Post AYusegOFoKb78rrK3E by szary_kot@pol.social
 (DIR) More posts by szary_kot@pol.social
 (DIR) Post #AYtIuu2V2ZGWbE9u4m by m0iga@101010.pl
       2023-08-19T14:15:18Z

0 likes, 0 repeats

Niby coś nowego w polskiej kobiecej fantastyce, ale jednak czy nie jest to romans w fantastycznej obudowie?Opis skutecznie mnie odstraszył. #książkodon

(DIR) Post #AYtJFLFlZLhsnH6t9s by Smootnyclown@mastodon.social
       2023-08-19T14:18:58Z

0 likes, 0 repeats

@m0iga wydawnictwo Romanse, ciekawe co to może być

(DIR) Post #AYtJcrBF20PCTSCrWi by m0iga@101010.pl
       2023-08-19T14:23:14Z

0 likes, 0 repeats

@Smootnyclown A nie spojrzałem na nazwę wydawnictwa.

(DIR) Post #AYtKymxhUnhRiRtWuu by SceNtriC@101010.pl
       2023-08-19T14:38:23Z

0 likes, 0 repeats

@m0iga Wśród fantastyki młodzieżowej jest masa podgatunków typu Romantasy itd. Nie ogarniam tego za bardzo i nie wiem, czym się różni np. Young Adult od New Adult, a to właśnie od Romantasy i innych takich. Może więcej informacji ode mnie miałaby tutaj @wsercuksiazki.No i tak, jak wspomniano w komentarzach - nazwa wydawnictwa już wskazuje na to, że słusznie się obawiasz :)

(DIR) Post #AYtzeAV8sV1slGp4tM by wsercuksiazki@pol.social
       2023-08-19T22:14:03Z

0 likes, 0 repeats

@SceNtriC @m0iga Fantastyka? Zawsze chętnie, dziękuję. :D Ale tutaj sprawa jest jasna - "Założycielką Wydawnictwa Romanse jest pisarka Ewelina C.Lisowska" (za https://lubimyczytac.pl/wydawnictwo/36311/wydawnictwo-romanse/ksiazki), a sama autorka na LC ma opis "Ewelina C.Lisowska to polska autorka romansów. Zadebiutowała w 2018 roku z romansem współczesnym, religijnym pt. „Substytuty Miłości”. Pisze romanse historyczne, współczesne, sci-fi i komedie romantyczne. " Więc Twoje przeczucie jest najprawdopodobniej całkowicie słuszne. Chociaż wiadomo, zawsze się można na tym przejechać. Np. Jagna Rolska ma na LC "Autorka powieści obyczajowo-historycznych i fantastycznych.", a czytałam jej "SeeIT" i może widać jeszcze debiutancki rys, ale była to jednak fantastyka, a nie obyczajówka w otoczce. Inna rzecz, że po takim opisie spodziewałabym się klimatu np. "Delirium" Lauren Oliver, które ostatecznie w kategorii "fantastyka z wątkiem romantycznym skierowana do młodzieży" wypadła moim zdaniem całkiem dobrze. Więc to może być dobrze wyważone. Różnica polega na tym, że pani Oliver nie pisuje romansów i ukończyła filozofię, co na wejściu daje jej moim zdaniem większe szanse by nie wpaść w pułapkę "romansu w fantastycznej obudowie".

(DIR) Post #AYulff7JKa1jnsSCqO by szary_kot@pol.social
       2023-08-20T05:35:08Z

0 likes, 0 repeats

@wsercuksiazki O, Pani Profesor od literatury niepokornej wpadła do nas z wykładem 😅 Coś mi się wydaje, że jedynie Justyna byłaby dla Ciebie partnerem w tej rozmowie. Gdzieś tam często się przecinacie z takimi książkami 😉 @SceNtriC @m0iga

(DIR) Post #AYulffuwM3j4HnfqCW by SceNtriC@101010.pl
       2023-08-20T07:12:10Z

0 likes, 0 repeats

@szary_kot To zaproście Justynę tutaj, jestem ciekawy tych dyskusji :) @wsercuksiazki @m0iga

(DIR) Post #AYumUpl1WsXZZbQi80 by m0iga@101010.pl
       2023-08-20T07:21:26Z

0 likes, 0 repeats

@SceNtriC @wsercuksiazki @szary_kot Nie mam nic przeciwko romansom w każdej postaci, bo wszystko jest dla ludzi. Złości mnie jedynie bezmyślne umieszczanie w #lubimyczytać (tak wiem, ze robią to randomowi ludzie) romansów, mangi itp. w dziale Fantastyka, bo... tło historii.Romans w świecie fantastycznym, to jest zupełnie inna literatura, niż fantastyka z romansem w tle.

