Post AXuiF1IlN3qwmSXeHA by antygon@pol.social
 (DIR) More posts by antygon@pol.social
 (DIR) Post #AXscvnVVXuwMPPb7o0 by antygon@pol.social
       2023-07-20T07:14:37Z

0 likes, 2 repeats

No to się Hołek popisał. Ekspert.Kierowca przestraszył się pieszego i dlatego popylał 150 po mieście i dlatego droga mu się skończyła przez remont mostu. Tak, to 100% wina pieszego. /s

(DIR) Post #AXscvoFamZnsiL9vdY by 74@101010.pl
       2023-07-20T08:32:43Z

0 likes, 0 repeats

@antygon Bazując na przytoczonym przez Ciebie fragmencie... Hołek miał rację.Nagła reakcja na pieszego? Prawda.Utrata przyczepności i kontroli nad pojazdem? Też prawda.Oczywiście Hołek nie wspomina o kilkakrotnym przekroczeniu prędkości, ani nie przypisuje winy (tak jak trzeba) kierowcy. Domyślam się nawet dlaczego.Bo o to nikt go kruci nie pytał :troll_face: Wszystkie twoje słowa mogą zostać użyte przeciwko tobie.(a może rzeczywiście przepisywał winę pieszemu? Z tego fragmentu to nie wynika)

(DIR) Post #AXsdamGT4RjAQb6Uds by antygon@pol.social
       2023-07-20T08:40:07Z

0 likes, 0 repeats

@74 fair, tu cały wywiad: https://natemat.pl/499460,holowczyc-o-wypadku-w-krakowieOraz, to co nie wybrzmiało w mojej wypowiedzi, to stwierdzenie faktu, że kierowca był bardziej skupiony na pachołkach zwężających drogę w które wjeżdżał i na tym że mu się ta droga kończy i że most remontują. On tego pieszego mógł nawet nie zauważyć.

(DIR) Post #AXt49uhOImMvWv6yh6 by 74@101010.pl
       2023-07-20T13:37:49Z

0 likes, 0 repeats

No to się @antygon popisał .Z wywiadu: „Według mnie kierowca miał pełną świadomość nadmiernej prędkości, z jaką się poruszał i wiedział, że jeżeli uderzy w pieszego, to tamten nie będzie miał żadnych szans na przeżycie.”„Tak, jest. Po prostu trzeba jechać z odpowiednią prędkością. Tam zresztą chyba padał deszcz, czyli szansa na przyczepność była niewielka. Asfalty, jakie są w Polsce, to akurat wszyscy wiemy. Są gładkie i dość śliskie. Trzeba mieć zwyczajnie świadomość, gdzie się jeździ i co ważniejsze – po czym. Oczywiście, że prędkość była nieodpowiednia.”„Jest takie bardzo proste stwierdzenie, które jest kluczowe. Należy dostosowywać prędkość do możliwości, warunków i miejsca. To jest właśnie ta wielka rzecz. Czasem ograniczenia prędkości są w totalnie nielogicznych miejscach i wydaje mi się, że ludzie są trochę na nie znieczuleni. Bardzo ważne jest jednak, aby zacząć mówić nie tylko "bezpieczeństwo", ale przede wszystkim "odpowiedzialność".”Higiena informacyjna, jakby to powiedział kmic.DW @JFreeWolny @zmorka_666 @pankwiaciara @dzwiedziu @dawidci @zenek73 @WulgarnyGracz @thorcik @btd

(DIR) Post #AXt4JoeRdoq9faSILY by btd@bifrost.berzerk.pl
       2023-07-20T13:39:35Z

0 likes, 0 repeats

@74 @antygon przecież nas filmie nie widać reakcji na pieszego, więc dalej nie ma co sobie strzępić

(DIR) Post #AXt4UAmoCOznDRJ2W0 by 74@101010.pl
       2023-07-20T13:41:29Z

0 likes, 0 repeats

@btd @antygon Cytując Obreja, „Okej.”

