Post AaEDUFoMsFTZFUgysC by rato@pol.social
 (DIR) More posts by rato@pol.social
 (DIR) Post #AaBrb31mDPsAJusXIm by rato@pol.social
       2023-09-27T11:00:45Z

0 likes, 3 repeats

(Z góry przepraszam moderatorów pol.social za przekleństwa) W związku z coraz większą populacją prawicy na Fediverse, czuję że muszę coś powiedzieć. A jako że nie darzę jej  żadnym zaufaniem i wątpliwym szacunkiem, chciałbym by to wybrzmiało głośno:Jeśli równasz osoby nie podążające za Twoją religią albo z łatwością zrównujesz kogoś z błotem z powodu odmiennej orientacji seksualnej, płci albo koloru skóry, kraju pochodzenia oraz dowolnej rzeczy, na którą ma realnie zerowy wpływ - zamknij mordę i znajdź sobie coś do roboty. Tyczy się to oczywiście wszystkich cepów wpychających nos w sprawy, które ich nie dotyczą i próbujących moralizować oraz szczuć na ludzi, których styl życia w żaden sposób nie wpływa na wasze. Zarówno jako szczur jak i Radosław Nowak nie będę przymykał oczu i hamował się, gdy zobaczę x-fobiczne pierdolenie z waszej strony. Szczególnie, gdy będą to tematy wymienione wyżej. A widzę ich coraz więcej. Osobo, która to czytasz - nieważne kim jesteś i jakie masz opinie - chcę byś wiedziała, że nie zamierzam pozwolić, by Mastodon był drugim Twitterem. Zgodnie z zasadą "live and let live" nie zamierzam tolerować bigoterki. Szczególnie, że wraz z ostatnimi wydarzeniami wiele osób w grupie ryzyka dyskryminacji ze strony prawicowych zjebów straciło swój safe space. Jeśli chcemy by było tu czysto nie możemy pozwolić komuś narobić nam do gniazda.

(DIR) Post #AaBtDKf5CWLXyA5DCi by HenrykWojtowicz@mastodon.pl
       2023-09-27T11:18:48Z

0 likes, 0 repeats

@rato podbijam i się zgadzam - jeśli trafię na różnego pokroju mowę nienawiści mam zamiar reagować. To nie będzie drugi Twitter.

(DIR) Post #AaButYSQOlpQsBrLcm by radmen@101010.pl
       2023-09-27T11:37:42Z

0 likes, 0 repeats

@rato wulgarnie, ale kawałek chyba mocno related do tego co piszesz: https://yewtu.be/watch?v=6ST5EINzVBw

(DIR) Post #AaByUHDfke5tzIA3Ie by sebastian@pol.social
       2023-09-27T12:17:57Z

0 likes, 0 repeats

@rato Delikatnie przypominam o możliwości zgłaszania wpisów łamiących regulamin #PolSocial.Na naszej instancji nie istnieje problem, że moderacja się "nie wyrabia" :)Mamy gotowe mechanizmy pozwalające uczynić to miejsce bezpiecznym dla wszystkich.

(DIR) Post #AaByehVkr2OsQRacAi by rdrozd@101010.pl
       2023-09-27T12:19:51Z

0 likes, 0 repeats

@rato Czyli streszczając: uważasz, że Fediverse powinno być lewicową wyspą i będziesz banował każdego kto myśli inaczej. To może po prostu swoje forum załóż? Tutaj możesz walczyć o czystość ideologiczną, może nawet ostatecznie wygrasz i zostaniesz na instancji z wyselekcjonowaną banieczką 14 osób, dopóki oczywiście nie pokłócicie się o straszliwie ważną rzecz dla połowy z Was, wtedy banieczka ograniczy się do osób siedmiu. :)

(DIR) Post #AaC1yslL21IgyWC3ge by metal_runner_@pol.social
       2023-09-27T12:57:04Z

0 likes, 0 repeats

@rato generalnie jestem za wolnością słowa i dopóki nikt nikogo nie obraża, niech wygłasza swoje poglądy. Nie róbmy z fedi kółka wzajemnej adoracji.

(DIR) Post #AaC5DZv9fNZ8kFU60e by sp6ina@101010.pl
       2023-09-27T13:33:24Z

0 likes, 0 repeats

@ratoWprowadźmy więc cenzurę, komunizm i nazizm na tym polegał że odcinano zdanie drugiej strony zamiast dyskutować między sobą.

(DIR) Post #AaC5Iaqde9kB4IlNeC by SceNtriC@101010.pl
       2023-09-27T13:34:19Z

0 likes, 0 repeats

@rato Co to jest "appeasement"?

(DIR) Post #AaC5ItbNv5pdEUly0e by sp6ina@101010.pl
       2023-09-27T13:34:23Z

0 likes, 0 repeats

@sebastian @rato miejsce bezpieczne dla wszystkich to utopia, może być miejsce bezpieczne dla wybranych jedynie ;)

(DIR) Post #AaC88nsUe9fgRkecoC by noodlejetski@masto.ai
       2023-09-27T14:06:09Z

0 likes, 0 repeats

@SceNtriC jest kilka znaczeń, tu myślę że by się przetłumaczyło jako "przyzwolenie"@rato

(DIR) Post #AaC8Cdi6OKm64Rcgee by sebastian@pol.social
       2023-09-27T14:06:50Z

