Post AZeDC2mC6pYtScMt96 by julianna@101010.pl
 (DIR) More posts by julianna@101010.pl
 (DIR) Post #AZdGXSi8z9BKgIQ01o by julianna@101010.pl
       2023-09-10T18:25:21Z

0 likes, 2 repeats

widziałam dziś na fedi wpis o tym, jak to kobiety w Polsce są uprzywilejowane, bo wiek emerytalny to 60 to r.ż.w pierwszym odruchu stwierdziłam, że to niewarte strzępienia mojego języka, ale jednak uswiadomię kolegę. kobiety kończą ODPŁATNĄ pracę o 5 lat wcześniej niż mężczyźni, ponieważ zaczynają sprawować opiekę nad wnukami lub starszymi lub chorymi członkami rodziny. NIEODPŁATNIE. bo państwo oparte na patriarchalnym systemie właśnie tak nas wykorzystuje. nie musząc tworzyć z podatków miejsc opieki.taki przywilej. #fuckpatriarchy #jebacpatriarchatkobiety są witalną częścią społeczeństwa. pora zacząć to doceniać.

(DIR) Post #AZdHKr19P1lwFwrPlY by Mateusz@101010.pl
       2023-09-10T18:34:17Z

0 likes, 0 repeats

@julianna a ten kolega pachnie mi kucem, chociaż wpisu nie widziałem

(DIR) Post #AZdHlq2l8G7t3PTp2m by julianna@101010.pl
       2023-09-10T18:39:10Z

0 likes, 0 repeats

@Mateusz tamten wyciszony, bo ni mom siły za dużo do takich tematów, ręce opadły i wlokę je za sobą po ziemi...

(DIR) Post #AZeBDLaTSLEyBPNcGG by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-09-11T05:00:24Z

0 likes, 0 repeats

@julianna Jakieś naukowe tj. Socjologiczne badania na poparcie tej tezy? Pytam z ciekawości bo jeśli to nie opinia a wypowiedz oparta na wiedzy to ja chętnie zrewiduje moją która jest oparta na artykukach i ksiazkach rzekomo opartych na badaniach które dowodzą że zmienia się model struktury społecznej w tym migrację oraz model rodziny i już nie jest jak 50 lat temu na wsi że w jednym domu mieszkała cała wielopokoleniowa rodzina i tam się umierało. I rzeczywiście wszyscy wszystkimi się zajmowali.Tak BTW czas życia mężczyzn w pl znaju? Nie trzeba być socjologiem można pójść na cmentarzu popatrzeć na tablice.A jeszcze co do socjologii i feminizmu pamiętam takie coś że studiów że w latach 80tych wyszło na jaw że najbardziej aktywne feministki z us które walczyły o prawa kobiet to były często niestety panie ... z bogatymi mężami i paniami służącymi z Meksyku które ogarniały domy przez co miały czas na filozofię. Ciekawe, co nie? Chetnie zrewiduje poglądy i nie jestem prawicowym incelem.

(DIR) Post #AZeCGHKNqiY3nMoc88 by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-09-11T05:12:08Z

0 likes, 0 repeats

@julianna Jeszcze dopowiem że fakt nietworzenia miejsc pracy oraz tego że państwo polskie nie gwarantuje pewnych rzeczy to jest to, co nas odróżnia od krajów zachodnich i cywilzowanych. Polska to jest po prostu zacofany i biedny kraj dlatego nie ma żadnego wsparcia dla wychowania dziecka czy opieki nad niepełnosprawnymi i nie ma tutaj nic do rzeczy patriarchat. To po prostu kraj z dykty i gówna wbrew temu co myślą Polacy w leasingowanych samochodach z największym TV na ścianie zalewarowanowego na 30 lat domu którego nie potrafią ogrzać.To nie ma nic wspólnego z patriarchatem.

(DIR) Post #AZeDC2mC6pYtScMt96 by julianna@101010.pl
       2023-09-11T05:22:35Z

0 likes, 0 repeats

@dadalo_admin sprawdziłam teraz na szybko czy takie badania prowadzono i z łatwością je znalazłam, co polecam również Tobie, jeśli temat rzeczywiście Cię zaciekawił i nie przyszedłeś tutaj być prawicowym incelem. ja za Ciebie robić tego nie zamierzam, bo nie mam Ci nic do udowodnienia.średnią życia mężczyzn znam i mogę tylko powiedzieć, że jest mi przykro, że nie kwitniecie w systemie stworzonym przez Was dla Was. chciałabym też, żebyście bardziej dbali o profilaktykę jeśli idzie o zdrowie.co do ostatniego Twojego argumentu się nie odniosę, bo to w istocie insynuacja, a nie argument.

