post #AaHzOOiYE6uwPK7mFs by m0bi13@pol.social
2023-09-29T08:40:59Z
0 likes, 0 repeats
@czach Jak Apple chce sprzedawać iPhone w Europie to ma się dostosować. Proste.Jeśli podnosisz takie argumenty ;)Mniej amazingu Apple, to zwykły a nadmiernie wysoko wyceniony sprzęcior, drogie osoby, mniej syndromu sztokholmskiego.Nie odpowiedziałeś na ani jeden argument xDPojechałeś, że jak mi się iPhone nie podoba jaki jest, to "żebym wypierdalał"...To tak nie działa. Monopoliści psują rynek i w UE są piętnowani. Słusznie.@kuba @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni @matsafi
(DIR) Post #AaHzOPThOodClYBQkC by m14i@mastodon.social
2023-09-29T11:12:21Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi13 @czach @kuba @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni @matsafi >to zwykły a nadmiernie wysoko wyceniony sprzęciorPokaż mi lapka chociażby porównywalnego osiągami i zużyciem energii do nowych MacBooków.Procesory z rodziny Apple Silicon wyszły na rynek 3 lata temu.Więc trochę argument nietrafiony moim zdaniem. Sprzęt kosztuje dużo ok, ale jest też dobry jakościowo i idealnie zoptymalizowany. Bo nie trzeba się dopasowywać do pierdyliarda urządzeń Xiaomi wydawanych co 2 tygodnie.
(DIR) Post #AaHzOQAapKwUuaFgbQ by m0bi13@pol.social
2023-09-29T12:38:54Z
0 likes, 0 repeats
@m14i Nie o cenach MacBooków jest wątek :)@czach @kuba @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni @matsafi
(DIR) Post #AaHzOQug3zo1DVoUQy by m14i@mastodon.social
2023-09-29T12:50:24Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi13 @czach @kuba @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni @matsafi Pośrednio jest. Wielokrotnie wałkowany już wręcz memiczny „ekosystem” Apple to MacBook, iPhone, zegarek i wszystko co pomiędzy nimi. Kosztuje, jest zamknięte, ale za to dobrze dopasowane do siebie.
(DIR) Post #AaHzOREsqry8EBGcvg by m14i@mastodon.social
2023-09-29T11:13:11Z
0 likes, 0 repeats
@m0bi13 @czach @kuba @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni @matsafi oczywiście USB-C w iPhonie 15 to bardzo duży plus i dobrze że UE im "pomogła" to wdrożyć :)
(DIR) Post #AaHzORswRw0mEQ0cMq by kuba@toot.kuba-orlik.name
2023-09-30T09:56:22Z
0 likes, 0 repeats
@m14i @m0bi13 @czach @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni @matsafi Na macbooku mozna robic sideloading
(DIR) Post #AaI2Ima4tFTcXkAvmC by rzeczyspisane@101010.pl
2023-09-30T10:28:58Z
0 likes, 0 repeats
@kuba @grymasTysiaclecia @matsafi Dla użytkowników appla bo będzie to zmiana która ma jakiekolwiek powody spoza ich bańki
(DIR) Post #AaIDAKsl5XTrog5VdQ by kuba@toot.kuba-orlik.name
2023-09-30T12:30:42Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi @m0bi13 @czach @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni ue nakazuje instalowanie aplikacji z google play store? W sensie, aplikacji w formacie .apk? To mi umknelo. Masz linka do tego pod reka?
(DIR) Post #AaIDDodeuXkIyOgV5U by kuba@toot.kuba-orlik.name
2023-09-30T12:31:20Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi @m0bi13 @czach @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni dodatkowo - na 1000% Apple doda milion ostrzezen przed instalowaniem aplikacji z innych zrodel. Nieswiadomy uzytkownik sie wystraszy.
(DIR) Post #AaIDFKDL02XpBz5o6y by imnotacasper@pol.social
2023-09-29T08:32:49Z
0 likes, 1 repeats
@matsafi @m0bi13 @czach @kuba @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni Przecież takie rozwiązanie jest dla świadomych użytkowników. Nic nie szkodzi dodania ostrzeżenia przez Apple o możliwych problemach przed włączeniem możliwości instalacji aplikacji z innych źródeł. Niech to nawet będzie ukryta opcja ale niech będzie. W przypadku Androida, czy nieświadomy użytkownik wie w ogóle co to jest fdroid? Czy jest w stanie przez przypadek zdobyć root’a na urządzeniu?
