Post AY9DbyPReQdJgQPF3o by mkfirma@mastodon.pl
(DIR) More posts by mkfirma@mastodon.pl
(DIR) Post #AY3C5Yx85ftZ6gBCro by wolnelewo@kolektiva.social
2023-07-25T10:12:57Z
1 likes, 2 repeats
Te cwaniaczki, które mówią że zmiany klimatyczne to nie problem, bo lubią ciepło, niech jadą się teraz ogrzać w pożarach na Rodos czy Korfu. Ponad 40 stopni przez dwa tygodnie…Napisałem tak wczoraj wieczorem na Twitterze i się zaczęło. Nastąpił zalew rozmaitych „specjalistów od pogody”, prawdziwych pogodynek, które zaczęły zalewać mnie mądrościami w rodzaju „ale pożary były zawsze”, ty patrz, a tu artykuł sprzed wojny o pożarze lasu. Zabawne, naprawdę zabawne.Cytuję więc wyniki zeszłorocznych badań naukowych, z których wynika, że z powodu pożarów lasów obecnie tracimy ich o 3 miliony hektarów więcej rocznie niż w 2001 r. i jest to obszar mniej więcej wielkości Belgii. Pożary odpowiadały za utratę ponad jednej czwartej powierzchni lasów w ciągu ostatnich 20 lat. Cały tekst:https://wolnelewo.pl/pozary-lasow/#klimat #KryzysKlimatyczny #ekologia #las #lasy #pożar
(DIR) Post #AY9DbyPReQdJgQPF3o by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-26T05:51:47Z
0 likes, 0 repeats
@wolnelewo Ekoterroryści sami sobie szkodzą, akty wandalizmu oblewanie zupą obrazy van Gogha to tylko woda ma młyn przeciwników ekologii, blokady lotnisk przyklejanie rąk do asfaltu żywicą epoksydową co pociąga za sobą złowrogie skutki z możliwością amputacji ręki, nie sprzyja sprawie tylko ją ośmiesza.
(DIR) Post #AY9DbzqmII5i9UCaIq by rato@pol.social
2023-07-28T08:39:07Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma sprawa "słoneczników" jest akurat bardzo prosta, bo a) obraz nie ucierpiał i b) jego istnienie nie opiera się na jakimś pięknie, tylko dosłownie służy teraz do arbitralnego rośnięcia na wartości. Niszcząc go nie godzi się w Twoje interesy - a często tych najbogatszych, którzy mają największy wpływ na zmiany klimatyczne. Jeśli chodzi natomiast o przyklejanie się do autostrady - jest to moim zdaniem ruch genialny. Oczywiście, że nie będzie zbyt popularny, jednak wydarzenia tego typu nie da się zignorować - a to sprzyja przekazywaniu wiadomości. Plus, jest to zdarzenie na tyle losowe, że władze będą miały problem z zapobieganiem im na przyszłość i dodatkowo będą obiektem presji ze strony społeczeństwa obawiającego się tego, że ktoś przyklei się na drodze poczas ich trasy do pracy. Na tym polega protest. Protest który można zignorować i zamieść pod dywan nie jest nic wart. Ale w ogóle ocenianie tych ludzi kosmetycznie nie ma sensu, bo nie chodzi o to, by robić coś dobrze lub źle, a robić w ogóle. Stawiać opór, często w desperacki sposób. W końcu to i tak przegrana walka. Cokolwiek o nich myślicie, ci ludzie reprezentują Wasze interesy bardziej, niż Shell. @wolnelewo
(DIR) Post #AY9FYB4uo3eZj17aIS by mkfirma@pol.social
2023-07-28T09:00:49Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.pl @wolnelewo Z taka argumentacja to wogóle vieżko dyskutować bo jest tak pozbawiona sensu nielogiczna do tego podszyta ideologia z XIX w. Bo ci nogacze sa źli a biedni dobrzy że człowiek tak myślący jest nie z tej epoki, odklejony od rzeczywistości żyjący w bańce ideologicznej, argumenty typu niszczenie obrazów jest dobre bo i tak nie przedstawiaja żadnej wartości estetycznej tylko sa fo pomnażania wartości To że sie tobie obraz nie podoba nie oznacza że nie przedstawia wartości artystycznej, kim ty jesteś że oceniasz i negujesz geniusz van Gogha, tobie sie podobaja pewnie traktorzystki na polu i sztuka socrealizmu, eh wasz świat jest nudny i prymitywny jak cep.
(DIR) Post #AY9GQAohzi0qYHHur2 by rato@pol.social
2023-07-28T09:10:36Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma nie oceniam geniuszu Van Gogha. Oceniam fakt, że obrazy przez niego namalowane są sprzedawane za grube miliardy i służą do prania pieniędzy przez miliarderów - czyli tych złych w kontekście naszej dyskusji, bo są to ludzie którzy kosztem mnie, ciebie i przyszłych pokoleń wyciskają naszą planetę jak cytrynę dla swojego zysku nie patrząc na koszta. Przypominam, że sam Van Gogh zmarł w biedzie, a jego obrazy magicznie zdobyły wartość po jego śmierci - jak to zwykle bywa oraz to, że uciął sobie ucho. Podejrzewam więc, że nie byłby zły za potencjalne zrujnowanie jego obrazu w imię czegoś ważniejszego.Generalnie jak zawsze ominąłeś całkowicie clóu mojej wypowiedzi, przyczepiając się do jednej rzeczy. Nie mówię, że obrazy Van Gogha nie stanowią żadnej wartości estetycznej - mówię, że są przedmiotem politycznej gry najbogatszych elit i to czyni je potencjalnym celem ataków ze strony tzw. "eko-terrorystów". Zwróciłem też uwagę na fakt, że istnienie "Słoneczników" Van Gogha jest generalnie obojętne większości ludzi, którzy w skutek tej właśnie gry w którą owe "Słoneczniki" są zamieszane mogą stracić perspektywy na życie na planecie, na której żyją. Dlatego proszę cię, przemyśl to, zanim nazwiesz mnie marksistą i człowiekiem zacofanym. @mkfirma@mastodon.pl @wolnelewo
(DIR) Post #AYJY0m0woWuZ8zeMDo by mkfirma@mastodon.pl
2023-08-02T08:14:47Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@pol.social @wolnelewo Na takie wpisy właśnie nie odpowiadam bo to lanie wody i powtórka z tego co już wcześniej napisałeś, jestem człowiekiem konkretnym o ścisłym umyśle i typowe zagadywanie kogoś potokiem nic nie znnaczących słów nie jest dla mnie sensowne.
(DIR) Post #AYJY9VpKMrfBXuNjMG by rato@pol.social
2023-08-02T08:16:23Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl @mkfirma xD no dobra, zatem przepraszam pana "konkretnego" o "ścisłym umyśle" nie zdolnym do konstruktywnej analizy wpisu XD@wolnelewo
(DIR) Post #AYLOBzI9B8uAHcK6eO by mkfirma@pol.social
2023-08-03T05:34:09Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.pl @wolnelewo Nie przeceniaj sie, nie jesteś kimś którego wpisy sa warte mojego cennego czasu i analizy
(DIR) Post #AYLPtREfGAstM6ydvM by rato@pol.social
2023-08-03T05:53:16Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma clearly ;) po prostu nie docieram poziomem do twoich gigancich ramion. na szczęście mogę wylegiwać się w twoim blasku z nadzieją, że kiedyś będę równie wielki! @mkfirma@mastodon.pl @wolnelewo