Post AZEVTde3GUtfesDAo4 by Marventh@mastodon.pl
(DIR) More posts by Marventh@mastodon.pl
(DIR) Post #AZBjlkiAXy0AfemzVg by adamczyk@pol.social
2023-08-28T10:30:34Z
0 likes, 0 repeats
Kampania wyborcza się ledwo zaczęła, a KO i jej psychofani już nie są w stanie wytrzymać, żeby nie pokazywać jak bardzo w dupie mają swoje własne postulaty dotyczące aborcji, i jak bardzo to jest dla nich wyłącznie nieudolna próba zagospodarowania frustracji tej części wyborców, która chciałaby żyć w cywilizowanym europejskim kraju.Po wyborach nic nie zrobią ani dla kobiet/osób z macicami, ani dla elgiebetów, ani dla osób pilnie potrzebujących wsparcia psychiatrycznego. Nic. Ulgi podatkowe dla pszeciembiorców będą cisnąć, i rozpierdalać kodeks pracy, bo tyle umieją. Zesrać się i płakać, że wina Razem.#polityka #wybory
(DIR) Post #AZBjllSxjzQr0mgMRk by 8petros@petroskowo.pl
2023-08-28T11:40:37Z
0 likes, 0 repeats
Grasz w głupie gry, wygrywasz głupie nagrody.
(DIR) Post #AZC1BMSd1zlqD0JjKi by bodekpe@101010.pl
2023-08-28T10:43:56Z
0 likes, 0 repeats
@adamczyk Przez pierwsze dwa lata niezależnie od tego kto wygra wybory, nie licząc PiS-u, nikt nic nie zrobi ze względu na "strażnika Konstytucji" i skład tzw. TK.
(DIR) Post #AZC1BONNuSlS9JsZRA by rato@pol.social
2023-08-28T14:56:04Z
0 likes, 0 repeats
@bodekpe no ja myślę jednak że KO nic nie zrobi nie przez to, tylko przez fakt że mają zerową wolę polityczną do zmian. @adamczyk
(DIR) Post #AZC2LTFmjL5S7th6Xo by bodekpe@101010.pl
2023-08-28T15:09:04Z
0 likes, 0 repeats
@rato @adamczyk Nie gdybajmy, przed faktem. Nie jestem fanem Tuska, z drugiej strony nie można mu odmówić zmysłu politycznego. Co do Giertycha, to obawiam się, czy nie kieruje się przypadkiem osobistą checią zemsty na Kaczyńskim. Bicie piany przez lewicę niczego tu nie zmieni.
(DIR) Post #AZC3u2RUVOoz3wDUUi by adamczyk@pol.social
2023-08-28T15:20:43Z
0 likes, 1 repeats
@bodekpe @rato To jest dla mnie niepojęty mit, ten zmysł polityczny Tuska. On ma przyzerowy zmysł polityczny, trafił na koniunkturę, Polska wtedy dostała zastrzyk unijnych pieniędzy i to było jedyne, co tę jego ekipę tak długo utrzymało przy władzy. A zrujnował rynek pracy, zrujnował system opieki medycznej i usługi publiczne. Już nie mówiac o tym, że osobista wojenka z Kaczyńskim (która literalnie nikogo poza Lisem, Hołdysem i zgrają oszołomów z tłitera nie obchodzi) mu przesłania fakt, że sobie na listę wziął ojca współczesnych ruchów faszystowskich. A sprzeciwianie się faszyzmowi nie jest biciem piany, przestańcie do kurwy nędzy obrażać całe pokolenia socjalistów i antyfaszystów, dzięki którym ten kraj w ogóle jeszcze istnieje.
(DIR) Post #AZC45NeZz20826kMzo by rato@pol.social
2023-08-28T15:28:36Z
0 likes, 0 repeats
@bodekpe zmysłu politycznego? Tusk jest politykiem co najmniej przeciętnym. Potrafi modulować głos, elokwentnie się wypowiedzieć i to w zasadzie tyle. @adamczyk
(DIR) Post #AZC4JV7Z145zFO2N9c by realkrzysiek@pol.social
2023-08-28T15:26:33Z
0 likes, 0 repeats
@bodekpe @rato @adamczyk Niech się mści, tylko że potem będzie chciał startować na prezydenta, co może mu się skutecznie udać. Według moich kryteriów jest konserwą i bigotem. Wolę kogoś światłego o większej empatii, której u Giertycha nie dostrzegam albo jest tak mała, że nie widać.
(DIR) Post #AZC4JVt4AS5pciGJCC by bodekpe@101010.pl
2023-08-28T15:29:23Z
0 likes, 0 repeats
@realkrzysiek @rato @adamczyk Tak jak wcześniej napisałem, nie gdybajmy, póki nie było wyborów. Mam nadzieję że Giertych dostanie nauczkę od wyborców.