(DIR) Post #AZeDnUbraWzQUzOQPw by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-09-11T05:29:21Z

0 likes, 0 repeats

@julianna Zapodaj linka, dzięki. To nie jest argument "feministki z us" tylko ciekawostka i fakt, który jak zajmowałem się lewicową filozofia obstawiam wyciągnęły jakieś siostry z Europy... ale to mnie juz mało interesuje. Dowodzi to raczej zakłamaniu skoro można być feministka i pisać o sprawach kobiet i jednocześnie wykorzystywać tania siłę robocza czyli kobiety... ale wielki dom sam się nie wysprząta. ;)

(DIR) Post #AZeDzUNOHXU7FYLN9U by julianna@101010.pl
       2023-09-11T05:31:31Z

0 likes, 0 repeats

@dadalo_admin ja mam jedno zastrzeżenie do Ciebie - żądasz ode mnie badań i książek, a sam argumentujesz z empiryki "wystarczy iść na cmentarz" "to po prostu kraj z dykty"ja mam wierzyć w Twoje opinie nie?Ty mi wierzyć w nic nie musisz, ale jak Cię interesuje i szukasz poszerzenia poglądów to zglebiaj temat, a nie dyskutuj w internecie i jak najbardziej nie wierz mi na słowo. sprawdzaj i szukaj. to się chwali.

(DIR) Post #AZeE5OMfXuNWLIoxqC by julianna@101010.pl
       2023-09-11T05:32:35Z

0 likes, 0 repeats

@dadalo_admin nie, nie zapodam. to jest Twoja praca do wykonania.

(DIR) Post #AZeE9F4A3kaEf703fs by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-09-11T05:33:17Z

0 likes, 0 repeats

@julianna Serio?

(DIR) Post #AZeFeCUJnKmRb6Yp3A by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-09-11T05:50:05Z

0 likes, 0 repeats

@julianna Już widzę różnicę pojęcie kobiety jako opiekunki zostało przetworzone genderowo za moich czasów nie było tego podejrzewam że moja wiedza i mindset są zjebane. W wolnej chwili poczytam i jak wróci z roboty (ja się opierdalam) moja żona feministka dopytam się ją o te kwestie. Zainteresowało mnie bo jest to zupełnie niezgodne z tym co wiem. Nie pisze o macierzyństwie tylko o opiece czyli np. nad starszymi członkami rodziny. A tak od strony erystycznej to ten argument wieku emerytalnego i szafowanie pojęciem opiekunki stawia was właśnie w narracji patriarchalnej. Ale to nie pierwszy raz chyba jest że lewicową narracja sama sobie strzela w stopę i pozycjonuje przez aktywistów w opcji zero jedynkowej.

(DIR) Post #AZeGg0FuLTq6C0FAoq by grzgrz@101010.pl
       2023-09-11T06:01:36Z

0 likes, 0 repeats

@julianna z tego co kojarzę to jednak nie trzeba wykazywać posiadania wnuków lub innych osób do opieki, żeby przejść na emeryturę w takim wieku. Ale przynajmniej dostaje się wtedy mniej pieniędzy z powodu luki płacowej i krótszego stażu pracy 🤡Po chwili zastanowienia jestem zaskoczony jak rzadko trafiam na ten argument przy rozmowach o wieku emerytalnym. Masz może jakieś ciekawe argumenty za lub przeciw zrównaniu wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn?

(DIR) Post #AZeHJna4tAp0SxecGO by julianna@101010.pl
       2023-09-11T06:08:48Z

0 likes, 0 repeats

@dadalo_admin wiesz, ja bardzo chętnie skorzystam z możliwości pracowania dłużej i płacenia podatków dłużej jeśli moje wnuki będą miały pewne miejsce w żłobku, a moi rodzice/teście zapewnioną opiekę lekarską czy dodatkową opiekę domową (na co pracowali całe swoje życie de facto) a to jest pogląd raczej prawicowy, wręcz socjalistyczny. nie rozumiem dlaczego miałabym w przeciwnym razie rezygnować z wyższej emerytury.

(DIR) Post #AZeHyJqEMeKS6UWzC4 by julianna@101010.pl
       2023-09-11T06:16:08Z

0 likes, 0 repeats

@grzgrz na zrównanie nie mam argumentów oprócz finansowego. ja bym bardziej roznicowała ze względu nie na płeć, a na ciężkość i warunki pracy oraz predyspozycje osobnicze. no nie wyobrażam sobie 65-letniego neurochirurga przy stole

(DIR) Post #AZeLc7RUBP5f5ucuJM by m0iga@101010.pl
       2023-09-11T06:56:56Z

0 likes, 0 repeats

@julianna @grzgrz 65letni neurochirurg często jest dopiero w ¾ swojej kariery. Zależy od jak to piszesz osobniczych predyspozycji. Nic nie zastąpi doświadczenia, a pewna ręka nie zalezy aż tak bardzo od wieku, szczególnie, że całą masę rzeczy robi się teraz przy pomocy robotów.

