Post AXZveRtKslsLAPZMXo by rato@pol.social
(DIR) More posts by rato@pol.social
(DIR) Post #AXY4aIXmCoboHwf2Rs by wolnelewo@kolektiva.social
2023-07-10T09:39:57Z
0 likes, 1 repeats
Libkom zawsze wiatr w oczy. Zapowiadali armagedon, wycofanie kobiet z rynku pracy z powodu 500 plus, a jest odwrotnie.„Od wprowadzenia świadczenia, a w pierwszym kwartale 2023 r. plasowała się już na poziomie 51,2 proc., co stanowi najwyższy wynik od czasu wejścia w życie programu „Rodzina 500 plus”. W ciągu ostatnich siedmiu lat współczynnik aktywności zawodowej kobiet wzrósł o 3,2 punkty procentowe, a mężczyzn – o 2,9 pp”. wskazał w swojej analizie portal Bankier.pl.Także bezrobocie wśród kobiet spadło. Ale oczywiście „eksperci” muszą szukać jakiejś dziury w całym, żeby obsłużyć emocje libkowego „chłopskiego rozumu”. Jak podało Radio Zet, badanie przeprowadzone przez Filipa Premika z niezależnego ośrodka GRAPE wykazało, że chociaż 500 plus nie miało zasadniczego wpływu na aktywność zawodową kobiet, to do teraz stanowi czynnik, który zniechęca bezrobotne matki do podjęcia pracy.Oczywiście że zniechęca, do podjęcia pracy na JAKICHKOLWIEK warunkach wyznaczonych przez pana naszego „Pracodawcę”. Pamiętam tekst sprzed bodaj 10 lat, gdzie jakiś kapitalista wychwalał pracę matek z małymi dziećmi, bo są tak zdesperowane w sytuacji dwucyfrowego bezrobocia i musu nakarmienia dzieciaków, że godzą się na każde warunki pracy. I to eldorado się skończyło, więc teraz wysyłają tabuny „ekspertów” do mediów, żeby opowiadali androny, jak to cudownie by „bezrobocie spadło” jeszcze bardziej, gdyby znowu przymuszać opiekunów małych dzieci do łapania jakiejkolwiek roboty.Cały tekst:https://wolnelewo.pl/kobiety-jednak-nie-zostaly-uwiezione-w-domach/#polityka #gospodarka #pracaopiekuncza
(DIR) Post #AXY4aJQ0x9zh0A2LzM by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-10T10:11:14Z
0 likes, 0 repeats
@wolnelewo Może dlatego że jest coraz gorzej i kobiety są zmuszone pracować zamiast wychowywać dzieci, a 500+ to raczej sposób na przeżycie rofzin wielodzietnych i patologicznych które i tak nie pracują
(DIR) Post #AXY4aKBW6XzXNUGI1w by rato@pol.social
2023-07-10T10:33:36Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma wiesz, wychowywanie wielu dzieci jest pracą samą w sobie, szczególnie w dobie kryzysu demograficznego.
(DIR) Post #AXY4ac7ZPxWv0SYONU by radpanda@kolektiva.social
2023-07-10T10:28:39Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma @wolnelewo oho, mamy pierwszy komentarz z serii „jak biorą socjal to muszą to być patologiczne dziecioroby!” Z twoim argumentem można byłoby polemizować, ale nie wytrzymałeś i musiałeś wyjechać z inwektywami 🙃Poza tym, czy rzeczywiście od momentu wprowadzenia programu w 2015 tak drastycznie spadła jakość życia, co motywowałyby kobiety do szukania na gwałt pracy? A może nadinterpretujesz dane korzystając z perspektywy ostatniego roku?
(DIR) Post #AXY5nX2XiiUCxyvSvg by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-10T10:47:08Z
0 likes, 1 repeats
@rato a ile masz dzieci bo widze że chetnie wypowiadasz sie w tym temacie i jestes znawca od patologii, a to nie jest temat tej dydkusji ale zapewne pasuje do.ideologicznego punktu widzenia
(DIR) Post #AXY5s8ctutuYhH81fU by rato@pol.social
2023-07-10T10:48:03Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma Okej, przyjąłem. Nie mam dzieci, więc nie mogę się wypowiadać na ich temat ;)
(DIR) Post #AXY65GFItohU5oLfto by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-10T10:50:18Z
0 likes, 0 repeats
@rato tak myślałem ekspert 🙂
(DIR) Post #AXYHkZIk3UZ4Ypr8nw by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-10T10:45:05Z
0 likes, 0 repeats
@radpanda @wolnelewo Jakie inwektywy. Ty chyba nie wytrzymałeś i coś insynuujesz, nie zrozumiałeś kompletnie o co mi chodziło, a jak nie pasuje do twoich poglądów rzeczywistość to wtedy nadinterpretuje. Wiec wyjaśniam jeszcze raz, 500plus nie wpływa na to czy ktoś decyduje sie na dziecko czy też nie i czy ma iść do pracy, bo jak ktoś kto ma dzieci i wie ile kosztuje dziecko to tez wie ze te 500 to kropla w morzu. Jedynie rodziny wielodzietne moga z tego żyć ale to nie wpływa na rynek pracy
(DIR) Post #AXYHkaAGqTNnEqttEu by radpanda@kolektiva.social
2023-07-10T11:07:31Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma @wolnelewo czepiam się określenia tych ludzi patologią, co jest krzywdzące i stygmatyzujące. Zgadzam się, udowodniono wielokrotnie, że ten program nie ma wpływu na dzietność, ale poprawia sytuacje materialną osób, które już dzieci mają. Były doniesienia o spadku procenta rodzin żyjących w granicach ubóstwa (niestety inflacja z ostatniego roku zjadła ten postęp) oraz umożliwiła średnio zamożnym większą swobodę na rynku pracy oraz wychowywaniu dzieci. Stąd bierze się punkt widzenia OP.Polemizowałbym z tą rzekomą korzyścią, jaka płynie z 500+ dla rodzin wielodzietnych. Może wyprowadzisz mnie z błędu, ale jak czytam ten argument to od razu myślę o oskarżaniu rodzin wielodzietnych o „zarabianie na dzieciach”. Jak sam wskazałeś koszty utrzymania dziecka przekraczają wysokość świadczenia, nawet z innym programem wsparcia jak Karta Rodziny. Czy w takim razie błędne jest rozumowanie, że jest dla nich opłacalny ten program skoro koszta rosną wraz z świadczeniami? Wrzucę pro forma link do artykułu o micie klasy społecznej „żyjącej na socjalu”: https://www.theatlantic.com/business/archive/2018/03/welfare-childhood/555119/
(DIR) Post #AXYJtggs9SefzbcRii by szczurtorebkowy@ohai.social
2023-07-10T10:57:44Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma A jesteś matką, która wychowywała dziecko, żeby wypowiadać się, czy to praca, czy ciężka i czy matki nie mogą pracować zawodowo, bo chcą? @rato
(DIR) Post #AXYJthNPbIgO7XWQ1g by mkfirma@mastodon.social
2023-07-10T12:29:05Z
0 likes, 0 repeats
@szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.pl @rato Jestem rodzicem i wiem ile to kosztuje a ty nie jestes i wypowiadasz sie o sprawach o których nie masz pojecia, a o pracy matek to ja sie nie wypowiadam
(DIR) Post #AXYJti2t75rMCAvXfs by radpanda@kolektiva.social
2023-07-10T13:14:04Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.social @szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.pl @rato sam się podkopujesz tym błędnym rozumowaniem logicznym. Zgaduje również że nie jesteś ani psychologiem, ani socjologiem, ani ekonomistą, ani politologiem… więc po co zabierasz głos skoro nie jesteś ekspertem? A nawet nie ekspertem od dzieci i rodzin, bo twoja subiektywna opinia bierze się tylko i wyłącznie z twojego mniemania o własnej rodzinie (jeżeli ją masz, a przecież nie robiłbyś gównoburzy gdybyś jej nie miał, prawda? 🤡)
(DIR) Post #AXYJtihefWTAEc06DY by rato@pol.social
2023-07-10T13:25:07Z
0 likes, 0 repeats
@radpanda O, ja np. jestem kształcącym się politologiem. Czy to nie oznacza, że jednak mogę się wypowiedzieć?
(DIR) Post #AXYKYCPhcpVVxmuCi8 by radpanda@kolektiva.social
2023-07-10T13:32:03Z
0 likes, 0 repeats
@rato Nie wiem, nie jestem prowadzącym dyskusje, musimy poczekać na głos eksperta 🙃 @wolnelewo
(DIR) Post #AXYVV0plJx7Kg0mHKa by Hogata@pol.social
2023-07-10T14:08:11Z
0 likes, 0 repeats
@radpanda @rato @wolnelewo Ja jestem pracująca matka, i też się wypowiem. Nie zrezygnowałabym z pracy dla 500 plus. Nie zazdroszczę ludziom żyjącym z socjalu, przeciwnie. Ponadto uważam, że należy wyrównywać społeczne nierówności i bez żalu płacę podatki i ZUS
(DIR) Post #AXYVV1auUepb2Epvou by rato@pol.social
2023-07-10T15:35:00Z
0 likes, 0 repeats
@Hogata zaraz się okaże, że pan op tego komentarza zacznie nazywać mastodona lewacką szczujnią @radpanda @wolnelewo
(DIR) Post #AXYWSyYGw0IUyRBoG0 by radpanda@kolektiva.social
2023-07-10T15:46:01Z
0 likes, 0 repeats
@rato @Hogata @wolnelewo każdy wie, że tutaj jest W Pełni Zautomatyzowany, Luksusowy Homokomunizm 🙃
(DIR) Post #AXYlpPfoHCOilzs8q8 by Hogata@pol.social
2023-07-10T18:37:59Z
0 likes, 0 repeats
@rato @radpanda @wolnelewo I bardzo kurwa dobrze xd
(DIR) Post #AXYnpduJYSOSpLtTkm by wariat@mastodon.social
2023-07-10T18:57:56Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma Z komuszkami z fedi się pewnie ciężko na takie poważne tematy dyskutuje, ale wklejałem tu dziś fajny podkast z rozmową z zawodowcami. Trochę — wydaje mi się — odczarowuje takie rzeczy jak 500+ które jest tylko dla pijaków. Serio serdecznie polecam… warto IMO czasem posłuchać co mają do powiedzenia eksperci… czyli ludzie którzy jakimiś tematami zajmują się zawodowo.https://panoptykon.org/podcast-przyszlosc-technologia-skalska@szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.pl @rato
(DIR) Post #AXYnpedgpkgp657iTo by rato@pol.social
2023-07-10T19:00:38Z
0 likes, 0 repeats
@wariat Komuszkami z Fedi, pfff.
(DIR) Post #AXYo26InoCgsMrHw6S by wariat@mastodon.social
2023-07-10T19:02:44Z
0 likes, 0 repeats
@rato Myślę, że się zaliczam… ;-)
(DIR) Post #AXYo3EAO3TYH31tChk by rato@pol.social
2023-07-10T19:03:06Z
0 likes, 0 repeats
@wariat To cofam!
(DIR) Post #AXYyluLxZB4OAeFL7o by wariat@mastodon.social
2023-07-10T21:01:47Z
0 likes, 0 repeats
@ratoCofaj, nie cofaj... ale podcast i tak polecam, wszystkim jak leci.
(DIR) Post #AXZtbF1o3HKkUjsGG0 by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T06:18:07Z
0 likes, 0 repeats
@radpanda @mkfirma@mastodon.social @szczurtorebkowy @rato Owszem jestem ekonomista wiec ekspertem od spraw finansowych, jak również mam dzieci i znam wiele rodzin majacych dzieci i wiem ile kosztuje wychowanie dziecka, a ty kim jesteś skoro tak niecelnie zgadujesz...