(DIR) Post #AZC4JWfdFswQ3Kz5tY by rato@pol.social
2023-08-28T15:31:08Z
0 likes, 0 repeats
@bodekpe A ja mam nadzieję że Tusk i jego świta, oraz każdy cyniczny sukinkot który wpadł na pomysł zaproszenia ojca współczesnego faszyzmu do rzekomo liberalnej, uśmiechniętej europejskiej partii. Plus, za zakłamanie i hipokryzję (dawno już zasłużone)Mamy do czynienia z sytuacją o katastrofalnych implikacjach.@realkrzysiek @adamczyk
(DIR) Post #AZC4TbrymPBL4cZHPc by bodekpe@101010.pl
2023-08-28T15:32:14Z
0 likes, 0 repeats
@adamczyk @rato Z tego, co się orientuję różni nas przynajmniej jedno pokolenie. Może stąd różne spojrzenie na otaczającą nas rzeczywistość. Ja pamiętam czasy, kiedy i od socjalistów się po plecach zbierało.
(DIR) Post #AZC4TcetqWJVWLSLfE by rato@pol.social
2023-08-28T15:32:59Z
0 likes, 0 repeats
@bodekpe Że ZOMO i PZPR? Haha. @adamczyk
(DIR) Post #AZC4cnDbxDZisU45cu by bodekpe@101010.pl
2023-08-28T15:34:37Z
0 likes, 0 repeats
@rato @adamczyk A który z polityków do tej pory spełnił Twoje oczekiwania? Bo moich jak dotychczas żaden.
(DIR) Post #AZC4mt1BFLadlD40A4 by rato@pol.social
2023-08-28T15:36:28Z
0 likes, 0 repeats
@bodekpe Dziemianowicz-Bąk jest blisko. Daje kobieta radę. Natomiast nigdy nie powiedziałbym o niej, że ma wybitny zmysł polityczny. A mówimy o sytuacji, w której dalej wałkujemy mit o wielkim wyzwolicielu narodu Donaldzie "de Gaulle" Tusku. @adamczyk
(DIR) Post #AZC4ok5PQSIsdcvVDc by bodekpe@101010.pl
2023-08-28T15:36:47Z
0 likes, 0 repeats
@rato @adamczyk Rozumiem, że dalej pamięcią nie sięgasz?
(DIR) Post #AZC4tBD2Wao7uvbynA by rato@pol.social
2023-08-28T15:37:37Z
0 likes, 0 repeats
@bodekpe Nie, jestem Gen-Z. Wiem natomiast że @adamczyk mówi o troszkę innych ludziach niż Bierut i jego konsorcjum idiotów.
(DIR) Post #AZC51yUx9Zxx6JBTsW by realkrzysiek@pol.social
2023-08-28T15:39:11Z
0 likes, 0 repeats
@rato @bodekpe @adamczyk Dokładnie tak jest, jednak uważam, że to ważne, żeby odstawić PiS od władzy. Mam tylko nadzieję, żeby tego typu polityka nie odwróciła się przeciwko nam, a Kaczyńskiemu w kolejnych wyborach nie przyniosła większości konstytucyjnej. Liczę na to, że Lewica wyciągnie odpowiednie wnioski z tym wyborach i przygotuje sobie grunt pod nie te, a kolejne wybory.
(DIR) Post #AZC5Cp7qLEMhDWY1nE by rato@pol.social
2023-08-28T15:41:10Z
0 likes, 0 repeats
@realkrzysiek Nie wiem, nie potrafię spojrzeć na KO inaczej niż na PiS 2.0. Dorwą się do koryta i będą tak samo rozpierdalać rzeczywistość bez opamiętania, bo zdobywając władzę nie będą musieli już nic robić. A z Giertychem w KO trendy prawdopodobnie pójdą w kierunku zabicia tej lewicy parlamentarnej w Polsce. @bodekpe @adamczyk
(DIR) Post #AZC6p9wFVWV4j3y6ue by adamczyk@pol.social
2023-08-28T15:38:37Z
0 likes, 0 repeats
@bodekpe @rato To jest właśnie problem Waszego pokolenia. Będziecie wmawiać młodym ludziom, że Moczar był socjalistą i zachowywać się tak, jakby to było ważniejsze od tego, że planeta płonie i następne pokolenie będzie toczyło wojny o wodę pitną. Ale nie, to jest bicie piany, bo Tusk utrze nosa Kaczyńskiemu, jeden stary dziad pokaże drugiemu staremu dziadowi, czyje jest na wierzchu. To właśnie dlatego młodzi ludzie się brzydzą polityką i nie chodzą na wybory.
(DIR) Post #AZC6pAX7IRzUZPDYNU by bodekpe@101010.pl
2023-08-28T15:54:49Z
0 likes, 0 repeats
@adamczyk @rato Od 89' do 2015 byłem wyborcą lewicy, po 2015 nie zagłosowałem i nie zagłosuję na lewicę, to raz.Dwa fajnie mi się z Panią dyskutowało do momentu, aż napisała Pani, że starsze pokolenie źle urządziło Wam świat. Póki co wolę, aby życie urządzało nam pokolenie Tuska niż Zanberga.I ma koniec taka dygresja:Nazywanie innych "starymi dziadami" dobrze nie świadczy o wyrażających taką opinię. Ja pracowałem ciężko przez 47 lat, czyli z pewnością więcej niż Pani żyje na tym świecie i nazywanie mnie starym dziadem mnie obraża.