(DIR) Post #AYumfi4qQOsGwFt3b6 by pgronkievitz@wspanialy.eu
       2023-08-20T07:23:23Z

0 likes, 1 repeats

@m0iga @SceNtriC @wsercuksiazki @szary_kot W ogóle moim zdaniem książki w takich serwisach nie powinny być kategoryzowane, co ma sens w bibliotece, przez fizyczną reprezentację, a tagowane - wszelkie kombinacje gatunkowe miałyby swoje miejsce

(DIR) Post #AYumsla0iHUvZBgrzc by SceNtriC@101010.pl
       2023-08-20T07:25:46Z

0 likes, 0 repeats

@pgronkievitz Zgadzam się w całej rozciągłości. Co więcej, tagi pozwoliłoby bardziej sprecyzować "klimat" książki. Np., jeśli ktoś lubi pozycje obracające się wokół szkoły, jak Harry Potter, to mógłby zobaczyć tag "szkoła" przy chociażby "Rytmatyście" czy "Nibynocy" i wówczas by miał większą pewność, że to mu się spodoba.Mnie trochę zdziwiło, że "Rok 1984" i "Folwark zwierzęcy" też są w dziale "fantasy i science-fiction". Na swój sposób ma to sens, ale wiadomo, że nie o to tam chodzi. Pula kategorii w LC jest bardzo uboga.@m0iga @wsercuksiazki @szary_kot

(DIR) Post #AYunRPdUIAaDdzpyd6 by m0iga@101010.pl
       2023-08-20T07:32:01Z

0 likes, 0 repeats

@SceNtriC @szary_kot @wsercuksiazki @pgronkievitz tylko filtrowanie musi dawać możliwość #tag + #tag1 a nie tylko #tag lub #tag1, bo inaczej nie ma to sensu.

(DIR) Post #AYunVD4Cxuadov98PA by szary_kot@pol.social
       2023-08-20T07:32:42Z

0 likes, 0 repeats

@SceNtriC Koleżanka Justyna jest trochę zajętą osobą, zbytnio nie ma czasu na SM. Czyta rocznie w okolicach 200 książek, od Mistrzów po coś lekkiego. Więc rozumiesz 😉 @wsercuksiazki @m0iga

(DIR) Post #AYuni7f4NFQCouXrvc by SceNtriC@101010.pl
       2023-08-20T07:35:03Z

0 likes, 0 repeats

@szary_kot Wiem, do dzisiaj nie wiem, jak ona to robi. Gdy zobaczyłem, że w połowie roku przeczytała 100. książkę, to zacząłem zastanawiać się nad swoim życiem. @wsercuksiazki @m0iga

(DIR) Post #AYunqXReOYqp6SHWU4 by SceNtriC@101010.pl
       2023-08-20T07:36:33Z

0 likes, 0 repeats

@m0iga Dodatkowym problemem, który widzę (jeśli myślimy o szczegółowych etykietach), jest weryfikacja tych tagów oraz nierobienie z nich spoilerów. Mogłoby to być nawet rozszerzenie do LC, jeśli oni tego by nie chcieli wprowadzić.  @szary_kot @wsercuksiazki @pgronkievitz

(DIR) Post #AYuolvlsch8N3X6uzQ by szary_kot@pol.social
       2023-08-20T07:46:55Z

0 likes, 0 repeats

@SceNtriC Tam czytanie to poważna sprawa, jeszcze większe liczby się pojawiają 😂 Nie ma co popadać w minorowy nastrój, niektórzy tego potrzebują i potrafią. Ja w okolicach 100 zaczynam się zawieszać i mam już dość 😉 @wsercuksiazki @m0iga

(DIR) Post #AYupARRYWC2AEfI9L6 by wsercuksiazki@pol.social
       2023-08-20T07:51:21Z

0 likes, 0 repeats

@SceNtriC @m0iga @szary_kot @pgronkievitz Ze spoilerowaniem to sam wiesz jak jest - zacznijmy od eliminowania spoilerujących blurbów. 😅Przydałoby się rozszerzenie tematyczne, bo tak jak mówisz - między np Kate Daniels a Folwarkiem zwierzęcym różnica jest duża, a obie można włożyć do kategorii fantastyka. Brakuje mi też wskazań skąd jest dana książka. No i weryfikacja. Wczoraj dodawałam na półkę książkę, która w tagach miała literówkę.A wracając do romansów i fantasy to jest to często mój problem i doskonale to rozumiem. Np. Dostałam do recenzji fantastykę z elementem erotycznym. Tymczasem książka okazała się erotykiem osadzonym w fantastycznych realiach. 😂 Dla mnie osoby, która raczej nie trawi erotyków to była ogromna różnica. Ale są na pewno i tacy, którzy wolą erotyki niż fantasy. Grunt żeby wiedzieć co się bierze.Jednak paradoksalnie mam tez alergię na ciągłe tworzenie nowych etykiet. New adult, young adult, romantasy new adult, a nim się obejrzę muszę wiedziec czym jest slow burn new adult fantasy, co przy okazji dla mnie jest lekkim spoilerem 😂 Nie moglibyśmy pisać po prostu romans z elementami fantastyki, fantastyka z elementami romansu..? I tak wszystkiego nie sklasyfikujemy, bo musielibyśmy opisać całą książkę. 😅

(DIR) Post #AYupgzoiFncM6re8bQ by wsercuksiazki@pol.social
       2023-08-20T07:54:41Z

