Post AZtbwj43kDSKYd9woK by timorl@social.wuatek.is
(DIR) More posts by timorl@social.wuatek.is
(DIR) Post #AZtLYLUS8vZ1E6rE8W by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T12:36:12Z
2 likes, 8 repeats
(W związku z najnowszą fedidramą, zadano mi pytanie, dlaczego nie chcę przemigrować na inny publiczny serwer. Podobno odpowiedź wyszła mi ładnie, więc postanowiłem podzielić się nią z większym gronem).Jest kilka powodów, które się składają na to, że nie chcę zmieniać serwera:* muszę znaleźć nowy serwer, a to wcale nie jest proste przez te wszystkie defederacje (nikt mi nie da gwarancji, że nowa instancja będzie cacy — i nie chodzi tylko o to, kto ich defederuje, ale też kogo oni, bo od tego zależy, do czego będę miał dostęp; np. mastodon.art, który blokuje "z połowę" Fediwersu, czym ogranicza możliwość dotarcia ze swoją sztuką do innych),* mam na 101010.pl trochę znajomych i mam ich porzucić (albo spędzić tygodnie na przekonywaniu, żeby też się przenieśli i to najlepiej tam, gdzie ja), bo jeden z użytkowników jest idiotą, a admin uważa, że bycie idiotą nie jest karalne?* Może pochodzę ze starego Internetu, ale zawsze był jakiś przypał na forum (do tego może być na tyle sprytny, że nie da się przyszpilić konkretnym przepisem) i trzeba było z tym żyć. I to samo było na Twitterze, gdzie wszyscy siedzieliśmy. Tak więc mnie to osobiście nie rusza.Jest w tym coś z grupowego myślenia i presji jak z jakiegoś plemienia, że mam porzucić miejsce, bo ktoś złamał tabu. Nie chcę takiego Fediwersu i jeżeli się ugnę, to się do takowego przyczynię.Widziałem kilka fedidram i podjąłem decyzję, że jeżeli miałbym zmieniać instancję, to tylko na swoją, bo wtedy w teorii odpowiadam za siebie tylko (ale pewnie i tak polecą defederacje za to, że nie defederuję instancji X; która być może została zdefederowana za nie zdefederowanie instacji Y — tak sytuacja czasami wygląda).Aczkolwiek może skorzystam z okazji, żeby zbadać, jakie mam opcje.
(DIR) Post #AZtNQdJQCGnO5n9DwO by nomadbynature@101010.pl
2023-09-18T12:57:56Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos ładnie prawisz
(DIR) Post #AZtOAQOuX94RMwYC9I by scyzoryk@mastodon.online
2023-09-18T13:06:12Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Jak to właściwie działa, bo ja tych z was których followuję widzę normalnie nawet tutaj z mastodon.online, wiec dlaczego zmiana instancji ma odseparować od znajomych z 101010? Czy jest coś więcej widać jak się dołącza do danej instancji? Am I doing this wrong?Sam najchętniej bym sobie tez wszystko ustawił ale za dużo zachodu przy moim każualowym poziomie zaangażowania. Podobnie z przenosinami. Ale No Hmm dobrze prawisz
(DIR) Post #AZtOE7d0GvPYIxuBPM by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T13:06:51Z
0 likes, 0 repeats
@nomadbynature, dzięki.
(DIR) Post #AZtOSEFWS1XQtWeHmy by Zenek73@101010.pl
2023-09-18T13:09:26Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos pełna zgoda. Świat i ludzie są okropni. Jeśli ktoś uważa ze to co się dzieje na 101010 to Sodoma i Gomora to chyba żyje w alternatywnym świecie. Są pewne zgrzyty ale póki co mi się tu podoba. To mój drugi serwer i raczej nie będę przez następny rok zmieniał. Jeśli będę musiał to sobie odpuszczę. Ale wolałbym nie
(DIR) Post #AZtPMjVbPsp23o75gu by 74@101010.pl
2023-09-18T13:19:39Z
0 likes, 0 repeats
@scyzoryk @AubreyDeLosDestinos Istnieje ryzyko „geopolityczne”, że trafisz akurat na instancję nas „atomującą”.Instancje „firmy Mastodon” akurat nie słyną z niestabilności federacyjnej i chyba nie musisz się tego u siebie obawiać.Polskie instancje mają polskie lokalne osie czasu.
(DIR) Post #AZtPsEaltoOZROYIOO by Smootnyclown@mastodon.social
2023-09-18T13:25:20Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos tbh pierwsze dwa w ogóle mnie nie przekonują. Pierwszy brzmi trochę jak "co deszcz rzeka zalewa mi piwnicę, ale nie będę się wyprowadzał, bo bede musiał szukać, a nikt mi nie da gwarancji, że kiedyś i tam mnie nie zaleje piwnicy", co jest po prostu głupie 🤷.A drugi jest dziwny o tyle, że nikt chyba nie każe się wynosić na serwer, który się zdefederował z dziesionami, więc to nie jest tak, ze swoich znajomych "stracisz". Za to możesz im pokazać, że się da, warto i to łatwe.
(DIR) Post #AZtRUdVhnm83gL3eF6 by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T13:43:29Z
0 likes, 1 repeats
@Smootnyclown, główny powód jest chyba taki, że jeżeli zmienię serwer dlatego, że jakiś typ ze śmiesznym awatarem na innej instancji zdefederował tę, na której jestem i namawia mnie do opuszczenia jej, to przyczynię się do budowy Fediwersu, jaki mnie nie interesuje i jakiego budować nie chcę. I w takiej sytuacji, jak też pisali inni, wolałbym się wynieść z Fediwersu. Na szczęście nie muszę, bo Dziesiony same w sobie mają sporą bazę użytkowników, więc zawsze jakiś fun będzie.Rozumiem koncepcję defederacji, ale myślę, że to rozwiązanie stworzono z myślą o małych, homogenicznych serwerach, gdzie zachowanie jednego użytkownika do jakiegoś stopnia rzutuje na zachowanie pozostałych. Nie całkiem to jednak działa w przypadku dużych, ogólnych instancji, gdzie jest trochę przypadkowa zbieranina ludzi.Nie wiem, jakie rozwiązanie jest tu możliwe, może żadne, ale mnie z kolei to nie przekonuje do przenoszenia się.(Z tą łatwością wynoszenia bym nie przesadzał: nadal nie przenosi postów, a bez tego to z grubsza zakładanie nowego konta, tyle że powinno przenieść obserwujących. Trochę za mało dla mnie).