(DIR) Post #AZC6pBFQdhR6mpwwRk by rato@pol.social
2023-08-28T15:59:16Z
0 likes, 0 repeats
@bodekpe Niestety troszkę wyraża Pan opinię typową dla starego dziada trochę oderwanego od realiów. Tusk dosłownie złamał swoją obietnicę i zaprosił najbardziej wpływowego faszystę do swojego ugrupowania, a Pan mówi, że woli Pan świat układany przez kogoś takiego? Ile razy trzeba napluć Wam w twarz byście zauważyli, że to nie deszcz?
(DIR) Post #AZC7HK2JYcnK9UEblw by bodekpe@101010.pl
2023-08-28T16:04:22Z
0 likes, 0 repeats
@rato Pisałem wcześniej, że nie jestem fanem Tuska, nie zagłosuję również na Giertycha. Napiszę teraz otwartym tekstem:Nie pochwalam decyzji Tuska w sprawie Giertycha. To że utarł nosa Zandbergowi tym ruchem jednak jest faktem i nikt i nic tego nie zmieni. Co do efektów, tak jak pisałem wcześniej musimy poczekać.
(DIR) Post #AZC7M4YOY595a7VNaq by rato@pol.social
2023-08-28T16:05:15Z
0 likes, 0 repeats
@bodekpe Ale efekt już jest. Tusk i cała KO tworzy warunki cieplarniane dla faszyzmu w Polsce.
(DIR) Post #AZC85R6fXpP2YjASQ4 by bodekpe@101010.pl
2023-08-28T16:13:26Z
0 likes, 0 repeats
@rato Zbyt Pan upraszcza, a szkoda.
(DIR) Post #AZC89IMtyVOgcHbIP2 by rato@pol.social
2023-08-28T16:14:08Z
0 likes, 0 repeats
@bodekpe Żaden ze mnie Pan, przecież nie jestem nawet w połowie wieku młokosa Zandberga.
(DIR) Post #AZC8HkfocZsUigTndI by bodekpe@101010.pl
2023-08-28T16:15:39Z
0 likes, 0 repeats
@rato 👍🤝
(DIR) Post #AZC90Cf3vMqIGRK75U by Raskolnikow@101010.pl
2023-08-28T16:21:02Z
0 likes, 0 repeats
@adamczyk Całą Waszą inbę pominę bo ani mi się nie chce, ani temat tego nie wart, ale "zastrzyk gotówki" to Polska dostała za rządów Belki a potem Kaczyńskiego. Tusk był premierem dopiero 3 lata po naszym wejściu do UE. Zatem to raczej tamci powinni mieć "koniunkturę", a jednak nie umieli tego wykorzystać. Mało tego - pis już za pierwszych rządów dumnie ogłaszał nasze wyjście z Unii. @bodekpe @rato
(DIR) Post #AZC90DNNGcHuTs3V9k by rato@pol.social
2023-08-28T16:23:41Z
0 likes, 0 repeats
@Raskolnikow no temat jest dość wart, bo starcie nastrojów pokoleniowych jest istotne ale co ja tam wiem@adamczyk @bodekpe
(DIR) Post #AZC9iOIS1eod5lokFc by Raskolnikow@101010.pl
2023-08-28T16:31:41Z
0 likes, 0 repeats
@rato TSą dwa wyjątkowo zacne sposoby na rozmowę: "możecie hejtować", i "ale przecież ja się nie znam". Oba są merytoryczne. Bardzo.A starcia pokoleniowe interesują mnie na poziomie zero w skali do dziesięć. Zaczną mnie interesować, jak się odbędą przy urnie wyborczej. W sieci mnie nie kręcą, bo prowadzą wyłącznie do przerzucania się odpowiedzialnością. Tymczasem wśród młodego pokolenia (zawsze tak było) prawdziwe działanie przy urnie nie miało nigdy "wzięcia". Czasu mi szkoda. I to mój wybór.@adamczyk @bodekpe
(DIR) Post #AZCAVYu5NTzKB8rq52 by rato@pol.social
2023-08-28T16:40:34Z
0 likes, 0 repeats
@Raskolnikow zaczną cię interesować przy urnie wyborczej? to zajebiście, bo demokratyczna arytmetyka jest bardzo na twoją korzyść - jest nas po prostu mniej. super. poza tym, przy urnie nic się nie zmienia bo ten kraj z dykty jest zepsuty u podstaw.@adamczyk @bodekpe
(DIR) Post #AZCBH1kFxnnxEtu2qm by Raskolnikow@101010.pl
