Post Aa9jdl6K8QNVdnrppI by dadalo_admin@dadalo.pl
 (DIR) More posts by dadalo_admin@dadalo.pl
 (DIR) Post #Aa9MvRGCLKdaNAwnia by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-09-26T06:07:41Z

0 likes, 2 repeats

Chyba wielkimi krokami nadchodzi migracja z mastodona. Po ostatnich aktualizacjach nie widzę u obserwowanych profili ich postów które są odpowiedziami na posty innych ludzi... np. Ktoś napisał coś ciekawego udzielając się w jakimś wątku. Przy technicznych profilach jeśli obserwuję, to interesuje mnie potencjalnie każda wypowiedź. Teraz nie mam tego i uwaga dotyczy to home feed gdzie nie ma opcji pokaż odpowiedzi dla innych profili jak na listach. List nie sprawdzałem Kur... oznacza to chyba , że i owszem zrobili listy pozwalając na wyczyszczenie home feed ale zepsuli coś innego. Jak na to wpadłem? Mam serwer pleroma gdzie obserwuję te same osoby i zdziwiło mnie że na pleroma jest 70% więcej rzeczy. A wcześniej wszystko było podobnieBrak moderacji, brak filtrów językowych brak hastagow i słów filtrowanych w tych postach. Przyznam że zaczyna mnie to wkurwiac, czy dev mastodona robi jakieś testy przed wypuszczeniem poprawek? Banał seleniun kilka skryptów postujacych i scrapujacych... diff z raportem. Kur... tak trudno? Jak widać przekracza to możliwości intelektualne twórców. Jakieś rozwiązania? Też to widzicie? Ręce opadają...

(DIR) Post #Aa9No0RrjL5d91QO5A by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-09-26T06:17:33Z

0 likes, 0 repeats

Te posty dochodzą na serwer. Nie są po prostu uwzględniane w feed generowanym dla usera.

(DIR) Post #Aa9cZvKZSY62WxkuDw by wariat@mastodon.social
       2023-09-26T09:03:04Z

0 likes, 0 repeats

@dadalo_admin Nie wiem czy rozumiem o czym piszesz, ale jeśli coś zauważam to tak gdzieś od dwóch tygodni widzę dużo więcej gadania niż wcześniej, ale zrzucałem to na to, że były wakacje i częściej kogoś nie było.Nie żeby mi się teraz jakaś nieogarnialna kakofonia zrobiła ale jest wyraźnie gęściej.Tylko to chyba obserwacja odwrotna od Twojej… i być może nie na temat.

(DIR) Post #Aa9eE6wBpDKm494tsW by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-09-26T09:21:33Z

0 likes, 0 repeats

@wariat przemyślę jak z tego wyjść i zachować sobie to co chcę i będziesz miał mniej czytania.

(DIR) Post #Aa9fsYu1N3qYKqurNQ by wariat@mastodon.social
       2023-09-26T09:40:03Z

0 likes, 0 repeats

@dadalo_admin Ale ja nie powiedziałem, że mam za dużo tylko, że chyba nie do końca rozumiem o czym piszesz (bo co do tego mają listy?) i że akurat tak wyszło, że ostatnio mam odwrotne wrażenie, że w sierpniu było cicho, a ostatnie 2 tygodnie głośniej.

(DIR) Post #Aa9grYGQMNN41FTdjM by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-09-26T09:51:03Z

0 likes, 0 repeats

@wariat po aktualizacjach ale nie tej dużej ostatniej tylko już wcześniejszej (od 2 tygodni) zauważyłem, że na mastodonie nie mam połowy treści a na pleroma gdzie np. obserwuję scentric widzę więcej dotyczy to ludzi z mastodona i pleroma. Wcześniej widziałem wszystko, co było okej bo sobie mogłem wyciszyć i zrobić segmentację. Teraz jak obserwuję dev, który wypowiada się raz na kwartał ale mówi zajebiste rzeczy, to po prostu tego nie widzę, bo jeśli odpowie komuś to nie jest to w moim feed uwzględniane. Wcześniej było. Ktoś uznał, że wie lepiej co mogę widzieć i może to zmienić w bebechach. Ergo dla mnie mastodon w chwili obecnej jest bezużyteczny i nie mam zamiaru szukać kolejnego buga jak z flagami językowymi 6 mcy temu... patrzę teraz jak to przeinstalować na rebased i zacząć wszystko od zera.... IMO do zaorania ten syf

(DIR) Post #Aa9hN7STYepI9LAOiO by 8petros@petroskowo.pl
       2023-09-26T09:56:24Z

0 likes, 0 repeats

#friendica

(DIR) Post #Aa9ii6uisRUSUqx6Y4 by wariat@mastodon.social
       2023-09-26T10:11:46Z

0 likes, 0 repeats

@dadalo_admin Czyli, że tak jakby ten pstryczek „pokazuj odpowiedzi” nie działa?A próbowałeś go… khm… wyłączyć i włączyć? xDJa widzę odpowiedzi przy czym nie mam pojęcia czy widzę (i czy wcześniej widziałem) odpowiedzi ludzi których NIE OBSERWUJĘ na tootki ludzi których obserwuję.Bo jak rozumiem to jest ten problem czy tak?Co do timingu względem ostatniej aktualizacji to na mastodon.social też jest inaczej bo tu wjeżdżają po kolei wszystkie bety. No ale timing jest tu wtórny w sumie.

