Post AXlDUaX8sp4JIFwE4m by babaq@mastodonczech.cz
(DIR) More posts by babaq@mastodonczech.cz
(DIR) Post #AXkNMB42UzGgMtzfTE by Yamato@mastodonczech.cz
2023-07-16T06:11:27Z
0 likes, 0 repeats
Jestli mě v poslední době něco překvapilo, tak že jsem na straně "autíčkářů". Všechny ty požadavky aktivistů, jako méně aut ve městech, nižší rychlost, vhodné parkování atd., jsou i moje přání. Ale ta forma, jak to prosazují...
(DIR) Post #AXkNMHQwoj9q7gl30i by babaq@mastodonczech.cz
2023-07-16T06:26:18Z
0 likes, 0 repeats
@Yamato Jiné formy zjevně k ničemu nevedou. Berte si to třeba u nás - nulový posun - vs. města v západní části Evropy...U nás je evidentně automobil pořád víc, než jen pouhý dopravní prostředek - stačí sledovat, jak se lidi pohrdavě vyjadřují o veřejné dopravě, stavební předpisy zvyšují množství povinných parkovacích míst atd.Možná jsme pořád ještě hodně sobecká a individualistická společnost.
(DIR) Post #AXkNMJgcRQsj6s6aiO by Yamato@mastodonczech.cz
2023-07-16T06:34:51Z
0 likes, 0 repeats
@babaq Tak zjevně Němci taky.
(DIR) Post #AXkNMLDGlWapqQOBFI by babaq@mastodonczech.cz
2023-07-16T08:32:04Z
0 likes, 0 repeats
@Yamato Ano, neochota změnit náš životní styl na více udržitelný je zjevná. V různé formě ji vidíme všude kolem... Asi nás k tomu donutí až nějaká katastrofická změna.
(DIR) Post #AXkNMLnQb5W5eZJ3bc by Yamato@mastodonczech.cz
2023-07-16T08:36:13Z
0 likes, 0 repeats
@babaq Když to je hrozně jednoduché říct "změň životní styl".
(DIR) Post #AXkNMRZT7tupZ0ozgG by babaq@mastodonczech.cz
2023-07-16T08:43:47Z
0 likes, 0 repeats
@Yamato Neříkám, že to je jednoduché - ale v nějaké míře je to nezbytné.Ekosystém země samozřejmě přežije všechno, stupeň sem nebo stupeň tam Zemi neohrozí. Jenže člověk potřebuje relativně úzké rozmezí několika parametrů, jinak bude problém uživit ty miliardy lidí. Už teď je ten problém vidět. A přesto všichni pořád dělají, že se nic neděje a přinejlepším žvaní :(
(DIR) Post #AXkNMVdW0nWsAikHXk by Mac_CZ@mastodon.macsnet.cz
2023-07-16T09:00:22Z
0 likes, 0 repeats
@babaq @Yamato To trochu odporuje realitě, lidí je víc než dřív, dožívají se déle než dřív a mají se lépe než dřív.
(DIR) Post #AXkOVwnwTEVIzcgeC8 by babaq@mastodonczech.cz
2023-07-16T09:13:27Z
0 likes, 0 repeats
@Mac_CZ @Yamato Klimatická změna má velkou setrvačnost a ve vývoji klimatu je mnoho pozitivních zpětných vazeb. To, co vidíme, je nejspíš jenom začátek, ale už slušně akceleruje.Hodně sociologů říká, že končí časy, kdy se nová generace měla automaticky lépe, než jejich rodiče. (Četl jsem to o Američanech, nevím, zda jsou nějaká data i o jiných částech světa.)Ale možná se bavíme o dvou různých kategoriích "daří se dobře / lépe".
