Post AYFsvhmWRcHMyRUHZ2 by bohdandlouhy@mastodonczech.cz
 (DIR) More posts by bohdandlouhy@mastodonczech.cz
 (DIR) Post #AYFsvgByM1Rs2nNZxI by Keev@mastodonczech.cz
       2023-07-31T08:12:48Z

0 likes, 0 repeats

Čím déle žiju v cizině, tím divnější mi přijde systém tykání a vykání. Tím nemyslím, že by neměla být možnost někomu vyjádřit úctu, ale jak moc se to používá/vyžaduje v běžné hovorové řeči.Není to už nějaký přežitek?

(DIR) Post #AYFsvgsrmXlABpRpoW by Jann@mastodonczech.cz
       2023-07-31T12:35:01Z

0 likes, 0 repeats

@Keev Mně tykání cizím lidem přijde nepatřičné. I tady s tím mám problém – ačkoli cítím, že do takovéto komunity to tykání patří. Rád lidem vykám, přijde mi to implicitně takové pokornější, zdvořilejší. Dobrý den, děkuji vám, mějte se hezky.Naopak je mi úplně jedno, zda druhý vyká mně. Když mi někdo začne tykat, beru – budeme si tykat (dokud to nezapomenu). Stejně tak nemám problém s tykáním v polocizích kolektivech – v práci a tak. Seznámíme se, ale nejsme si nijak blízcí. Nevadí.

(DIR) Post #AYFsvhmWRcHMyRUHZ2 by bohdandlouhy@mastodonczech.cz
       2023-07-31T12:51:30Z

0 likes, 0 repeats

@Jann @Keev Mám to velmi podobně jako vy. :) Já mám odjakživa vykání nastavené defaultně, tykání cizím lidem (a od cizích lidí) je mi nepříjemné. I v práci lidem kromě nejbližšího okruhu spolupracovníků vykám. Považuji to za normální a vychované. Tady snesu, když mi někdo tyká, já ale vykám. Občas mi někdo tykání nabídne, z toho ale radost nemám. Už proto, že si nepamatuji, s kým jsem si potykal a stejně zase skončím u vykání. Společný pobyt na nějaké socsíti za důvod k tykání nepovažuji. :)

(DIR) Post #AYFsviYNZgYnMrsV9s by Keev@mastodonczech.cz
       2023-07-31T13:38:23Z

0 likes, 0 repeats

@bohdandlouhy @Jann Vykáte i výrazně mladším kolegům?Snažím se zjistit, jestli vykání je vázáno na věk případě na respekt spojený s věkem

(DIR) Post #AYFsvjIon1htgtbaXg by schmaker@schmaker.eu
       2023-07-31T13:50:17Z

0 likes, 0 repeats

@KeevV logistice jsem automaticky tykal každému, kdo automaticky tykal mně. Často vznikla komická situace, kdy z toho dotyčnej byl celkem vyplesklej, protože to od dvacetiletýho nečekal 😀Dneska už to bohužel neprojde, charakter práce to nedovoluje@Jann @bohdandlouhy