2023-08-28T16:49:08Z
0 likes, 0 repeats
@rato Na moją korzyść szanowny dyskutancie to jest wyłącznie to, że żyję sobie spokojnie poza krajem, w którym ludzie jak widzę zawsze mają pod górkę. A to zły rząd i trzeba go zmienić, a to jest ich za mało, i nawet jak chcieliby coś zmienić to się nie da. A to jeszcze inne powody.Aha - to że żyję poza - to też był mój wybór. Zamiast narzekać - spakowałem dobytek.@adamczyk @bodekpe
(DIR) Post #AZCCC7pe0NWKcjeKiu by rato@pol.social
2023-08-28T16:59:29Z
0 likes, 0 repeats
@Raskolnikow Nie mówię, że wiecznie jest ciężko i nic się nie da, tylko zwracam uwagę na to że mogłoby być dużo lżej i lepiej gdyby nie kretyńskie wybory których ja nie miałem okazji podjąć.@adamczyk @bodekpe
(DIR) Post #AZCCUhXjyDhIao8Ikq by mgorny@pol.social
2023-08-28T16:49:58Z
0 likes, 0 repeats
@bodekpe, jak mnie wnerwia ten kult pracy, to podejście "pracowałem ciężko". Czy to nasza wina?To wasze pokolenia i pokolenia przed nimi zgotowały wam ten los, nie my. To, że "pracowaliście ciężko", to nie znaczy, że ludzkość do końca świata (czyli już niedługo, dzięki wyborom waszego pokolenia) musi "pracować ciężko", bo inaczej to Sodoma i Gomora.Już nie wspominając, że "więcej niż Pani żyje na tym świecie" jest tym bardziej bezczelne, biorąc pod uwagę, że właśnie PRZEZ WAS możemy nie mieć szansy pożyć tak długo.@adamczyk @rato
(DIR) Post #AZCCUiEdOk0ajqCYc4 by adamczyk@pol.social
2023-08-28T17:01:43Z
0 likes, 0 repeats
@mgorny przecież "więcej niż Pani żyję na tym świecie" to jest tylko trochę grzeczniejsza forma argumentu "japa, gówniaro", ja się już przyzwyczaiłam, niemniej bawi mnie niezmiernie, że w wieku 37 wiosen wciąż jestem uciszana jako ta gówniara. 🤷🏽♀️@bodekpe @rato
(DIR) Post #AZCCUird3lCUgmRhOS by rato@pol.social
2023-08-28T17:02:48Z
0 likes, 0 repeats
@adamczyk spoko, dla niektórych ludzi mając 50 będziesz za młoda by wyrażać opinie. @mgorny @bodekpe
(DIR) Post #AZCDARl13I3pnQFRke by Raskolnikow@101010.pl
2023-08-28T17:10:21Z
0 likes, 0 repeats
@rato Świat nie jest idealny. Nikt nie jest w stanie zbudować własnej przeszłości. Dlatego ja swoją przyjąłem na barki, a nie obsobaczałem poprzedniego pokolenia. Tak już jest.@adamczyk @bodekpe
(DIR) Post #AZCJ7HaP0lKv6h9s5A by zenek73@pol.social
2023-08-28T17:32:58Z
0 likes, 0 repeats
@adamczyk a tymczasem głos pokolenia zetek
(DIR) Post #AZCJ7IUPeW8huPMbNw by adamczyk@pol.social
2023-08-28T17:33:45Z
0 likes, 0 repeats
@zenek73 przecież ona ma rację.
(DIR) Post #AZCJ7JxsATIaU49dwW by zenek73@pol.social
2023-08-28T17:57:28Z
0 likes, 0 repeats
@adamczyk czy tam jej ojciec nie pisze tych tekstów? Poza tym pokolenie Z zapatrzone w smartfony czcące chińskiego bożka-tiktoka i żądające pracy 7h 4 dni w tygodniu bo praca to przeżytek i obwiniające starszych że zniszczyli planetę - ono na pewno nas uratuje. Z jak Zorro.Najpewniej oblewając kolejny obraz farbą, przy tym większość wylewając na sobie, przyklejając się "Kropelką" do ściany i krzycząc do najnowszego iPhone, że to protest przeciwko wycinaniu lasow w Amazonii. Albo przeciwko dyskryminacji mężczyzn z macicami, którzy też żądają prawa do aborcji jak tylko już będą mogli mieć (?) macicę.