(DIR) Post #AZtS5PgABnELV1UC5Q by krzyzakov@101010.pl
2023-09-18T13:50:09Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Nie jest karalne. Natomiast są karalne groźby bezprawne i pomówienia.
(DIR) Post #AZtSion2lFK0foUgU4 by scyzoryk@mastodon.online
2023-09-18T13:57:15Z
0 likes, 0 repeats
@74 @AubreyDeLosDestinos Ciekawe! Nadal wszystkie te rozmowy wokół federacji i instancji przywołują u mnie w pierwszej kolejności śmieszne obrazy zmagań federacji handlowej z rycerzami dżedaj. Ale z czasem się przyzwyczajam. Nadal zastanawiam się nad zmianą, ale czytając ten cyrk z 101010 i średnią moderacją to mnie trochę odpycha. Może dlatego że przyzwyczaiłem się do wyrafinowanych standardów dyskursu takich anglojęzycznych środowisk jak MetaFilter i HN
(DIR) Post #AZtT8CyTyriOv5x2q8 by 8petros@petroskowo.pl
2023-09-18T14:01:23Z
0 likes, 0 repeats
Co wyście się tak poupierali na pojedyncze tożsamości? Grasz w głupie gry, wygrywasz głupie nagrody...
(DIR) Post #AZtUNLFrZozytmrRq4 by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T14:15:47Z
0 likes, 0 repeats
@krzyzakov, okej.
(DIR) Post #AZtUjbBJ2jKEfHLIKO by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T14:19:48Z
0 likes, 0 repeats
@8petros, jakie pojedyncze tożsamości? Nie rozumiem.
(DIR) Post #AZtVdbbEfv4IB8B1mK by JFreeWolny@101010.pl
2023-09-18T14:29:56Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Dla świadomych użytkowników internetu dziesiony są jednak najlepszym miejscem. Idiotow pobanuje sobie sam a mam najmniejsze szasne ze moja instancja zdefederuje jakas inna duza instancje i mnie od nich odetnie. A ze czasem jakies male instancje odetna sie od 101010... cóż nigdy nie oceniałem zbyt wysoko sredniej inteligencji tłumu ;-)
(DIR) Post #AZtW1g25qP4WsUDXma by 8petros@petroskowo.pl
2023-09-18T14:33:48Z
0 likes, 2 repeats
Normalnie: zamykam konto tu, otwieram gdzie indziej i cały czas mam jedną tożsamość w sieci. To jest niepraktyczne i nie pasuje do dynamiki fediwersum, które z założenia składa się z różnych społeczności. Jest instancja dla filumenistek, jest lokalna instancja w Górkach Dolnych, gdzie mieszkam, jest instancja dla tłumaczy z ujgursko-tadżyckiego (ostatecznie zdefederowana przez instancję dla tłumaczy z tadżycko-ujgurskiego) i jest instancja dla miłośników femdomu. Dlaczego niby mam którąś z nich wybrać jako tę jedną oficjalną, skoro mogę mieć konto/tożsamość na każdej, dostosowaną do charakteru instancji i do tego, od jakiej strony się się tam pokazać? Mogę też (nie muszę) część z nich lub wszystkie powiązać przez rel=me, a zarządzać z poziomu klienta webowego albo mobilnej apki. Rada parafialna Górek Dolnych zbanowała filumenizm jako dzieło szatana? No i ch... - dla mnie to nie zmienia nic.Tłumacze ujgursko-tadżyccy zdefederowali femdom, bo ten nie zdefererował tłumaczy tadżycko-ujgurskich? Mi to lata. Moje wyspecjalizowane tożsamości siedzą każda na swojej instancji tam mnie reprezentują. A moja meta-persona, nadzbiór ich wszystkich (i jeszcze kilku, o których nie wspomnę) ma się znakomicie, choćby wszyscy zdefederowali wszystkich i ich psa.
(DIR) Post #AZtaIuqKQtzbYCBr5E by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T15:22:13Z
0 likes, 0 repeats
@8petros, to niepraktyczne. Owszem, mam 3 różne konta na różnych instancjach, ale na dwóch na szczęście nic lub prawie nic się nie dzieje. Ogarnianie odpowiedzi na iluś instancjach — nie, dzięki.Aczkolwiek jeżeli taka ma być recepta ta udane życie na Fedi, to słabo to widzę.
(DIR) Post #AZtaOfSaXU7rZwpR8y by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T15:23:16Z
0 likes, 0 repeats
@JFreeWolny, ładnie ująłeś w słowa to, z czego nie całkiem sobie zdawałem sprawę. Myślę, że mam podobnie.
(DIR) Post #AZtadtE1dvNwc9H8VM by aemstuz@pol.social
2023-09-18T15:26:00Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Potępiam, ale rozumiem.