(DIR) Post #AaIDJi3qHOZCJIk44e by matsafi@pol.social
2023-09-29T08:40:09Z
0 likes, 0 repeats
@imnotacasper przypuszczam, że jeśli Apple dałoby takie ostrzeżenie, albo zrobiło cokolwiek by zasugerować, że rozwiązania innych firm mogą nie działać prawidłowo, to będą mieć kolejny proces o monopol i utrudnianie dostępu do Klientów konkurencji. @m0bi13 @czach @kuba @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni
(DIR) Post #AaIDJimVbKIOXpdjhA by imnotacasper@pol.social
2023-09-29T08:42:59Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi To tak obecnie działa na andoidzie i jakoś problemów z tym nie ma. Dopóki nie zmienisz w ustawieniach przełącznika od instalacji aplikacji z nieznanych źródeł to nie uruchomisz pobranych plików '*.apk' spoza Google Play@m0bi13 @czach @kuba @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni
(DIR) Post #AaIDJjcGUthD8Lr4Mq by grymasTysiaclecia@pol.social
2023-09-29T08:44:08Z
0 likes, 0 repeats
@imnotacasper Problem w tym, że z Google Play też można złapać syfiasty soft, co pokazało wiele przypadków na przestrzeni lat. Tak, w AppStorze też się zdarzało, ale jednak jest to sklep dużo lepiej pilnowany. @matsafi @m0bi13 @czach @kuba @zen_xen_ni
(DIR) Post #AaIDJkZ6y6le4rO45g by kuba@toot.kuba-orlik.name
2023-09-30T12:32:24Z
0 likes, 0 repeats
@grymasTysiaclecia @imnotacasper @matsafi @m0bi13 @czach @zen_xen_ni i sideloading czy jego brak miały zerowy wpływ na taki stan rzeczy
(DIR) Post #AaIJyC8iT05YuDi4ES by rzeczyspisane@101010.pl
2023-09-30T13:46:56Z
0 likes, 0 repeats
@kuba @grymasTysiaclecia @imnotacasper @matsafi @m0bi13 @czach @zen_xen_ni Ale wiesz co to placebo? Niektórzy lubią i moim zdaniem to nie powinno się promować prokonsumenckich zachowań jeśli miało to by sprawiać komukolwiek dyskomfort.
(DIR) Post #AaIUVhpsdo6mJ8W9BI by voitech@social.lol
2023-09-29T15:59:04Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi Nie rozumiem tego… iPhone to telefon Apple, iOS to system Apple, co unia ma do tego? Ja kupiłem iPhona właśnie dlatego, że wszystko przechodzi przez AppStore. Jak bym chciał “różnorodność” to bym sobie kupił Xiaomi albo inny chiński szit. Tak samo z tym portem ładowania. Zabijając monopol stworzyli jeszcze większy monopol. Jaki to ma sens?
(DIR) Post #AaIUViUIDYR0KTQQAi by matsafi@pol.social
2023-09-29T16:43:30Z
0 likes, 0 repeats
@voitech o ile pewne rzeczy, które forsuje Unia uważam za rozsądne, tak tutaj widzę to jako sytuację, w której budujesz dom, a potem oni mówią Ci kto ma w nim mieszkać i co masz tam robić. To jest komunizm w czystej postaci. Dla wszystkich po równo… 🤮🤢
(DIR) Post #AaIUVjFROG9GghU4f2 by podryban@wspanialy.eu
2023-09-30T13:28:47Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi @voitech komunizm, bo użytkownicy nie będą musieli wybierać TYLKO rozwiązań od Apple?