(DIR) Post #AZCJ7KbZmr3eTCjLpQ by rato@pol.social
2023-08-28T18:17:00Z
0 likes, 0 repeats
@zenek73 Wow. Jako przedstawiciel Zetek widzę tutaj głównie ignoranckie pierdolenie. @adamczyk
(DIR) Post #AZCNTvYTUKB1FvJGj2 by adamczyk@pol.social
2023-08-28T16:55:17Z
0 likes, 0 repeats
@Raskolnikow No ja sobie pozwalam komentować politykę, bo się w nią sama osobiście przez 3 lata bardzo angażowałam, i bardzo jestem dumna z tych kilku rozumnych razemowych osób, które w tym sejmie siedzą. Znam ich osobiście, miałam też okazję poznać bliżej polityków z innych opcji, więc mam myślę mocno ugruntowane w rzeczywistości opinie. I ja też bardzo nie narzekam, sprawdziłam sobie kiedyś w jakichś statystykach, jestem w górnych 2% zarobków w Polsce. I nadal mnie nie stać na mieszkanie, muszę jego równowartość zwyczajnie podarować bankowi, żeby je moc zdobyć. I to jest przecież do kurwy nędzy przerażające.@rato @bodekpe
(DIR) Post #AZCNTwICkIkxXkhn0K by Raskolnikow@101010.pl
2023-08-28T17:08:04Z
0 likes, 0 repeats
@adamczyk Nie ma chyba niczego złego w komentowaniu polityki. W koncu to część tego, co nas otacza. Mnie po prostu zwyczajnie szkoda czasu i nerwów. A co do pieniędzy, to wysnuwam taki wniosek: tylko ludzie srednio bogaci mają własne pieniądze. Ani ci z dolnych warstw, ani ci obrzydliwie bogaci nie mogą nimi dysponować wedle woli🤔 @rato @bodekpe
(DIR) Post #AZCNY2VnZ4YJzT1ESO by adamczyk@pol.social
2023-08-28T17:11:34Z
0 likes, 0 repeats
@Raskolnikow Wczoraj jak jechałam do stajni, to pani w radiu mówiła, że gdzieś w Chorwacji stoi jacht, który Jan Kulczyk kupił sobie za pół miliarda złotych na sześćdziesiąte urodziny, i że córka jego Dominika go teraz wynajmuje turystom i że za ileśtam milionów złotych za dobę może być Twój. Tak że z tym o tych bogatych to pozwolę sobie się nie zgodzić.@rato @bodekpe
(DIR) Post #AZCNY3AD8osY0nvVRo by Raskolnikow@101010.pl
2023-08-28T17:18:34Z
0 likes, 0 repeats
@adamczyk A wbrew pozorom to nie jest skomplikowane. Wystarczy na spokojnie pomyśleć: co taki Kulczyk/Kulczykowa robi z pieniędzmi? Albo Bezos? Mają już wszystko: rezydencje, jachty, hektary ziemi, własne wyspy - wszystko już sobie kupili. Co robią z napływającą wciąż gotówką? Wkładają do banku. Kto więc korzysta z tych ogromny kont? No...? Właśnie! Miliarder tak naprawdę nie ma z nich pożytku, dlatego pewien mądry człowiek napisał kiedyś "Ewangelię bogactwa". Twierdził w niej, że jak człowiek umiera bogaty, to umiera zhańbiony. @rato @bodekpe
(DIR) Post #AZCNY3ht7bojhFgOwK by adamczyk@pol.social
2023-08-28T17:21:16Z
0 likes, 0 repeats
@Raskolnikow Zaczynają tymi pieniędzmi spekulować. Między innymi od roku bodajże 2008 spekulują żywnością, dzięki czemu worek ryżu czy sorgo potrafi w ciągu roku zdrożeć dwa, albo i pięć razy. I miliony ludzi umierają z głodu. Ale kogo to obchodzi, kiedy Tusk może utrzeć nosa Kaczyńskiemu!@rato @bodekpe
(DIR) Post #AZCNY4EVALuBKOwRm4 by Raskolnikow@101010.pl
2023-08-28T17:22:12Z
0 likes, 0 repeats
@adamczyk Ale spekulacja to wciąż pomnażanie gotówki, której już nie ma na co wydać. @rato @bodekpe
(DIR) Post #AZCNY4tchSnZNwBHs0 by adamczyk@pol.social
2023-08-28T17:27:46Z
0 likes, 0 repeats
@Raskolnikow Ale w ogóle tej gotówki już nie ma! To są zupełnie wirtualne pieniądze. Które mimo to, że są wirtualne napędzają ceny żywności, mieszkań, podstawowych rzeczy, na które coraz mniej ludzi stać. Ale ponieważ za te wirtualne pieniądze można też kupić polityków, to nikt nie jest w stanie tych najbogatszych powstrzymać przed pomnażaniem wirtualnych bogactw. Więc oni siedzą na górze złota, z którą nie mają co zrobić, mieszają w niej tylko, a ona od tego pęcznieje, przez co z kolei biedni stają się coraz biedniejsi. Tak w sporym uproszczeniu wygląda dzisiaj gospodarka. 🤷🏽♀️ @rato @bodekpe
(DIR) Post #AZCNY5Reew1L5U6Sum by Raskolnikow@101010.pl
2023-08-28T17:37:44Z
0 likes, 0 repeats
@adamczyk Przecież doszłaś do tego samego wniosku: nie można już w żaden sposób spożytkować swoich pieniędzy. @bodekpe @rato
(DIR) Post #AZCNY63aNuMUz7ql2O by miklo@soc.citizen4.eu
2023-08-28T18:57:59Z
0 likes, 0 repeats
@Raskolnikow @bodekpe @rato @adamczyk No właśnie można - na posiadanie i utrzymanie władzy.