(DIR) Post #AXZtbFmFGcTqolbLdo by radpanda@kolektiva.social
2023-07-11T06:52:22Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl @mkfirma@mastodon.social Jak na ekonomistę nie zabłysnąłeś swoją wiedzą w tym wątku, a wykorzystujesz swoją rzekomą Alma mater (oraz bycie rodzicem) jako narzędzie do uciszania innych głosów w dyskusji, które wielokrotnie wskazywały błędy w twoim rozumowaniu. @szczurtorebkowy @rato
(DIR) Post #AXZtbGRMnjNEsIqBjk by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T07:25:14Z
0 likes, 0 repeats
@radpanda @mkfirma@mastodon.social @szczurtorebkowy @rato Nie musze błyszczeć, zreszta pewnie w twoim świecie nikt nie błyszczy jak ma poglądy odmienne od twoich
(DIR) Post #AXZtbH40U4HYo8v2xs by rato@pol.social
2023-07-11T07:39:56Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma Akurat jest tu sporo osób o poglądach odmiennych, ba, ja i @radpanda mamy pewnie w wielu kwestiach tak samo wielkie różnice, jak ja i ty. Trochę stawiasz chochoła.
(DIR) Post #AXZuTQTFiy9BcZY6sq by Hogata@pol.social
2023-07-10T14:26:50Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.social @szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.pl @rato No właśnie, więc jeśli chcesz znać zdanie pracującej matki - za 500 plus bym nie osiadła w domu. Natomiast nie żal mi podatków jeśli w jakikolwiek sposób przyczynia się do redukcji biedy i nierówności
(DIR) Post #AXZuTR9RC7tJjPHndY by szczurtorebkowy@ohai.social
2023-07-10T15:44:52Z
0 likes, 0 repeats
@Hogata Dopiszę się, tzw siedzenie z dzieckiem jest dla części kobiet wybitnie niesatysfakcjonujące. To czynności rutynowe, a jednocześnie odpowiedzialne i brak ograniczony kontakt z dorosłymi. Możesz kochać dziecko jak nie wiem co i mieć serdecznie dość izolacji.@mkfirma@mastodon.social @mkfirma@mastodon.pl @rato
(DIR) Post #AXZuTRmQr95DgLWwPw by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T06:11:23Z
0 likes, 0 repeats
@szczurtorebkowy @Hogata @mkfirma@mastodon.social @rato Pewnie masz racje i ja tez uważam że istnieje wiele przyczyn dlaczego kobiety mimo 500plus pracuja, ale główna to brak pieniedzy jesli chce sie odpowiednio zepewnic wychowanie dziecku na odpowiednim poziomie
(DIR) Post #AXZuTT4Y3HAVgp0vIG by szczurtorebkowy@ohai.social
2023-07-11T06:58:16Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl Nie podoba mi się, że uciszałeś @rato (ciężko pracującego i jednocześnie uczącego się młodego człowieka) argumentem, że nie ma dzieci, tymczasem ty nie będąc kobietą wypowiadasz się o motywacjach kobiet. Albo rybka, albo akwarium.Część kobiet lubi też na przykład brak zależności ekonomicznej od partnera i niezależnie od posiadania dzieci pracuje, by mieć pieniądze, na życie, na zachcianki...@Hogata @mkfirma@mastodon.social
(DIR) Post #AXZuTTqlA1jW6LZQRM by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T07:18:15Z
0 likes, 0 repeats
@szczurtorebkowy @rato @Hogata @mkfirma@mastodon.social i bardzo dobrze że maja wybór przecież ja tego nie neguje. Kobiety pracuja z różnych powodów tylko ja uważsm że trzeba mieć jakąś podstawe do wypowiadania sie a nie wydumane ideologizowanie wynikłe ze światopoglądu i tego czy to jest z nim spójne czy też nie. Pisałem wyraźnie w normalnych rodzinach niepatologicznych 500plus nie wystarcza nacwychowanie dziecka na europejskim poziomie, w patologicznych nic dzieciom nie daje bo zwieksza spożycie alkoholu
(DIR) Post #AXZuTV2qiYzvo8EavI by szczurtorebkowy@ohai.social
2023-07-11T07:29:32Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl Czy mnie się dobrze wydaje, że widzisz tylko albo ludzi pracujących i zarabiających tyle, że ich stać na wychowanie dzieci mimo 500+, albo pijącą patologię, która w ogóle nie dba o dzieci?Samotne matki, ludzie pracujący za najniższą krajową. Są i tacy, którzy mimo pracy, muszą obracać każdy grosz i im 500+ robi (przez inflację coraz mniejszą) różnicę.Nie patrzysz czasem z uprzywilejowanej pozycji i poprawiasz sobie samopoczucie pogardą dla mitycznej patologii?@rato @Hogata @mkfirma@mastodon.social
(DIR) Post #AXZuTVcIalM1a4ouB6 by mkfirma@mastodon.social
2023-07-11T07:46:18Z
0 likes, 0 repeats
@szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.pl @rato @Hogata Widze że lubisz insynuować dam ci rade to nic nie da bo inwektywy personalne nie maja mocy przekonywania, chyba że tobie zależy na przewalcowsniu swoje poglądu dla poprawieniu samopoczucia. Samotne matki to rozdział o którym sie nie wypowiadam bo nią nie jestem, a ty dysponujesz badaniami naukowymi czy mówisz z własnego doświadczenia
(DIR) Post #AXZuTWM1qjvxruDQSO by rato@pol.social
2023-07-11T07:49:42Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.social to, czym posługuje się @szczurtorebkowy jest w 100% właściwym rodzajem wnioskowania indukcyjnego połączonego z dedukcją. Dlaczego? Bo nie musimy znaleźć się w parze kaloszy, by efektywnie wypowiadać się na ich temat. Gdyby było tak, jak mówisz, prawie nikt poza absolutnymi ekspertami nie miałby prawa głosu na żaden temat. @mkfirma@mastodon.pl @Hogata
(DIR) Post #AXZuhtirlOcOOkkkFs by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T07:52:20Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @szczurtorebkowy @Hogata To jest temat na który powinni wypowiafać sie rodzice podobnie jak o małżeństwach rozwodach zainteresowani a nie np ksieża umoralniać bo pojecia o tym nie maja, zafne bzdury o podejsciu dedukcyjnym
(DIR) Post #AXZuulFMaVAzsL5S3k by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T07:54:41Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @szczurtorebkowy @Hogata można wypowiadać sie dedukcyjnie na inne tematy bardziej teoretyczne np. filozoficzne czy wpływ wiary w siły nadprzyrodzone na nasze życie jest pozytywny czy też nie
(DIR) Post #AXZuwKcQYqGFrxcjya by rato@pol.social
2023-07-11T07:54:59Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl no nie wiem, jak dla mnie każdy ma prawo wyrazić swoją opinię, podzielić się spostrzeżeniami i wnieść coś swojego - nawet tak głupiego, jak chochoły które stawiasz idąc w zaparte. Kim jesteśmy, by odbierać komuś głos? Jak określa się, kto ma kompetencje do wypowiadania się na jakiś temat, a kto nie? @mkfirma@mastodon.social @szczurtorebkowy @Hogata
(DIR) Post #AXZv4Bcbtam4HYSGNE by rato@pol.social
2023-07-11T07:56:23Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl ale dedukcja operuje na modelach rzeczywistych, przyziemnych. Namacalnych i odczywalnych. Zarówno wiara (i jej wpływ na zjawiska paranormalne) jak i filozofia operują w innej sferze.@mkfirma@mastodon.social @szczurtorebkowy @Hogata
(DIR) Post #AXZvePyvyzAJFCAnzc by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T06:37:58Z
0 likes, 0 repeats
@wariat @mkfirma@mastodon.social @szczurtorebkowy @rato Otóż to niektórym sie wydaje ze 500plus to jakieś dobrodziejstwo i panaceum na biede i pogarszające sie warunki wychowania dzieci, a to głównie dodatkowe środki dla rodzin patologicznych które wydaja na wódke
(DIR) Post #AXZveQgBOBlBPKPLP6 by wariat@mastodon.social
2023-07-11T07:07:01Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl OK, a jakaś podstawa jakaś? Wiesz ktoś to serio badał, widać z danych że taka jest większość czy tylko znany w internetach instytut badań danych z … i Uniwersytet Chłopskiego Rozumu?Bo wiesz, jeśli zachce Ci się posłuchać tego odcinka który zalinkowałem to tam wypowiadają się ludzie którzy takie tematy badali i nawet jeśli nie wierzyć im ot tak na słowo to uważam, że warto popatrzeć ich oczami i przemyśleć na zimno co mówią.@mkfirma @szczurtorebkowy @rato
(DIR) Post #AXZveRDrMyhN5mAEtc by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T07:14:13Z
0 likes, 0 repeats
@wariat @mkfirma@mastodon.social @szczurtorebkowy @rato Ale dlaczego ja mam podawać badania a inni nie muszą, każdy przedstawia tu swój punkt widzenia często wynikły z ounktu siedzenia, ktos kto nie dysponuje duzym dochodem bedzie bronił 500plus i twierdził żecto nie tylko dobrodziejstwo dla rodzin patoligicznych bo sam sie za taką nie uważa.Mój punkt widzenia wynika z właxnych doświadczeń i goświadczeń innych osób znajomych, opowieści ich i obserwacji. Znam osobt i majetne i średniomajetne i patologiczne.
(DIR) Post #AXZveRtKslsLAPZMXo by rato@pol.social
2023-07-11T08:02:35Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl znaczy nie musisz podawać żadnych badań, co nie? Nikt tego od Ciebie nie wymaga. @wariat natomiast wysłał ciekawy film na ten temat. @mkfirma@mastodon.social @szczurtorebkowy @Hogata
(DIR) Post #AXZvlhZ10n0FnhWULY by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T08:04:14Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @szczurtorebkowy @Hogata No tak wiec mozemy teoretyzowac na tematy filozoficzne na te 0rzyziemne polecam własne doświadczenia zwłaszcza że naprawde nie tak o nie w tym temacie trudno
(DIR) Post #AXZvoKhqS5uxmHuLEu by wariat@mastodon.social
2023-07-11T07:59:15Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl > Ale dlaczego ja mam podawać badania a inni nie muszą, Ty też nie musisz… po prostu mój poziom przekonania do tez które stawiasz wzrósł dzięki tej rozmowie o 0 ±0. Gadanie dla samego gadania, faktycznie dość mocno przypomina politykę w .pl, a szczególnie tę jej część kiedy jedna prawica krzyczy o drugiej prawicy, że „Hańba, Zdrada”.https://youtu.be/qPxOhLTKUns@mkfirma @szczurtorebkowy @rato
(DIR) Post #AXZvoLBcfNjlGdq7ea by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T08:02:48Z
0 likes, 0 repeats
@wariat @mkfirma@mastodon.social @szczurtorebkowy @rato Daukszewicz :) m⁰je argumenty jednsk sa troche inne, zamiast badań które czesto sa niekompletne i wybuórcze polegaja na faktach które znam osobiście
(DIR) Post #AXZvoLjecqxWyBlIhM by rato@pol.social
2023-07-11T08:04:44Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl hold up. czy ty właśnie napisałeś, że badania są niekompletne i wybiórcze, a twoje obserwacje - które są subiektywne i prawdopodobnie na dużo mniejszej próbie, niż badania są bardziej wiarygodne? XDDDDDDDDDDDDDDDDD@wariat @mkfirma@mastodon.social @szczurtorebkowy @Hogata
(DIR) Post #AXZvsmh0LDEvjbdZFQ by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T08:05:31Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @szczurtorebkowy @Hogata Widze że " chochoły" to twoje ulubione słowo, moze skup sie bardziej na namacalnych argumentach a nie wymagaj czegoś czego sam nie robisz od innych
(DIR) Post #AXZvtUDQWXiyic8ZFo by rato@pol.social
2023-07-11T08:05:42Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl ale dedukcja nie polega na tworzeniu teorii o rzeczach nienamacalnych. tylko indukcja. mylisz pojęcia. @mkfirma@mastodon.social @szczurtorebkowy @Hogata
(DIR) Post #AXZvzXQ9WHiqOfyWeW by rato@pol.social
2023-07-11T08:06:44Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl nie, moim ulubionym słowem jest "dzban", ale jeszcze to nie użyłem. Przykro mi, ale "chochoł" idealnie opisuje to, co uskuteczniasz. Słowa mają znaczenie.@mkfirma@mastodon.social @szczurtorebkowy @Hogata
(DIR) Post #AXZwjP8mdZgS2NioQS by szczurtorebkowy@ohai.social
2023-07-11T08:09:13Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl Nie ugryzę się w język i zapytam, jakie masz doświadczenie osobiste (podkreślam osobiste) w kwestii bycia "patologią" przepijającą 500+@rato @mkfirma@mastodon.social @Hogata
(DIR) Post #AXZwjPnYC0IG4onMy8 by rato@pol.social
2023-07-11T08:15:03Z
0 likes, 0 repeats
@szczurtorebkowy pan kolega @mkfirma@mastodon.pl @mkfirma@mastodon.social powtarza 1:1 "argumenty" którymi raczy mnie turbo-PO-wski ojciec, więc chyba domyślam się, jakie to są doświadczenia. Swoją drogą ciekawe, czy kiedy Tusk wprowadzi to 800+ zmieni się retoryka tej około-platformianej bazy na temat psioczenia o pogłębianiu patologii. Ja uważam np. że 500+ jest słabym pomysłem, ale nie z powodu podanego wyżej. @Hogata
(DIR) Post #AXZx5GRldozDRe1bdY by mkfirma@mastodon.social
2023-07-11T08:14:19Z
0 likes, 0 repeats
@szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.pl @rato @Hogata Mylisz dwie rzeczy, żeby mieć wyrobiony pogląd o wychowaniu dziecka ile to kosztuje trzeba mieć dogłebne doświadczenia na przestrzeni lat, znać niuanse bo to nie tylko masło i ser nie tylko dzinsy i koszulki ale wirle innych rzeczyvktóre kosztuja codzienne zakupy wycieczki szkolne zeszyty, ksiażki i inne zachcianki, nieporównywalna rzecz z patologia gdzie wystarczy rozmowa z kimś kto ci to opowie
(DIR) Post #AXZx5HM8GG4aGSOcUa by rato@pol.social
2023-07-11T08:19:02Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.social o wow. nie, @szczurtorebkowy nic nie myli @mkfirma@mastodon.pl @Hogata
(DIR) Post #AXZxWFJ5zH7JjDpntI by szczurtorebkowy@ohai.social
2023-07-11T08:17:06Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.social Ach, czyli zero osobistych doświadczeń. @mkfirma@mastodon.pl @rato @Hogata
(DIR) Post #AXZxWFyvTkZroxPD5k by mkfirma@mastodon.social
2023-07-11T08:22:18Z
0 likes, 0 repeats
@szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.pl @rato @Hogata W temacie dzieci owszem sporo, redukujesz widze dyskusje tylko do pojecia patologii, to nie był temat który poruszałem, powtarzam jeszcze raz, moje twierdzenie 500plus ma małe znaczenie w wychowaniu na odpowiednim europejskim poziomie dzieci, moze jedynie poprawić byt patologii bo moze wydawac wiecej na alkohol, uważasz ze moze patologia nie pije i wydaje 500plus na dzieci, wtedy nie byłaby patologia, tak robia tylko rodziny niepatologiczne
(DIR) Post #AXZxWGkQd8ZiCHd98K by rato@pol.social
2023-07-11T08:23:52Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.social jak zacięta płyta... @szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.pl @Hogata
(DIR) Post #AXZy6dEqUKC2NLCGTg by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-11T08:30:00Z
0 likes, 0 repeats
No, tu go dzabnąłeś w miękkie. <3
(DIR) Post #AXZyQJCCiQz00RLNjs by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-11T08:33:36Z
0 likes, 0 repeats
Gościu się sam przedstawia jako "inwestor", więc ze swojego uprzywilejowania jest dumny. Ale poza tym śnieżynka modelowa.