(DIR) Post #AXt5YtHenfD6KpY4oq by btd@bifrost.berzerk.pl
       2023-07-20T13:53:31Z

0 likes, 0 repeats

@74 ja bym chciał żeby ktoś pokazał na dostępnym filmie gdzie jest ten moment walnięcia w hamulce "bo przestraszył się pieszego. ja tam widzę że od początku ujęcia z kamery z pieszym leci bokiem, wynosi go do połowy wygrodzonego pasa, zaraz przed pieszym łapie przyczepność żeby zauważyć że droga przed nim jest zamknięta i za późno usiłuje zjechać na pas otwarty, przy tym traci przyczepność, kontrolę i nie ogarnia na tyle szybko żeby sobie poradzić.@antygon

(DIR) Post #AXtCL06bL82R7JhXJg by antygon@pol.social
       2023-07-20T15:09:26Z

0 likes, 0 repeats

@74 raczysz wskzać, gdzie się popisałem? @JFreeWolny @zmorka_666 @pankwiaciara @dzwiedziu @dawidci @zenek73 @WulgarnyGracz @thorcik @btd

(DIR) Post #AXtFBvCCWZ6b97gOQK by 74@101010.pl
       2023-07-20T15:41:26Z

0 likes, 0 repeats

@antygon @JFreeWolny @zmorka_666 @pankwiaciara @dzwiedziu @dawidci @zenek73 @WulgarnyGracz @thorcik @btd Tak, jestem teraz napastliwy wobec Ciebie, ale uważam to tu za konieczne. Nic osobistego.Przypisałeś Hołkowi dyletanctwo, mimo wiarygodności jego słów, zasugerowałeś, jakoby przypisał winę pieszego (tymczasem wręcz przeciwnie, wspomniał o nadmiernej prędkości kierowcy i że to ona przyczyniła się do wypadku).Wystrugałeś z gościa wariata (no dobra, tylko kogoś z odklejką) na podstawie dwóch akapitów wyrwanych z kontekstu. (zakładam dobrą wolę - domniemuję że obrazek znalazłeś gdzieś w internecie)M.in. dzięki takiemu podejściu politycy zamiast odpowiadać rzeczowo wałkują tylko ten sam przekaz dnia.Tak, szkaluję cię na oczach zawołanych powyżej osób, ale nie byłoby w porządku, gdyby można byłoby w ludzi rzucać czymkolwiek „byle coś się przykleiło”. Złej woli Ci nie zarzucam, ale podchodź ostrożniej do takich informacji. Nie importujmy najgorszych rzeczy z Twittera - brak algorytmu nie sprawia samoczynnie, że nie będziemy szkalować ludzi na podstawie niesprawdzonych informacji.

(DIR) Post #AXtFVJ4HzWz4gfE2yG by btd@bifrost.berzerk.pl
       2023-07-20T15:44:54Z

0 likes, 0 repeats

@74 @antygon @JFreeWolny @zmorka_666 @pankwiaciara @dzwiedziu @dawidci @zenek73 @WulgarnyGracz @thorcik nie ma dla mnie żadnej wiarygodności słów kołka. Bo on sam tak jeździ, tylko że jeszcze skill mu nie spadł i nikogo nie zabił. Wielokrotnie rozwalał się na drogach publicznych bo uważa że on może je traktować jak odcinek specjalny bo jest lepszy.