(DIR) Post #AZeMFNHjDLWdWUmU1g by m0iga@101010.pl
       2023-09-11T07:04:02Z

0 likes, 0 repeats

@grzgrz @julianna Zgadzam się, a argument o wychowywaniu dzieci i opiece nad członkami rodziny, to takie trochę pierdolenie, bo mężczyźni już też co raz częściej te prace wykonują, a nie ma dla nich zmiłowania.Jeśli tak do tego podchodzić, to wszystkie kobiety nie robiące czynności opiekuńczych niech pracują tyle co mężczyźni i odwrotnie.Bierzmy pod uwagę fakt, że kobiety czesto same się udupiają w te dodatkowe prace. Przykład mojej siostry, która zrezygnowała z pracy, bo za dużo innych zajęć społecznych (siostrzeniec ma już po 30ce) ma do ogarnięcia, włącznie z opieką nad obcymi jej osobami.Inna sprawa, dlaczego tak się dzieje (inne funkcjonowanie mózgu i inne potrzeby społeczne i opiekuńcze), ale jednak przymusu nie ma, tak jak faceci mimo testosteronu nie muszą walczyć z innymi facetami na każdym kroku.

(DIR) Post #AZeOYucJi6cmJLr56m by julianna@101010.pl
       2023-09-11T07:29:58Z

0 likes, 0 repeats

@m0iga dlatego różnicowanie i dobrowolność :) @grzgrz

(DIR) Post #AZeP08tMkDF4P2oX2G by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
       2023-09-11T07:34:53Z

0 likes, 0 repeats

@julianna @grzgrz, ale mógłby konsultować na przykład.

(DIR) Post #AZePtDs1w6J5lpSBZg by julianna@101010.pl
       2023-09-11T07:44:51Z

0 likes, 0 repeats

@AubreyDeLosDestinos @grzgrz ja podałam w oryginalnym wpisie argument nieodpłatnej pracy opiekuńczej zamiast finansowego właśnie ze względu na oczekiwania. sama chciałam pomocy przy moich dzieciach raczej od matki niż ojca. jak się skupić na aspekcie finansowym, bez kontekstu społecznego i relacji to zostają tylko preferencje i wolny wybór.

(DIR) Post #AZeQBwdIFXMfoKUJI8 by julianna@101010.pl
       2023-09-11T07:48:14Z

0 likes, 0 repeats

@m0iga @grzgrz przymusu nie ma a długo był, pozostały oczekiwania, których również nie ma obowiązku spełniać, ale nie wszystkie kobiety to wiedzą. dlatego ja mam nadzieję, że te moje wpisy wyladują raczej na ekranach kobiet. ale zawsze i tak najwięcej do gadania mają faceci.

(DIR) Post #AZeQERYMG8W0HuN3cO by grzgrz@101010.pl
       2023-09-11T07:48:41Z

0 likes, 0 repeats

@m0iga @julianna ważne jest jeszcze zwrócenie uwagi na różnice pokoleniowe. Osoby, które teraz przechodzą na emeryturę inaczej widzą swoje role społeczne niż ci, którzy dopiero weszli na rynek pracy. Za 40 opieka babci nad wnukami może nie być tak oczywista jak jest teraz, a i teraz skala tego jest pewnie mniejsza niż była 40 lat temu.

(DIR) Post #AZeQSH4w04mtr7CfsO by grzgrz@101010.pl
       2023-09-11T07:51:11Z

0 likes, 0 repeats

@julianna @m0iga może nas to bardziej interesuje?

(DIR) Post #AZeR1dJxIPFcyT5ccC by julianna@101010.pl
       2023-09-11T07:57:34Z

0 likes, 0 repeats

@grzgrz @m0iga gdyby tak było szukalibyście samodzielnie info zamiast konfrontacji

(DIR) Post #AZeRBHpA4hXBCQHzHM by julianna@101010.pl
       2023-09-11T07:59:19Z

0 likes, 0 repeats

@grzgrz @m0iga za to większa jest skala opieki nad starszymi i chorymi w związku ze zwiększeniem się oczekiwanej długości życia 🤷🏻‍♀️ są statystyki na to. szukajcie

(DIR) Post #AZeTF6vui2pcUJOmZM by xmsz@101010.pl
       2023-09-11T08:22:25Z

0 likes, 0 repeats

@julianna W innych krajach UE obecnie wydluzajac wiek emerytalny zrównali wiek kobiet i mężczyzn. To nie był żaden kuc tylko glos rozsądku. Mężczyźni tez mogą zajmować się wnukami są witalna częścią społeczeństwa a nie wrogami kobiet.

