Post AXibA2ACm7eUKa3s8G by tuvok@mastodon.social
(DIR) More posts by tuvok@mastodon.social
(DIR) Post #AXhH7uKEkoAPCVVDbU by harmag@101010.pl
2023-07-14T20:47:41Z
1 likes, 1 repeats
Jeszcze pare lat temu lubiłem włączyć i poczytać #onet ale postępująca tabloidyzacja tego portalu spowodowała że już jest on dla mnie nieużywalny.Poniżej główna strona onetu, 7 pierwszych nagłówków, i zero konkretów 🤦♂️
(DIR) Post #AXhMSNaIBADNVZaqiO by 74@101010.pl
2023-07-14T22:06:18Z
0 likes, 0 repeats
@harmag Od czego karabin czy inszy szmer - tam można zamieścić i zmienić przy tym tytuł😉 Albo i nie - bo chyba nie było nic ciekawego xd
(DIR) Post #AXib9ycPxHqJKvELYG by mist11@mastodon.social
2023-07-15T04:58:51Z
0 likes, 0 repeats
@harmag Tz click bait byle kliknąć o bzdetach nie wiem czy podobnie jest z wirtualną polską i interią 🤔
(DIR) Post #AXib9zOd42PJkRmqhM by harmag@101010.pl
2023-07-15T05:52:36Z
0 likes, 0 repeats
@mist11 z ciekawości zrobiłem dla ciebie sprawdzenie tych dwóch portali (w nawiasach moj komentarz)Na pierwszy ogień Interia. Tragiczny wypadek w Krakowie. Nie żyją cztery osoby (dobry nagłówek)Grupa Wagnera przy granicy z Polską? Jest komunikat ministerstwa (ale jaki komunikat?)Szef wywiadu Ukrainy: Mamy źródła bliskie Putinowi. Wiemy, co się dzieje (tzn co się dzieje?)Zachodni sojusznicy mają problem. Chodzi o dostawy broni dla Ukrainy (ale jaki problem?)Ma 15 lat, ale już wyrasta na wielką nadzieje polskiego sportu (ale kto?)Aleksander Kwaśniewski o relacji z Ciechowskim: To był gorzki czas (ok, nie jest źle tutaj)Polska to największa rewelacja roku. Zrobiła gigantyczny postęp (ale w czym postęp?)Także jak sam widzisz, poziom podobny do onetu 😂Teraz sprawdzamy Wirtualna PolskęKupiła mieszkanie od flippera. Była zdruzgotana gdy poznała prawdę (ale jaka prawdę?)Odlot wiceministra. Wicemarszałek śmiała się w głos: brawo! (ale o co w ogóle chodzi?)Wielka strata dla polski. Nie ukrywajmy: decyzja Amerykanów (ale jaka strata? Jaka decyzja?)Ziobro reaguje po tragicznym wypadku. Niebywałe skandal (ale jakim wypadku? Jaki skandal?)Załużny grzmi. Zapowiada atak na terytorium Rosji (ok, tutaj nie jest źle)Lekarze ostrzegają Polaków. Wystarczy niewinne ukłucie (ale jakie ukłucie?)Dalej już nie mam siły tego przeglądać 😞 kolejny portal informacyjny i kolejne nagłówki na poziomie Faktu czy Super Express. No jest dramat musisz przyznać.
(DIR) Post #AXibA0gkGAUbkvGpZg by mist11@mastodon.social
2023-07-15T06:13:42Z
0 likes, 0 repeats
@harmag Przyznaję aczkolwiek jest jeden portal który jest treściwy: https://oko.press/ ale nie wiem czy wolny od fake news
(DIR) Post #AXibA1LrnHNzoSVffc by harmag@101010.pl
2023-07-15T06:20:10Z
0 likes, 0 repeats
@mist11 kojarzę oko.press. Jak powstawali kilka lat temu to reklamowali się jako grupa reporterów i dziennikarzy ze wszystkich rodzajów mediów (tv, radio, prasa) i obiecali rzetelnie sprawdzone newsy. To co mnie do nich nie przekonało to to ze prezentowali bardziej felietony na przeróżne tematy, a ja jednak bardziej szukam czegoś co mi skróci wydarzenia z ostatnich 48 godzin.Ale ogólnie to dobry portal. Nie posądzał bym ich o fake newsy chyba.
(DIR) Post #AXibA2ACm7eUKa3s8G by tuvok@mastodon.social
2023-07-15T08:29:52Z
0 likes, 0 repeats
@harmag @mist11 Smutne to, ale poziom dziennikarstwa, szczególnie newsowego jest na dnie, przynajmniej tam gdzie można za darmo poczytać. Żeby żyć z reklam muszą mieć klikalność, to i poziom tekstu jest taki, żeby tylko kliknąć.Ja ostatnio coraz bardziej zastępuję gazeta.pl za pomocą rp.pl, nie mam abo, ale chociaż nagłówki lepsze, a na gazecie treści przeważnie też nie ma.parkiet.com jest dobry jeśli interesują was newsy giełdowo-gospodarcze
(DIR) Post #AXibA2w3uBvuj0S5j6 by mist11@mastodon.social
2023-07-15T08:39:12Z
0 likes, 0 repeats
@tuvok @harmag A co z wykopem? Taki serwis microblogingu
(DIR) Post #AXibA3f5CnwgydW2ts by tuvok@mastodon.social
2023-07-15T08:40:59Z
0 likes, 0 repeats
@mist11 @harmag nigdy nie używałem, ale pojedyncze tematy które do mnie trafiały stamtąd nie wyglądały na rzetelne dziennikarstwo
(DIR) Post #AXibA4HMuSZQtNQcZk by mist11@mastodon.social
2023-07-15T08:43:28Z
0 likes, 0 repeats
@tuvok @harmag Jest jeszcze reddit ale nie pozwala już na darmowe klienty do czytania
(DIR) Post #AXibA4u0anTkpDVTns by tuvok@mastodon.social
2023-07-15T08:53:42Z
0 likes, 0 repeats
@mist11 @harmag a reddit spoko, ale to bardziej jako zastępstwo dawnego usenetu czy forów dyskusyjnychmastodon jest całkiem ok jako źródło newsów, tylko trzeba znaleźć odpowiednie źródła. Może taka jest przyszłość news-mediów
(DIR) Post #AXibA5dNs5m75wjiWu by didek@101010.pl
2023-07-15T12:25:44Z
0 likes, 0 repeats
@tuvok @mist11 @harmag Teraz się rozwija KBin. Open source alternatywa dla Reddit i Wykop, też z polski.