(DIR) Post #AZtas0oSEHR0CW35Ga by rato@pol.social
2023-09-18T15:28:33Z
0 likes, 0 repeats
@aemstuz a ja nie potępiam, ale też nie do końca rozumiem @AubreyDeLosDestinos
(DIR) Post #AZtbPJZzTZqrxeABuq by scyzoryk@mastodon.online
2023-09-18T15:26:48Z
0 likes, 0 repeats
@8petros @AubreyDeLosDestinos Zaraz zaraz zaraz hola hola. Jest tu gdzieś instancja dla filumenistek? Pytam się dla @dominika
(DIR) Post #AZtbPKIenVa4CB3rXM by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T15:34:34Z
0 likes, 0 repeats
@scyzoryk @8petros @dominika, przeczytałem to po polsku: "Pytam się dla Dominika". I myślę sobie: po co Dominik miałby się tym interesować? 😅
(DIR) Post #AZtbkpuKTalCJ1wGp6 by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T15:38:28Z
0 likes, 0 repeats
@rato @aemstuz, tutaj ładnie ujęto sedno sprawy:https://101010.pl/@JFreeWolny/111086626146507694Dziesiony są jak wolne miasto, gdzie jest większa zbieranina ludzi, którzy może nawet nie są z tej samej parafii, ale to przestrzeń, z której możemy operować. Wiem, że mój admin mi nie wyjebie dostępu do jakiejś tam instancji, bo ktoś ją wpisał na Fediblock. Będę chciał, to sam o to zadbam. Albo będę siekał pojedynczo. Albo wyciszę.Podejrzewam, że mamy do czynienia ze skalą wolność kontra bezpieczeństwo i spora część Fediwersu chciałaby więcej bezpieczeństwa kosztem wolności, podczas gdy druga grupa wybiera wolność kosztem bezpieczeństwa (bo albo sami się tym zajmą, albo są z grupy, która nie jest narażona na żadne nieprzyjemne rzeczy).Temat nie do pogodzenia.
(DIR) Post #AZtbwj43kDSKYd9woK by timorl@social.wuatek.is
2023-09-18T15:37:03.027897Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Co do defederacji instancji (prawie) jednoosobowych za nieblokowanie – to się zbyt często nie dzieje, przynajmniej jeśli się z tym nieblokowaniem za bardzo nie obnosisz (bo to zwykle nieprzypadkiem się koreluje z innymi problemami więc ludzie są ostrożni, patrz mrożone brzoskwinie).
(DIR) Post #AZtbwjt6gQHz6x2iNU by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T15:40:36Z
0 likes, 0 repeats
@timorl, o co chodzi z mrożonymi brzoskwiniami?Co jakiś czas nachodzi mnie sprawdzić ofertę masto.host, bo stawiam samemu mi się nie chce i bujać z tym, ale chciałbym własną domenę, a to dodatkowa robota, no i nie wiem, czy mogę mieć tam podniesiony limit znaków. I tak się to rozchodzi zawsze.
(DIR) Post #AZtd0GMIVvCydlwNpA by 8petros@petroskowo.pl
2023-09-18T15:51:55Z
0 likes, 0 repeats
Przyznaję, że sam się nie stosuję do tej zasady, no ale ja jestem outsider wśród outsiderów i Petroskowo mi wystarcza do wszystkiego. Ale logika fediwersum (oraz "osobowości mozaikowej") jest, jaka jest. Zobaczymy, może się to upowszechni.
(DIR) Post #AZtd3huMXg1Ax6W5zc by 8petros@petroskowo.pl
2023-09-18T15:52:34Z
0 likes, 0 repeats
AFAIK nie ma. Ale powinna być.
(DIR) Post #AZtdhEC8R1yuNhfsq8 by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T16:00:13Z
0 likes, 0 repeats
@8petros, zachodni ludzie akurat cenią sobie spójną osobowość w różnych kontekstach (akurat czytam o tym książkę), ale abstrahując od tego, to zgaduję, że są dwie grupy, a właściwie skala (spektrum :D), na której są ludzie od 1 osobowości po 100.000.000 osobowości i cała reszta po środku.Podobno jest tu miejsce dla każdego, więc zobaczymy, jak pójdzie.
(DIR) Post #AZtfGs7A6dBUHPuOau by Hogata@pol.social
2023-09-18T16:17:51Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Zapraszamy na polsocial
(DIR) Post #AZtfam5kCzGtOMjghs by ark_r@mastodon.social
2023-09-18T16:21:24Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Dlatego jestem na mastodon.social, który jest tak wielki, że nie ma żadnej społeczności i nie sposób dowiedzieć się o jakiś dramach i przypałach.
(DIR) Post #AZtfeAU7yHYPunl7rs by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T16:22:05Z
0 likes, 0 repeats
@ark_r, ale ma 500 znaków, a to za mało. Mam swoje potrzeby.
(DIR) Post #AZtgiogOYgWrhPHGee by viq@social.hackerspace.pl
2023-09-18T16:34:06Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos @Smootnyclown > zachowanie jednego użytkownika do jakiegoś stopnia rzutuje na zachowanie pozostałychRozwiązaniem jest powiedzenie takiemu użytkownikowi, że takie zachowanie nie jest tutaj mile widziane. I wykopanie za recydywę.Admin instancji odmawia. Zachowanie **admina** zdecydowanie rzutuje na reputację instancji.Niech tacy ludzie, o których jest zamieszanie, szukają gdzie się przenieść, albo utrzymują własną instancję.
(DIR) Post #AZth3pDjkopDRqtHO4 by viq@social.hackerspace.pl
2023-09-18T16:37:54Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Tu nie chodzi o to, że ktoś (użytkownik) złamał tabu. Tu chodzi o to, że admin instancji, odpowiedzialny za moderację instancji, stwierdził, że mu to zupełnie nie przeszkadza, i nic z tym nie ma zamiaru zrobić, ani teraz, ani w przyszłości.Jeśli taka jest polityka instancji, to cóż, niewiele opcji pozostaje, by nie dopuszczać do takiego zachowania w fediverse.