(DIR) Post #AXtI8wOxssVJsbvJB2 by antygon@pol.social
       2023-07-20T16:14:28Z

0 likes, 0 repeats

@74 Czyli mówisz, że manipuluje?Że jeśli wkleiłem całe pytanie o filmiki i całą odpowiedź, która sugeruje, że kierowca przestraszył się pieszego i reagował na pieszego, nie na to, że mu się droga kończyła, bo najwyraźniej zapomniał o remoncie mostu. To wyrywam z kontekstu?W pytaniu jest wprost o "Eksperckim oku"i "Eksperckie oko" odpowiada, że kierowca "zwyczajnie przestraszył się pieszego".I tu dochodzimy do meritum. Moim zdaniem odpowiedź eksperta powinna być po linii:"Tam się nie dało nic zrobić, kierowca zasuwał 150 na godzinę po mokrym asfalcie i długo przed skrzyżowaniem był już w poślizgu. To czy był tam pieszy, pachołek, koniec drogi nie ma znaczenia. Gość nie dostosował prędkości do warunków i do miejsca. dachowanie było konsekwencją."A jak ekspert mówi, że mu się wydaje, że kierowca zwyczajnie przestraszył się pieszego, to w moich oczach dyskwalifikuje go jako eksperta. I tyle. Tylko tyle i aż tyle.To, że dalej mówi o prędkości jest tylko okolicznością łagodzącą.  @JFreeWolny @zmorka_666 @pankwiaciara @dzwiedziu @dawidci @zenek73 @WulgarnyGracz @thorcik @btd

(DIR) Post #AXtOqQGpJA8Sh2EXsO by btd@bifrost.berzerk.pl
       2023-07-20T16:55:00Z

0 likes, 0 repeats

@74 i ja nie będę gołosłowny i nie piszę że nie ma wiarygodności bo nie ma, przykłady chociażby wymienione tutaj:https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/ludzieistyle/1740294,1,krzysztof-holowczyc-stracil-prawo-jazdy-mozna-mu-zarzucic-hipokryzje.readno ale ludzie mają zwykle krótką pamięć i łatwość do zginania kolan przed celebrytami.@antygon @JFreeWolny @zmorka_666 @pankwiaciara @dzwiedziu @dawidci @zenek73 @WulgarnyGracz @thorcik

(DIR) Post #AXtOqRCxp0djbLQyUi by btd@bifrost.berzerk.pl
       2023-07-20T17:26:34Z

0 likes, 0 repeats

@74 i jeszcze taki cytat z kołka"Musimy powiedzieć sobie szczerze, że w Polsce jest nadal zbyt mało powszechnie dostępnych torów oraz imprez, które dałyby szansę na upust tej energii – stwierdził."aha. przynajmniej 30 w plhttps://devil-cars.pl/tori mogę tak jeszcze długo.@antygon @JFreeWolny @zmorka_666 @pankwiaciara @dzwiedziu @dawidci @zenek73 @WulgarnyGracz @thorcik

(DIR) Post #AXtOqRnpbw89RggPxY by 74@101010.pl
       2023-07-20T17:29:33Z

0 likes, 0 repeats

@btd @antygon @JFreeWolny @zmorka_666 @pankwiaciara @dzwiedziu @dawidci @zenek73 @WulgarnyGracz @thorcik Nie będę dyskutował z faktami. Zgadzam się.

(DIR) Post #AXtQkrqs3338PEZW1Q by 74@101010.pl
       2023-07-20T17:51:00Z

0 likes, 0 repeats

@antygon @JFreeWolny @zmorka_666 @pankwiaciara @dzwiedziu @dawidci @zenek73 @WulgarnyGracz @thorcik @btd Przeczytałem twoje argumenty i zobaczyłem film z kamer monitoringu (dopiero teraz).Z toru jazdy wnioskuję, że kierowca był w poślizgu jeszcze przed zareagowaniem na pieszego (ba, ślizgał się w lewo - na niego). Jechał na limicie - zmierzał do wykonania skrętu w lewo na poślizgu kontrolowanym. Wyminął pieszego i w efekcie łuk rozpoczął się za późno. „Kontrola nad pojazdem” w takich okolicznościach to rzecz uznaniowa. Zadziałała fizyka.Wydawało mi się, że Hołowczyc dochowuje przynajmniej jakiejś staranności, jeśli patrzy na takie nagranie. Myliłem się.