(DIR) Post #Aa9jXf1doK213oll32 by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-09-26T10:21:06Z

0 likes, 0 repeats

@wariat ty masz nightlybuild który jest inny niż to co dostaje ulica. ja robię updaty w przeciągu 1h od release...pstryczek przełączałem nawet problematyczne profile dodałem do list i włączyłem pokaż odpowiedzi i też chyba nie działa (odpowiedzi docierają na serwer mogę wejść w profil i widzę to), bo w przeciągu ostatniej godziny widziałem sporo odpowiedzi profilu ale feed nie generuje tego dla mnie czyli home feed ma zajebiste dziury - te odpowiedzi widzę na PLEROMA normalnie w feed, ale na mastodonie widzę tylko nowe posty, boosty... wydaje mi się, że to jest jakaś pierdoła jak właśnie niepoprawne przetwarzanie przełączników z UI, bo jest taki bug zgłoszony https://github.com/mastodon/mastodon/issues/27146jedyne co mam to SADYSfakcję, że znajduję błędy i weryfikuję dane.na mastodon.social tego nie weryfikowałem bo nie korzystam z tego - ten profil co tam mam to skrypty go przetwarzają on jest właśnie do testów masowych, chyba nie mam czasu na selektywne weryfikacje "dla własnej sadysfakcji". Dziwi mnie, że tak wielka społeczność nie wyłapała tego, albo ja coś robię nie tak, albo wszyscy mają wyjebane na to co do nich dociera, pomijając niechlujstwo dev.

(DIR) Post #Aa9jdl6K8QNVdnrppI by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-09-26T10:22:12Z

0 likes, 0 repeats

@wariat przepraszam to chodziło o ten issue: https://github.com/mastodon/mastodon/issues/27097

(DIR) Post #Aa9jk3prOSXBTyAhwu by 74@101010.pl
       2023-09-26T10:23:21Z

0 likes, 0 repeats

@dadalo_admin Nie, ja tego nie widzę. Widzę odpowiedzi na czyjeś statusy. Zarówno na dziesiątkach (fork) jak i na mastodon.com.pl

(DIR) Post #Aa9k2EIVEcUl8sETvE by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-09-26T10:26:37Z

0 likes, 0 repeats

@74 przejrzałem już wszystko w panelu, obstawiam, że to jest jakiś bug przy przełączaniu show reply ale tego nie wiem na pewno, wiem, że u mnie jest powłączane i do 2 tygodni ... w wolnej chwili na świeżym profilu (a)dadalo zobaczę czy jest to samo obstawiam, że coś się zblokowało - było już tak z moderacjami, ale tych osób na 100% nie moderowałem :D

(DIR) Post #Aa9nLjhsymHJvB69se by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-09-26T11:03:46Z

0 likes, 0 repeats

@74 widzę 1 i nie widzę 3 posta... wcześniej nic nie ruszając, bo po prostu sobie tutaj tylko czytam widziałem 1 i 3 dzisiaj po 2 ostatnich aktualizacjach takie odpowiedzi są ukryte u mnie od nastu dni... Zauważyłem to bo też obserwuję czasami imby na zagranicznych serwerach i nagle zostałem odcięty od wątków komediowych fediversum... cóż... nie będę eskalował, wracam do roboty.

(DIR) Post #AaA4bcMTks3wziFCLI by 74@101010.pl
       2023-09-26T14:17:08Z

0 likes, 0 repeats

@dadalo_admin Patrzę przy okazji - na domową oś czasu na .com.pl trafił mój komentarz publiczny, a komentarz niewidoczny już nie.

(DIR) Post #AaA63HuNUdEtcdrGSm by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-09-26T14:33:19Z

0 likes, 0 repeats

@74 coś jest nie tak, bo ja nagle zauważyłem sporą różnicę w postach tuż po aktualizacjach ... chodzi mi głównie o osoby, które postują raczej 100% public... kwestia chyba jest bardziej skomplikowana i nakłada się kilka bugów... ja nie będę miał czasu tego drążyć. część problemu na pewno jest opisana w issue GH jakie opublikowałem w ostatniej godzinie...