(DIR) Post #AZthP8cCqAJTgHUyQa by aemstuz@pol.social
2023-09-18T16:41:46Z
0 likes, 0 repeats
@rato @AubreyDeLosDestinos Ja rozumiem tę pragmatyczną część.Mógłbym nawet sobie sam zablokować ten cały serwer, ale jest tam paru ciekawych ludzi, których nadal chcę followować. Niestety, koszt odcięcia się od jakiejś instancji (przeniesienia z - też) rośnie wraz z ilością użytkowników tego serwera. W rezultacie, duży może więcej. Admin 101010 mógłby nie kasować rasistowskich postów, a i tak niewielu ludzi by go opuściło. Tzw. głosowanie nogami, po prostu nie działa. A przynajmniej nie tak szybko i nie tak skutecznie.Nie zgadzam się z taką polityką, że *niech sobie każdy banuje kogo chce*. Myślę, że to podejście będzie robiło się coraz gorsze wraz ze wzrostem liczby użytkowników serwera. W zasadzie wydaje mi się, że tak też do sprawy podchodzi X i w jego skali to się wybitnie nie sprawdza.
(DIR) Post #AZthT1fkazLXJ40hua by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T16:42:29Z
0 likes, 0 repeats
@viq, na ten moment rozmawiamy o pierwszej reakcji, która została zmieniona potem po naradzie moderatorskiej (niestety dowiedziałem się o tym z komentarza w jakimś wątku, więc propagacja przypadkowa). Wpisów, z tego, co wiem, już nie ma. Może z poślizgiem, ale nikt tu chyba nie zajmuje się zawodowo prowadzeniem moderacji.Ale co, pierwsze słowo do dziennika, drugie słowo do śmietnika? Tak na pewno nic nie zbudujemy.
(DIR) Post #AZthpcJX2l1VJrOFHs by viq@social.hackerspace.pl
2023-09-18T16:43:25Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Jak uniknąć defederacji? Dbając o zachowanie norm społecznych. Na przykład przekonując admina, żeby ich pilnował. Użytkownicy nie chcą naciskać na admina, żeby pilnować takich norm społecznych (bo na przykład się z nimi nie zgadzają)? To oznacza, że instancji jako takiej nie zależy na tych normach społecznych.Argument, że użytkownik nie złamał prawa? Nikt też nie łamie prawa nie chcąc się komunikować z taką instancją 🤷
(DIR) Post #AZthpd0mRxcNTzcmhM by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T16:46:32Z
0 likes, 0 repeats
@viq, ten argument akurat nie ma racji bytu w rozmowie ze mną: "Nikt też nie łamie prawa nie chcąc się komunikować z taką instancją", ponieważ zawsze bronię prawa ludzi do blokowania kogo się chce. Ludzi i instancji.Co do tych nacisków, to — wracając do wcześniejszego stwierdzenia — sądzę, że się to sprawdzi jedynie na małych instancjach. Duże mają swoją inercję, która robi swoje.
(DIR) Post #AZthxMcbGtU2y00FeK by ark_r@mastodon.social
2023-09-18T16:47:57Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Ba... każdy ma jakieś własne preferencje. Np. nie wiem ile dla mnie znaków jest maks, ale gdy widzę zbyt długie tooty, to je po prostu pomijam. Długie artykuły czytam na blogach.
(DIR) Post #AZthzIu83yo6177wdE by viq@social.hackerspace.pl
2023-09-18T16:48:18Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos https://circumstances.run/@mawhrin/111085251210467397 odnosi się do pierwszej części.A co do moderacji... Duże instancje powinny mieć moderatorów. Albo zamienią się w śmietnik, i ten śmietnik ma spore szanse zostać odcięty.Niektóre mają. Niektóre nie mają, i zamieniają się w śmietnik, i część instancji się od nich odcięła 🤷
(DIR) Post #AZtiAUtloEsmOyISQK by timorl@social.wuatek.is
2023-09-18T16:44:24.690910Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos “Freeze peach”, prześmiewczo stosowane przeinaczenie “free speech” wynikające z tego że jak instancja ma to w opisie, to wiadomo że będzie tam kompletny ściek jak chodzi o wszelakie uprzedzenia.Smuteczek, masto.host faktycznie nieszczególnie ułatwia sprawdzenie jakie dokładnie ficzery oferuje… Ja sobie selfhostuję ale na starym pececie co mi w kuchni stoi, i do tego Akkomę (więc domyślny limit dużo większy). Fajne i mało wymagające właściwie, ale to dlatego że serwer i tak miałem, więc utrzymania jego nie wliczam w wysiłek. Jakbyś chciał brać domenę, to ino odradzam te darmowe niestety – szczególnie .tk, ale podejrzewam że ~wszystkie będą miały podobne problemy. Obecnie płacę, jak widać, za islandzką i jest spoko – się zarejestrowałem na ich stronie, i raz na rok mi ściągają z karty kasę, najwyżej ponarzekają jak się ważność karty skończyła, zero wysiłku.
(DIR) Post #AZtiAXUMBBKwR1QhjE by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T16:50:19Z
0 likes, 0 repeats
@timorl, dobre, nie znałem "freeze peach". :DOsobiście mam trudność z pojęciem wolności słowa, ponieważ nie wierzę w jej istnienie. Znaczenie z amerykańskiej konstytucji, która chyba to zapoczątkowała, ma dość ograniczone znaczenie, co nie przeszkadza ludziom rozciągać je na nie wiadomo co.
(DIR) Post #AZtiFubzdSJ9b8Z0Ma by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T16:51:19Z
0 likes, 0 repeats
@ark_r, 2048 znaków, które mam teraz, nie wystarczyło mi tylko raz. Osobiście lubię długie wpisy tutaj, ponieważ przypominają mi czasy blog.pl.
