Post Aa4Ipv4PE8D1TvkF28 by terapeutka@mastodonczech.cz
(DIR) More posts by terapeutka@mastodonczech.cz
(DIR) Post #Aa4IpuF0JF5muVhBui by xChaos@f.cz
2023-09-23T11:30:00Z
0 likes, 0 repeats
Co jsem měl dobrého k obědu? Rajčatovo-cuketovou pastu na těstoviny na víně, #recept co mi jedinej zbyl po bejvalce, i 10 let poté:- 1 cibule, žlutá- 1 co nejmenší cuketka- kapka bílého stolního vína na vaření- hrst rajčat (tohle byly přezrálý popraskaný keříkový ze zahrádky, normální velikosti asi tak dvě)- paprika mletá lahůdková (ne pálivá, dřív jsem laboroval s pálivostí, ale přebíjí to tu chuť)- těstoviny radši tvarovaný, než špagety- sůl na uvaření těstovin- strouhaný parmezán (volitelně)1) cuketa i cibule se musí nakrájet co nejvíc najemno, na co nejtenčí proužky (většinou to odbývám, když jsem utahanej po práci) 2) hodit na pánev nebo na wok, u porce pro jednoho (dávkování je na jednu porci :) mi dala dobré výsledky ta pánev3) hned na začátku posypat paprikou. (Ono je to dobrý i s pálivou, jenže to přebije tu hlavní chuť)4) osmažit, cibule dohněda, cuketa aby měla kůrčičku (to se často nepovede, když to není najemno). 5) zakápnout vínem - aby se vylouhovala šťáva z cukety (to se pokaždý nepovede), aby cukr z vína zkaramelizoval a aby to nechutnalo kysele (ono se totiž snadno povede, že je z toho akorát takový těstovinový salát s krájenou cuketou nakyselo, což se sice dá jíst, ale není to pointa)6) hned poté přidat nakrájená rajčata7) dusit ideálně o něco déle, než se vaří těstovinyCo mi na tomhle receptu baví je, že cca od července do září je to celý ze surovin ze zahrádky rodičů ... takže kromě vína samozásobitelství (ale třeba i to víno bude, zatím z něj rodiče lisujou jen mošt...)
(DIR) Post #Aa4Ipv4PE8D1TvkF28 by terapeutka@mastodonczech.cz
2023-09-23T17:32:48Z
0 likes, 0 repeats
@xChaos Já chci taky mít možnost psát takhle dlouhý posty. 🤨
(DIR) Post #Aa4IpwRq6UY1ktiTCK by martin@libera.site
2023-09-23T17:45:25Z
1 likes, 0 repeats
@Terapeutka 🧩 Tak zmigrovat na f.cz, nebo si udělat konto na platformě, které má podstatně vyšší limit - Pleroma/Akkoma/Misskey nebo žádné(nebo jsem nenašel) jako třeba Friendica/Hubzilla/Streams.