(DIR) Post #AaIUVkGBcyL5pIqBSi by matsafi@pol.social
2023-09-30T13:40:28Z
0 likes, 0 repeats
@podryban komunizm, bo prywatnej firmie mówi się co ma robić, żeby więcej podmiotów mogło zarobić na współpracy z nią @voitech
(DIR) Post #AaIUVl0cqJUC9KZGqW by podryban@wspanialy.eu
2023-09-30T14:24:46Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi @voitech to się nazywa przepisy i prawa. Prywatnym korporacjom w każdym względzie mówi się, co im wolno, a co nie. :)
(DIR) Post #AaIUVloxp9kgfS7TJA by SkrybaTV@pol.social
2023-09-30T15:45:02Z
0 likes, 0 repeats
@podryban @matsafi @voitech i bardzo dobrze. Konkurencja zmusi Apple do wielu akcji, które będą musiały zachęcić użytkownika ich urządzeń do korzystania z ich usług. Nie mylmy tutaj monopolizmu i wzbogacania się każdym możliwym kosztem z dbaniem o użytkownika, czy cokolwiek, co nie jest ich pieniędzmi. :)
(DIR) Post #AaIVMKFX44qoVJbh2m by didek@101010.pl
2023-09-30T15:54:35Z
0 likes, 0 repeats
@grymasTysiaclecia @zen_xen_ni @matsafi Dlaczego musimy skupiać się na warstwie iOS.Otworzymy w nim instalowanie aplikacji, ale jeszcze będzie mnóstwo funkcji do otwarcia.Albo nawet rozdarcia.Lepiej by było zejść głębiej, otworzyć możliwość zainstalowania innego systemu niż iOS. Dać obowiązek dla producentów sprzętu by umożliwiali opcjonalne odblokowanie rozruchu oraz publikowali sterowniki/dokumentację.Dla osób które lubią ekosystem iOS nic się nie zmieni, a świat zyska miliardy uniwersalnych i przenośnych urządzeń. Moglibyśmy mieć rewolucję na skalę powstania platformy PC.
(DIR) Post #AaIVyzipJrXU8IkQzY by didek@101010.pl
2023-09-30T16:01:35Z
0 likes, 0 repeats
@czach @m0bi13 @kuba @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni @matsafi Działania UE mają na celu podtrzymanie tej możliwości wyboru i zniwelowanie wpływu presji społecznej.Bo niby masz wybór, ale nie do końca jeśli twoi znajomi korzystają z iMessage. Lub gdy jesteś firmą taksówkarską i potrzebujesz stworzyć aplikację mobilną, będziesz zmuszony stosować się do App Store by zainstnieć.
(DIR) Post #AaIWTOwq5tmX3cnk2K by maciej_mnet@pol.social
2023-09-29T11:34:12Z
0 likes, 0 repeats
@m14i Tylko czekać jak będą kazać KIA montować takie uchwyty do foteli co by te od BMW pasowały bez przeróbek. Z jednej strony widzę praktyki monopolistyczne i A i G. Z drugiej jest wybór można wybrać inny telefon z innym eko. To użytkownicy a raczej ich decyzję zabiły Symbiana, BBos czy WinMobi - nie kupowali ich. Sami sobie wychodowalismy dwa potwory G i A.
(DIR) Post #AaIWTPwWOZ7c8vf0BE by didek@101010.pl
2023-09-30T16:07:03Z
0 likes, 0 repeats
@maciej_mnet @m14i Porównania do samochodów są nietrafione, bo są to fizyczne rzeczy które gdy spróbujesz zmusić do działania ze sobą idziesz na kompromis jak np brak miejsca pod maską na "przejściówki".Elektronika tak nie działa. Każdy komputer który został kiedykolwiek wyprodukowany i kiedykolwiek będzie jest w stanie uruchomić każdy program kiedykolwiek napisany.
(DIR) Post #AaIXgCaBTnTiQRs8dk by didek@101010.pl
2023-09-30T16:20:36Z
0 likes, 0 repeats
@grymasTysiaclecia @matsafi > I to wszystko, bo firma od jakiejś gównogierki miała problem z polityką AppStore'a?Pal licho sprawy z Epic Games.Jest wojna na Ukrainie, masa osób odcięta od interentu nie jest w stanie udostępniać sobie na telefony podstawowych narzędzi, w tym narzędzi komunikacji, bo najpierw muszą dostać zezwolenie od Apple.