0 likes, 0 repeats

@szary_kot @SceNtriC @m0iga Justyna jest absolutnie cudowną inspiracją. 💙 Ja nie jestem w stanie od wielu lat przebić magicznych 80 książek. Czytamy ile możemy. 😊

(DIR) Post #AYuph0gx090Ep51S8u by SceNtriC@101010.pl
       2023-08-20T07:57:14Z

0 likes, 0 repeats

@wsercuksiazki 80, 100? Ja czytam ok. 60 na rok i uważam, że to mój limit. @szary_kot @m0iga

(DIR) Post #AYupvcpS0O8D9ny2Ay by wsercuksiazki@pol.social
       2023-08-20T07:59:53Z

0 likes, 0 repeats

@SceNtriC @szary_kot @m0iga doskonała liczba. 😉 Większa niż 12 a to i tak czyni z Ciebie zaangażowanego lekturnika. 😁 Liczy się satysfakcja. Ja ciągle sobie wyrzucam, że czytam za mało literatury pięknej...

(DIR) Post #AYuqQn9negMyAOLZ7g by SceNtriC@101010.pl
       2023-08-20T08:05:31Z

0 likes, 0 repeats

@wsercuksiazki No dobra - to czym się różni young adult od new adult? Dobrze myślę, że wiekiem bohaterów?A co do "slow burn", to domyślam się, że chodzi o relację od nienawiści do miłości?@m0iga @szary_kot @pgronkievitz

(DIR) Post #AYuqiJgdxnvJyk485g by SceNtriC@101010.pl
       2023-08-20T08:08:41Z

0 likes, 0 repeats

@wsercuksiazki A ja przestałem sobie wyrzucać, że czytam mało nie tylko literatury pięknej, ale też ambitniejszej - książki to ma być hobby i przyjemny sposób na spędzanie wolnego czasu, a też rozwój intelektualny. Ten może udzielać się też w fantastyce i kryminałach. A że czasem wyjdę ze swojej strefy komfortu to w ramach wyjątku.Także przestałem mieć jakiekolwiek wyrzuty sumienia, że nie przeczytałem wielu pozycji, które podobno "muszę przeczytać, bo inaczej nie nazywam się miłośnikiem książek". To trochę tak, jak pytam o polecaną fantastykę i zaraz odzywa się masa osób ze swoimi ulubionymi seriami po 20 tomów na 1000 stron każda i wszyscy mówią, że to ich propozycję trzeba koniecznie przeczytać. Życie jest za krótkie :)@szary_kot @m0iga

(DIR) Post #AYuqveM0R1nvqDlpEu by wsercuksiazki@pol.social
       2023-08-20T08:11:05Z

0 likes, 0 repeats

@SceNtriC @m0iga @szary_kot @pgronkievitz Tak. Ale też o ile się orientuję pod metką new adult zwykle są książki dla mlodych doroslych z gatunku romans/obyczaj. Typowa Coleen Hover (nie linczujcie mnie, ale jej książek nie trawię). Nie słyszałam żeby ktoś zaklasyfikował "Płoń dla mnie" Ilony Andrews do new adult. 🙈 No właśnie, zero konsekwencji.Nie, to frenemies albo enemies to lovers. Slow burn to bardzo powoli rozwijająca się relacja romantyczna. Probuję sobie przypomnieć, bo ostatnio widziałam jeszcze dziwniejszą etykietę na tt u któregoś z wydawnictw. Ale teraz pamietam tylko, że była ona związana z LGBT...

(DIR) Post #AYur4wRwWanoZQyhSi by SceNtriC@101010.pl
       2023-08-20T08:12:47Z

0 likes, 0 repeats

@wsercuksiazki OK, czyli klasyfikacja literatury młodzieżowej nie jest dla mnie, za głupi jestem aby zapamiętać te wszystkie nazwy :D @m0iga @szary_kot @pgronkievitz

(DIR) Post #AYusGCf6gi6pzY4LZI by wsercuksiazki@pol.social
       2023-08-20T08:25:59Z

0 likes, 0 repeats

@SceNtriC @szary_kot @m0iga No ja jeszcze nad tym pracuję. Mam z tym dwa problemy. Pierwszy jest z książkami, na które niekoniecznie mam chęć, a ewidentnie warto je przeczytać, są z klasyki i w ogóle. Drugi dotyczy masy książek, które naprawdę chciałabym przeczytać, czemu współwinny jest nasz hasztag readlist. 😅

(DIR) Post #AYusegOFoKb78rrK3E by szary_kot@pol.social
       2023-08-20T08:30:26Z

0 likes, 0 repeats

@SceNtriC Nie jest z Tobą źle; życie, praca, coś tam-coś tam i masz jeszcze czas i chęć na czytanie.@wsercuksiazki @m0iga

(DIR) Post #AYusl8VACpnW48AUM4 by wsercuksiazki@pol.social
       2023-08-20T08:31:36Z

0 likes, 0 repeats

@SceNtriC @m0iga @szary_kot @pgronkievitz E tam, ja też. Obserwuję po prostu ludzi, którzy tlumaczą mi ten świat. 😂 Poza tym nadal nie rozumiem dlaczego nie ma w tym konsekwencji. 🙈