(DIR) Post #AZeTMqNS9CTRSQy2Uq by xmsz@101010.pl
       2023-09-11T08:23:49Z

0 likes, 0 repeats

@grzgrz @julianna No właśnie, Juliana robi samozaoranie.

(DIR) Post #AZeTTB3ACQl3JJUsvw by julianna@101010.pl
       2023-09-11T08:24:58Z

0 likes, 0 repeats

@xmsz tylko że my to mieliśmy do 2017 roku po czym TK orzekł inaczej utrwalając stereotyp roli kobiety w społeczeństwie

(DIR) Post #AZeTkMWOnlwpoOMlrU by julianna@101010.pl
       2023-09-11T08:28:04Z

0 likes, 0 repeats

mogłabym tu wrzucić milion linków, których i tak nie przeczytacie, bo przyszliście nie po to, żeby się dowiedzieć, ale żeby mi udowadniać, że sobie uroiłam problem.zostawiam jeden. i wyciszam wątek. https://www.pwe.com.pl/czasopisma/praca-i-zabezpieczenie-spoleczne/nizszy-wiek-emerytalny-kobiet-przywilej-czy-dyskryminacja-perspektywa-prawnomiedzynarodowa-i-konstytucyjna,a507111704

(DIR) Post #AZeUbHE5DjoGji1yKW by xmsz@101010.pl
       2023-09-11T08:37:38Z

0 likes, 0 repeats

@julianna Tak to wszystko polityka, trzymamy się jakichs wzorców z PRLu

(DIR) Post #AZeVMT5OwXRX86TM1o by grzgrz@101010.pl
       2023-09-11T08:46:09Z

0 likes, 0 repeats

@julianna @m0iga tak, zgadzam się.Muszę poszukać jaka w tym przypadku jest różnica między płciami. Jeżeli chodzi o opiekę nad dziećmi to wolno, ale jednak rośnie liczba ojców, którzy zajmują się dziećmi (znam mężczyzn, którzy brali na to urlop) co dobrze rokuje na późniejsze zajmowanie się wnukami. Natomiast co do opieki nad chorymi to się nie orientuję za bardzo, mam tylko własne obserwacje, że częściej korzysta się z opiekunów z pomocy społecznej, hospicjów itp, ale wciąż to kobieta pełni rolę głównego opiekuna.

(DIR) Post #AZeVcdKccOzNXTIerg by grzgrz@101010.pl
       2023-09-11T08:49:05Z

0 likes, 0 repeats

@xmsz @julianna niby gdzie? My się tu tylko kulturalnie dzielimy się opiniami i poglądami próbując zachować pełny szacunek dla osób o innych zapatrywaniach.

(DIR) Post #AZeVugwDwqxPw8UzKa by grzgrz@101010.pl
       2023-09-11T08:52:20Z

0 likes, 0 repeats

@julianna @m0iga ja próbuję. Trafiłem na słabo mi znane opinie to staram się wycisnąć ze źródła jeszcze trochę.

(DIR) Post #AZebdvna2juepOqaC8 by m0iga@101010.pl
       2023-09-11T09:56:33Z

0 likes, 0 repeats

@grzgrz @grzgrz @julianna 22 lata temu brałem urlop tzw. tacierzyński. Całę życie z dziećmi pracowałem albo na swoim, albo na pół etatu i się dzieckiem zajmowałem aż do dorosłości (drugim nadal), bo taki mamy układ z żoną, jako że jest w stanie zarobić 3x tyle co ja. Nie widze powodów, dla których miałbym zapieprzać dłużej tylko dla tego, że mam fiuta zamiast cipki. @julianna

(DIR) Post #AZebx7ge4FRVCUkqbA by grzgrz@101010.pl
       2023-09-11T10:00:01Z

0 likes, 0 repeats

@m0iga @julianna bo ta różnica w wieku emerytalnym jest krzywdząca dla obu stron, ale zrównanie dwóch liczb w ustawie nie rozwiąże całości problemu.