(DIR) Post #AXtQsDymB2Jv3nmGeW by btd@bifrost.berzerk.pl
       2023-07-20T17:52:18Z

0 likes, 0 repeats

@74 - dzięki.- rozczarowujące że tyle dyskusji bez zapoznania się z materiałami dostępnymi od dawna.@antygon @JFreeWolny @zmorka_666 @pankwiaciara @dzwiedziu @dawidci @zenek73 @WulgarnyGracz @thorcik

(DIR) Post #AXtR1TbDTIXG6xAYca by 74@101010.pl
       2023-07-20T17:54:00Z

0 likes, 0 repeats

@antygon @JFreeWolny @zmorka_666 @pankwiaciara @dzwiedziu @dawidci @zenek73 @WulgarnyGracz @thorcik @btd Podsumowując, w części mnie przekonałeś, w części wyjaśniłeś, o co Ci konkretnie chodzi, a reszta to niuanse, o które nie warto kruszyć kopii.W takim razie,@antygon , przepraszam Cię, że zarzuciłem Ci manipulację lub złą wolę. Zeszkalowałem cię za mocno, a może nawet bez sensu.

(DIR) Post #AXtR9ph9Cj4AxLvbma by antygon@pol.social
       2023-07-20T17:55:29Z

0 likes, 0 repeats

@74 Luz. Ciesze się, że poziom dyskusji utrzymaliśmy 🙂 @JFreeWolny @zmorka_666 @pankwiaciara @dzwiedziu @dawidci @zenek73 @WulgarnyGracz @thorcik @btd

(DIR) Post #AXtRAIER6YKbShiaYa by 74@101010.pl
       2023-07-20T17:55:37Z

0 likes, 0 repeats

@btd @antygon @JFreeWolny @zmorka_666 @pankwiaciara @dzwiedziu @dawidci @zenek73 @WulgarnyGracz @thorcik I pomyśleć, że doszukałem się tego samego u adwesarza!

(DIR) Post #AXtSbp7z0STbGAOJfc by antygon@pol.social
       2023-07-20T18:11:44Z

0 likes, 0 repeats

A już abstrahując od wypowiedzi Hołka, to ten gość, który prowadził był napruty jak meserszmit:https://gazetakrakowska.pl/szokujace-ustalenia-w-sprawie-wypadku-przy-moscie-debnickim-w-krakowie-kierujacy-autem-patryk-p-byl-pijany-mial-az-23-promila/ar/c1-17737863@74 @btd @JFreeWolny @zmorka_666 @pankwiaciara @dzwiedziu @dawidci @zenek73 @WulgarnyGracz @thorcik

(DIR) Post #AXtSoaLpG0Y1C9x2Z6 by 74@101010.pl
       2023-07-20T18:14:06Z

1 likes, 0 repeats

@antygon @btd @JFreeWolny @zmorka_666 @pankwiaciara @dzwiedziu @dawidci @zenek73 @WulgarnyGracz @thorcik Jakby nie nagła przeszkoda, to by przejechał.„Jakby nie nagła przeszkoda”!? W mieście!?

(DIR) Post #AXtYtK7Fe5nw12mDke by btd@bifrost.berzerk.pl
       2023-07-20T19:22:09Z

0 likes, 0 repeats

@74 jest jeszcze taka rozkminka że on jechał na oponach pirelli rk5a - to są do rajdów na asfalt, twarda mieszanka, bez homologacji drogowej, potrzebująca dużego obciążenia żeby się rozgrzać i zapewniać przyczepność.@antygon @JFreeWolny @zmorka_666 @pankwiaciara @dzwiedziu @dawidci @zenek73 @WulgarnyGracz @thorcik

(DIR) Post #AXuiF1IlN3qwmSXeHA by antygon@pol.social
       2023-07-20T19:23:42Z

0 likes, 0 repeats

@btd i sam się tym chwalił w sieci. Oraz. Przede wszystkim to są opony na suchą nawierzchnię. Ciężki przypadek. @74 @JFreeWolny @zmorka_666 @pankwiaciara @dzwiedziu @dawidci @zenek73 @WulgarnyGracz @thorcik

(DIR) Post #AXuiF23CaP036UGjey by zmorka_666@pol.social
       2023-07-21T08:41:02Z

0 likes, 1 repeats

Tak informacyjnie:RMF dzisiaj podało, że Pan Patryk P. miał 2 promile we krwi... @antygon @btd @74 @JFreeWolny @pankwiaciara @dzwiedziu @dawidci @zenek73 @WulgarnyGracz @thorcik