(DIR) Post #AXa05GFmexVshx6s08 by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-11T08:52:17Z
0 likes, 0 repeats
Myśl mi przyszła taka, że aż się zwlokłem z mojego patobarłogu, żeby siąść do patoklawiatury (na patosmartfonie cieżko się pisze). Koleś ma w swoim rozumowaniu dziurę jak Titanic w burcie i zapraszam, żebyście mu tą dziurą flaki wywlekli (sam jestem stary tłusty i leniwy mi się nie chce, a młodym szczurom przyda się trening.Otóż doświadczenie "wychowania na odpowiednim europejskim poziomie" (zresztą każdego wychowania) i wiedza, co się na nie składa, są dostępne co najmniej dwóm osobom: wychowującej i wychowywanej. Nie trzeba być ojcomatką dziecięcia europejskiego, żeby wiedzieć ile kosztuje cały proces - wystarczy być tymże dziecięciem (zasadniczo już po maturze ma ono wszelkie możliwości policzenia tego).@rato - ty jesteś niezłym przykładem. Możesz spokojnie policzyć swój budżet w przód do jakiegoś milestone (magisterium? doktorat?), historyczne wydatki zaś Twój rodziciel z przyjemnością Ci poda przy następnej rozmowie typu "tu niewdzięczniku, czy ty wiesz, ile ja w ciebie włożyłem".I już mamy twarde dane, falsyfikujące stwierdzenie "nie masz dzieci, nie masz podstaw się wypowiadać, a wiedza anegdotyczna bije badania, zwłaszcza lewackie". Za chwilę będzie o innej, nieco mniejszej luce, a tymczasem wyrazy wdzięczności można składać na parapecie.
(DIR) Post #AXa2Yw0egsmaWBJKEq by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-11T09:20:02Z
0 likes, 0 repeats
Teraz będzie o bańkach i ekskluzywności. Otóż nasz "ekonomista wiec ekspert od spraw finansowych", przedstawiający się jako "inwestor i podróżnik" zwyczajnie widzi w społeczeństwie tylko dwie grupy (dochodowo rzecz biorąc): 1. Grupę, dla której 500 zł miesięcznie ekstra jest nieistotnym drobiazgiem i równie dobrze mogłoby ich nie być. Sam siebie zalicza do tej grupy i przypisuje jej aspiracje "wychowania dzieci na odpowiednim europejskim poziomie".2. Grupę, dla której 500+ jest znaczącym uzupełnieniem budżetu, ale której jedyną ambicją jest picie alkoholu i którą nazywa patologią.Jest to podejście wiążące aspiracje kulturowe z poziomem dochodów/wynagrodzeń, w dodatku ignorujące fakt, że rozkład tychże wcale nie jest binarny. (https://wynagrodzenia.pl/artykul/podsumowanie-ogolnopolskiego-badania-wynagrodzen-w-2018-roku). Artykuł stwierdza między innymi:W 2018 roku wynagrodzenie największej liczby badanych osób (21,75%) mieściło się w przedziale od 3 001 PLN do 4 000 brutto. Wynagrodzenia 17,53% badanych mieściły się między 4 001 a 5 000 PLN brutto.Znaczy to, że dla 39% społeczeństwa, i to całkiem wykształconej części - mało prawdopodobne, żeby wszyscy oni mieli tylko ambicje alkoholicze - (patrz Tabela 2 w artykule) "500+" stanowi (pomijając już konwersję brutto/netto) dodatek w wysokości od 10% do 17% miesięcznego dochodu. To jest bardzo przyzwoity przyrost.A zarazem 12 x 500 zł oznacza dodatkowy rozporządzalny dochód 6 000 rocznie, za który można np.: Opłacić kursy językowe i korepetycje (zwłaszcza online)Jednorazowo wydać na wyjazd wakacyjny z programem edukacyjnym.I tak dalej i temu podobnie.Ułomność poznawcza naszego eksperta-inwestora leży w tym, że nie potrafi - nie chce? - on (wbrew wszystkim współczesnym i historycznym przykładom) wyobrazić sobie, że ktoś, dla kogo dodatek miesięcznie robi różnicę, może jednocześnie mieć aspiracje zapewnienia swojemu dziecku wychowania, jeśli nie "na odpowiednim europejskim poziomie", w każdym razie na najlepszym poziomie dostępnym w danym budżecie.W takich razach, jak mawiali Ojcowie Pustyni, to już tylko post i modlitwa...
(DIR) Post #AXa55ibbkNnMPXM5JI by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T09:45:24Z
0 likes, 0 repeats
@8petros @szczurtorebkowy @rato @Hogata @mkfirma@mastodon.social A według ciebie z tego należałoby sie wstydzić i promować nędze i patologie
(DIR) Post #AXa55jTUW2tf6eZ7IW by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-11T09:48:17Z
0 likes, 0 repeats
To było pytanie, czy stwierdzenie?
(DIR) Post #AXa6Y2uLxODBRLC80G by mkfirma@mastodon.social
2023-07-11T09:58:06Z
0 likes, 0 repeats
@8petros @szczurtorebkowy @rato @Hogata @mkfirma@mastodon.pl pytanie retoryczne
(DIR) Post #AXa6Y3bFNuWTaNGNrU by rato@pol.social
2023-07-11T10:04:56Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.social 👏 @8petros @szczurtorebkowy @Hogata @mkfirma@mastodon.pl
(DIR) Post #AXa7Gzf8rz1yPEVpj6 by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T10:12:54Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @8petros @szczurtorebkowy @Hogata 🐭
(DIR) Post #AXa9qxcw7CMuQTl7Fg by mkfirma@mastodon.social
2023-07-11T10:41:53Z
0 likes, 0 repeats
@rato @szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.pl @Hogata Niestety niektórym trzeba powtarzać jak nie rozumieją a pierwszym razem
(DIR) Post #AXaBCDvsmoh524K8Rs by Hogata@pol.social
2023-07-11T06:21:15Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl @szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.social @rato Mimo 500 plus? Serio uważasz że to dla kogoś atrakcyjna oferta do utrzymania siebie i dziecka?W sumie to kiepska alternatywa dla pracy tak naprawdę.
(DIR) Post #AXaBCEeu5QhrHhO5ce by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T06:35:30Z
0 likes, 0 repeats
@Hogata @szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.social @rato Nie dla normalnego kogoś jak pusałem radze przeczytać od czego ta dyskusja sie zaczeła, moje twierdzenie 500plus nie wpływa na rynek pracy bo zeby zapewnic godziwy byt dziecku i tak oboje rodzice musza pracować, sprawa rodzin patologicznych została rozdmuchana przez ideologiczne podejscie niektorych dyskutantów
(DIR) Post #AXaBCFG7r2Tr98nodk by Hogata@pol.social
2023-07-11T06:38:29Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl @szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.social @rato Dla normalnego kogoś czyli kogo. Każdy może znaleźć się w kryzysie
(DIR) Post #AXaBCFvxLVwPEsNDqC by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T06:39:50Z
0 likes, 0 repeats
@Hogata @szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.social @rato Moze mie powielaj kilku komentarzy na jeden temat tylko ujmij co chcesz przekazać w jednym bedzie nam łatwiej dyskutować, nie pisze o każdym tylko o takich co sa patologiczni.