(DIR) Post #AZtiGXe8VQCAf4rlcO by viq@social.hackerspace.pl
2023-09-18T16:51:24Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos No i właśnie instancji na której jesteś grozi szersze zablokowanie. A sugestia, żeby przenieść się na inną bierze się z dwóch rzeczy- zostając masz szanse, że stracisz kontakt z resztą fediverse- zostając popierasz decyzje i akcje admina
(DIR) Post #AZtiO5ytFSsFAyAwwS by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T16:52:47Z
0 likes, 0 repeats
@viq, o tym odcięciu Dziesion od Fediwersu to czytam odkąd tu jestem, więc trochę się ta groźba zużyła (inna sprawa, że źle reaguję na groźby czy straszenie). Co do moderacji, to w końcu usunęli wpisy, więc co dokładnie popieram zostając?
(DIR) Post #AZtiScY06rKXKwkwXg by viq@social.hackerspace.pl
2023-09-18T16:53:35Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Usunięto zdaje się część wpisów, dalej zostawiając konto.
(DIR) Post #AZtiZI1inrV9iiq0hs by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T16:54:49Z
0 likes, 0 repeats
@viq, się zrobi śmietnik, to odejdę. Jeżeli mam skakać po instancjach co i rusz albo mieć naście kont na każdy temat, to nie widzę tu miejsca dla siebie. Albo to wypali tak, jak to używam, albo całkowita defederacja nie będzie miała znaczenia.
(DIR) Post #AZtjQ3j4hgkciPHJuS by dominika@typo.social
2023-09-18T17:03:37Z
0 likes, 0 repeats
@8petros @AubreyDeLosDestinos @scyzoryk wowowow stop! skąd w ogóle filumenistki w tym składzie? i co mogę zdefedrować z poziomu instancji filumenistek???
(DIR) Post #AZtjQ5qEq1fZHCe4Lw by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T17:04:20Z
0 likes, 0 repeats
@dominika @8petros @scyzoryk, na pewno radę parafialną Górek Dolnych. A potem sky is the limit.
(DIR) Post #AZtjZ18ngU6HIuaCYq by 8petros@petroskowo.pl
2023-09-18T17:05:30Z
0 likes, 0 repeats
Filumenistki to moja robaczywa wyobraźnia wydała z siebie, jako komplementarne do femdomu.
(DIR) Post #AZtn3lGv2DDcvVjQsS by rdrozd@101010.pl
2023-09-18T17:45:08Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos jeśli chodzi o "Może pochodzę ze starego Internetu" - no to właśnie mi się stary usenet przypomina, siedziało tam mnóstwo trolli i kretynów, ale nikt z tego powodu nie banował newsserverów, z których korzystali. Jakieś tam polityki cancelowania były, ale dotyczyły chyba ewidentnego spamu, erotyki itd.
(DIR) Post #AZtp3qSbwYcKvXMteq by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T18:07:34Z
0 likes, 0 repeats
@rdrozd, ja aż tak daleko nie sięgam, ale byłem moderatorem w latach 2003–2005 i pamiętam, że pilnowało się ewidentnego przeginania pały, a poza tym mieliśmy być dla siebie mili. Poniekąd coś takiego widzę właśnie na 101010.pl.
(DIR) Post #AZtpnMxhwyH6lBcZv6 by sp6ina@101010.pl
2023-09-18T18:15:47Z
0 likes, 0 repeats
@rdrozd Usenet, irc... oj jakie tam dyskusje się odbywały. Dzisiaj to by nie przeszło hehe i fakt jedynie spam i erotyka była na cenzurowanym a tak to czasami nikt się w język nie gryzł i nie przeszkadzało by po paru dniach normalnie ze sobą rozmawiać.@AubreyDeLosDestinos
(DIR) Post #AZtudznZCa8A5HEAM4 by mrk@101010.pl
2023-09-18T19:10:08Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos O nie… Cóż to za inba znów mnie ominęła? Czy to przez to, że już jakieś tam złe rzeczy zostały wykasowane, czy przez to, że mam tak zgrabnie filtry poustawione? 😕
(DIR) Post #AZtv0sas9g7aOpCZ4i by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T19:14:15Z
0 likes, 0 repeats
@mrk, co do filtrów, to nie wiem, ale wykasowano już.
(DIR) Post #AZtxhYP9IF1e91C7WK by julianna@101010.pl
2023-09-18T19:44:23Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos jak pójdziesz na swoją to musisz mnie zabrać.
(DIR) Post #AZtykC4UspzPhcMDmS by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T19:56:04Z
0 likes, 0 repeats
@julianna, to byłaby… nasza instancja wtedy.
(DIR) Post #AZtyyLtt8XCCEy998q by julianna@101010.pl
2023-09-18T19:58:37Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos instancja premium
(DIR) Post #AZu1LjnodRygwLaKLg by deBroglie@101010.pl
2023-09-18T20:25:15Z
0 likes, 0 repeats
@julianna @AubreyDeLosDestinos count me in
(DIR) Post #AZu25YPbJjgGvx6bXE by 74@101010.pl
2023-09-18T20:33:31Z
0 likes, 0 repeats
@deBroglieTeż zamierzam mieć konto. Jedno z kilkunastu. @julianna @AubreyDeLosDestinos
(DIR) Post #AZv0pSCvBoH5S0eRyC by dominika@typo.social
2023-09-19T07:54:07Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos @8petros @scyzoryk rada parafialna leci pierwsza w kolejności. lista będzie długa
(DIR) Post #AZv37x0fbb4q6Truym by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-19T08:19:53Z
0 likes, 0 repeats
@dominika @8petros @scyzoryk, that's the spirit.
(DIR) Post #AZv7MztTZ4qRCyvxWS by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-19T09:07:26Z
0 likes, 0 repeats
@viq, myślę o tym od wczoraj, ale dochodzę za każdym razem do wniosku, że mamy różne modele mentalne. Cenię sobie swobodę mojej instancji, a to oznacza, że czasami się trafi ktoś, z kim mi nie po drodze, ale to koszt, który jestem gotów ponieść, bo inaczej się nie da.