(DIR) Post #AZCNY6byK3rqhlwDdQ by Raskolnikow@101010.pl
2023-08-28T18:59:59Z
0 likes, 0 repeats
@miklo A władzę "posiada" sie po co? Dla pomnożenia gotówki. Nie ma innego celu. I tu koło się zamyka.@bodekpe @rato @adamczyk
(DIR) Post #AZCNY7Jvgd1su6VK9Q by rato@pol.social
2023-08-28T19:05:52Z
0 likes, 0 repeats
@Raskolnikow można też pakować serotoninę z poczucia władzy i potęgi oraz robić to cynicznie. @miklo @bodekpe @adamczyk
(DIR) Post #AZCRQusrvUWo7efWm8 by olgamatna@kolektiva.social
2023-08-28T19:49:48Z
0 likes, 0 repeats
@rato @adamczyk Bliżej mi wiekowo do @bodekpe , niż Was @rato @adamczyk a i tak zdarza mi się usłyszeć, że jestem gówniarą i co ja tam wiem. Najczęściej „obrywam” od osób... młodszych, zwiedzionych mym młodym wyglądem. Kiedyś nawet dowiedziałam się , że „te siwe pasma włosów to imitacja siwizny, żeby wyglądać „poważnie””.@mgorny @bodekpe
(DIR) Post #AZCaB3cmYouuBWenr6 by olgamatna@kolektiva.social
2023-08-28T19:29:24Z
0 likes, 0 repeats
@adamczyk @rato– „Co do Giertycha, to obawiam się, czy nie kieruje się przypadkiem osobistą checią zemsty na Kaczyńskim”;– „osobista wojenka z Kaczyńskim”;– „Tusk utrze nosa Kaczyńskiemu, jeden stary dziad pokaże drugiemu staremu dziadowi, czyje jest na wierzchu”;– „To że utarł nosa Zandbergowi tym ruchem jednak jest faktem i nikt i nic tego nie zmieni.”;– „można wziąć Romana pierdolonego Giertycha i będzie spoko, bo to by utrzeć nosa Kaczorowi.”;@bodekpe Serio?! To jest dla Ciebie najważniejsze w polityce?!Wojenki polegające na tym, który dziaders*) któremu „nosa utarł”?!Nie sposób sprawowania władzy oraz rozwiązywania bieżących i nadchodzących problemów, tylko zapasy i boks?!Nie to, że możesz zostać bez grosza przy duszy i zagrożony szybką śmiercią, bo przyjdzie sławcio memcen i zlikwiduje zus, a kondzio berek powie, że on tylko żartował z tym bonem na leczenie i jak ktoś się chce leczyć, to się musi sam ubezpieczyć?Nie zastanawiasz się nad tym, że jeśli piękni chłopcy prawicy wezmą się za „uwolnienie” systemu oświaty, to może okazac się, że Twych dzieci nie stać na opłacenie nauki Twych wnuków.A piszę tylko o tym, co może dotczyć Cię bezpośrednio. A póki co jest super, bo znów dostaną plac zabaw i niech się bawią jak na statecznych mężów stanu przystało.donek: Oplułem ci łopatkę! He! He!;jarek: A ja ci naszczałem do wiaderka! Zyg! Zyg!;romek: A ja wam nasrałem do piaskownicy! Chłe! Chłe! Chłe!Na co wchodzi gosia dwojga nazwisk, cała na biało, i stanowczym tonem obwieszcza: „Chłopcy! Bądźcie grzeczni, bo nie będzie kisielku na podwieczorek!”.* „dziaders” to pojęcie określające mentalność, a nie wiek.Z dedykacją dla @Popularzy
(DIR) Post #AZCaB4oW8ftjsD9gmm by bodekpe@101010.pl
2023-08-28T19:50:36Z
0 likes, 0 repeats
@olgamatna @adamczyk @rato @Popularzy Właśnie dlatego, że się zastanawiam, to postanowiłem polemizować. Nikt z nas, nie chce więcej rządów prawicy, przynajmniej takiej jak obecną. Tylko na litość boską, kopać za wszystko Tuska, to trochę nieludzkie. Nie przeczytałem nigdzie opinii nikogo z lewej strony oburzenia tym, że list pis kandydują m.in. Mejza, czy Pawłowska. Tyle i aż tyle w tym temacie. Resztę rozstrzygna wyborcy przy urnach. Biedroń również obiecywał że idzie po mandat, ale jak go zdobędzie, to go odda. Można mu nadal ufać? Każde nieporozumienie między opozycja, prowadzi jedynie do tego, że Kaczyński zaciera ręce i ma na twarzy błogi usmieszek. Jeśli o mnie chodzi, to życzę lewicy wygranych wyborów.
(DIR) Post #AZCaB6BF3ffa6ynLqS by rato@pol.social
2023-08-28T21:28:08Z
0 likes, 0 repeats
@bodekpe 1. KO to dalej prawica. I to taka mocno zabetonowana w konserwatyźmie i status quo.2. Nikt nie jedzie po PiS, bo wiemy wszyscy, że są chujową partią i nie ma co mówić rzeczy oczywistych w trakcie gdy KO jest równie chujowe i aspiruje wyłącznie do bycia "lepszym od pisu" 3. Nie wiem, kto ufa Biedroniowi ale ja nie i myślę że wiele innych osób równieżJeśli nie chcesz rządów prawicy zagłosuj na lewicę, bo w środowiskach platformianych od dawna istnieje pogląd że głos na lewicę to głos na pis; a wraz z brunatnym romanem grozi to usunięciem opcji lewicujących* z polskiej polityki i wtedy zostanie sama twarda prawica.*moim zdaniem nie ma w polsce partii lewicowych@olgamatna @adamczyk @Popularzy
(DIR) Post #AZDTCJiZhpxdrlypAO by zenek73@pol.social
2023-08-29T07:44:42Z
0 likes, 0 repeats
@rato @adamczyk wiem ze jesteś Z :)
(DIR) Post #AZDTJ0aREZ2QYiMgbI by rato@pol.social
2023-08-29T07:45:55Z
0 likes, 0 repeats
@zenek73 Cieszę się więc. Mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę z poziomu absolutnej boomeriady którą wygłosiłeś wyżej bo to chochoł na chochole. @adamczyk
(DIR) Post #AZDznHAxJm8VEHvElU by mekk@mastodon.social
2023-08-29T10:24:51Z
0 likes, 0 repeats
@Raskolnikow @adamczyk @rato @bodekpe większość tych pieniędzy nie istnieje jako pieniądze, nie jest włożona nigdzie. To są wyceny wartości posiadanych firm. Bezos nie ma 200 mld $ tylko ma akcje Amazona warte 200 mld $.