(DIR) Post #AXaBCGW7B4rf31I6CW by Hogata@pol.social
2023-07-11T06:45:52Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl @szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.social @rato Ujmuję- uważam, że warto wyrównywać nierówności społeczne. W Polsce przydałaby się sensowna pomoc społeczna, ale dobre i 500 plus. Poprawiło sytuację wielu rodzin, a w szczególności dzieci. Jako pracująca kobieta i matka beż żalu płacę podatki, i tak uważam że są za niskie i niekorzystnie zagospodarowane. Skoro ktoś wydaje 500 zł na wódkę to nie pomaga wyzywanie go od patologii, tu potrzebne jest wyrwanie ludzi z tej sytuacji. Rodzice na terapię, sensowna asystentura rodziny. Ale to co my możemy zrobić to przestać stygmatyzować ludzi, zacząć ich szanować i spojrzeć głębiej i szerzej na ich problemy.Nigdy nie wiesz co Cie czeka i jak byś w różnych sytuacjach życiowych zareagował i wtedy szybko inni nazwie Cie patolem, co nie pomaga w wyjściu z kryzysu. Tak to działa
(DIR) Post #AXaBCHAAm8uJ3G25dg by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T10:56:27Z
0 likes, 0 repeats
@Hogata @szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.social @rato Owszem znam to bo ten kto podejmuje ryzyko moze ponieść tego konsekwencje ale nie o tym pisze, tylko o tych co nigdy tego nie robili i wybrali socjal i 500plus bo tak wygodniej
(DIR) Post #AXaBCHxRowK3W55RRY by rato@pol.social
2023-07-11T10:57:05Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl ale klasizm. wow. @Hogata @szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.social
(DIR) Post #AXaBHL2vlVggXj3jwe by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T10:58:02Z
0 likes, 0 repeats
@rato @Hogata @szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.social Co to jest klasizm, wybacz ale nie interesuje sie walką klas
(DIR) Post #AXaBNz1Q39HWGLWLmy by rato@pol.social
2023-07-11T10:59:12Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl XD cokolwiek, wyglądasz na człowieka, którego generalnie mało interesuje jeśli chodzi o procesy społeczne. @Hogata @szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.social
(DIR) Post #AXaBqOBE6cTwOieY40 by mkfirma@mastodon.social
2023-07-11T11:03:53Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.pl @Hogata @szczurtorebkowy To to co napisałem było aż tak ważne że podlegało jakimś procesom społecznym
(DIR) Post #AXaBxLRmfIopwsiMD2 by rato@pol.social
2023-07-11T11:05:35Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.social jestem szczerze zdziwiony, że z takimi umiejętnościami komunikacji udało Ci się w życiu cokolwiek załatwić. @mkfirma@mastodon.pl @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXaBxg0CF4EHhOy7cm by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T11:05:23Z
0 likes, 0 repeats
@rato @Hogata @szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.social Pytam wiec chyba sie interesuje
(DIR) Post #AXaC2fPjr7GNK6INpw by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T11:06:31Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy Co masz na myśli pisząc załatwić
(DIR) Post #AXaC8GpcAN8uoq4RqS by rato@pol.social
2023-07-11T11:07:37Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl Ale przed chwilą powiedziałeś, że się nie interesujesz XDNo ale dobra, niech będzie. Klasizm, dlatego że postrzegasz osoby w sytuacji mniej fortunnej od siebie w sposób poniżający je i insynuujesz, że jeśli ktoś nie jest "inwestorem" podejmującym ryzyko z automatu woli "nieróbstwo" i socjale. Wyłącz TVN. @Hogata @szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.social
(DIR) Post #AXaCj7Rs0yrAQtXFZY by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T11:12:43Z
0 likes, 0 repeats
@rato @Hogata @szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.social Interesuje sie ogólnie ale niekoniecznie z naciskiem na walke klas. Rozumiem teraz co masz na myśli że jak kogoś uważam za patologie bo pije i nic nie robi to automatycznie jestem zły i sie wywyższam i to jest ten klasizm. Natomiast bycie inwestorem oznacza to ze inwestujesz zarobione przez siebie pieniadze i to była odpowiedz na inny post, który próbował to wyśmiewać i to był też klasizm przynajmniej według przyjetej przez ciebie definicji.
(DIR) Post #AXaDmdl8RNptSvmzY0 by mkfirma@mastodon.social
2023-07-11T11:26:07Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.pl @Hogata @szczurtorebkowy A dlaczego mam wyłączać jakąś stacje telewizyjna bo tobie ona nie odpowiada , może lepiej skup sie na dyskusji na argumenty , jeśli uważasz że menel spod budki z piwem powinien być obdażony takim samym statusem społecznym i szacunkiem jak inwestor to powinieneś rozpocząć edukacje na poziomie podstawówki bo coś nie wyszło w twoim procesie edukacji.
(DIR) Post #AXaE3ZlSXvzG0014pU by rato@pol.social
2023-07-11T11:29:12Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.social No cóż, to wybieram się z powrotem do szkoły, bo nie uważam by status człowieka w jakikolwiek sposób rzutował na "potencjał" bądź "zasługiwanie" na szacunek. Wszyscy jesteśmy ludźmi i zasługujemy na taki sam szacunek - bez względu na położenie na drabinie społecznej.Pomijając już fakt, że idąc Twoim ciągiem logiczno-argumentacyjnym, mam dużo lepsze doświadczenia z obcowaniem z menelami z piwskiem niż typami w garniturach. @mkfirma@mastodon.pl @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXaFOzPeTvefa5agtM by szczurtorebkowy@ohai.social
2023-07-11T11:35:12Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.social Ale na razie to od ciebie trudno usłyszeć jakiś argument poza "tak mi się wydaje, mam rację, bo zarabiam tyle, że 500+ nie robi mi różnicy w wychowaniu dziecka/dzieci na europejskim poziomie, więc nie jestem patologią, która 500+ przepija".@rato @mkfirma@mastodon.pl @Hogata
(DIR) Post #AXaFPJ6tFOWyfgxzQO by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T11:41:39Z
0 likes, 0 repeats
@szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.social @rato @Hogata Mylisz sie, nie pisze o sobie w sensie ze próbuje sie wywyższać i że nie jestem patologią, pisze w sensie osobistych doświadczeń 500plus nie wystarcza na wychowanie dziecka i dlatego rodzice muszą iść do pracy, bo teza była że 500plus może odciągać kobiety od pracy, owszem może ale tylko w rodzinach patologicznych którym nie zależy na porządnym wychowaniu dziecka, ty nie masz dzieci i nie wiesz z własnych doświadczeń ile to kosztuje ale sie wypowiadasz
(DIR) Post #AXaFPJkwqSZcfvhyrY by rato@pol.social
2023-07-11T11:44:12Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl mówisz mi o argumentach i ich rzekomym braku, ale dosłownie powtarzasz w kółko jeden wyimaginowany scenariusz jak zacięta płyta. Tak, wiemy o co ci chodzi, rozumiemy to i dlatego prowadzimy polemikę. @szczurtorebkowy @mkfirma@mastodon.social @Hogata
(DIR) Post #AXakkvajWAUMz9SQro by mkfirma@mastodon.social
2023-07-11T16:37:51Z
0 likes, 0 repeats
@Hogata @mkfirma@mastodon.pl @szczurtorebkowy @rato Nie wyzywam nikogo od patologii. Dyskutujemy sobie i przemilczanie tego ze istnieja patologie nie uleczy tematu, zreszta wspomniałem na marginesie, ważniejsze w tym temacie jest problem czy rzeczywiście 500plus to takie dobrodziejstwo za które trzeba być dozgonnie wdziecznym jak sie komuś wydaje
(DIR) Post #AXakkwRCN6SLbs0Ke0 by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T17:33:50Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy @rato #500Plus jest przede wszystkim opłacany z naszych podatków i nikt nie powinien być z tego powodu wdzięczny rządowi jeśli już to ludzie dla których 500plus jest sposobem na przeżycie zakup wiekszej ilości alkoholu, czyli #patologia od której wyrazów wdzięczności spodziewać sie nie można, bo im sie przecież wszystko należy, nie można też powiedzieć na nich złego słowa bo to oczywiście nie ich wina. PiS zrobiło z tego kampanie wyborczą i robi dalej #800plus
(DIR) Post #AXakkx8RmJ3Dm0Es3U by rato@pol.social
2023-07-11T17:35:26Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl kampanię wyborczą? raczej produkt. każda partia sprzedaje jakiś produkt. @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXal9C222pyYvLnTE0 by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T17:38:43Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy Głowny produkt kampanii wyborczej który kosztował budżet 20 mld, koszt który beda spłacać przyszłe pokolenia także te które na PiS nie głosują
(DIR) Post #AXalNBJ1XZiwj7Pma0 by rato@pol.social
2023-07-11T17:41:51Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl To byłby dobry argument, gdyby nie to, że w sama rządowa tarcza antyinflacyjna która była rządową zapomogą dla przedsiębiorców pochłonęła 5x tyle w ciągu pierwszych 2 tygodni od wprowadzenia. To również będą spłacać kolejne pokolenia, a jakoś na to nie narzekasz? @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXalQbKnDv6cJzsBlo by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-11T17:41:54Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy Podatki sa nie po to aby uprawiać powszechne rozdawnictwo przed wyborami i rozdawać kiełbase wyborcza tylko po to aby budować i wspierać rozwój państwa, bezpieczeństwa infrastruktury, przyciagać inwestycje, po to żeby zwiekszać dobrobyt budować nowe miejsca pracy, a nie rozdawać i po czesci wspierać #patologie
(DIR) Post #AXalmxQjkhOhDnJVSa by rato@pol.social
2023-07-11T17:45:35Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl ale obiektywnie zwiększyło to dobrobyt, a więc wspiera też rozwój państwa - bo w systemie opartym mocno na prywatyzacji gałęzi gospodarki pieniądze te przeszkałcają się w kapitał, który stanowi węgiel w piecu kapitalistycznej machinie i wraca po części do twojej kieszeni i kieszeni państwa @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXamGMKkF0nar7WxiS by mkfirma@mastodon.social
2023-07-11T17:51:24Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.pl @Hogata @szczurtorebkowy No niestety abyś ty jako pracownik najemny mógł napalić w tym twoim prywatnym piecu klasy robotniczym burżuj musi najpierw napalić w swoim piecu który jest dużowiekszy i potrzebuje wiecej węgla, tak już jest chyba że bedziesz genialnym wynalazcą wynajdziesz perpetum mobile i wtedy bedziemy wszyscy żyli w świecie powszechnego dobrobytu sprawiedliwości społecznej, póki co tego nie ma i trzeba sie pogodzić i pozwalać na dostawy wegla kapitalystycznego pieca
(DIR) Post #AXamcEMOZBpYUujQY4 by rato@pol.social
2023-07-11T17:55:57Z
0 likes, 1 repeats
@mkfirma@mastodon.social o wow. jak na osobę zajmującą się finansami zdajesz się bardzo mało wnikliwie rozumieć, jak działa polityka gospodarcza państwa. Naprawdę odnoszenie się do programu, który dotyczy tylu milionów ludzi w sposób, który się odnosisz jest tak bezcelowe, bo wiadomo, że będzie jakiś margines, który źle korzysta z funduszy zapewnianych przez państwo, ale jak wysłał wcześniej w materiale @wariat, nie jest to większośc - tylko jakiś mały odsetek z którym trudno coś zrobić. Więc teraz "normalni" (aczkolwiek nienawidzę tego określenia i używam go tylko z uwagi na ciebie) ludzie mają mieć odebrane środki, bo 3% osób które dostają fundusze źle z nich korzysta? Bardzo uczciwe. Bo przecież wszyscy jesteśmy samotnymi wysepkami. @mkfirma@mastodon.pl @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXbsrPRURIaG5xhBwG by Hogata@pol.social
2023-07-12T06:40:23Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @mkfirma@mastodon.pl @szczurtorebkowy To jest wymiana na zasadzie:-Panie, z tego pińcet to żule żyją jak króle, panie, pijo wódę i się dalej mnożo żeby pić wincyj- ale pan też bierze pincet- tak, ale panie z tego 500 co ja biorę to nic się nie da kupić, drogo panie, na nic nie starczy
(DIR) Post #AXc4w2aY2HoI73uJZg by mkfirma@mastodon.social
2023-07-12T08:56:22Z
0 likes, 0 repeats
@rato @wariat @mkfirma@mastodon.pl @Hogata @szczurtorebkowy Wow i to są twoje argumenty, że prywaciarz jak sam nazywasz kogoś kto podejmuje ryzyko utraty swego kapitału , chce z tego kapitału osiągnąc zysk możliwie jak największy, doprawdy myśl odkrywcza, ty zapewne pracując u tego prywaciarza postepujesz odwrotnie i starasz sie jak najmniej zarobić i najwiecej narobić.
(DIR) Post #AXc5KMkcivtfb0Deds by mkfirma@mastodon.social
2023-07-12T09:00:31Z
0 likes, 0 repeats
@rato @wariat @mkfirma@mastodon.pl @Hogata @szczurtorebkowy Gdzie ja pisałem że wiekszość źle korzysta z 500plus, proszea byś skończył z wkładaniem mi w usta nie moich słów lub tego co byś potrzebował aby przywołać swoje argumenty, radze przeczytaj jeszcze raz, pisałem wyraźnie że 500plus wiekszości nie starcza na godziwe wychowanie i zapewnienie lepszego bytu dzieciom i musza iść do pracy, a tylko #patologii poprawia znacznie byt bo nie wydają pieniedzy na dzieci tylko na alkohol a tego można kupić sporo
(DIR) Post #AXc5u479UXqMDimOUy by rato@pol.social
2023-07-12T09:07:10Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.social dobrze, to skoro ta "patologia" to mniejszość, po co w ogóle się na niej koncentrować, jeśli docelowo jednak stanowi wsparcie do wychowania dzieci dla osób, które faktyczjie próbują to zrobić? @wariat @mkfirma@mastodon.pl @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXc5w9dtuPglwe5rxA by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-12T09:07:30Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy A co ty możesz wiedzieć o polityce gospodarczej, osoba przesiąknieta keynesistowskimimi marksistowskimi ideałami z lat 70 tych które wprowadziły świat w największy kryzys gospodarczy i zadłużenie które trwa do dziś może najwyżej rzucać hasełkami na forach żeby sobie ulżyć.