(DIR) Post #AaA6Z029UBcXS4cEWu by spoofy@mastodon.com.pl
       2023-09-26T14:39:02Z

0 likes, 0 repeats

@dadalo_admin mastodon przecież ma testy, ale w aplikacji typu RoR testowanie za pomocą selenium to troszkę strzał w stopę - dzisiaj robi się to troszkę inaczej.https://github.com/mastodon/mastodon/actions/workflows/test-ruby.ymlhttps://raw.githubusercontent.com/mastodon/mastodon/main/.devcontainer/post-create.shNie widzę żadnego nowego issue - ewentualnie taki, który może mieć znacznie: https://github.com/mastodon/mastodon/issues/27146Zapodasz link do Twojego issue na githubie mastodona?@74

(DIR) Post #AaA7amEFsmhRAcgjLc by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-09-26T14:50:35Z

0 likes, 0 repeats

@spoofy @74 bardziej chodziło mi o testy funkcjonalne czyli ja np. robię testy zbierając dane jakie wychodzą i powinny się pojawiać w kontekście ustawień i weryfikuję co się realnie pojawia. Ostatnio non stop robię takie testy poszczególnych modułów jakie buduję i co spływa do json zanim wypycham dalej. Natomiast masz rację selenium nie ma sensu tutaj bo można to rozwiązać po prostu pobierając api i zestawiając dane... jednak ja i tak chciałbym mieć test co widzi finalnie użytkownik na różnych zestawach opcji... ale to inna bajka... wydaje mi się, że wprost nie ma tego w issues natomiast natrafiłem na to:https://github.com/mastodon/mastodon/issues/27146co chyba udało mi się odtworzyć i opisałem tutaj. nie jest to zachowanie jakie było 2 tyg. wcześniej.https://dadalo.pl/@dadalo_admin/111131562626933832panowie, nie wiem czy jest sens się spuszczać nad tym, pewnie za 2 m-ce poprawią. Ja chyba przeskoczę na pleromę w wolnej chwili, bo mam już dość ;)

(DIR) Post #AaA7vS5jwpd8nSZ23s by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-09-26T14:54:20Z

0 likes, 0 repeats

@spoofy @74 ja mam zjebany mózg zawsze user orientated, po prostu robię komercyjne rzeczy i muszę zawsze wykazać sensowność inwestycji i że nic nie ucieka... mam wrażenie, że gargron ma bardziej wyluzowane podejście i stąd wiele problemów.... tak jako kropkę nad i zanim odwieszę myszkę i podbiję kartę...

(DIR) Post #AaA8l7IwTkMDNwNIpM by spoofy@mastodon.com.pl
       2023-09-26T15:03:39Z

0 likes, 0 repeats

@dadalo_admin No nie - nie ważne czy API czy via WEB - funkcje badane są od innej strony czy działają - czyli tak jak być powinno.Testowanie "Co widzi dany user" to zupełnie inna kwestia, więc jak wiesz jak wyglądają unit testy, to wiesz że to nie ma większego sensu.Jeżeli komercyjnie selenium scrapujesz zawartość uznając to za realny wynik testu danej aplikacji, czy może po prostu selenium jako narzędzie do prostego wyniku 0/1 przy założeniu odpowiednich warunków - tego tak się nie robi, o ile mamy kontrolę nad dev aplikacji - a do tego są inne narzędzia i "testy".Mówiłeś o issue że jakiś utworzyłeś godzinę temu - nie widać tego, a warto byłoby im zgłosić, bo inaczej nie poprawią tego, nawet i za 2 lata, bo po prostu nie wiadomo co nie działa i co naprawić.Ja tam osobiście poza mastodon nie potrzebuję żadnych innych "frontów" do fediverse, skoro mastodon jest najpopularniejszy i największy.Historia repo jest może troszkę kontrowersyjna, ale pokazuje też że jest to dobrze utrzymywany projekt, a poza tym jest cała masa forków, także jakby jakiś glitch miał ten sam problem - to community niezależnie od decyzji Gargona naprawia co trzeba.@74

(DIR) Post #AaA9NsF8PW8Fy04h0q by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-09-26T15:10:40Z

0 likes, 0 repeats

@spoofy @74 ale wiesz, że oni tego nie czytają. tj. ja tam pompowałem kilka bugów przed wakacjami oraz nieoficjalnymi kanałami do dev bezpośrednio kilka rzeczy i zero reakcji. Ja i ty pewnie mamy lepsze rzeczy do robienia. Testy chętnie zostawię specjalistom, ja mam inną skalę planktonową niech koledzy się zajmą tutaj odpowiednio tym tematem. Natomiast nie widzę sensu gadać/pisać do ściany. Zgłoszenia mojego nie ma, ogólnie nie działam publicznie na GH... wiem pierdoliłem dzisiaj o tym od rana, ale teraz biorę książkę *Nigdy nie upadaj* **Patrici McCormick** i kończę ją. Po tym biorę 2 tom Markiza De Sade i też kończę. Nadrabiam zaległości.p.s. jak w nostr zgłosiłem poprawki to po tygodniu dostaję odpowiedź i podziękowania. Tutaj wyjebka. Tak to wygląda. Może powinienem mieć flagę jakąś w profilu... nie wiem...