Post AaDNgWSLcT5CjLvBIG by perperikon@pagan.plus
 (DIR) More posts by perperikon@pagan.plus
 (DIR) Post #AaC5SnFeNzH4QtKHNQ by rato@pol.social
       2023-09-27T13:36:09Z

0 likes, 0 repeats

Dość sporo narzekam Wam na pracę. Ale prawdą jest, że nie jest zwykle tak źle. Chcę jednak podzielić się z Wami podzielić absolutnie koszmarnymi sytuacjami, które są znacznie gorsze niż to, czego zwykle doświadczam. Zacznę od dzisiaj. Niestety jest olbrzymi upał, a ja muszę być ubrany w pełny garnitur. Marynarka, koszula, krawat, spodnie i buty. Od trzech godzin stałem na słońcu, pocąc się jak świnia. Nie mogłem ani usiąść, ani przejść do cienia - bo ochrona ma stanowisko, które musi zajmować podczas asysty. Koszmar.

(DIR) Post #AaC6dimbRKvriIVvua by rato@pol.social
       2023-09-27T13:49:19Z

0 likes, 0 repeats

Chyba największym koszmarem jaki spotkał mnie w pracy był jednak przypadek, jak przyszedłem na nocną zmianę w grudniu przed świętami. Byłem sam w biurze i patrzyłem na kamery, a następnie poszedłem na obchód. W momencie gdy przechodziłem obok przystanku na ul. Wierzbięcice w Poznaniu, samochód wjechał w dwie osoby przechodzące przez pasy. Jedna z nich była na rowerze, podskoczyła i przetoczyła się po samochodzie, a następnie wstała. Druga z nich niestety znalazła się pod kołami pojazdu. Kierowca zatrzymał się i spanikowany natychmiast zadzwonił na 112. Razem z rowerzystą wyciągnęliśmy przejechanego człowieka spod kół i pomogliśmy mu doczołgać się do chodnika, gdzie ciężko dysząc zmarł. Oczywiście próbowałem robić RKO (bo taki mam obowiązek, podwójnie)No i wiecie, płacą mi za mało za takie doświadczenia.

(DIR) Post #AaC6ocEc7tPaadoKmm by rato@pol.social
       2023-09-27T13:51:17Z

0 likes, 0 repeats

Innym razem siedziałem z szefem w biurze w dość nudny dzień i w pewnym momencie mój kolega mówi "ej patrz, typ zasypia idź go obudź". Mężczyzna ten odchylił głowę do tyłu z otwartymi ustami siedząc w lobby. Podszedłem do niego i zorientowałem się, że nie odpowiada. Po chwili sprawdziłem, że nie ma też pulsu. No to znowu RKO i typ generalnie uszedł z życiem. Jeśli chcecie natomiast poczuć, jak bardzo kruche jest ludzkie ciało, pomyślcie co by się stało, gdyby mój szef nie zwrócił uwagi na to, że pikselowy ludek na jednym z 70 ekranów zasypia.

(DIR) Post #AaC71ulOY3EvovU9HU by rato@pol.social
       2023-09-27T13:53:42Z

0 likes, 0 repeats

Kiedy pracowałem jeszcze na poprzednim budynku byłem niebezpośrednim świadkiem, jak ochroniarz z innego budynku zaczepia bezdomnego śpiącego na ławce przed budynkiem. Bezdomny ten wstał i jednym ciosem powalił ochroniarza. W odpowiedzi na to, wybiegł interwencyjny z naszego oraz drugi typ z tamtego budynku. Obraz na kamerze przedstawiał jak jeden po drugim pada z rąk tego bezdomnego, który ostatecznie skopał głowę jednego  z nich, wywołując wstrząs mózgu.I wiecie, to mógłbym być ja. I TO WSZYSTKO ZA NAJNIŻSZĄ KRAJOWĄ.

(DIR) Post #AaCAcnfWBmXyOS15BA by MarekMuchiewicz@pol.social
       2023-09-27T14:33:57Z

0 likes, 0 repeats

@rato To znaczy że ten bezdomny był silniejszy od ochroniarza, w państwie w którym panuje wolność gospodarcza taki bezdomny byłby zatrudniony na miejsce tego nieudolnego ochroniarza i stać by go było na opłacenie czynszu. W socjaliźmie taki bezdomny nie ma szans zatrudnienia bo miejsca pracy obwarowane sa bezsensownymi przepisami, barierami i trzeba mieć miejsce zamieszkania.

(DIR) Post #AaCCybQWaHxmhmWksK by czach@pol.social
       2023-09-27T15:00:19Z

0 likes, 0 repeats

@rato A co powiesz na stanie od 4.00 do 16.00 w mundurze, a wcześniej jazdę z Wrocławia do Krakowa i później powrót do Wrocławia, bo trzeba było zabezpieczać przejazdy pana ubranego na biało? 🤔

(DIR) Post #AaCD4xwjlnq2Hmd2mm by rato@pol.social
       2023-09-27T15:01:27Z

0 likes, 0 repeats

@czach że współczuję, ale nie robisz tego za najniższą krajową.

(DIR) Post #AaCDFGf72YQHEAIUWu by czach@pol.social
       2023-09-27T15:03:21Z

0 likes, 0 repeats

@rato Wówczas to było za psie 🫣 pieniądze. Zresztą… Było, minęło. Startuj do służb.

(DIR) Post #AaCKwIZOWROHH95XnM by olgamatna@kolektiva.social
       2023-09-27T16:19:22Z

0 likes, 0 repeats

@rato A chociaż w ramach umowy o pracę czy na jakiejś śmieciówie?

(DIR) Post #AaDNNbxIwtryHgNqC0 by perperikon@pagan.plus
       2023-09-28T04:31:31Z

0 likes, 0 repeats

@rato trzeba poważnie przemyśleć jakich kwalifikacji brakuje do innej pracy. Jaki kurs do zrobienia, jaki język, ile by to kosztowało czasu i pieniędzy. Jakiś plan. Nie ma jednej odpowiedzi bo każdy ma inną sytuację. Ale tak, generalnie rozejrzeć się inną pracą i co w niej się wymaga. Tym bardziej że są zawody dobrze płatne których nie trzeba jakoś bardzo się pocić, tylko hydraulik, ślusarz, elektryk (ten ostatni polecam bo sama jestem panią elektryk). Po kilku lub kilkunastu miesiącach zwykle daje się osiągnąć cel stabilizacji.

(DIR) Post #AaDNgWSLcT5CjLvBIG by perperikon@pagan.plus
       2023-09-28T04:25:55Z

0 likes, 0 repeats

@MarekMuchiewicz @rato spośród bezdomnych zostanie tylko ten jeden najsilniejszy nadbezdomny który jednym ciosem powala każdego agresora a drugą ręką wystawia kubek z monetami

(DIR) Post #AaDXIQjqE3k7aYFpx2 by MarekMuchiewicz@101010.pl
       2023-09-28T06:22:39Z

0 likes, 0 repeats

@rato Ito jest przykład jak zły jest socjalizm, na wolnym rynku taki nieudolny ochroniarz ciamajda byłby z miejsca usuniety a na jego miejsce przyjety bezdomny. W socjaliźmie gdzie praca obwarowana jest setkami bzdurnych barier przepisów jest to niemożliwe bo potrzebne jest miejsce zameldowania.