0 likes, 0 repeats

@sp6ina Widzę syndrom sztokholmski 😉 @rato

(DIR) Post #AaC8GYIeRvnqRsaIDo by SceNtriC@101010.pl
       2023-09-27T14:07:34Z

0 likes, 0 repeats

@noodlejetski Dzięki, kompletnie nie wiedziałem, o co chodzi, a szukanie tego wywiodło mnie na manowce. @rato

(DIR) Post #AaC8kndO07Tsh9hpM8 by noodlejetski@masto.ai
       2023-09-27T14:12:57Z

0 likes, 0 repeats

@SceNtriC z reguły jak nie znam znaczenia jakiegoś słowa, to od razu patrzę w słowniku zamiast szukać po manowcach, oszczędza trochę czasu:https://www.merriam-webster.com/dictionary/appease> especially : to make concessions to (someone, such as an aggressor or a critic) often at the sacrifice of principles może moje tłumaczenie nie jest zbyt fortunne, ale to pierwsze, co nasunęło mi się na myśl.@rato

(DIR) Post #AaC9DNl7HeYWqGx1Q8 by SceNtriC@101010.pl
       2023-09-27T14:18:09Z

0 likes, 0 repeats

@noodlejetski Szukałem, ale cóż, szybko się zniechęciłem/byłem w biegu. Jeszcze raz dzięki i przepraszam za kłopot :) @rato

(DIR) Post #AaCBi1vwgCEw2Nl3Ro by noodlejetski@masto.ai
       2023-09-27T14:46:06Z

0 likes, 0 repeats

@SceNtriC https://yewtu.be/watch?v=brLNcJeSAhw@rato

(DIR) Post #AaCBqcCfiHiyqJfvNY by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
       2023-09-27T14:47:41Z

0 likes, 0 repeats

@rato, będę obserwował obrót spraw z zainteresowaniem, ponieważ kiedy zawitałem tu w listopadzie, wiedziałem, że to kwestia czasu. Wraz z większą liczbą ludzi jest to nie do uniknięcia.

(DIR) Post #AaCCtpPZA9Jod5noHo by rato@pol.social
       2023-09-27T14:59:28Z

0 likes, 0 repeats

@noodlejetski @SceNtriC Appeasement jest dążeniem do "prawdopośrodkowego" akceptowania czegoś by nie obrazić strony zainteresowanej. Czyli np. "musimy słuchać obu stron dyskursu, nieważne co, bo wolność słowa.

(DIR) Post #AaCOsJKc9FxGIPWrgm by 74@101010.pl
       2023-09-27T17:13:40Z

0 likes, 0 repeats

@sp6ina @sebastian I tu ujawnia się zaleta Fediwersum - bo istotnie nie jest ono miejscem bezpiecznym dla wszystkich.Nie jest w ogóle miejscem. Raczej, ich zbiorem. I to poszczególne miejsca (zazwyczaj instancje, może ich grupy) same urządzają sobie przestrzeń nie tylko bezpieczną, ale nawet i komfortową. Można federować szeroko, można stosować przydługie listy serwerów defederowanych, można nawet odwrócić logikę i komunikować się tylko z tymi instancjami, z którymi się wprost chce to robić. Dla każdego coś dobrego.To samo z różnymi politykami moderacyjnymi.

(DIR) Post #AaCRnz1c0Ncu1LGjuC by Skrzydlaty@pol.social
       2023-09-27T17:46:28Z

0 likes, 0 repeats

@rato a to nie wystarczy po prostu blokowanie wpisów takiej osoby? Nie podbijanie tego co nam się nie podoba (czyli jego zachowania, tego co mówi). Niech pisze sam z takimi jak on ale obok. Tak napisałeś, jakbyś oczekiwał od każdego kto zobaczy mowę nienawiści jakiejś reakcji, jakiej? Blokady profilu? Pójście z nią w potyczki słowne? Rozwiń jaka reakcja będzie dla Ciebie dobrą reakcją, bo z tego co czytam brak reakcji czyli olanie  toksycznego goscia stawia na równi z nim.

(DIR) Post #AaDng3SM2Pphb5MVU0 by GPS@liberdon.com
       2023-09-28T09:26:13Z

0 likes, 0 repeats

@rato Jesteś po prostu tym kogo opisujesz tylko po lewej stronie, nie dziwi mnie lewicowy zamordyzm jesteś przewidywalny typowy socjalista, brak wiedzy i argumentów usiłujesz przykryć dbaniem o tobie tylko znane ideały. Masz gębe pełna lewicowo liberalnych frazesów a sam proponujesz zamordyzm i heterofobie, promujesz mordowanie dzieci, pogaństwo, antychrześcijaństwo, na to ja ani nasi bracia konfederaci nie mogą sie zgodzić. Będziemy walczyć z takimi jak ty lewackimi zamordystami, socjalistami.

(DIR) Post #AaEDUFoMsFTZFUgysC by rato@pol.social
       2023-09-28T14:15:28Z

0 likes, 0 repeats

@Skrzydlaty Chodzi mi głównie o to, by konfrontować tych ludzi, zamiast omijać szerokim łukiem i generalnie ignorować. Bo ignorowanie problemu nie sprawia, że on znika i to że my go nie widzimy nie znaczy, że inni nie. Oczywiście nie mówię, że *wszyscy* mają to robić. Ale warto dać takim bigotom do zrozumienia, że nie są tu mile widziani.No i uważam że szukanie prawdopośrodkowych rozwiązań jak "wszyscy mają prawo do wolności słowa" w przypadku mowy nienawiści prowadzi tylko i wyłącznie do jej utrwalenia.