(DIR) Post #AXc68Oz4hAbv06pzpg by rato@pol.social
2023-07-12T09:09:48Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl moje ideały gospodarcze nie są ani marksistowskie, ani tym bardziej keynesistowskie, jak coś. Ale nie oczekuję, że zwrócisz na to uwagę. Po prostu przekazuję Tobie, jak realistycznie wygląda podejście ludzi faktycznie zarządzającym tym kurwidołkiem. @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXc74GMqtBxl4aY8OW by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-12T09:12:39Z
0 likes, 0 repeats
Dajcie spokój. Gostek jest zabetonowany na swojej pozycji i jedyne co mu zostsło to gaslighting i ad personam. Jest tyle pięknych tematów..
(DIR) Post #AXc74dQt8LrEblcBNY by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-12T09:20:13Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy O jakim braku elementarnej wiedzy piszesz, bo nie zauważyłem żeby jakaś była potrzebna w dyskusji z toba, rzucasz hasełkami o wyzysku i o prywaciarze, prymitywne hasełka z czasów robotniczo chłopskich PRLu, zepewne jesteś fanem tych czasów, bronisz #500plus i #800plus nie mając pojecia o tym że obciąża on budżet państwa rocznie o 64mld i nie daje nic nie sprzyja wzrostowi demograficznemu a wspiera tylko #patologie
(DIR) Post #AXc788eBXGQoHqVMjQ by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-12T09:20:58Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy Ja sie na niej nie koncentruje skąd ten wniosek, to tylko ty sie tego czepiłeś
(DIR) Post #AXc7p4utHVVZAWnILg by mkfirma@mastodon.social
2023-07-12T09:28:42Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.pl @wariat @Hogata @szczurtorebkowy To co piszesz o wprowadzaniu dodatkowego pieniądza w obieg rynkowy i stymulacje gospodarki to czysty keynesizm, moze o tym do tej pory nie wiedziałeś...
(DIR) Post #AXc7u8fqjs3AGoAiUy by rato@pol.social
2023-07-12T09:29:39Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl przecież napisałem, że wiem, że obciąża budżet i wytoczyłem argument i tarczy antyinflacyjnej, która kosztuje w ogólnym rozrachunku znacznie więcej i mamy na to liczne dowody. Czy ty tracisz pamięć co 2 godziny? Bo dosłownie powtórzyłem to już dwa razy, dajemy też wszyscy argumenty za tym, że jednak coś daje - zwiększa bezpieczeństwo finansowe osób, które bez tego programu znalazłyby się w gorszej sytuacji. I nie, nie jesten fanem ani 500 plus, ani 800 plus, bo wolałbym realny socjal, zamiast pieniędzy które ostatecznie lądują w kieszeniach prywaciarzy. I to nie jest puste hasełko, a fakt. Co do czasów PRL, nie wiem. Nie znałem ich, urodziłem się w krainie miodem i mlekiem płynącej 3 RP i widzę na własne oczy, że jest państwem z dykty chwiejącym się w posadach. Wiesz, wydaje mi się, że w przeciwieństwie do ciebie nie nawijam ciągle o jednym w kółko, zapętlając się w jakieś dziwne klasistowsko-ignoranckie limbo. Może jesteś starszy ode mnie, może widziałeś więcej - ale gratuluję, że bardzo dobrze wykorzystałeś ten czas na świecie i prezentujesz poziom dyskusji gorszy, niż ktokolwiek z kim miałem okazję się tu kłócić. Jeśli więc uważasz, że moje argumenty i punkty w dyskusji są "pustymi hasełkami", proponuję zakończenie tej dyskusji, bo twoja duma ewidentnie nie pozwala ci dopuścić, że możesz się mylić.pozdrawiam cieplutko ;)@mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXc7xiJWge6NfrR1Wa by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-12T09:23:28Z
0 likes, 0 repeats
@rato, nue daj sobie wciskać kitu. "Inwestor" ma takie same kompetencje makroekonomoczne, co zawodowy hazardzista. W obu przypadkach zbyt wnikliwe analizowanie świata jest wręcz kontrproduktwne.
(DIR) Post #AXc84QYp5jWAdln77g by rato@pol.social
2023-07-12T09:31:28Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.social oh, przepraszam, że tak to wygląda w praktyce. Jakbyś przeczytał moją wiadomość ze zrozumieniem pewnie zauważyłbyś, że mój stosunek do tego rozwiązania jest raczej negatywny, po prostu opisuję, do czego sie to sprowadza.Można zauważać działanie i skutki jakiegoś układu nie zgadzając się z nim, jak coś. @mkfirma@mastodon.pl @wariat @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXc8TKGRdeEcLt4Eq0 by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-12T09:35:55Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy Wszystko jedno jak to nazwiesz czy jest to realny #socjlal czy #500plus czy #800plus to zwieksza inflacje obciąża budżet i w niczym na dłuższą mete nie polepszy sytuacji materialnej klasy średniej która jest motorem rozwoju gospodarczego, wiadomo że to jest najważniejsze. Nie rozmawiami tu o marginesie społecznym ludziach którzy znaleźli sobie sposób na przeźycie i finansowanie poprzez 500plus, w żadnym punkcie nie dojdziemy do porozumienia.
(DIR) Post #AXc9lua1SKQm9MePyK by rato@pol.social
2023-07-12T09:50:35Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl dosłownie jesteś głuchy. każda inwestycja państwa zwiększa inflację, ba, każda duża transakcja to robi. to nie program 500+ zwiększył nam inflację, tylko kryzys za kryzysem. A wiesz, co stało się potem? Mieliśmy 12,1% inflacji, a rząd wprowadził tzw. tarczę antyinflacyjną i za publiczne miliardy uratował wolnorynkowych parówkowiczów i ... w tydzień zwiększył inflację do 17,4%. I ponownie, Tobie to nie przeszkadza, prawda? Bo pieniądze dostały się w rączki ciężko pracujących przedsiębiorców, którzy przecież niosą cały system gospodarczy na swoich barkach 🤡 @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXcABmrAnHDbj30lOa by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-12T09:55:08Z
0 likes, 1 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy Co cie to obchodzi, pieniadze wydane na socjal to pieniadze puste, na popyt konsumpcyjny one zwiekszaja tylko popyt nie wpływaja na zwiekszenie podaży stad inflacja. Zapomogi dla przedsiebiorców zwiekszaja popyt inwestycyjny, pozwalaja im zachować własny biznes a wiadomo że to inwestycje sa motorem gospodarki one daja prace i napedzsja popyt konsumpcyjny. To sa pieniadze zainwestowane w rozwój gospodarczy a nie wydane na konsumpcje przejedzone
(DIR) Post #AXcAIePEbxzZXlDSzY by rato@pol.social
2023-07-12T09:56:25Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl a powiedz mi, co się dzieje z pieniędzmi, które z rąk konsumenta trafią za sprawą transakcji do rąk inwestora czy innego wykonawcy usług? 🤡 @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXcCUIL6gDlUULxv9s by mkfirma@mastodon.social
2023-07-12T10:20:38Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.pl @wariat @Hogata @szczurtorebkowy Dlaczego mam być głuchy, czy ty wysyłasz komentarze audio, najwyżej moge być ślepy na twoje argumenty, to bardziej bo do mnie nie trafiają
(DIR) Post #AXcCeKMM1YLPeLKhSS by mkfirma@mastodon.social
2023-07-12T10:22:44Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.pl @wariat @Hogata @szczurtorebkowy Nie sa dalej w pewnej cześci inwestowane lub wpłacone do bznku a jak wiadomo te zainwestowaneczwiekszaja podaż co zmniejsza inflacje a te w banku przeznaczone na kredyty dla przedsiebiorców na inwestycje
(DIR) Post #AXcDrWljIWilr53nG4 by rato@pol.social
2023-07-12T10:36:22Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.social wszystko "przedsiębiorcy, przedsiębiorcy". Ludzie, którzy nie są właścicielami firm i osobami średnio lub wysoko postawienymi raz dostali coś, a ty psioczysz że inflacjaz w trakcie gdy to właśnie ci ludzie, proporcjonalnie płacący też większe podatki niż przedsiębiorcy, btw, którzy zapierdalają na ich sukces potem jeszcze mimowolnie wpłacają pieniądze na tych przedsiębiorców. @mkfirma@mastodon.pl @wariat @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXcskf6vyq6Foxp75M by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-12T18:14:31Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy Ale przedsiebiorcy daja tym biedakom ucisnionym którzyvtak musza na nich harowac mozliwość własnego zarobku godnego życie tego socjal państwo i 500plus ze swymi okruchami im nie zastąpi
(DIR) Post #AXeSrYKPO5GwJtfebY by eliwuu@tech.lgbt
2023-07-12T12:37:34Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl typie, w kapitalizmie klasa średnia jest największym wrogiem kapitału, dlatego wszystkie polskie rządy, czy aws, czy po, czy sld, czy pis - ciągnęły gałę wielkiemu biznesowu (z tą różnicą, że po była bardziej nastawiona na kapitał finansowy, a pis jest bardziej na kapitał złóż naturalnych); ty jesteś marginesem społecznym @rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXeSrZ0arF14QjPLMG by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-12T18:12:46Z
0 likes, 0 repeats
@eliwuu @rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy A ty kim jesteś wyrocznią która wszystko wie, sa różne gospodarki, przykładowo gospodarka włoska opiera sie na firmach małych i średnich rodzinnych, nie wszedzie króluje wielki kapitał i korporacje. Przykładowo Szwecja gdzie najwieksza firma IKEA jest firma rodzinna nie jest spółką akcyjna, także swiat jest bardzie zróżnicowany niż sie tobie wydaje.
(DIR) Post #AXeSrZh8J52mYfJJfE by eliwuu@tech.lgbt
2023-07-12T18:14:57Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl @rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy przykladowo bredzisz, wszedzie kroloje kapital, dlatego ten system nazywa sie kapitalizm; to ze cos jest rodzinnym interesem nie znaczy ze nie jest kapitalem, ale fantazjuj dalej, widze ze jest ci z tym dobrze
(DIR) Post #AXeSraTLPpbmyBrooK by mkfirma@mastodon.social
2023-07-12T18:20:44Z
0 likes, 0 repeats
@eliwuu @mkfirma@mastodon.pl @rato @wariat @Hogata @szczurtorebkowy Kapitałem owszem jest ale należy on do klasy średniej , jest bardziej rozbity, nie wiem co tu jest takie niezrozumiałe że trzeba tłumaczyć jak.gimnazjaliście
(DIR) Post #AXeSrbAap2Cf8K6MDo by eliwuu@tech.lgbt
2023-07-12T18:22:08Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.social @mkfirma@mastodon.pl @rato @wariat @Hogata @szczurtorebkowy klasa srednia z zalozenia nie moze dysponowac kapitalem, bo kapitalem dysponuje, w ramach podzialu klasowego, kapitalista, to sa podstawy liberalizmu i gospodarki rynkowej
(DIR) Post #AXeSrbnaU3OZ5GLV0C by mkfirma@mastodon.social
2023-07-13T10:35:03Z
0 likes, 0 repeats
@eliwuu @mkfirma@mastodon.pl @rato @wariat @Hogata @szczurtorebkowy A kapitalista to kto jskis wysublimowany byt , z reguły człowiek dysponujący kapitałem i obracający nim, o odpowiednim dochodziei majątku dzieki któremu zaliczany jest do klasy średniej
(DIR) Post #AXeSreUCUafbQ0IYhU by eliwuu@tech.lgbt
2023-07-13T11:02:31Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.social @mkfirma@mastodon.pl @rato @wariat @Hogata @szczurtorebkowy marek, ty nie jestes kapitalista tylko biedakiem
(DIR) Post #AXeSrf7Y8I95O2hz28 by mkfirma@mastodon.social
2023-07-13T12:25:32Z
0 likes, 0 repeats
@eliwuu @mkfirma@mastodon.pl @rato @wariat @Hogata @szczurtorebkowy A co to ma do rzeczy kim jestem czy to wnosi coś do dyskusji. Dla jednych jestem biedakiem dla innych kapitalistą.
