Post Aa7mcGpz506N2MHqBk by 8petros@petroskowo.pl
 (DIR) More posts by 8petros@petroskowo.pl
 (DIR) Post #Aa7hjITUtIzSN5IeGW by fruktozaur@pol.social
       2023-09-25T10:19:42Z

0 likes, 0 repeats

Przeczytałem książkę Patrycji #Wieczorkiewicz i Aleksandry #Herzyk "Przegryw". Ciężko mi się po tej lekturze pozbierać.Łatwo jest myśleć o bohaterach tej książki jako o jednolitej masie, przesiąkniętej mizoginią, agresywnej i nienawistnej. Ale kiedy w poszczególnych rozdziałach niektórzy z nich dostają twarz, imię i przeszłość, o której opowiadają... Robi się emocjonalnie.Przez całą lekturę balansowałem gdzieś na styku wkurwienia, przerażenia i - jednak - współczucia.A teraz myślę nad tą książką i zastanawiam się jak dużo mam szczęścia. Bo pamiętam ten gniew i frustrację, które towarzyszyły mi w tym etapie życia, w którym są bohaterowie tej książki. Bo widzę w opowiadanych przez nich historiach - trudnego dzieciństwa, dysfunkcyjnych domów rodzinnych, bolesnych zawodów w relacjach romantycznych - wiele punktów wspólnych z moimi doświadczeniami. Gdybym urodził się te dwadzieścia lat później, w epoce mediów społecznościowych i łatwości łączenia się w społeczności - czy byłbym jednym z nich? Czy dołączyłbym do ich wspólnoty klepania się nawzajem po plecach i powtarzania: "martw się, wszystko będzie źle"?#przegryw #książki #mastodonoweksiazkary

(DIR) Post #Aa7hjJODUQMPCzpwfo by 8petros@petroskowo.pl
       2023-09-25T10:50:57Z

0 likes, 0 repeats

On the second thought - spójrzmy na siebie samych jako na przegrywów. Na gwizdek mogę opowiedzieć parę alternatywnych autobiografii, "gdyby tylko"... Parę z nich nawet teraz - z ponad półwiekowym bagażem doświadczeń i przemysleń - chętnie bym przyjął w zamian za tu-i-teraz. I naprawdę, gniew za to, co mi nie przypadło w udziale, zaczął przygasać, czy też sublimować, mniej niż dekadę temu. Spadek testosteronu? Jeśli tak, to ani o dzień za wcześnie. :-)

(DIR) Post #Aa7mMEhnEsvrn6oGQ4 by fruktozaur@pol.social
       2023-09-25T11:09:21Z

0 likes, 0 repeats

@8petros właśnie ta myśl mnie prześladuje. Czy to nie jest tak, że kultura w której dorastamy sprawia, że od zawsze w społeczeństwie było mnóstwo sfrustrowanych, pełnych gniewu młodych facetów? Do niedawna ten gniew dusiliśmy w sobie, ewentualnie szukaliśmy pomocy profesjonalistów (w mojej bańce jeszcze dwadzieściakilka lat temu terapia była ogólnie uważana za powód do wstydu, szczególnie dla faceta). Teraz jednak (dzięki sieci) mamy łatwość łączenia się w wirtualne społeczności, co wydaje mi się beczką benzyny wylaną na żarzące się od lat węgle... I cholera wie co z tego wyjdzie. W USA już były przecież zamachy terrorystyczne w wykonaniu inceli.

(DIR) Post #Aa7mMFW8DjCMJEMSsi by 8petros@petroskowo.pl
       2023-09-25T11:41:29Z

0 likes, 0 repeats

TW/CW/nsfw: Drastyczne obrazy, opisy i metafory.Na tej frustracji od setek lat zasadza się dynamika społeczna. Hierarchię władzy wyznacza właśnie dostęp do zasobów i symboli statusu. W patriarchacie jednym z głównych takich zasobów była możliwość płodzenia licznych potomków, później zintegrowana w ogólną atrakcyjność (lub "nieodmawialność") seksualną.A rzesze sfrustrowanych chłopców/mężczyzn posłusznie akceptowały tę nierówność, przyjmowały za swoje i rytuały przejścia, i przesądy, i racjonalizacje, aby już nawet nie wygrać, ale choć utrzymać się w tej grze. Chętne, wręcz entuzjastyczne mięso armatnie, biurokraci, bojówkarze, prekariusze. Niewolnicy, marzący by któregoś dnia zarżnąć pana i zerżnąć panią (albo odwrotnie). A tymczasem smagający mniej dostosowane  społecznie ofiary dla nagrody, pochwały i rozładowania napięcia w lędźwiach.Jest to w nas wszystkich, choć w różnym stopniu. Ale współczesny patriarchat nadal wzmacnia to w nas wszelkimi środkami. Sądzę, że warto się z tym naszym aspektem spotkać świadomie i - zamiast odpowiadać kompulsją na kompulsję - zobaczyć, jak możemy go użyć dla dobra (takiego, jak je rozumiemy). A przede wszystkim przyznać, że nie jesteśmy i nie będziemy monolitami. Że każdy dzień jest wewnętrzną pracą lub walką, aby dążyć ku ideałowi a nie oddalać się od niego. I że nie mamy podstaw pogardzać innymi za to, że swoja walkę chwilowo lub na dłużej przegrywają. Dopóki, jak napisał jeden taki przegryw: pełznie więc dąży, dąży więc istnieje.

(DIR) Post #Aa7mcAQauUE99sMTmS by radpanda@pol.social
       2023-09-25T11:19:01Z

0 likes, 0 repeats

@fruktozaur @8petros „Imperialistyczny, podtrzymujący supremację białego człowieka, kapitalistyczny system patriarchalny” to złożone określenie na systemowe urządzanie mężczyzn w stanie ciągłej frustracji i gniewu. Co więcej ten sam system oferuje mężczyznom „rozwiązania” w postaci więcej tego samego, ale kosztem kobiet, mniejszości seksualnych czy etnicznych. Na naszym podwórku widać to po na przykładzie poparcia ugrupowań politycznych typu konfederacja czy innych faszolskich odprysków. Do strzelanin jeszcze nie dochodzi, mamy za mało broni palnej w obiegu.

(DIR) Post #Aa7mcGpz506N2MHqBk by 8petros@petroskowo.pl
       2023-09-25T11:43:44Z

0 likes, 0 repeats

Jak nie dochodzi, jak dochodzi - Poznań ostatnio.