Post AYnPmJwMuAYZ3SO06i by schmaker@schmaker.eu
(DIR) More posts by schmaker@schmaker.eu
(DIR) Post #AYnMk8GT2piEOw3IVk by Radim_dolezal@cztwitter.cz
2023-08-16T17:21:58Z
0 likes, 0 repeats
Učím se nemyslet, abych se zachránil.
(DIR) Post #AYnMk9NEv8ivqEEDho by schmaker@schmaker.eu
2023-08-16T17:29:50Z
0 likes, 0 repeats
Přesně z tohohle důvodu se doporučuje fyzická aktivita nebo nějaká piplačka lidem, kteří mají problém s tím, že se jim nedaří "nemyslet" - zaměstná to hlavu tak, že na myšlení nezbyde čas
(DIR) Post #AYnPmHB9AlayUQHGE4 by xChaos@f.cz
2023-08-16T17:38:30Z
0 likes, 0 repeats
@Radim_dolezal tohle je provokativní :-) jasně, jsou lidi, co se nějakou nutkavou činností poškozují a poškodit se jde i myšlením. Potud chápu důraz na meditaci, apod.Další věc je přepínání mozku mezi jednotlivými režimy (default mode network, alfa-vlny, beta-vlny = stres, apod.) Je velká otázka, zda nelze nějaký druh myšlení provozovat i ve stavu, kdy se mozek nachází v režimu alfa-vln. Já si myslím, že ten druh myšlení, který mi baví, souvisí právě s ukončením stresu a překlopením se do režimu mozkových alfa vln....Obecně vzato, podle mě se jde naučit myslet způsobem, který nebolí. Asi jako dítě se naučí chodit a nepadat na zem a nemít otlučená kolena... a taky mu nebudeme rozmlouvat "nutkavou potřebu chodit".Takže nikoliv "nemyslet" - ale naučit se myslet tak, aby nás to nepoškozovalo (to souvisí s nutností občas pracovat s protikladnými hypotézami, ale nedovolit mozku spouštět emoční reakce, které s některou z těch hypotéz souvisejí - to vše je tak trochu žonglování, chce to cvik, trénink...)
(DIR) Post #AYnPmIMAnG0e8uRa3E by unterwasser@mastodonczech.cz
2023-08-16T17:45:37Z
0 likes, 0 repeats
@xChaos @Radim_dolezal Já jako čerstvý 50 musím říct, že zatímco před lety jsem usnul hned na jakémkoli místě, které jste mi ukázali, dnes nedovedu ten roztočený karusel v hlavě vypnout, alfa-vlny nealfa-vlny. Otočím se v noci z boku na bok a nedej bože, abych chytil první myšlenku. Strhne to nezastavitelný vodopád myšlení. A NEJDE TO VYPNOUT!
(DIR) Post #AYnPmJwMuAYZ3SO06i by schmaker@schmaker.eu
2023-08-16T18:03:49Z
0 likes, 0 repeats
@unterwasser Občas se mi to stávalo taky, překvapivě dobře pomohlo mluvené slovo před spánkem - u mě třeba politickej podcast. Je to jako když mi někdo čte knížku na dobrou noc 😀
(DIR) Post #AYoEWk1jFAmIzPDp4q by Sandruska93@mas.to
2023-08-16T23:07:12Z
1 likes, 0 repeats
@schmaker @unterwasser @Radim_dolezal @xChaos Naučila jsem se poslouchat podcasty před spaním taky, jen tedy na jiné téma (psychologie) 😉 A musím říct, že mě to hodně uvolnilo, většinu jsem si musela pak pustit znovu, protože mě to uspalo raz dva 😀 A ráno se mi i mnohem líp probouzelo, protože v hlavě nezůstaly žádné palčivé (většinou bohužel negativní) myšlenky z předchozího večera 👌🏻
(DIR) Post #AYoUNjkIWBsimHnTKi by EhrlichovaMarie@mastodonczech.cz
2023-08-16T20:24:12Z
1 likes, 0 repeats
@schmaker @unterwasser @Radim_dolezal @xChaos Pro mě by měly mít jednu kapitolu samostatně koupitelnou... 😅