(DIR) Post #AZv7g9Jkke9twDMCmG by look997@karab.in
2023-09-18T17:22:48+00:00
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Powinien istnieć zewnętrzny mechanizm moderacji, który każda osoba na 101010 może zaakceptować dla siebie. Jeśli akceptuje, to jest "swój" i on konkretnie nie będzie zablokowany, ale jego kolega z 101010 który nie akceptuje takiej zewnętrznej moderacji, już nie jest swój i jest automatycznie blokowany, dopóki nie zaakceptuje takiej zewnętrznej moderacji.Oczywiście do tego trzeba by w całym Mastodon itp. zaimplementować obsługę mechanizmu zewnętrznej moderacji.Ta zewnętrzna moderacja oczywiście niczego nie usuwa, tylko ukrywa, blokuje według różnych filtrów i ręcznie.To by co najmniej spowodowało większą drobnoziarnistość "defederacji", bo blokujesz konkretnych userów nie akceptujących jakiejś zewnętrznej polityki moderacji, a nie blokujesz/defederujesz całej instancji.@Smootnyclown
(DIR) Post #AZv7gAO2mBBXFoN96W by m14i@mastodon.social
2023-09-19T09:06:49Z
0 likes, 0 repeats
@look997 @AubreyDeLosDestinos @Smootnyclown > Powinien istnieć zewnętrzny mechanizm moderacjiCzyli wszystkie problemy Twittera (między innymi centralizacja moderacji) połączone ze wszystkimi problemami Mastodona (między innymi słaby UX).Chyba, że coś źle zinterpretowałem?
(DIR) Post #AZv7gB5eA43zR2ly4G by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-19T09:10:52Z
0 likes, 0 repeats
@m14i @look997 @Smootnyclown, swoją drogą, Bluesky próbuje coś w tym kierunku robić: instancje jako takie nie mają moderacji i wszystko jest publiczne* i każdy może podpiąć swój algorytm, który może odsiewać to, czego się nie chce. Brzmi pięknie, wyjdzie jak zawsze.*Włącznie z blokami czy tam mute, bo oni bloka jako takiego nie mają; to może być dopiero pole do nadużyć. Ale to dopiero zobaczymy, *jeżeli* dotrą ze swoim projektem tak daleko, bo póki co raczej im to średnio idzie i nadal są jedyną instancją bez żadnej federacji, więc czeka ich trochę zaskoczeń, bo wielu wyzwań obecnie po prostu nie mają.
(DIR) Post #AZv7vxoTID1stHGZiS by viq@social.hackerspace.pl
2023-09-19T09:13:43Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinosNiektórzy nie chcą mieć nic wspólnego z miejscami, skąd wolno bezkarnie na innych krzyczeć i im ubliżać. Jeśli lubisz tak rozumianą wolność słowa, i akceptujesz, że inne społeczności (instancje) mogą się od tej społeczności (instancji) odciąć, to jest to świadoma decyzja.
(DIR) Post #AZvSBefSEzhtEEoAro by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-19T13:00:41Z
1 likes, 0 repeats
@viq, tak, to cena, którą znam właściwie od początku, kiedy poszła inba o post Sośnierza (moje pierwsze dwa tygodnie, chociaż jego post był znacznie starszy). Prawdopodobnie jest jakiś stopień nasycenia problematycznym elementem, przy którym mówię dość, ale jesteśmy daleko od tego.Jak napisałem komuś wczoraj, jest jakaś skala bezpieczeństwa kontra wolności (niekoniecznie słowa, bo to jest trochę skażone pojęcie) i różni użytkownicy mają różne potrzeby. Ja jestem gotów zaryzykować tego czy tamtego w swoim otoczeniu, ponieważ indywidualne narzędzia, które daje mi Mastodon, w zupełności mi wystarczają. Cały ten Fediblock postrzegam jako próbę stworzenia pewnych standardów, ale wygląda na to, że się to masowo nie przyjęło (i będzie dodatkowo zmieniać z napływem kolejnych ludzi), więc straszenie Fediblockiem po prostu nie zawsze działa.Być może pochodzę ze Starego Internetu, gdzie się nie przejmowano takimi rzeczami. Być może należę do grupy, która nie jest zagrożona różnymi atakami, więc jest mi łatwo przejść z nimi do porządku dziennego (bo ich jest tam po prostu niewiele). Nie wiem, ale moja instancja spełnia moje potrzeby, nawet jeżeli nie jest doskonała. Z tego, co widzę, jest tu sporo osób w moim wieku i mamy takie podejście w nieco większym gronie — czemu Dziesiony nie zaliczają aż takiego porzucenia, na jaki niektórzy by liczyli.A inni — no cóż, inni zrobią to, co będą czuli, że muszą zrobić. Jeżeli jest to odcięcie całej instancji z powodu jednego użytkownika i admina, to mają moje błogosławieństwo. Mental wellbeing to ważna rzecz.
(DIR) Post #AZvyhnSkH1woJ1EZ2u by look997@karab.in
2023-09-19T19:03:27+00:00
0 likes, 0 repeats
@m14i Nie, bo zewnętrzna moderacja nie jest jedna, tylko jest ich wiele, może być ich więcej rodzajów niż istniejących instancji. Do wyboru, do koloru.Ale jak chcesz mieć łączność z jakąś częścią fedi, to godzisz się na jakąś moderację.Pierwotnie ten pomysł był nawet bez tego warunkowego nie-blokowania, tylko po prostu żebyś mógł sobie jako user wybrać moderację dla siebie. Więc pomysł jest szerszy.@AubreyDeLosDestinos @Smootnyclown
(DIR) Post #AZvyhoHREYUsqEx33o by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-19T19:05:03Z
0 likes, 0 repeats
@look997 @Smootnyclown @m14i, czy temu nie miały służyć/nie służą po prostu instancje? Instancja = typ moderacji.