(DIR) Post #AXeSrfnjbRtDUsRfmq by rato@pol.social
2023-07-13T12:33:45Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.social bronisz interesów ludzi, którzy mają cię w dupie. Nieważne co ci się wydaje, gwarantuję, że jest ci bliżej do tej "patologii", niż kapitalistów.Ale hej, niektórzy po prostu lubią lizać buty. @eliwuu @mkfirma@mastodon.pl @wariat @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXeWuQN1pXHaKCWN7o by JFreeWolny@101010.pl
2023-07-13T13:19:17Z
0 likes, 1 repeats
@mkfirma@mastodon.social Patrz mi na usta bo nie bede powtarzal. W pierwszej kadencji #Pis rzad tzw #zjednoczonej prawicy tak zmodyfikowal prawo aby umozliwic de facto #monopol na stawianie eletrowni wiatrowych na baltyku firmie Dominiki Kulczyk.Tak ten rząd prawicy Tej Kulczyk.To jest działanie kapitaloisty. Ty nie jestes nim dla nikogo, po prostu oni zrobili cie w chuja i to cały twoj zwiazek z kapitalistami.Oraz ... co do ustroju to my tez chcemy raczej kapitalizmu ... tylko bardziej takiego jak w Skandynawii po prostu. @eliwuu @mkfirma@mastodon.pl @rato @wariat @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXeWwRklexXpC1aayu by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-13T13:19:36Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @eliwuu @wariat @Hogata @szczurtorebkowy Tobie sie wydaje ze ja mam określone poglądy dla jakiegoś tprzez ciebie wydumanego interesu i oczekuje wdzieczności, pisze bo takie mam poglądy i już mic wiecej nie zalezy mi na tym czy ktoś ma mnie w dupie czy nie, widać sam dostałeś mocno od kogoś w dupe i teraz na tym forum próbujesz sie wyżyć, ale to droga niewłaściwa, nie poprawi twojego bytu zwiekszy tylko frustracje i złe samopoczucie
(DIR) Post #AXeXQacDH8EFMixed6 by rato@pol.social
2023-07-13T13:25:04Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl nie, nigdy nie dostałem po dupie, mam się całkiem dobrze. po prostu w bardzo karykaturalny i właściwy dla swojego pokolenia żyjesz w śmiesznej banieczce, którą troszkę chciałbym przebić - bo tak jak każdy człowiek zasługujesz na więcej i tyle. a w tym momencie po prostu działasz na swoją niekorzyść nawet jak wydaje ci się inaczej, that's all. @mkfirma@mastodon.social @eliwuu @wariat @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXeXWP9enYt1YhNRjs by rato@pol.social
2023-07-13T13:26:00Z
0 likes, 0 repeats
@JFreeWolny no ja bym wyjebał kapitalizm, ale to już kwestia detalu@mkfirma@mastodon.social @eliwuu @mkfirma@mastodon.pl @wariat @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXeXf8kZ9yrZHpo3sW by eliwuu@tech.lgbt
2023-07-13T13:27:41Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.pl @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy ja bym chcial jeszcze dodac, ze jak ktos ma pare mieszkan na wynajem (na kredyt, a jak) to nie jest zadnym inwestorem, tylko zakredytowanym po same cyce czynszownikiem
(DIR) Post #AXeXnXwzLjMvlEcq4e by JFreeWolny@101010.pl
2023-07-13T13:29:16Z
0 likes, 0 repeats
@rato Bo jestes student to bys wyjebal i ja to szanuje, ale gdzies na koncu jak zaczniesz sobie ukladac sensowny swiat w ktorym moze zyc cale spoleczenstwo to tak czy siak wyjdzie ci kapitalizm bo nie znajdziesz sposobu aby upchnac wszystkich w wedrowne komuny :D Ale tak w Twoim wieku wazne jest jechac po bandzie a nie calu czas obracac si ei pilnowac rzeczywistosci!@mkfirma@mastodon.social @eliwuu @mkfirma@mastodon.pl @wariat @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXeYZHpCbhv9eFkPtA by rato@pol.social
2023-07-13T13:37:50Z
0 likes, 0 repeats
@JFreeWolny może patrzę idealistycznie, ale po prostu nie podoba mi się relacja władzy między posiadającym, a nie posiadającym w kapitaliźmie @mkfirma@mastodon.social @eliwuu @mkfirma@mastodon.pl @wariat @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXemQfkXgVQQbNM31M by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-13T16:12:58Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @eliwuu @wariat @Hogata @szczurtorebkowy To że mam określone poglądy nie oznacza że moje życie jest czymś ograniczone, po prostu to jest spojrzenie na świat, ale to nie musi oznaczać że to mnie w jakiś sposób ogranicza
(DIR) Post #AXeoesC6PeQVA092W0 by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-13T16:31:37Z
0 likes, 0 repeats
Fałszywe dualizmy jeden za drugim...
(DIR) Post #AXewsAxikCQIlZGvaK by komarek@101010.pl
2023-07-13T17:28:21Z
0 likes, 0 repeats
@8petros @rato @wariat @szczurtorebkowy @Hogata @mkfirma@mastodon.social @mkfirma@mastodon.pl Inwestor, a też sie do nich zaliczam jako przedsiębiorca pisiada duże doświadczenie nie tylko w ramach podejmowanego ryzyka ale i znajomości całego światka w którym sie obraca, hazardzista może tylko strzelać raz trafi raz nie
(DIR) Post #AXewsBg25Rruz00Jea by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-13T18:07:58Z
0 likes, 0 repeats
<3
(DIR) Post #AXg3bhmaMKRgTH7Ixs by komarek@101010.pl
2023-07-14T06:43:54Z
0 likes, 0 repeats
@wolnelewo Walka z bezrobociem nie oolega na zwiekszeniu pomocy socjalnej, kazdy socjal zniechęca to podjecia pracy, wiekszość ludzi gdy nie musi nie pójdzie do pracy 500plus to rozdawnictwo wspólnych pieniedzy ktore powinno być użyte do wspierania biznesu nowych miejsc pracy i zwiekszenia dochodu narodowego.
(DIR) Post #AXg3buQ1NX7Xf3ey6C by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-14T06:59:19Z
0 likes, 0 repeats
A dlaczego "powinno"?
(DIR) Post #AXg3iLnCW3k0IUZc7k by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-14T07:00:50Z
0 likes, 0 repeats
Pro Memoria (przedsiębiorca a kapitalista):Fiszki - szmer
(DIR) Post #AXg7B4fjY37TSYT8IC by komarek@101010.pl
2023-07-14T06:31:31Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.pl @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy Chyba kpisz, czytam twoje wypowiedzi i sa poparte propaganda pisowska 500plus zwiekszyło dobrobyt i wpływa pozytywnie na gospodarke, 500plus to przejedzone pieniadze które można było wydać na wsparcie dla biznesu, poprawe infrastruktury tworzenie nowych miejsc pracy i inwestycji, zamiast tego mamy inflacje, napływ pustego pieniadza typowe keynesistowskie podejscie.
(DIR) Post #AXg8JHTruT6ZSJOce8 by rato@pol.social
2023-07-14T07:52:48Z
0 likes, 0 repeats
@komarek Oczywiście, że możnaby użyć tych pieniędzy lepiej. Nie jest to rodzaj program socjalny z którego jestem zadowolony - szczególnie, że to keynesistowskie podejście jest tym, co obrali rządzący. Bo tak, te pieniądze ostatecznie lądują w kieszeniach przedsiębiorców. I to jest po prostu fakt. Jednak pomimo rzeczy, które można krytykować - jest to program, który minimalnie - ale jednak - poprawił sytuację ekonomiczną wielu polaków i z uwagi na to można nie przyglądać mu się z niesmakiem cały czas. Szczególnie, że mamy masę innych programów, które są dużo bardziej obciążające i nie przynoszące takich efektów. Jeśli mógłbym wymienić 500+ na dowolny program socjalny poprawiający infastrukturę albo, nie wiem, zapewniający bezpłatny transport publiczny - wziąłbym to. Zawsze. Ale nie, wszystko w tym zasranym kraju musi kręcić się wokół wspierania przedsiębiorców, bo przecież państwo wcale tego nie robi. @mkfirma@mastodon.pl @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXgGnxHrq1wNR8v7S4 by komarek@101010.pl
2023-07-14T08:40:41Z
0 likes, 0 repeats
@8petros @wolnelewo Dlatego że promowanie i wzrost inwestycji jest motorem postepu i dobrobytu, popyt inwestycyjny zmniejsza bezrobocie, zwieksza podaż i zmniejsza inflacje, w konsekwencji zwieksza popyt konsumpcyjny i napedza gospodarke.
(DIR) Post #AXgGo1jJJwGlDPn5ma by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-14T09:27:55Z
0 likes, 0 repeats
Szanuję Twoją perspektywę, chociaż jej nie podzielam.
(DIR) Post #AXgI8UUCDPEa9B2iaO by komarek@101010.pl
2023-07-14T08:47:02Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.pl @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy Niestety Polska nie jest na tyle bogatym krajem żeby ją było stać na tskie eksperymenty, zwłaszcza że to tak naprawde nie służy wzrostowi demograficznemu a mogłoby byc użyte do bardziej pożytecznych programów, np budowy autostrad, wsparcia dla młodych przedsiębiorców, stypendiów naukowych rozwoju nowych technologii, jest tyle potrzeb wiec nie ma problemu ze znalezieniem, nie musza to być przedsiebiorcy, ale na pewno wsparcie biznesu byłoby kepszym pomysłem niż przejadanie tych pieniedzy z budżetu..
(DIR) Post #AXgJmuJRiBh5mgqnQm by rato@pol.social
2023-07-14T10:01:29Z
0 likes, 0 repeats
@komarek ale nie widzisz tego, że te wszystkie rozwiązania w ogóle nie służą przeciętnemu obywatelowi? XD I znowu, te pieniądze nie znikają. One krążą i ostatecznie wspierają przedsiębiorców - tylko pośrednio. Serio tego nie widzisz? @mkfirma@mastodon.pl @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXgsuBzPstYZ1zgunY by komarek@101010.pl
2023-07-14T13:28:21Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.pl @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy No i dobrze że wspierają przedsiębiorców dzieki nim rozwija sie gospodarka, miejsca pracy i przecietni ludzie któdzy nie chca żyć z socjalu też na tym korzystaja a jak uważaja że to wspiera za bardzo przedsiebiorców to nikt im nie broni zostać przedsièbiorcom
(DIR) Post #AXgwJO6aH9W1i1kWsC by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-14T17:11:21Z
0 likes, 0 repeats
Żeby nie było, to disclaimer.Tak samo, jak w Grecji od 2008 mamy w Polsce kleptokrację, która rabuje majątek wspólny, rzucając plebsowi (nam) różne ochłapy, aby:- uspokoić PR-wo nastroje- psychologicznie "umoczyć" kogo się da i w ten sposób odebrać (jak przyjdzie do rozliczeń) legitymację większości oskarżycieli ("brałeś i wszyscy brali, a teraz udają świętych").