(DIR) Post #AaIYwwjBmRTq87dGT2 by maciej_mnet@pol.social
2023-09-30T16:34:48Z
0 likes, 0 repeats
@didek niezgodzie się. Na serwerze nie odpalisz Windowsa 11. To co zmusić M$ aby pozwolił na serwerach odpalić Windowsa na jednaj licencji, a nie jak teraz w zależności od liczby rdzeni?Każdy sprzęt ma przeznaczenie i zacnym idzie oprogramowanie i usługi. Nie ma opcji aby wszystko działało na wszystkim. @m14i
(DIR) Post #AaIaq041B97kMEBrxQ by matsafi@pol.social
2023-09-30T16:55:55Z
0 likes, 0 repeats
@didek mogę zaskarżyć do UE firmę #Samsung w związku z tym, że na ich telewizorze nie mogę zainstalować #webOS od #LG?🤔 @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni
(DIR) Post #AaIbIFbuyBecgQWAOe by didek@101010.pl
2023-09-30T17:01:05Z
0 likes, 0 repeats
@maciej_mnet @m14i Ba, nie istnieje smartwatch który nie byłby w stanie uruchomić Windows 11.Ograniczenia są jedynie prawne, wydajnościowe oraz praktyczne, bo oczywiście Windows na zegarku nie były zbyt przydatny sensu, ale to tylko przykład.Prawo do instalacji dowolnego programu na dowolnym urządzeniu nie oznacza że Microsoft ma portować Windows na telefony, ale jedynie obowiązek udostępnienia dokumentacji do sprzętu i brak blokad.To, że na iPhone system może stworzyć jedynie Apple jest z perspektywy informatyki absurdalne.
(DIR) Post #AaIdP0rqNmQmtTJrFo by didek@101010.pl
2023-09-30T17:24:43Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni Jeżeli LG chciałby poświęcić środki na przystosowanie swojego WebOS dla telewizorów Samsung, to dlaczego miałby tego nie móc zrobić? Nikomu poza akcjonariuszami Samsunga to nie służy.
(DIR) Post #AaIdaUBxh9zH1lCSp6 by didek@101010.pl
2023-09-30T17:26:47Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi @grymasTysiaclecia @zen_xen_ni Skorzysta ekologia, skorzystają klienci, serwisy.Nawet użytkownicy domyślnego systemu skorzystają, bo Samsung przymuszony będzie do utrzymania poziomu, bo inaczej zmienią system.Przykładem niech będzie Philips który wymusza teraz konto online do sterowania jego żarówkami Hue, nawet tymi już sprzedanymi (wymuszona aktualizacja). Tak hackerzy napisali by alternatywny firmware i zachowalibyśmy funkcje, jeśli wgl Philips podjął by wtedy takie ryzyko.
(DIR) Post #AaM9aRBKfOsphOo2NM by icd@mastodon.internet-czas-dzialac.pl
2023-10-02T10:06:57Z
0 likes, 2 repeats
@matsafi 1. Dawanie wyboru użytkownikom to jest dobra rzecz. Można zapewniać wybór i przy okazji ostrzegać użytkownika na temat zagrożeń. Osoby, które nie będą chciały podejmować ryzyka, nie muszą, i nic dla nich się nie zmieni2. Macbooki pozwalają od lat na sideloading i jakoś świat się nie zawalił3. Większa różnorodnoć przeglądarek oznacza większą presję na Apple aby wdrażać uzgodnione przez W3C standardy, bo póki co z tym bywa kiepsko i Safari z wieloma rzeczami nie raz było lata do tyłu
(DIR) Post #AaM9bOe5a7wW7fiKtE by icd@mastodon.internet-czas-dzialac.pl
2023-10-02T10:09:13Z
0 likes, 1 repeats
@matsafi 4. Interoperacyjność z innymi platformami do chatu nie musi oznaczać porzucenia bezpieczeństwa. To da się zrobić dobrze, Apple to na pewno potrafi.W dużym skrócie: więcej wyboru = bardziej inkluzywny ekosystem, który pasuje większej ilości klientów.Dla wielu osób zamkniętość Apple'a to jedyny powód, z którego odmawiają zakupu jego urządzeń. Otwarcie ekosystemu Apple'a to dobra wiadomość dla fanów tej marki - przyciągnie to do ich produktów nowych użytkowników.