(DIR) Post #AZDznI4byqei0txgW0 by Raskolnikow@101010.pl
2023-08-29T10:51:21Z
0 likes, 0 repeats
@mekk To jest tak oczywiste, że aż szkoda o tym pisać. A rzecz nie w tym, czy to fizycznie banknoty, czy akcje. Problem pozostaje ten sam. Oczywiście mogę przyznać: miliarder nie ma fizycznych banknotów w banku, tylko akcje u maklera. To coś zmienia? To wciąż ktoś inny korzysta z jego pieniędzy.@adamczyk @rato @bodekpe
(DIR) Post #AZDznIqp5bDiQQWBf6 by mekk@mastodon.social
2023-08-29T11:07:51Z
0 likes, 0 repeats
@Raskolnikow @adamczyk @rato @bodekpe nikt nie korzysta bo tych pieniędzy w ogóle nie ma. Bezos ma te swoje miliardy w akcjach tak samo, jak Ty masz 100 tysięcy w koniach (kwota przykładowa, nie wiem ile masz tych koni i ile są warte). Czy uważasz, że ktoś teraz korzysta z Twoich stu tysięcy?
(DIR) Post #AZDznJgZzAcX0wjWKm by Raskolnikow@101010.pl
2023-08-29T13:23:12Z
0 likes, 0 repeats
@mekk Przecież to jest jałowa dyskusja (w którą nie wiadomo po co dałem się wciągnąć, wspominając wyłącznie rzecz oczywistą: miliarder nie spożytkuje swoich pieniędzy), bo ona ma mniej więcej taki sens, jakbyśmy rozmawiali o tym, czy na planecie XYZ lepiej posadzic rzodkiewkę, czy pomidory🤦♂️ Pojęcie o tym nie mamy, po co to roztrząsać? A samo walenie w miliarderów że są wyłącznie złem świata sprowadzi nas do rozmowy: czy Mózg zarabiając pieniądze na wysyłaniu starlinków jest chujem, czy może trochę fajnym gościem, bo zapewnia dostęp do wiedzy w miejscach, które wszyscy inni olali. I znów wpadniemy w jałowość rozmowy. Nigdy nic nie jest czarno białe. @adamczyk @rato @bodekpe
(DIR) Post #AZDznKSR7EtxPN7jvc by adamczyk@pol.social
2023-08-29T13:32:09Z
0 likes, 0 repeats
@Raskolnikow Gdyby Musk był porządnie opodatkowany, to moglibyśmy ten dostęp do wiedzy dostarczać znacznie szerzej, skuteczniej i niezależnie od fanaberii facecika o mentalności dziesięciolatka i ego rozdętego do niepojętych rozmiarów (pamiętasz, jak straszył Ukraińców, że im zabierze te starlinki, bo nie chcieli gadać z Putinem?). Akurat kwestia nierówności ekonomicznych jest bardzo czarno-biała, dobrze zbadana i udokumentowana i nie ma nic jałowego w przypominaniu o tym. @mekk @rato @bodekpe
(DIR) Post #AZDznLXR68UklATFMO by Raskolnikow@101010.pl
2023-08-29T13:41:55Z
0 likes, 0 repeats
@adamczyk Pisałem o Ukrainie kilka dni temu, znaczy - pamiętam. Ba - nawet pisałem w kontekście takich jak my: jebiemy Mózga za stosunek do Ukrainy, ale nadal korzystamy z tłitera.😜 Na tym polega jałowość dyskusji. Bo wspominać to my se możemy, a gdzie jakieś realne działanie?Nie, nie idę w tę rozmowę jeszcze dalej. @mekk @rato @bodekpe
(DIR) Post #AZDznMLm4ylFHI1Rp2 by rato@pol.social
2023-08-29T13:49:55Z
0 likes, 0 repeats
@Raskolnikow kto korzysta, ten korzysta@adamczyk @mekk @bodekpe
(DIR) Post #AZE0u7MCK16El60Tpo by Raskolnikow@101010.pl
2023-08-29T14:02:21Z
0 likes, 0 repeats
@rato Prawda. Ja tam zaglądam. Ale nie jebię Mózga🤷♂️ Dla mnie najważniejsze jest być uczciwym względem siebie, a nie na pokaz.@adamczyk @mekk @bodekpe
(DIR) Post #AZETTMnXhZJRV4OSNU by miklo@soc.citizen4.eu
2023-08-29T07:02:17Z
0 likes, 0 repeats
@rato @bodekpe @olgamatna @Popularzy @adamczyk Jak już tak pozycjonujesz ugrupowania na osi to bądź precyzyjny - bo wrzucanie całego KO jako prawicy to chyba przesada. Zielonych tez chcesz nazywać prawicą ?