(DIR) Post #AXgzCUBpYRVyPpbVfk by rato@pol.social
2023-07-14T17:43:29Z
0 likes, 0 repeats
@komarek dobra cicho libie @mkfirma@mastodon.pl @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXhDH0CHtOmECXrinA by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-14T20:23:23Z
0 likes, 0 repeats
@JFreeWolny @mkfirma@mastodon.social @eliwuu @rato @wariat @Hogata @szczurtorebkowy Nie musze mieć jakiś wpływ ani wielki majątek jak Kulczyk , żeby być kapitalistą, wystarczy że posiadam udziały w akcjach i to jest mój kapitał który pomnażam dzieki inwestowaniu i z niego żyje. Gdyby kapitalistą był tylko ten który ma wpływ na ustawy i rząd to ich byłoby bardzo mało, natomiast kapitalistów jest cała masa w dużej mierze należą też do klasy średniej, np we Włoszech gdzie wiekszość stanowią firmy rodzinne
(DIR) Post #AXhJHC7YA0LIuH7m9w by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-14T19:36:07Z
0 likes, 0 repeats
@rato @komarek @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy cenzura
(DIR) Post #AXhRBWHF6dFBJfSlqS by rato@pol.social
2023-07-14T22:59:14Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl nie na tym polega cenzura, nikt nie ogranicza jego wypowiedzi - dalej każdy może je przeczytać@komarek@101010.pl @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXhRF12XBfPratFaXw by eliwuu@tech.lgbt
2023-07-14T20:36:22Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl @JFreeWolny@101010.pl @mkfirma@mastodon.social @rato @wariat @Hogata @szczurtorebkowy to jest najsmieszniejsza rzecz jaka czytalem w tym kwartale
(DIR) Post #AXhRF1qAD97C4oTDu4 by rato@pol.social
2023-07-14T22:59:52Z
0 likes, 0 repeats
@eliwuu rel @mkfirma@mastodon.pl @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXiDmuawS47NFbZa3U by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-15T08:03:47Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy no tak tobie sie pewnie marzy żeby ja wymazać, komuszku
(DIR) Post #AXiEWIUWS50qOaDBjM by rato@pol.social
2023-07-15T08:12:03Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl też byś pewnie chciał to wymazać, jakbyś zrozumiał swoją rolę w tym systemie @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXiFAndu3FVaaoudSy by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-15T08:18:06Z
0 likes, 0 repeats
Ludzie, Wasze przepychanki (screen) już - symbolicznie i merytorycznie - wychodzą poza margines. Jeśli chodzi tylko o słowne mordobicie, to proszę mnie przestać tagować. Jeśli jest tu ktokolwiek chętny do merytorycznej dyskusji o kapitalizmie, etatyzmie i ich alternatywach, to zapraszam, mogę nawet u siebie otworzyć wątek. Hint: zacząć od uzgodnienia wspólnych (niekoniecznie normatywnych definicji) konwencji terminologicznych. Bo pomysły dyskutantów na temat tego kto to jest kapitalista to ja nawet nie. Palec pod budkę.
(DIR) Post #AXiFMYFf6IHEKkB4OO by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-15T08:21:27Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy Na razie to ty byś chciał komuchom zawsze wydawało sie że system winny
(DIR) Post #AXiGDQ8a02LGW24hSC by rato@pol.social
2023-07-15T08:31:02Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl no tak, bo większość jakichkolwiek problemów ludzkości wynika z systemu @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXiINicELvDud3ywbo by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-15T08:55:15Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy Wiekszość probkemów jakie cie w życiu spottkaja wynika ze złych decyzji jakie sam jako jednostka podejmujesz
(DIR) Post #AXiJ9rJJKQixUn5U2a by komarek@101010.pl
2023-07-14T20:43:21Z
0 likes, 0 repeats
@wolnelewo 500plus przyczyniło sie wydatnie do uszczuplenie pracownikow np w rolnictwie odeszło 70% zatrudnionych których musza zastąpić pracownicy ze wschodu.https://www.money.pl/gospodarka/zatrudnia-tysiace-migrantow-bez-nich-nie-dalby-rady-polacy-odeszli-przez-500-plus-6916742789499744a.html
(DIR) Post #AXiJ9s9QCgPM6PT6GW by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-15T09:02:35Z
0 likes, 0 repeats
Nie wierzcie clickbajtom.Na stałe w gospodarstwie pana Jerzego zatrudnionych jest kilkaset osób, głównie z Polski. Kluczowym wsparciem są jednak najemnicy, których w sezonie w Białousach potrafi być ponad dwa tysiące.Najemnicy (ciekawy dobór słów) - czyli pracownicy sezonowi. Z definicji nie są związani z firmą na stałe - zawierają krótkoterminowy kontrakt, po którym idą sobie (zasadniczo nieważne gdzie - może do Niemiec albo do Holandii).Radzę poczytać ten artykuł. Dowiemy się, że "największy obszarnik" miał "problemy" siedem lat temu (ale do dzisiaj prosperuje), że ma regularnie (czasem już od dziesięciu lat) powracających pracowników sezonowych z zagranicy. Że w tym roku ma 2400 przygotowanych zaproszeń dla pracowników sezonowych z zagranicy i już się spodziewa ponad 2000. A stali pracownicy jak byli, tak są. Nie ma słowa o tym, żeby stały praownik odszedł z powodu wprowadzenia 500+. Widać za to, że po siedmiu latach lokalny rynek się dostosował i wszystko działa.Kto ma pamięć dłuższą niż łątka-jednodniówka łacno zauważy podobieństwo procesu do sytuacji gastarbaiterów w Niemczech i polskich pracowników po dołączeniu do Unii. Dodatkową ironią trąci, że właśnie w tym przypadku (jakże niewygodnie dla niektórych) widać, że rynek błyskawicznie wrócił do równowagi po zaburzeniu wprowadzonym przez 500+. Akurat musiał tym razem zadziałać, paskuda.--------------------------Jest tam też podlinkowany inny artykuł:Antyimigrancka retoryka nam nie pomoże. "Rynek pracy zależy od cudzoziemców"gdzie przeczytamy:Konieczność zatrudniania cudzoziemców wynika m.in. z faktu, że w Polsce powstało ostatnio 1,5 mln nowych miejsc pracy. Dodatkowo społeczeństwo się starzeje. — Demografia jest nieubłagana, rąk do pracy zaczyna brakować — wyjaśnia Łukasz Komuda, ekspert ds. rynku pracy.I nadal ani słowa o znaczącym wpływie 500+Wygląda na to, że oburzenie na 500+ i inne lewackie wymysły wynika jednak z innych powodów, niż tu zadeklarowane.
(DIR) Post #AXiJh25cGz0GTzV5mK by komarek@101010.pl
2023-07-15T09:02:14Z
0 likes, 0 repeats
@radpanda @mkfirma @wolnelewo https://www.forbes.pl/gospodarka/ile-kobiet-zrezygnowalo-z-pracy-pod-wplywem-500-plus/p6nkb8b
(DIR) Post #AXiJh312pSwNM6MxI8 by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-15T09:08:38Z
0 likes, 0 repeats
Idę montować meble, więc nie będę teraz tego analizował. Ale samo zjawisko jest z mojej perspektywy godne pochwały.
(DIR) Post #AXiJtCzhYVsbmHXWsa by komarek@101010.pl
2023-07-15T09:12:10Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma@mastodon.pl @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy zejdź na ziemie , ludzkość nie jest dla ciebie problemem i jej problemy, sam jesteś dla siebie największym problemem
(DIR) Post #AXiQQHvUq2PSM7jIf2 by rato@pol.social
2023-07-15T10:25:25Z
0 likes, 0 repeats
@komarek o wow, ale ad personam. w porządku, sam jestem swoim największym problemem, bo w ogóle angażuje się w rozmowy z takim planktonem @mkfirma@mastodon.pl @mkfirma@mastodon.social @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXidMqdDA8i6EmrnwO by komarek@101010.pl
2023-07-15T09:19:31Z
0 likes, 0 repeats
@8petros @wolnelewo Radze poczytać jak rynek pracy zachowuje sie po wprowadzeniu 500plus a nie wspierać sie propagandą proimigrandzkąhttps://www.forbes.pl/gospodarka/ile-kobiet-zrezygnowalo-z-pracy-pod-wplywem-500-plus/p6nkb8b
(DIR) Post #AXidMrJ2ecAeKWRD8q by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-15T12:46:16Z
0 likes, 0 repeats
Ale ja się wsparłem artykułem, który Ty sam zaproponowałeś (plus jednym, który był tamże podlinkowany). O kobietach i 500+ nic tam nie było, za to było o starzeniu się społeczeństwa, co już od dawna widać i ma się nijak do propagandy jakiejkolwiek. Jak chcesz ze mną polemizować, to polemizuj, ale zachowuj, proszę, minimum rzeczowości.
(DIR) Post #AXip4hiYlPz2pUU1lA by komarek@101010.pl
2023-07-15T14:53:06Z
0 likes, 0 repeats
@8petros @wolnelewo Ale co masz do powiedzenia na temat tego artykułu powyżej, jakoś nie pasuje do koncepcji że 500plus nie wpływa negatywnie na rynek pracy.
(DIR) Post #AXip4icvNr4PeIr2cC by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-15T15:00:44Z
0 likes, 0 repeats
Wkleiłeś ten link dwa razy. Odpowiedziałem pod drugim: https://petroskowo.pl/display/810fc51c-1264-b293-d98d-1c6652163952
(DIR) Post #AXit27qTZ5OeoLDCbo by komarek@101010.pl
2023-07-15T09:01:31Z
0 likes, 0 repeats
@wolnelewo https://www.forbes.pl/gospodarka/ile-kobiet-zrezygnowalo-z-pracy-pod-wplywem-500-plus/p6nkb8b
(DIR) Post #AXit28rvlA9dz8tsW0 by komarek@101010.pl
2023-07-15T09:15:22Z
0 likes, 0 repeats
@wolnelewo 500plus nie tylko przyczynia sie do obniżenia aktywności kobiet ale i nie wpływa pozytywnie na demografie, obciąża budżet państwa rocznie na 64mld a te pieniadze możnaby wykorzystać na wspieranie bixnesu infrastruktury promowanie firm tworzących nowe miejsc pracy i zwiekszajacych inwestycje
(DIR) Post #AXit29lERYOGkem2iG by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-15T12:40:57Z
0 likes, 0 repeats
OK, żeby nie iść w dygresje, to krótko i w punktach. Jak się będziesz chciał odnieść, to proponuję podawać numery punktów, żeby było wiadomo o co się dokładnie spieramy. :-)1. Nie ma podstaw, aby mówić o obniżeniu aktywności kobiet. Świadczenia wychowawcze są zapłatą za pracę opiekuńczą (część pracy reprodukcyjnej), która da się wycenić, ale w ujęciu kapitalistyczno-rynkowym jest traktowana jako bezwartościowa (pomimo że ta sama praca, ale wykonywana na rzecz cudzego gospodarstwa domowego, jest rutynowo wyceniana przez rynek). Kiedy pojawia się ktoś (tu: państwo) gotów za tę pracę zapłacić, pracownice mają swobodniejszy wybór co do alokacji swojego czasu i energii. Niektóre uznają płatną pracę wychowawczą we własnej rodzinie za lepszą opcję - i wybierają zgodnie z tym.2. Cały ten temat jest doskonałym przykładem różnic perspektyw klasowych w patrzeniu na gospodarkę kraju. a. Przedstawiciel klasy (aspirujących czy faktycznych) kapitalistów oczywiście uważa, że celem gospodarki jest powielanie mocy produkcyjnych i rozwijanie rynku środków produkcji (bo to na nim kapitaliści operują). Mogę sobie spokojnie wyobrazić sytuację, w której większość gospodarki pracuje na cele wewnętrzne (infrastruktura produkcyjna, wydobycie i przetwarzanie surowców, postęp techniczny), kolejna wielka część pracuje na rzecz klientów instytucjonalnych (potrzeby wewnętrzne państwa i innych podobnych struktur - choćby przemysł zbrojeniowy i pokrewne), a znikoma cząstka na potrzeby nielicznych (zakładając automatyzację) konsumentów z różnych grup społecznych. Dlatego właśnie prokapitalista zawsze będzie uważał za zmarnowane środki (pieniądze lub pracę) alokowane poza rynkiem inwestycyjnym. b. Z kolei perspektywa społeczna (klasy pracowniczej) widzi w gospodarce przede wszystkim narzędzie zaspokajania potrzeb konsumpcyjnych osób prywatnych (w bardziej dojrzałych społeczeństwach - także, a czasem przede wszystkim, potrzeb konsumpcyjnych społeczności). Cały kapitalizm jest tu tylko dodatkową komplikacją, "extra steps" pomiędzy konsumentem, który wie, czego potrzebuje, a producentem (pracownikiem), który wie, jak tę potrzebę zaspokoić. Tak samo jak "realny socjalizm", kapitalizm zapośrednicza kanały komunikacji między producentem a konsumentem i stara się uzasadnić swoją niezbędność, wskazując na swoje rzeczywiste i wyimaginowane przewagi nad konkurencją. Ale zarówno redukcjonizm języka kapitału, jak i rosnąca ilość alternatywnych metryk mikro- i makroekonomicznych coraz bardziej podkopują słynne "there is no alternative". Patrząc z tej perspektywy, najlepsze co może zaistnieć, to powszechny gwarantowany dochód podstawowy, który pozwoli części osób zrezygnować z pracy urynkowionej na rzecz pracy pozarynkowej. Tak, jak to było z potentatem borówki, rynek pracy się zakołysze, dostosuje i znajdzie nową równowagę. A gospodarka będzie odrobinę lepiej spełniała swoje główne zadanie - zaspokajanie potrzeb obywateli.Podsumowując - mamy dwie lub więcej perspektyw, z których wynikają skrajnie różne interpretacje rzeczywistości. Nie widzę sposobu, aby je magicznie pojednać. Ale w procesie negocjacji (bez wzajemnego obrzucania się obelgami) można dojść do jakiegoś kompromisu - stanu, w którym wszyscy są mniej więcej tak samo niezadowoleni. Albo to, albo...https://invidious.0011.lt/watch?v=G_z7sSTUPiA
(DIR) Post #AXit2AlGiu0vr3naPQ by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-15T15:31:05Z
0 likes, 0 repeats
@8petros @wolnelewo @komarek ale to jest wogóle nie na temat co piszesz, chodziło o to czy kobiety rezygnuja z pracy zarobkowej czy nie w wyniku świadczeń 500plus, z ty wypisujesz jakies wywody wodolejstwo o tym czym jest dla ciebie praca lol.