(DIR) Post #AaMEsPBlJbKmV7OV72 by rcz@101010.pl
2023-10-02T11:08:45Z
0 likes, 0 repeats
Wymuszanie na prywatnej firmie, że ma współpracować z różnymi dostawcami, to zupełnie normalna praktyka antymonopolowa.Przykładowo, wertykalne porozumienie firmy z danym dostawcą, mające na celu wyeliminowanie innych dostawców z rynku (typu: „nasze zmywarki/komputery/samochody/drukarki będą miały specjalny układ uniemożliwiający działanie z tabletkami/systemami operacyjnymi/olejami/tuszami innych dostawców”) będzie (a przynajmniej: powinno być) uznane za tzw. porozumienie zakazane.Nikt nikomu nie nakazuje korzystania z tych niezależnych dostawców — ale konsumenci prześcigający się w przekonywaniu, że nie powinni mieć możliwości wyboru, to jest doprawdy fascynujący widok.@matsafi @metal_runner_
(DIR) Post #AaMFrMOWJnxHV1QY9g by didek@101010.pl
2023-10-02T11:19:46Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi @voitech Ja to raczej widzę jako sytuację w której sprzedawcy domów mają własne sklepy RTV czy meblowe i po sprzedaniu ci domu stoją przed drzwiami i mówią kto może wejść i co wnieść, akceptując jedynie meble z własnego sklepu biorąc 30% od ich sprzedarzy.A UE próbowałaby się tych praktyk "podtrzymania jakości i bezpieczeństwa nieruchomości" pozbyć.
(DIR) Post #AaMFwIVADf5asEtAzg by rcz@101010.pl
2023-10-02T11:20:39Z
0 likes, 0 repeats
Ja zresztą całkowicie rozumiem zalety kontrolowanego sklepu z aplikacjami, tak samo jak zalety oprogramowania pod kontrolowany przez producenta konkretny sprzęt. To nie brzmi jak zły pomysł, faktycznie wszystko można do siebie dobrze dopasować?Ale żeby producent komputera rościł sobie prawo *zabronić* mi instalacji dowolnego programu który ja sam z własnej woli chcę sobie zainstalować na swoim własnym komputerze?! Absurd.@matsafi @metal_runner_
(DIR) Post #AaMJDWxA2eBSTotRx2 by kuba@toot.kuba-orlik.name
2023-10-02T11:57:22Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi @metal_runner_ nic takiego EU nie zrobi. Nie róbmy redukcji do absurdu.
(DIR) Post #AaMJLJI4itJEQGNxT6 by kuba@toot.kuba-orlik.name
2023-10-02T11:58:47Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi @metal_runner_ A, bede to powtarzał do zmęczenia, niech system daje gwarancje bezpieczenstwa, ale niech tego bezpieczenstwa nie wymusza na użytkowniku. Jak użytkownik chce dreszczyk emocji, to na własne życzenie, po odkliknięciu ostrzeżeń, niech ma taką możliwość.
(DIR) Post #AaMJSjNe7V5bMkWu12 by kuba@toot.kuba-orlik.name
2023-10-02T12:00:07Z
0 likes, 0 repeats
@matsafi @metal_runner_ to mi przypomina jaki ból dupy mieli "hardkorowi gracze", kiedy pojawiła się wgl dyskusja na temat dodania OPCJONALNEGO "easy mode" do Dark Souls 😁
(DIR) Post #AaMZaxTtAziUgKOXRo by voitech@social.lol
2023-10-02T15:00:53Z
0 likes, 0 repeats
@didek @matsafi W sumie to bardzo dobre porównanie. Nie patrzyłem na to z tej strony. To co proponuje unia musi być jednak rozwiązane naprawdę w bardzo bezpieczny sposób.
(DIR) Post #AaMcxaaWl1mGCfyz7g by rcz@101010.pl
2023-10-02T15:38:36Z
0 likes, 0 repeats
Ten ostatni argument jest fałszywy, ponieważ przyciągnięcie nowych użytkowników do marki obniży jej wartość pozycjonalną.@icd @matsafi