(DIR) Post #AZechl5Pug2UiVZx56 by m0iga@101010.pl
       2023-09-11T10:08:27Z

0 likes, 0 repeats

@julianna @grzgrz Wiesz, owszem i tego nie neguję i to trzeba zmieniać. Jestem świadom, że kobiety nie mają łatwo (ze względu na dotychczasowe) oczekiwania i wymagania wobec ich roli w życiu.Niestety jednk co raz bardziej, zamiast wyrównywać szanse, szala zaczyna się przechylać w stronę faworyzowania kobiet/ lgbt+ itd. bo wcześniej mieli gorzej.Kurde, też miałem wcześniej gorzej. Moi rodzice nie mieli szans skończyć szkoły powyżej podstawówki, bo musieli zapieprzać. To ja teraz powinienem mieć fory w związku z tym, że miałem biedę w domu, że musiałem od dzieciaka tyrać z rodzeństwem na polu, kiedy miastowi jeździli na kolonie? Nikt mi tego nie da i sam se muszę wszystko wywalczyć w swoim życiu swoją ciężką pracą, czy to zapieprzając jak osioł, czy zajmując się więcej domem i dziećmi, zeby żona mogła zarobić więcej kasy.

(DIR) Post #AZedH7Dhc37BUyJWK0 by Mateusz@101010.pl
       2023-09-11T10:14:49Z

0 likes, 0 repeats

@m0iga @julianna @grzgrz Możecie tutaj się przepychać argumentami, a ja jestem pewny, że będziemy zapieprzać dużo dłużej w pracy...Historycznie wiek emerytalny był powyżej średniej długości życia

(DIR) Post #AZedcqWONVQe50Pxxo by xmsz@101010.pl
       2023-09-11T10:18:46Z

0 likes, 0 repeats

@grzgrz @julianna właściwie to nic nie ma znaczenia mozemy sobie pierdolic do woli i tak wszystko robią bogowie z elity polskiej popis i przydupasy

(DIR) Post #AZee0x0VupER9407Ki by sp6ina@101010.pl
       2023-09-11T10:23:07Z

0 likes, 0 repeats

@Mateusz @m0iga @julianna @grzgrz Najlepsze jest to że cała ta dyskusja jest na temat mojego posta a nie zostałem oznaczony. Ba... nawet kontekst mojej wypowiedzi został olany a wybrany został tylko kawałek mający mało wspólnego z całością. Ot chodziło mi jedynie by kobiety z facetami i odwrotnie zaczęły współpracować i zrozumieli że każda płeć jest inna i ma inne predyspozycje psycho-fizyczne. I nie o walkę tu chodzi i gadanie komuś jest gorzej ale właśnie o współpracę. A argument wieku emerytalnego tak samo jak argument norm dźwigania był na zasadzie że faceci też nie mają lekko i często są na gorszej pozycji. Bo kobieta może jak facet pracować do 65roku życia ale może już (bo np ma odłożone pieniądze) przejść w wieku 60lat a facet tego wyboru nie ma. Tak samo w walce o dzieci po rozwodzie, facetowi ciężej jest by dzieci zostały przy nim.

(DIR) Post #AZeeMqRN0m1J9K0E5o by grzgrz@101010.pl
       2023-09-11T10:27:04Z

0 likes, 0 repeats

@Mateusz @m0iga @julianna Szczerze mówiąc to ja sobie nie wyobrażam zapieprzać tak jak teraz nawet do 60 roku życia. A na emeryturze nie widzi mi się pierdzieć w stołek do śmierci bo bez zajęcia też można zwariować. Koncepcja emerytury do której harujesz, a później co najwyżej chorujesz, wydaje mi się absurdalna.Na szczęście mam jeszcze trochę czasu na przygotowanie się.

(DIR) Post #AZeeUzSDNnl3QBHX1M by Mateusz@101010.pl
       2023-09-11T10:28:33Z

0 likes, 0 repeats

@grzgrzPozostaje Ci gromadzić kapitał:) @m0iga @julianna

(DIR) Post #AZeho6D0nCodjeySO0 by grzgrz@101010.pl
       2023-09-11T11:05:37Z

0 likes, 0 repeats

@sp6ina @Mateusz @m0iga @julianna dasz link do posta? Bo jakoś nie widzę na Twoim profilu.

(DIR) Post #AZehwHbgIcndOzPojA by sp6ina@101010.pl
       2023-09-11T11:07:06Z

0 likes, 0 repeats

@grzgrz https://101010.pl/@sp6ina/111034070563528406@Mateusz @m0iga @julianna

(DIR) Post #AZf78JGeRqAyskPVXk by metal_runner_@101010.pl
       2023-09-11T15:49:24Z

0 likes, 0 repeats

@julianna a tutaj kontrargumenty za tym, żeby zrownać wiek emerytalny.https://bezprawnik.pl/wiek-emerytalny-mezczyzn/