Post AZtSRGc6Zi6Lkp0aNk by imnotacasper@pol.social
(DIR) More posts by imnotacasper@pol.social
(DIR) Post #AZtRYw0OymjgCZSv1E by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T13:44:15Z
0 likes, 0 repeats
Rozumiem koncepcję defederacji, ale myślę, że to rozwiązanie stworzono z myślą o małych, homogenicznych serwerach, gdzie zachowanie jednego użytkownika do jakiegoś stopnia rzutuje na zachowanie pozostałych. Nie całkiem to jednak działa w przypadku dużych, ogólnych instancji, gdzie jest trochę przypadkowa zbieranina ludzi.
(DIR) Post #AZtSRGc6Zi6Lkp0aNk by imnotacasper@pol.social
2023-09-18T13:54:04Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Jak to nie działa? Działa i to jak najbardziej. Problemem jest identyfikowanie problematycznych serwerów dla nowych użytkowników fedi, którzy nie są zaznajomieni z siecią. Poza tym nie defederuje się z serwerami na podstawie zachowania użytkownika, a podejścia moderacji/administracji do takiej osoby i treści, które zamieszcza.Jeśli dany serwer ma takiego użytkownika i moderacja tego serwera nie reaguje to co mam zrobić jako administrator innego serwera, żeby takie treści u mnie nie lądowały?
(DIR) Post #AZtTQYCzltuRzMUBoe by rdarmila@101010.pl
2023-09-18T14:05:09Z
0 likes, 0 repeats
@imnotacasper @AubreyDeLosDestinos Admin może zrobić limit dla servera zamiast blocka. Zastanawiam się też, czy admin nie może zblokować konkretnego usera z innej instancji.
(DIR) Post #AZtTg5gjZqtaASo2Mq by imnotacasper@pol.social
2023-09-18T14:07:54Z
0 likes, 0 repeats
@rdarmila @AubreyDeLosDestinos https://docs.joinmastodon.org/admin/moderation/#limit-user"Previously known as “silencing”. A limited account is hidden to all other users on that instance, except for its followers. All of the content is still there, and it can still be found via search, mentions, and following, but the content is invisible publicly.At this moment, limit does not affect federation. A locally limited account is not limited automatically on other servers. Account limitations are reversible."To nie rozwiązuje problemu posiadania treści problematycznego użytkownika na moim hipotetycznym serwerze
(DIR) Post #AZtTpMv8sR4kDeyA9g by rdarmila@101010.pl
2023-09-18T14:09:38Z
0 likes, 0 repeats
@imnotacasper @AubreyDeLosDestinos Ale można konkretnego juzera zdalnego zblokować, czy nie? Czytam dokumentację i nie wiem...
(DIR) Post #AZtURrZjLtGIIUJGgC by rcz@101010.pl
2023-09-18T14:16:36Z
0 likes, 0 repeats
@rdarmila Można.@imnotacasper @AubreyDeLosDestinos
(DIR) Post #AZtUYz9RaCrboxPW4W by imnotacasper@pol.social
2023-09-18T14:17:53Z
0 likes, 0 repeats
@rdarmila @AubreyDeLosDestinos Tak, można. Taki użytkownik traci wtedy możliwość followania użytkowników z mojego serwera
(DIR) Post #AZtUZ2ShH52y5XRQzw by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T14:17:54Z
0 likes, 0 repeats
@imnotacasper, to miało sens jak było 2 do 5 nowych osób na serwerze tygodniowo, ale przy bardziej masowych napływach to raczej nie do utrzymania. Zasadniczo z rozbawieniem oglądam każdą taką fedidramę, widząc ile szkody to wyrządza na dłuższą metę.
(DIR) Post #AZtVGGKXaUvpYKElMW by imnotacasper@pol.social
2023-09-18T14:25:41Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Sześć, może nawet siedem lat korzystam z fedi i tych szkód nie widzę. Niech się serwery zamykają w swoje federacyjne bańki, bo na tym to polega, że jeśli nie chcę mieć kontaktu np. z rasistami to go nie muszę utrzymywać
(DIR) Post #AZtVRssSbvsMI1e1C4 by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T14:27:48Z
0 likes, 0 repeats
@imnotacasper, jak najbardziej, co więcej, uważam, że jako pojedynczy użytkownicy mamy sporo narzędzi do zarządzania naszym doświadczeniem na Fedi. I tego nigdy nie potępiałem, nawet jeżeli nie rozumiałem.
(DIR) Post #AZtWiFc9wUy9OYO6sq by imnotacasper@pol.social
2023-09-18T14:41:58Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos No to podsumuje - nie po to tag "fediblock" powstał, żeby nie ostrzegać innych serwerów przed serwerami, które nie moderują treści swoich użytkowników. Nie każdy chce lub ma czas, żeby blokować pojedyncze osoby i serwery. Oczekują, że serwer, który dana osoba wybrała jest dla tej osoby bezpieczny. Dlatego, na fedi jest tyle osób z najróżniejszych mniejszości, bo mają dosyć tego, że algorytm z popularnego medium społecznościowym specjalnie będzie bombardować tę osobę treściami, które będą budować negatywne emocje.
(DIR) Post #AZtaYq5LtDT5QboI1w by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-09-18T15:25:06Z
0 likes, 0 repeats
@imnotacasper, czasami odnoszę wrażenie, że fediblock służy nie tyle jako informacja, co prikaz od społeczności. W teorii fajnie, w praktyce wychodzi jak zawsze.