(DIR) Post #AXit2BleyvvAyYzPeq by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-15T15:42:28Z
0 likes, 0 repeats
Piszę sobie to, co uważam za ważne i przydatne dla czytelników tego wątku (to jest publiczna dyskusja). Jeśli to dla Ciebie nie jest ani ważne, ani przydatne, to znaczy, że nie piszę do Ciebie. Zignoruj mnie i świat będzie szczęśliwszym miejscem. :-)
(DIR) Post #AXkd1tXXXfz7Ud8uh6 by komarek@101010.pl
2023-07-16T10:38:29Z
0 likes, 0 repeats
@8petros @wolnelewo @mkfirma To może niech ssmi czytelnicy to ocenia, bo wątek zaczyna sie artykułem o tym że 500plus nie wpływa na rynek pracy , artykuł który zapodałem temu zaprzecza.
(DIR) Post #AXkdFnHNcFFA88DBBI by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-16T11:56:30Z
0 likes, 0 repeats
Biorąc pod uwagę, że:1. Żadna z tych tez nie jest moja.2. Udało mi się przy okazji "przemycić" nieco treści edukacyjnych.jak najbardziej popieram. Chodźcie @all, czytajcie ze zrozumieniem i wyciągajcie własne wnioski!
(DIR) Post #AXmqmawCD60X86C4qO by komarek@101010.pl
2023-07-17T13:25:54Z
0 likes, 0 repeats
@8petros @wolnelewo @mkfirma jedyny wniosek jaki wyciągnąłem to że nie warto dalej z tobą dyskutować
(DIR) Post #AXmqmbd5dcJpH8GKhc by 8petros@petroskowo.pl
2023-07-17T13:39:08Z
0 likes, 0 repeats
Nie wiem, którego z zatagowanych masz na myśli, ale masz moje błogosławieństwo, żeby mnie ignorować. :-) Życzę miłego życia.
(DIR) Post #AXvX0FjSX0qmr3kDRY by void@lewacki.space
2023-07-21T18:05:04Z
0 likes, 0 repeats
@8petros Złoty wątek, dziękuję. Podbijam, bo chciałbym, żeby więcej osób to przeczytało. @wolnelewo @mkfirma @komarek
(DIR) Post #AXweoRGqnbeTxQCUtM by gnatozuj_@mas.to
2023-07-12T15:12:06Z
0 likes, 0 repeats
@eliwuu @mkfirma@mastodon.pl @rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy Tak z czysto kapitalistycznego punktu widzenia. Jeżeli istnieją przedsiębiorstwa, które nie mogą dobrze funkcjonować, bo świadczenie społeczne jest konkurencyjne wobec oferowanych przez nie płac... To zgodnie z zasadami rynku powinny zdechnąć i zrobić miejsce dla bardziej efektywnych, które nie mają takiego problemu.W capitalis musi działać na każdych warunkach l, nawet w kryzysie.
(DIR) Post #AXweoSezdKYeGaVIA4 by gnatozuj_@mas.to
2023-07-12T15:14:44Z
0 likes, 0 repeats
@eliwuu @mkfirma@mastodon.pl @rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy natomiast następstwem jego działania nie jest tworzenie klasy średniej ale jej unicestwienie. Maksymalna wydajność może zostać zapewniona tylko przez twory najbardziej wydajne, a drobni ciułacze z małymi firemkami do 500 pracowników nie zapewniają wydajności na globalnym rynku.Drobni przedsiębiorcy to nie panowie capitalisu, to zwierzyna łowna.
(DIR) Post #AXweoTLB6UImNQEyum by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-14T20:36:18Z
0 likes, 0 repeats
@gnatozuj_ @eliwuu @rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy Serio wiesz o czy piszesz, masz pojecie ile firm w Polsce zatrudnia poniżej 250pracowników ponad 2,5 mln a ilu powyżej, tylko 4 tys.
(DIR) Post #AXweoUFBkF6ZB8RiDY by eliwuu@tech.lgbt
2023-07-14T22:15:34Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl @gnatozuj_ @rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy tak, wiemy tez jak wyglada udzial w pkb w zaleznosci czy mikro, male, srednie czy duze; skoncz juz bajdurzyc, wiemy ktoredy do danych z gusu
(DIR) Post #AXweoV2Sn2WJdxV41Q by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-15T08:05:07Z
0 likes, 0 repeats
@eliwuu @gnatozuj_ @rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy tym gorzej dla ciebie wiesz i kompletnie nie umiesz wyciągać z tego prawidłowych wniosków
(DIR) Post #AXweoVZQoStLICvOPQ by eliwuu@tech.lgbt
2023-07-15T08:07:44Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl @gnatozuj_ @rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy tak, dokładnie wiem gdzie sprawdzić jaki jest udział przedsiębiorstw w pkb w podziale na wielkość; to kapitał decyduje; mając akcje i udziały w spółkach jesteś co najwyżej udziałowcem i akcjonariuszem, nie jesteś żadnym kapitalistą
(DIR) Post #AXweoWGgDfUDSL9vou by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-15T08:22:49Z
0 likes, 0 repeats
@eliwuu @gnatozuj_ @rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy Ale to jest nieważne jak ty to nazywasz. Mzm kapitał i sam decyduje gdzie go zainwestowac i jak żyć z niego, od nikogo nie jestem zależny
(DIR) Post #AXweoX1pONCToZDaJE by eliwuu@tech.lgbt
2023-07-15T08:48:55Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl @gnatozuj_ @rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy rynek to jest literalnie zespół połączeń i interakcji; to nie jest ważne jak ja to nazywam, ważne jest, że kapitałem nie jest parę luźnych groszy na akcje i jakieś groszowe dywidendy
(DIR) Post #AXweoXlCffUq5IRp2G by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-15T08:54:17Z
0 likes, 0 repeats
@eliwuu @gnatozuj_ @rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy Mylisz sie w sprawie polskich przedsiębiorstw, według gus małe i średnie firmy stanowia blisko 50% pkbSektor przedsiębiorstw wytwarza blisko trzy czwarte wartości PKB (72,3%), przy czym małe i średnie przedsiębiorstwa generują blisko co drugą złotówkę PKB (49,6%). Największy udział w tworzeniu PKB mają mikroprzedsiębiorstwa − około 30,6%
(DIR) Post #AXweoYTW0uwSIjBD6W by gnatozuj_@mas.to
2023-07-15T08:58:07Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl Ogarniam twój argument, wydaje mi się, że Wurman też - jednak mnie chodzi o coś innego. To co nazwałem drobnymi ciułaczami - czyli małe i mikro przedsiębiorstwa nie stanowią kręgosłupa "capitalisu" są bardziej planktonem do pożerania przez większych graczy. Są bardziej prekariuszami niż przedsiębiorcami. Robią swoje, zarabiają na siebie pozwalają komuś zarobić, ale nie generują prawdziwego kapitału. Są pożywką.@eliwuu @rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXweoZAPRRFkRlFSxk by eliwuu@tech.lgbt
2023-07-15T09:06:29Z
0 likes, 0 repeats
@gnatozuj_ @mkfirma@mastodon.pl @rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy małe i mikro po prostu nie dysponują kapitałem; jest ich po prostu masa, kapitał, żeby być kapitałem musi być _skumulowany_
(DIR) Post #AXweoZjVKxKGCbfUfI by mkfirma@mastodon.social
2023-07-22T06:21:22Z
0 likes, 0 repeats
@eliwuu @gnatozuj_ @mkfirma@mastodon.pl @rato @wariat @Hogata @szczurtorebkowy Nie ma takich wymagań jeśli pracuje swoim kapitałem jest kapitalistą niezależnie od wielkości tego kapitału
(DIR) Post #AXweoaIbETOlxS5WMq by gnatozuj_@mas.to
2023-07-15T09:00:02Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl Fakt, że w Polsce staw jest jeszcze pełen małych rybek i planktonu nie jest dowodem na to, że to rybki i plankton rządzą rzeczywistością - po prostu jest tu jeszcze mało drapieżników. Kiedy wypłyniesz do innych, bardziej dojrzałych w capitalisie stawów - skumasz, jak mało znaczą mikro i małe przedsiębiorstwa w ogólnym obrazie i jak bardzo ich rola podobna jest prekariuszom.@eliwuu @rato @mkfirma@mastodon.social @wariat @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXweoaPKpQmoILEtrk by mkfirma@mastodon.pl
2023-07-22T06:51:19Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.social @eliwuu @gnatozuj_ @rato @wariat @Hogata @szczurtorebkowy Według powszechnie uznanych źródeł publicznych kapitalista to człowiek popierający system gospodarczy i ustroj kapitalistyczny lub ktoś kto pomnaża swój kapitał i jest on jego głownym środkiem utrzymania. Przeciwieństwo to pracownik najemny który żyje z pracy a nie z kapitału, wielkość kapitału nie ma tu znaczenia.
(DIR) Post #AXweob809MW0Ws8ZUG by komarek@101010.pl
2023-07-22T06:54:25Z
0 likes, 0 repeats
@mkfirma@mastodon.pl @mkfirma@mastodon.social @eliwuu @gnatozuj_ @rato @wariat @Hogata @szczurtorebkowy Tak, kapitalistą może być Kulczyk który ma olbrzymi kapitał jak i właściciel małej albo średniej firmy, ważna jest funkcja tego kapitału która stanowi dla kapitalisty źródło utrzymania i pomnażania zysków
(DIR) Post #AXweobrjPL5wohX5lY by Investor@pol.social
2023-07-22T07:09:46Z
0 likes, 0 repeats
@komarek @mkfirma@mastodon.pl @mkfirma@mastodon.social @eliwuu @gnatozuj_ @rato @wariat @Hogata @szczurtorebkowy Ja jestem myśliwym, inwestorem i kapitalistą, z każdym tych trzech rzeczy sie identyfikuje i nikt mi nie bedzie mówił kim mam być bo on tak gdzieś wyczytał że tak ma być lub sam sobie wydumał.
(DIR) Post #AXweoccAcgF38jGB9M by rato@pol.social
2023-07-22T07:12:26Z
0 likes, 0 repeats
@Investor ale to ty dzwonisz @komarek@101010.pl @mkfirma @mkfirma@mastodon.social @eliwuu @gnatozuj_ @wariat @Hogata @szczurtorebkowy
(DIR) Post #AXwfzaq5fFSSlyZAw4 by Investor@pol.social
2023-07-22T07:25:52Z
0 likes, 0 repeats
@rato @mkfirma @eliwuu @gnatozuj_ @wariat @Hogata @szczurtorebkowy Ja nie dzwonie, to dzwoni@eliwuu
(DIR) Post #AY3FcFe9BuEQeGa0Ey by Hogata@pol.social
2023-07-24T15:37:26Z
0 likes, 0 repeats
@eliwuu @Investor @mkfirma@mastodon.pl @mkfirma@mastodon.social @gnatozuj_ @rato @wariat @szczurtorebkowy To fakt. Taki jak z Eli zakonnica a ze mnie wróżka😎
(DIR) Post #AY3FcGeBTFr5kfbXw8 by rato@pol.social
2023-07-25T11:33:17Z
0 likes, 0 repeats
@Hogata a ze mnie szczur @eliwuu @Investor @mkfirma @mkfirma@mastodon.social @gnatozuj_ @wariat @szczurtorebkowy