Post AZOKwgSTkirUE034Fc by bosmichal@pol.social
 (DIR) More posts by bosmichal@pol.social
 (DIR) Post #AZOKwXPfNoGSAffC7M by adamczyk@pol.social
       2023-09-03T11:46:04Z

0 likes, 0 repeats

Ta inba o Magdę Biejat nazywającą fefnaste emerytury ochłapami w żaden sposób nie jest kochani o oderwaniu i kręgosłupie moralnym Magdy (bo ona jest super osobą, znamy się dosyć długo i ja nigdy nie miałam co do wrażliwości i rozsądku Magdy wątpliwości, to jest wspaniała kobieta).Ta inba jest o tym, że polskie lewicowe środowiska mimo usilnego zaklinania rzeczywistości ciągle tkwią w tym przechujowym neoliberalnym mindsecie, w którym stwierdzenie kurwa faktu, że ktoś jest biedny, odbiera temu komuś godność i go obraża.I to jest fchuj smutne.#polityka #lewica

(DIR) Post #AZOKwgSTkirUE034Fc by bosmichal@pol.social
       2023-09-03T13:09:05Z

0 likes, 0 repeats

@adamczyk Nie, to raczej miliardowy płacz o to, że prosocjalne rozwiązania wprowadziła prawica, a razemki nie są w stanie jakkolwiek odpowiedzieć. No i nie zapominajmy o bardzo ważnym wątku doboru koalicjantów. Poza przykładaniem ręki do eksmisji z komunalnych mieszkań to również SLD zlikwidowało emerytury pomostowe, przywrócone dopiero co dzięki "faszystom" z PiS i Solidarności.

(DIR) Post #AZOKwzDE1ewwOC3ec4 by adamczyk@pol.social
       2023-09-03T13:27:03Z

0 likes, 0 repeats

@bosmichal Ale nikt nie chwali SLD. Ja odeszłam z Razem, kiedy Razem się zdecydowało na wspólny start z SLD, bo nie bardzo się widziałam z SLD na jednej liście. Natomiast też rozumiem, że gdyby nie ten wspólny start, to Razem nigdy nie miałoby tych sześciu posłanek. A widzę mnóstwo korzyści z tego, że Razem jest w sejmie. Na tym polega pragmatyczna polityka i ja to rozumiem, ja nie umiem jej robić, natomiast cieszę się, że jest ktoś kto umie.Tymczasem "faszystowskie" PiS dało Bąkiewiczowi na liście miejsce numer 18, i to jest dla mnie bardzo jasne puszczanie oka do neonazistów. Ale spoko, napierdalajmy w Magdę Biejat, bo PiS na spółkę z PO rozpierdolili cały system opieki medycznej, a teraz dobry pan rzuca pinionżek na fizjoterapię.Jak wam kurwa ten cudzysłów przechodzi przez palce, to ja nie wiem.

(DIR) Post #AZOKx9BovjlfKjTfoO by mkljczk@pl.fediverse.pl
       2023-09-03T13:33:55.311667Z

0 likes, 0 repeats

zmisgenderowałaś dwóch posłów, jakby coś

(DIR) Post #AZOjHSvFfi5LE0wuGG by Marventh@mastodon.pl
       2023-09-03T11:59:24Z

0 likes, 0 repeats

@adamczyk jest jakaś inba?Z Twojego wpisu wnioskuję, że poszło coś w stylu „dają starszym osobom w końcu a ta mówi, że to ochłapy”.

(DIR) Post #AZOjHTpyGpSI3vUCfY by adamczyk@pol.social
       2023-09-03T12:04:29Z

0 likes, 0 repeats

@Marventh tak, Łódź chyba wnioskuje o aneksję do Zawiercia https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0zXh7AocUcZx2LgN4pZ97pQD5w5SLMZLFyqhP3y7VxmouM6RDmtnxNYqp5Wzhyy5zl&id=100006437928153

(DIR) Post #AZOjHUctKwaSVeNGvA by Marventh@mastodon.pl
       2023-09-03T12:06:08Z

0 likes, 0 repeats

@adamczyk jestem teraz mobilnie, nie mogę tego otworzyć

(DIR) Post #AZOjHVUm6bglClaIuO by adamczyk@pol.social
       2023-09-03T12:09:36Z

0 likes, 0 repeats

@Marventh proszszsz

(DIR) Post #AZOjHWLawDwJqaIUEq by Marventh@mastodon.pl
       2023-09-03T12:14:51Z

0 likes, 0 repeats

@adamczyk dziękować. Kto to ten Damian?