(DIR) Post #AZwE0L3JcnTl0XdfHc by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-19T21:56:24Z
0 likes, 0 repeats
@look997 @Smootnyclown @m14i, tak, migracje to najsłabszy element tutaj.
(DIR) Post #AZxKWfpkgpW9bq3YJM by chlopmarcin@101010.pl
2023-09-20T10:44:16Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Tak! Pełna zgoda. Warto skończyć już z kulturą defederacji jako naczelną zasadą radzenia sobie z trudnymi sytuacjami. Nie o takie Fediwersum nic nie robiliśmy. ;-) #FediDramaPL
(DIR) Post #AZxLEfmCGRbUAnNEVk by chlopmarcin@101010.pl
2023-09-20T10:52:10Z
1 likes, 0 repeats
@scyzoryk Realnie nie ma problemu ze średnią moderacją na #101010pl. Spędziłem wiele godzin na tym serwerze i nigdy, _nigdy_ nie natrafiłem na treści skandaliczne. Za każdym razem, kiedy na nie natrafiałem, to tylko dlatego, że ktoś oburzony jakimś wpisem na 101010pl nagłaśniał go z zapałem wartym lepszej sprawy. Właśnie przez te nagłaśnianie dany wpis stawał się "sławny" na całe Fediwersum. I wtedy tak - okazywało się, że ten nagłośniony wpis jest niesmaczny, głupi lub nawet nadający się do skasowania (co zresztą często się zdarzało). Ale gdyby nie to nagłaśnianie, to wpis taki skończyłby tam, gdzie powinien - zapomniany na śmietniku internetu. Z punktu widzenia zwykłego użytkownika dziesiątek, po prostu nie natrafia się na złe treści, będąc na 101010pl. Ten problem realnie nie istnieje. Mówię ze swojego własnego paroletniego doświadczenia. @74 @AubreyDeLosDestinos
(DIR) Post #AZxLfZ5fEMg5FuIonA by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-20T10:57:04Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin, postrzegam to jako skalę, gdzie decydujesz, czy wolisz wolność, czy bezpieczeństwo. Instancje decydujące się na bezpieczeństwo będą defederować i to ich prawo i nie chciałbym tego odbierać. I niestety prawdopodobnie będą uzywać #fediblock, ponieważ po to sobie ten hasztag stworzyli.Im bardziej mainstreamowy Fediwers się będzie robił, tym więcej będzie ludzi oraz instancji, dla których bezpieczeństwo nie odgrywa aż takiej roli (uwaga: bawię się przewidywanie przyszłości). Z punktu widzenia zmarginalizowanych grup to trochę słabe, ale wiara w to, że technologia rozwiąże ludzkie problemy, jest błędnym podejściem, które skaluje się tylko do jakiegoś stopnia, potem upada i przepada marnie.
(DIR) Post #AZxLmm3fPngDV9o2Eq by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-20T10:58:22Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin @scyzoryk @74, efekt Barbary Streisand, powiadasz.
(DIR) Post #AZxM0hr7pt1OWSaDdw by chlopmarcin@101010.pl
2023-09-20T11:00:54Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos To _jest_ do pogodzenia - pod warunkiem umiarkowania w ocenach i reakcjach. @rato @aemstuz
(DIR) Post #AZxM6T4xglDEQknoH2 by mkfirma@mastodon.social
2023-09-20T11:01:56Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcinTakie wpisy nagłaśniają ludzie co mają parcie na szkło i szukają taniego poklaskuAkurat w tym przypadku był to @rato Łowca politycznie niepoprawnych treści @scyzoryk @74 @AubreyDeLosDestinos
(DIR) Post #AZxMfl9CVEfsbVc5eS by 74@101010.pl
2023-09-20T11:08:19Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin @AubreyDeLosDestinos Wykonalne i stosowane już teraz przez większość polskiego fedi. Niewykonalne w anglosferze - za duża skala
(DIR) Post #AZxN57mvSiVQ3wI0oq by chlopmarcin@101010.pl
2023-09-20T11:12:53Z
0 likes, 0 repeats
@74 To jest iskierka nadziei dla polskiego #Fediwersum! 🕯️ @AubreyDeLosDestinos
(DIR) Post #AZxO7iqckKAHXBp17I by 74@101010.pl
2023-09-20T11:24:34Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin @AubreyDeLosDestinos wstrzymałbym nieco konie - w praktyce wszystko będzie zależało od zagranicy (głównie anglosfery - ale nie tylko)
(DIR) Post #AZxOnyxzCuoPgjPtL6 by chlopmarcin@101010.pl
2023-09-20T11:32:12Z
0 likes, 0 repeats
@74 Nie no, od nas też trochę zależy. @AubreyDeLosDestinos
(DIR) Post #AZxOtUPPjUMseXs6vw by kravietz@agora.echelon.pl
2023-09-20T11:32:35.952426Z
0 likes, 0 repeats
@sp6ina A za cytaty z bash.org.pl to w ogóle powinna być defederacja z automatu w kręgach grievance studies 😜@rdrozd @AubreyDeLosDestinos
(DIR) Post #AZxPszp7Y3Y5kSDysa by kravietz@agora.echelon.pl
2023-09-20T11:44:12.363570Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin Właśnie opisałeś kluczowy problem kultury fediblocka: na Fediverse oczywiście jest sporo osób po przejściach, z grup wykluczonych czy w jakiś sposób faktycznie wyższym poziomem wrażliwości. Ale te osoby akurat doskonale sobie radzą i dla nich istnieją instancje typu “safe space” z agresywnym filtrowaniem, co jest ich świętym prawem. Tylko, że na każdą taką osobę przypada setka “stróżów moralności”, którzy siedzą na instancjach ogólnych i z wypiekami na twarzy wyszukują wszystko co potencjalnie (!) mogłoby (!) kogoś (!) urazić a następnie robią z tego publiczny dramat z apelami o blokowanie, kasowanie, cancelowanie z epitetami itd. Jak dla mnie to się absolutnie niczym nie różni od stróżów moralności biegających po muzeach i dramatycznie zasłaniających antyczne rzeźby bo a nuż będzie tam przychodziła wycieczka dzieci z podstawówki i zobaczą piersi, penis albo wręcz nagie kolano…@scyzoryk @74 @AubreyDeLosDestinos
(DIR) Post #AZxQArEwCUxaL5ojJI by sondziabartoszcze@mastodon.social
2023-09-20T11:41:18Z
0 likes, 0 repeats
@8petros @AubreyDeLosDestinos Jak mam mieć osobne konto na każdą instancję to po co mi w ogóle fediwersum opierające się na możliwości dyskusji między instancjami?