(DIR) Post #AXlDUZ6WCKB4rOTRwG by chick_enheart@mastodonczech.cz
2023-07-16T09:26:00Z
0 likes, 0 repeats
@Yamato @babaq Tak mnoho věcí už by se dalo změnit i dnes, jen by to asi vyžadovalo změny, které lidi podstoupit nechtějí. Například ten přehnaný konzum, výroba zboží, jejichž kvalita a užitná hodnota je více než diskutabilní. Jsme schopni vyrobit věci, které mohou sloužit desítky let, ale nechceme se o ně starat, takže raději vyrábíme jednorázové zboží. 🥴
(DIR) Post #AXlDUZopXZch4pCq0W by Yamato@mastodonczech.cz
2023-07-16T09:32:11Z
0 likes, 0 repeats
@chick_enheart @babaq S tím naprosto souhlasím, problém je, že takové nastavení společnosti nezměníš za den ani rok, leda "násilně", což ale vyvolá dramatické reakce. A rozhodně s tím nic neudělají tyhle blokády dopravy.
(DIR) Post #AXlDUaX8sp4JIFwE4m by babaq@mastodonczech.cz
2023-07-16T09:42:27Z
0 likes, 0 repeats
@Yamato @chick_enheart Takže serem na to, ono to nějak nejspíš dopadne. Gratulki.Tyhle radikální akce... Nevím, popravdě, jaký mají dopad. Zčásti negativní, zčásti pozitivní - ale co převažuje, to netuším.Ale nic jiného se ve směru k větší udržitelnosti neděje.
(DIR) Post #AXlDUcCefxrwTIMtQ8 by Yamato@mastodonczech.cz
2023-07-16T09:59:58Z
0 likes, 0 repeats
@babaq @chick_enheart Gratulki předkům, že se vyvinuli takhle.Děje. Technologie se dějí. Je to jediná reálná cesta. Bez technologií by se tohle vše, pravda, vůbec ani nestalo 😀
(DIR) Post #AXlDUcnWStMMJdcKsy by babaq@mastodonczech.cz
2023-07-16T10:38:34Z
0 likes, 0 repeats
@Yamato @chick_enheart Taky dobrý. "Za to můžou předci, já nic" - nebo jiná sociální / národnostní / etc. skupina. A protože já sám nic nezmůžu, tak co bych vůbec začínal. No a abychom měli hattrick úplný, tak vyřeší to za mě taky někdo jiný.Tohle je hlavní směr veřejné debaty. Vlastně se těm ekoaktivistům nedivím.
(DIR) Post #AXlDUdQs6apqHg1lDc by Yamato@mastodonczech.cz
2023-07-16T10:50:00Z
0 likes, 0 repeats
@babaq @chick_enheart To není výmluva, to je fakt. Jsme takoví jací jsme. Jsme pořád ta opice z tlup o pár desítkách jedinců. A teď nás jsou miliardy a máme vlastně stejné nastavení. Je fascinující, že to vůbec nějak funguje. Jediný trumf, co máme, jsou technologie. Člověk je technologická bytost z podstaty, bez nich není.
(DIR) Post #AXlDUe5zdhjELDGbJY by babaq@mastodonczech.cz
2023-07-16T11:42:44Z
0 likes, 0 repeats
@Yamato @chick_enheart Já vím, že to není výmluva. Jenže lidi by se měli (aspoň chtít) změnit i mentálně. A není od věci jim to občas připomenout. Protože jinak nám to jednou připomene klimatická změna nebo další epidemie nebo prostě nějaká jiná podobná událost, kterou nikdo neřešil, protože technologie.
(DIR) Post #AXlDUeqQr2sKfEzghM by Mac_CZ@mastodon.macsnet.cz
2023-07-16T18:44:31Z
0 likes, 0 repeats
@babaq @Yamato @chick_enheart Je zajímavý, že každá ideologie, která je založená na tom, že se lidi musí změnit, skončí miliony mrtvých.
(DIR) Post #AXlDXCpVTC12e7mBBw by Mac_CZ@mastodon.macsnet.cz
2023-07-16T18:45:10Z
0 likes, 0 repeats
@babaq @Yamato @chick_enheart A lidi se stejně nezmění.
(DIR) Post #AXlEjmQD47HSShVGjY by babaq@mastodonczech.cz
2023-07-16T18:58:36Z
0 likes, 0 repeats
@Mac_CZ @Yamato @chick_enheart Nemám ambici lidi měnit násilím. Jenom si myslím, že pokud se lidi nezmění, skončí(me) špatně.