(DIR) Post #AZOjHX6k6veaCoM8jA by adamczyk@pol.social
       2023-09-03T12:18:18Z

0 likes, 0 repeats

@Marventh Był w Razem, pracował z Ikonowiczem, teraz działa w stowarzyszeniu "Łódź dla Ludzi", też takim ikonowiczopodobnym. Dobry człowiek i porządny lewak, ale kurde no właśnie.

(DIR) Post #AZOjHXsFGJeQa8a4lk by m0bi13@pol.social
       2023-09-03T17:34:03Z

0 likes, 0 repeats

@adamczyk Dobry człowiek z organizacji lokatorskiej przypieprzający się do Magdy znanej z blokad eksmisji to ta skłonność, przez którą nie mamy ładnych rzeczy. Btw, miała rację, to ochłap rzucony przez panicza K. a nie indeksowane inflacją rozwiązanie systemowe.Piszę jako stary lewak któremu dawno odebrali kartę lewaka obrońcy „jedynej prawdziwej lewicowości (TM)”@Marventh

(DIR) Post #AZOjHYlXwht3LeSEy0 by adamczyk@pol.social
       2023-09-03T17:49:46Z

0 likes, 0 repeats

@m0bi13 No ale widzisz, jawny neonazista, jeszcze robiący tą jebaną 18stką *wink wink* wszystkim neonazistom, to jest "jeden chujek na liście", ale rozdawanie cukierków z koalicjantem, bez którego się nie ma szans na miejsce w parlamencie to jest potwarz dla prawdziwej lewicy i z tego się trzeba tłumaczyć. Ja naprawdę nie rozumiem tej polskiej lewicy, tej małostkowości, tej zawiści i tego absolutnego braku solidarności, o której się cały czas gada. 🤷🏽‍♀️@Marventh

(DIR) Post #AZOjHZSnLuTvVmgmNU by m0bi13@pol.social
       2023-09-03T18:04:46Z

0 likes, 0 repeats

@adamczyk Ujmę to krótko:Kanapa źle - trza działać!Działanie źle - nie tak nie z nimi!Z Wiosnną - źle, podpierdolka, Aga odchodziZ SLD - źle, ludzie odchodząSamemu - źle, ciężko się dostać, przez Zandberga rządzi pis…Wszystko zawsze źle dla obrońców „jedynej prawdziwej lewicowości (TM)”Jak o borze zielony uda się wejść do koalicji rządzącej z POKO to chyba nie będzie inb o cukierki, a zacznie się napierdalanie…@Marventh

(DIR) Post #AZOjHaFiQ1c5xVZqd6 by rato@pol.social
       2023-09-03T18:06:41Z

0 likes, 0 repeats

@m0bi13 Umówmy się. Lewaków trudno lubić. Bywamy wkurwiający. Wszyscy. Jedni mniej, inni bardziej. Bycie lewakiem to takie "I hate to be that guy but..." ale cały czas. Co prawda posty niektórych z Was są dużo bardziej merytoryczne, niż np. moje więc szanuję. Ale no wciąż. @adamczyk @Marventh

(DIR) Post #AZOkHU91ECjGy9xh2W by Marventh@mastodon.pl
       2023-09-03T18:17:56Z

0 likes, 0 repeats

@rato Ja odwrócę kota ogonem. To nie lewaków trudno lubić, tylko idee i podejście jest na tyle „pod prąd” ogólnie przyjętemu kierunkowi, że trudno je innym zaakceptować, że można inaczej. Sam po sobie widzę, że nie wszystko „lewe” na masto mi wchodzi lecz wywołuje lekki opór myśli i nastawienia. Ja to sobie badam wewnętrznie bo mam ku temu narzędzia. Ilu ich nie ma? @m0bi13 @adamczyk

(DIR) Post #AZOkNMgFtLb7YeJNNg by rato@pol.social
       2023-09-03T18:19:01Z

0 likes, 0 repeats

@Marventh to plus lata antagonistycznej propagandy, tak. Red Scare jest silny zarówno na zachodzie jak i w Polsce. @m0bi13 @adamczyk

(DIR) Post #AZOkZHFtt6cKCufGOu by Marventh@mastodon.pl
       2023-09-03T18:21:08Z

0 likes, 0 repeats

@rato W ogóle przypisywanie już tych stron lewa-prawa mnie nudzi i męczy czasami. Owszem, te różne idee i pomysły społeczne wyrastają z lewicowości ale czy to nie pora, by określić je jakoś inaczej? Trans-humanistyczne?@m0bi13 @adamczyk