(DIR) Post #AZxQArqVwn1ADdOjse by 8petros@petroskowo.pl
2023-09-20T11:42:35Z
0 likes, 0 repeats
To jest pytanie do Ciebie, nie do mnie. Ty decydujesz.
(DIR) Post #AZxR0MkCpOCEoi0Hqa by 8petros@petroskowo.pl
2023-09-20T11:52:04Z
0 likes, 0 repeats
Zachodniacy (mainstream) są głęboko rozpieszczeni w temacie bezpieczeństwa i nawet głupie profilowanie online to dla nich koniec świata. Jedno pokolenie pod butem władzy i się ogarną. Integralność to przywilej nielicznych. Widać to także z okazji inby o wybory.
(DIR) Post #AZxR1OTlrZ4sUGo47E by sondziabartoszcze@mastodon.social
2023-09-20T11:49:39Z
0 likes, 0 repeats
@8petros @AubreyDeLosDestinos Nie, to jest pytanie o zasadę działania fediwersum...
(DIR) Post #AZxZ9AixgdvPmE8E9w by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-20T13:28:06Z
0 likes, 0 repeats
@8petros, to akurat rzecz, która się powoli wykuwała od III w. n.e., nie tylko ostatnie pokolenie.Stąd np. pojecie dwulicowej osoby, co nie wzbudza takich emocji poza Zachodem, że ktoś ma inne wartości w różnych kontekstach.
(DIR) Post #AZxb8kZf6z72aAhzPs by 8petros@petroskowo.pl
2023-09-20T13:49:10Z
0 likes, 0 repeats
III w. n.e. ? Co się wtedy zadziało? Pamięć już nie ta...
(DIR) Post #AZxbUuauXOWC1vrO7c by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-20T13:54:25Z
1 likes, 0 repeats
@8petros, może to był IV (trzysta siedemdziesiąty któryś). Kościół Katolicki zaczął walczyć z małżeństwami kuzynów (celem osłabienia klanów rodzinnych), co w długiej, ponad tysiącletniej perspektywie spowodowało, że w ludziach rozwinął się indywidualizm, a także zaczęli łączyć się w dobrowolne grupy (gildie, stowarzyszenia). Na uboczu tych zmian zaczęto sobie cenić z czasem kogoś, kto we wszystkich sytuacjach przejawia jednolity i spójny światopogląd.Jest to oczywiście skandaliczne uproszczenie tematu, ale jeżeli interesuje cię temat, mogę polecić książkę, z której to zaczerpnąłem: https://en.wikipedia.org/wiki/The_WEIRDest_People_in_the_World
(DIR) Post #AZxcnNjx0r7rahSYMK by 8petros@petroskowo.pl
2023-09-20T14:06:19Z
0 likes, 0 repeats
Interesujące, indeed. Zapiszę sobie, żeby poczytać na emeryturze. :-)Ale serio, dzięki za wskazanie kierunku. Przypomniało mi się, jak pierwszy raz pojechałem do Grecji (2008) i zetknąłem się z tamtejszą kulturowo usankcjonowaną dwulicowością - nigdy się tak naprawdę do niej nie przyzwyczaiłem. Sam jestem raczej z tradycji konspiry: integralność dla swoich, a proteuszowy pragmatyzm i nóż dla wrogów. Ale teraz życie już nie jest takie proste...
(DIR) Post #AZxdXXYYqeZ7MA8rx2 by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-20T14:17:18Z
0 likes, 0 repeats
@8petros, ta książka jest fascynująca, ponieważ zanim przechodzi do części psychologicznej, robi solidny rys historyczny.Grecja to dobry kontrprzykład, bo tam był Kościół Greckokatolicki, który z małżeństwami kuzynów zaczął coś robić znacznie później i bez przekonania.
(DIR) Post #Aa01VdLcvsYYs9hXlY by maotsu@social.lol
2023-09-21T17:55:18Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos zapraszam na social.lol :D A tak serio to rozumiem.A to nie jest tak, że i tak widzisz wpisy znajomych z innych fedi? :D No jest tak przecież :D
(DIR) Post #Aa06wRe5372KASw8g4 by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-21T18:56:12Z
0 likes, 0 repeats
@maotsu, widzę z tych, które Dziesion nie zdefederowały. Dziesiony chyba nie defederują nikogo (możliwe, że z jakichś technicznych powodów, typu scammerzy itp., ale nie posiadanie innych poglądów).
(DIR) Post #Aa3OFw8ADAUYuflfW4 by rdrozd@101010.pl
2023-09-23T08:54:19Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin Pełna zgoda. Konto dla bloga mam na mastodon.cloud i tam w lokalnych jest dopiero bagno. Przypuszczam zresztą, że podobnie jest na wielu serwerach anglojęzycznych. Na polskich cały czas pełna kulturka, no chyba że się akurat ktoś oburzy. @scyzoryk @74 @AubreyDeLosDestinos