(DIR) Post #AZETTNiyG3FYNBGJtI by olgamatna@kolektiva.social
2023-08-29T19:02:51Z
0 likes, 0 repeats
@miklo Zieloni i np. Inicjatywa Polska (pamiętasz jeszcze takie ugrupowanie?) są przystawkami uciszanymi i kanibalizowanymi w celu utrzymania kilku głosów więcej do głosowania w ramach ew. dyscypliny klubowej oraz posiadania listka figowego mającego przysłonić niespecjalnie ukrywaną „jednomyślność” Partii, bo „pluralizm owszem, ale wpierw trzeba odsunąć PiS od władzy (czyt. koryta)”.Wracając do Zielonych, oto mała próbka ich lewicowości i podmiotowości w ramach Koncesjonowanej Opozycji:„"Trzeba zbierać ludzi szeroko. Idealnie byłoby, gdyby wszystkim demokratycznym partiom opozycyjnym udało się wystartować wspólnie, z jednej listy. Ale się nie udało. A to jest próba zebrania osób z całego spektrum. Musimy wygrać z PiS-em. Giertych pokazywał przez ostatnie lata, że jest po stronie demokratycznej. Nie mnie rozstrzygać, czy odkupił swoje winy” – mówi OKO.press liderka Zielonych Urszula Zielińska. ”Na moje ucho brzmi to jak recytowanie „przekazu dnia”.źródło:https://oko.press/giertych-bedzie-musial-poprzec-prawo-do-aborcji@bodekpe @Popularzy @rato @adamczyk
(DIR) Post #AZEVTde3GUtfesDAo4 by Marventh@mastodon.pl
2023-08-29T19:43:58Z
0 likes, 0 repeats
@olgamatna @miklo @bodekpe @Popularzy @rato @adamczyk @Hogata „nie mnie rozstrzygać” 🤣 a komu?!?
(DIR) Post #AZEVTeRKJIJQ7hGWbw by rato@pol.social
2023-08-29T19:44:56Z
0 likes, 0 repeats
@Marventh Bogu! @olgamatna @miklo @bodekpe @Popularzy @adamczyk @Hogata
(DIR) Post #AZEVVzltyBvWrV0VJQ by Marventh@mastodon.pl
2023-08-29T19:45:22Z
0 likes, 0 repeats
@rato @olgamatna @miklo @bodekpe @Popularzy @adamczyk @Hogata jeszcze jego tu w tym kurwidołku brakuje!
(DIR) Post #AZFwXGTEGGGsrX3xHU by MysliZakuteWSlowa@kolektiva.social
2023-08-30T08:21:40Z
1 likes, 0 repeats
Trochę późno się włączam w rozmowę, ale pozwolę sobie zauważyć, że ceny drożeją nie po to by ktoś był bogaty (nawet jeśli taki cel przyświeca drobnej burżuazji nie rozumiejącej interesu swojego klasowego), miliardy konkretnej waluty mogą być warte sporo lub nie wystarczyć na bochenek chleba i zamożność w obecnym systemie monetarnym nie wynika z ilości hajsu jaki ktoś posiada ale z dysproporcji między tym co posiadają inni, gdy rośnie płaca minimalna i zarabiasz 2k z kawałkiem zamiast 1400 to podnosi się standard życia, a ten standard to bezpieczeństwo, które jest zapleczem do buntu. Ostrożna kalkulacja klasy posiadaczy polega w moim rozumieniu na tym, żeby klasa robotnicza musiała pracować, nawet jeśli ta praca nie ma żadnego sensu, nie posiadała na własność żadnego dobytku, którego nie można jej pozbawić gdy przestanie pracować, nie posiadała żadnych praw chroniących w sytuacji buntu, w idealnej z punktu widzenia burżuazji sytuacji przeciętny pracownik byłby dwa tygodnie wypowiedzenia i miesiąc niepłacenia czynszu od bezdomności, bo z takim nożem na gardle będzie grzecznie służyć i w pas się kłaniać, a pieniądze są tylko narzędziem, które ma zdjąć odpowiedzialność za taki stan rzeczy z władzy i przenieść ją na jednostkę. Gdy słyszycie że miliarderzy pomnażają swoje fortuny, znaczy to nie mniej jak tyle, że my biedniejemy.O to samo z resztą chodzi w lobbingu na rzecz zakazu aborcji, edukacji seksualnej i ograniczenia dostępu do antykoncepcji, o kontrolę, w całym tym ekonomiczno-obyczajowym piekle zwanym cywilizacja nie chodzi o nic innego i nam jako klasie poddanej tej przemocy nie powinno chodzić o nic innego jak rozjebanie tego syfu.@Raskolnikow @rato @adamczyk @mekk @bodekpe