(DIR) Post #AZOklaEX9bswXctRhY by rato@pol.social
       2023-09-03T18:23:23Z

0 likes, 0 repeats

@Marventh Może. Nie wiem. Nie mnie to oceniać. @m0bi13 @adamczyk

(DIR) Post #AZOp0RK0y8f53xnRKq by m0bi13@pol.social
       2023-09-03T18:37:40Z

0 likes, 0 repeats

@Marventh Ja lubię określenie: progresywne. A w lewicowości zmieścisz i anarchistów, komunistów, socjalistów, socjaldemokratów i socjalliberałów. To mocno odmienne idee: od braku państwa po silne państwo. @rato @adamczyk

(DIR) Post #AZOp0S9lri3teU0m0W by adamczyk@pol.social
       2023-09-03T19:07:50Z

0 likes, 1 repeats

@m0bi13 No właśnie ja nie jestem przekonana. Progresywna polityka w żaden sposób nie gwarantuje zasypywania nierówności ekonomicznych, dla mnie to jest kluczowe rozróżnienie. I tak, jasne, że konserwatywni fanatycy są straszni, ale jak się ich trochę poskrobie, to jednak zawsze się okazuje, że oni tak naprawdę służą najbogatszym do wskazywania kozłów ofiarnych i uniemożliwiania jakiejkolwiek debaty o nierównościach ekonomicznych. Za każdym kurwa razem. Poskrobiesz Ordo Iuris, wychodzi ruska oligarchia. Zawsze.@Marventh @rato

(DIR) Post #AZOp4XyCC3j0q8Y7EG by radpanda@pol.social
       2023-09-03T19:11:37Z

0 likes, 0 repeats

@rato @Marventh @m0bi13 @adamczyk jest jeszcze post-left, ale za mało teorii przeczytałem żeby ogarnąć te zawiłości.

(DIR) Post #AZOuO1LXhClZDrZh68 by m0bi13@pol.social
       2023-09-03T19:40:02Z

0 likes, 0 repeats

@adamczyk Tzn pewnie przez „progresywna polityka” rozumiemy trochę inne rzeczy. Dla mnie progresywizm bez zwalczania nierówności nie jest progresem społecznym. Potocznie w PL przyjmuje się soclib jako polityki progresywne. Imo niezbyt trafnie, bo w progresywizmie znajdziesz i teorie Marksa.  @Marventh @rato

(DIR) Post #AZOuO2GcH0Q64sHH3g by rato@pol.social
       2023-09-03T20:11:09Z

0 likes, 0 repeats

@m0bi13 i to jest mój problem z ocenianiem spektrum prawica-lewica. Łatwo jest wskazać prawicę. Lewica natomiast jest w dzisiejszych czasach bardzo płynna. @adamczyk @Marventh

(DIR) Post #AZW6h1ippQAlgQUUca by 8petros@petroskowo.pl
       2023-09-07T07:31:32Z

0 likes, 1 repeats

W jakimkolwiek kontekście nie patrzeć, to to są ochłapy. I jakościowo - rozdawnictwo dekretowe (przez tragikomiczne brutto/netto uwypuklające partyjny kult jednostki) zamiast rozwiązań systemowych. I ilościowo - w porównaniu do kwot wyprowadzanych z budżetu państwa do sieci fundacji, stowarzyszeń, firm i agentów wpływu pewnej enklawy na terytorium Włoch. To jest plucie  twarz ludziom, których wytresowano, aby dziękowali za nawodnienie organizmu.Jako antypaństwowiec mógłbym się cieszyć, gdyby nie minimum empatii, która nie pozwala mi tego traktować jako bezdusznej gry politycznej. Ilość cierpienia i śmierci, którą to za sobą pociąga jest nie do zaakceptowania.

(DIR) Post #AZWUAfCOQpC1ShPvtY by adamczyk@pol.social
       2023-09-03T13:54:04Z

0 likes, 0 repeats

@mkljczk To jest świadomy zabieg. I nie, to nie jest misgenderowanie.@bosmichal

(DIR) Post #AZWUAi8xU3ECaupjSS by mkljczk@pl.fediverse.pl
       2023-09-07T11:55:00.415107Z

0 likes, 0 repeats

nie zrozumiałem zabiegu

(DIR) Post #AZWhC2fZx6X3wt3YXY by czerwiec@101010.pl
       2023-09-07T14:21:03Z

0 likes, 0 repeats

@mkljczk @adamczyk @bosmichal pacjent nie musiał zrozumieć zabiegu, ważne że pacjent przeżył